Managementul Calitatii Proiectului

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Managementul Calitatii Proiectului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

Elemente de principiu privind managementul calitatii

În cadrul sistemului de management al unei organizatii, o deosebita importanta este acordata sistemului de management al calitatii, care contine structurile organizatorice, procedurile, procesele si resursele necesare pentru managementul calitatii. Organizatiile de succes fiind structurate pe proiecte, sistemul de management al calitatii se aplica în mod necesar si implicit proiectelor.

Principial, o abordare a problemei calitatii sub forma unui proces, poate fi descrisa în cadrul unei structuri de management al calitatii, sub forma unor succesiuni de etape:

1. Cunoasterea si identificarea necesitatilor în domeniu;

2. Dezvoltarea proceselor pe baza metodei valorii adaugate;

3. Înregistrarea de rezultate performante în cadrul unui proces eficient;

4. Fundamentarea strategiei unui management de calitate pe baza îmbunatatirii continue a proceselor.

Importanta stabilirii politicii si obiectivelor în domeniul calitatii

Un aspect deosebit de important în desemnarea politicilor de calitate ale unei organizatii îl constituie cuantificarea în mod direct a obiectivelor propuse. Aceasta concretizare efectiva a obiectivelor, prezinta un puternic impact asupra calitatii produsului, eficacitatii operationale si performantelor financiare.

Îmbunatatirea managementului unei companii, respectiv îmbunatatirea managementului calitatii companiei respective se face ca urmare a îmbunatatirii managementului proiectelor companiei, respectiv managementul calitatii proiectelor respective. Astfel, interfata dintre functiile, departamentele si compartimentele companiei devine flexibila si, în acelasi timp, mai solida cu adaptabilitate la cerintele pietii. Se pun în evidenta doua aspecte la managementul calitatii unui proiect: calitatea proceselor proiectului (subproiecte, activitati etc.) si calitatea produsului proiectului. Falimentul oricarui aspect mentionat are implicatii majore negative asupra produsului proiectului, organizarii proiectului si a partenerilor consortiului proiectului. Realizarea calitatii proiectului este responsabilitatea managementului proiectului, impunându-se implementarea calitatii la toate nivelele consortiului si partanerilor proiectului, fiecare asumându-si responsabilitati pentru procesele si produsele în care sunt implicati. Crearea si mentinerea calitatii proceselor si produselor unui proiect impun o supraveghere sistematica. Aceasta supraveghere are drept scop asigurarea ca cerintele clientului si a pietei potentiale a proiectului sunt luate în considerare si ca politica de calitate a companiilor implicate în proiect este luata în considerare pentru implementarea în managementul proiectului.

Modele de management al calitatii

Datorita complexitatii factorilor ce sunt implicati în dezvoltarea unei afaceri, teoriile moderne sugereaza abordarea modelului de management al calitatii prin prisma a doua directii distincte: managementul continuu al calitatii si managementul calitatii procesului afacerii.

Modelul de management continuu al calitatii este aplicabil în mod special în organizatii directionate catre beneficiar/client. Acest model este caracterizat prin bucle de reactie inversa ca raspuns la impulsurile date de client. Ca urmare, are loc o schimbare a relatiilor dintre identificarea factorilor critici de succes si identificarea structurii afacerii, cu modificarea întregului proces relational. Modelul de managent continuu al calitatii este utilizat cu precadere în cadrul organizatiilor pe proiecte si orientate exclusiv catre cerintele consumatorilor. Exemple de aplicare cu succes ale acestei tehnicii sunt înregistrate la nivel mondial, de catre mari corporatii precum: Xerox, Motorola, Levi Strauss etc.

Modelul de management al calitatii procesului afacerii arata modelul demonstrativ al unei matrici a procesului de management al calitattii aplicabil la managementul proiectelor care are impusa o crestere a programului calitatii în cadrul proiectului. Modelul este bazat pe faptul ca consortiul proiectului are deja puse în evidenta scopurile, viziunea si factorii de succes ai proiectului. Structura fiecarei afaceri este caracterizata prin grade de comparatie a calitatii, în ordine descrescatoare.

Elemente de principiu

Managementul calitatii proiectului include procesele necesare pentru asigurarea ca proiectul va satisface cerintele pentru care a fost lansat. Managementul calitatii proiectului include toate functiile de management care determina politica de calitate, obiectivele si responsabilitatile aferente proiectului si se realizeaza prin «planificarea calitatii», «asigurarea calitatii», «controlul calitatii», «cresterea calitatii», cuprinse în «sistemul calitatii».

Managementul calitatii proiectului, prezinta trei componente disticte, fiecare dintre acestea fiind structurate pe: date de intrare, instrumente si tehnici de realizare a etapei calitative respective precum si pe rezultatele finale ce sunt prezentate sub forma unor date de iesire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Calitatii Proiectului.doc

Alte informatii

managementul proiectelor - curs 5