Managementul Industrial

Curs
7.7/10 (10 voturi)
Domeniu: Management
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 124 în total
Cuvinte : 39711
Mărime: 412.31KB (arhivat)
Publicat de: Mariana Chiriță
Puncte necesare: 0
Subiecte posibile la teorie 1 sa se prezinte functiile de management si corelatie 2 ciclul de viata al produsului ( astea 2 subiecte cica se gasesc la functia cercetare dezvoltare) 3 pragul de rentabilitate ( se gaseste in cap. functia financiar contabila) 4 resurse umane , recrutare, selectie, conceptul de evaluare 5 promovarea produslui pe piata ( se gaseste in cap. functii comerciale ) 6 capacitatea ( functia de productie )

Extras din curs

Istoria dezvoltarii socio-economice a societatii umane evidentiaza importanta pe care o au organizatiile, indiferent de tipul lor, pentru îndeplinirea obiectivelor de grup, „memorarea“ patrimoniului stiintific si generarea de locuri de munca în sensul dezvoltarii carierelor profesionale. Nivelul de performanta în atingerea obiectivelor depinde de performanta manageriala — eficienta si eficacitatea managerilor. Procesul managerial cuprinde activitatile interconectate de planificare, organizare, conducere (comanda si coordonare) si control.

Managerii se pot clasifica pe nivele, linia I-a, linia de mijloc si linia de vârf — sau în functie de activitatile pe care le desfasoara — manageri functionali — ce sunt responsabili de una sau un numar relativ restrâns de activitati, si manageri generali — responsabili de activitati specifice tuturor functiilor unei organizatii.

În functie de nivelul pe care se afla, managerii au nevoie de abilitati si cunostinte diferentiate. Astfel, managerii pozitionati pe nivele inferioare necesita cu precadere cunostinte de natura tehnica, spre deosebire de cei pozitionati pe nivele superioare ce necesita cunostinte preponderente de natura conceptuala. Cu toate acestea, subliniem faptul ca managerii indiferent de nivelul pe care se afla au nevoie de cunostinte si abilitati în domeniul resurselor umane.

Efortul si responsabilitatea de a conduce organizatia spre atingerea obiectivelor presupune din partea managerilor, adoptarea mai multor roluri: interpersonal, informational si de decident.

Dezvoltarea si tendinta de globalizare a sistemelor socio-economice ridica provocari deosebite managerului: concurenta tot mai agresiva, cresterea productivitatii si luarea deciziilor ce servesc colectivitatilor umane. Pentru a raspunde cât mai bine acestor provocari, managerii trebuie sa îsi dezvolte capacitatea de viziune pe termen lung despre organizatie si pozitionarea globala a acesteia, sa ia în consideratie valorile si principiile eticii în procesul decizional si sa valorizeze talentele reale ale resurselor umane în conditiile diversitatii culturale existente.

În concluzie, managerii trebuie sa-si dezvolte permanent potentialul managerial pe baza educatiei formale si a practicii permanente.

1.1. Întreprinderea industriala si nevoia de management

Organizatia în general, se defineste ca fiind doua sau mai multe persoane ce lucreaza împreuna într-o maniera structurata, pentru a îndeplini un obiectiv sau un set de obiective specifice.

Cea mai mare parte a existentei noastre o petrecem ca membrii a diverse organizatii — scoala si liceu, universitate, echipa sportiva, grup muzical, organizatii civice sau religioase, armata sau societate comerciala. O parte din aceste organizatii sunt organizate foarte formal — societati comerciale, armata, altele sunt structurate mai informal (flexibile) — echipa de fotbal a cartierului. Indiferent de structurarea formala sau informala, organizatiile au câteva elemente comune.

Probabil ca cel mai vizibil element comun este obiectivul sau scopul organizatiei. Acesta variaza pe o plaja larga — câstigarea unui campionat, satisfacerea spirituala a unui auditoriu, vânzarea unui produs/serviciu, dar indiferent de obiectiv, acesta motiveaza existenta organizatiei.

Un alt element comun al organizatiei industriale, îl reprezinta programul sau metoda folosita pentru îndeplinirea obiectivului — antrenament sportiv, repetitia rolului, fabricarea si publicitatea pentru un produs. Lipsa unui plan pentru ceea ce trebuie sa se faca, are ca efect ineficacitatea organizatiei.

Organizatiile sunt, de asemenea, nevoite sa achizitioneze si sa aloce resursele necesare realizarii obiectivelor — terenuri de sport disponibile, bani bugetati pentru diverse categorii de cheltuieli (materii prime, abilitati, salarii, promovare, publicitate etc.). Toate organizatiile depind, în functionarea lor, de alte organizatii cu care au relatii: concurentiale, de cooperare sau indiferente.

Un alt element comun tuturor organizatiilor este existenta unor conducatori sau manageri responsabili cu sustinerea organizatiei pentru atingerea obiectivelor. Conducatorii pot fi mai vizibili sau mai putin vizibili într-o organizatie, dar fara management organizatia nu supravietuieste.

Prin Management întelegem procesul de planificare, organizare, conducere si control a activitatilor membrilor organizatiei si a modului de folosire a resurselor disponibile, cu scopul îndeplinirii obiectivelor prestabilite ale organizatiei.

Nivelul de succes pe care organizatia industriala îl atinge în îndeplinirea obiectivelor si satisfacerea responsabilitatilor sale sociale depinde, în mare masura de managerii sai. Daca managerii îsi îndeplinesc responsabilitatile, organizatia are sanse sa-si atinga obiectivul si daca, la nivel national organizatiile apartinând industriilor de baza îsi ating obiectivele, atunci întreaga natiune va prospera.

Cât de bine îsi îndeplinesc managerii responsabilitatile — performanta manageriala — reprezinta un subiect foarte des abordat si analizat datorita legaturii existente între performanta manageriala si performanta organizatiei. În urma dezbaterilor legate de influenta managementului asupra rezultatelor organizatiei, s-au desprins doua concepte de baza propuse de Peter Drucker — unul dintre cei mai respectati scriitori în domeniul managementului, si anume:

- eficienta — abilitatea de a face bine ceea ce faci — ca un concept de tip „intrari-iesiri“. Un manager eficient reuseste sa obtina rezultate (iesiri) prin adaugarea de valoare „intrarilor“ (munca, materiale, timp) folosite în proces. Managerii capabili sa minimizeze costul resurselor necesare pentru atingerea obiectivelor, actioneaza eficient.

- eficacitate — spre deosebire de eficienta, înseamna abilitatea de a alege obiectivele corecte (ce trebuie cu adevarat atinse). Managerul care selecteaza un obiectiv nepotrivit — de exemplu: fabricarea unui numar mai mare de produse în conditiile scaderii cererii pe piata pentru acestea — este un manager ineficace, chiar daca produsele sunt fabricate cu eficienta maxima.

Lipsa de eficacitate nu poate fi suplinita de eficienta ridicata. De fapt, eficacitatea reprezinta cheia succesului pentru o organizatie si de aceea înainte de a ne concentra spre cresterea eficientei trebuie sa fim siguri ca au fost stabilite cu adevarat obiectivele cele mai corecte, ce trebuie cu adevarat atinse, chiar daca este foarte dificil.

1.2. Procesul managerial — functii

Termenul „management“ poate avea mai multe întelesuri diferite:

- o persoana sau grup de persoane care desfasoara activitatile procesului managerial;

- o stiinta — un ansamblu de concepte, principii, metode;

- un proces — ansamblul actiunilor desfasurate pe baza elementelor teoretice.

Una dintre aceste definitii, formulata de Mary Parker Follet „arta de a obtine rezultate prin intermediul oamenilor“ atrage atentia asupra faptului ca managerii îndeplinesc obiectivele unei organizatii prin „aranjarea“ si alocarea sarcinilor pentru alte persoane si nu propriei persoane.

Definirea procesului este dificila având în vedere ca aceasta se modifica odata cu schimbarea mediului de operare al organizatiei, fenomen ce se produce continuu. Cu toate acestea vom lua în considerare una dintre cele mai complexe definitii pentru a sublinia cele mai importante aspecte ale managementului.

Preview document

Managementul Industrial - Pagina 1
Managementul Industrial - Pagina 2
Managementul Industrial - Pagina 3
Managementul Industrial - Pagina 4
Managementul Industrial - Pagina 5
Managementul Industrial - Pagina 6
Managementul Industrial - Pagina 7
Managementul Industrial - Pagina 8
Managementul Industrial - Pagina 9
Managementul Industrial - Pagina 10
Managementul Industrial - Pagina 11
Managementul Industrial - Pagina 12
Managementul Industrial - Pagina 13
Managementul Industrial - Pagina 14
Managementul Industrial - Pagina 15
Managementul Industrial - Pagina 16
Managementul Industrial - Pagina 17
Managementul Industrial - Pagina 18
Managementul Industrial - Pagina 19
Managementul Industrial - Pagina 20
Managementul Industrial - Pagina 21
Managementul Industrial - Pagina 22
Managementul Industrial - Pagina 23
Managementul Industrial - Pagina 24
Managementul Industrial - Pagina 25
Managementul Industrial - Pagina 26
Managementul Industrial - Pagina 27
Managementul Industrial - Pagina 28
Managementul Industrial - Pagina 29
Managementul Industrial - Pagina 30
Managementul Industrial - Pagina 31
Managementul Industrial - Pagina 32
Managementul Industrial - Pagina 33
Managementul Industrial - Pagina 34
Managementul Industrial - Pagina 35
Managementul Industrial - Pagina 36
Managementul Industrial - Pagina 37
Managementul Industrial - Pagina 38
Managementul Industrial - Pagina 39
Managementul Industrial - Pagina 40
Managementul Industrial - Pagina 41
Managementul Industrial - Pagina 42
Managementul Industrial - Pagina 43
Managementul Industrial - Pagina 44
Managementul Industrial - Pagina 45
Managementul Industrial - Pagina 46
Managementul Industrial - Pagina 47
Managementul Industrial - Pagina 48
Managementul Industrial - Pagina 49
Managementul Industrial - Pagina 50
Managementul Industrial - Pagina 51
Managementul Industrial - Pagina 52
Managementul Industrial - Pagina 53
Managementul Industrial - Pagina 54
Managementul Industrial - Pagina 55
Managementul Industrial - Pagina 56
Managementul Industrial - Pagina 57
Managementul Industrial - Pagina 58
Managementul Industrial - Pagina 59
Managementul Industrial - Pagina 60
Managementul Industrial - Pagina 61
Managementul Industrial - Pagina 62
Managementul Industrial - Pagina 63
Managementul Industrial - Pagina 64
Managementul Industrial - Pagina 65
Managementul Industrial - Pagina 66
Managementul Industrial - Pagina 67
Managementul Industrial - Pagina 68
Managementul Industrial - Pagina 69
Managementul Industrial - Pagina 70
Managementul Industrial - Pagina 71
Managementul Industrial - Pagina 72
Managementul Industrial - Pagina 73
Managementul Industrial - Pagina 74
Managementul Industrial - Pagina 75
Managementul Industrial - Pagina 76
Managementul Industrial - Pagina 77
Managementul Industrial - Pagina 78
Managementul Industrial - Pagina 79
Managementul Industrial - Pagina 80
Managementul Industrial - Pagina 81
Managementul Industrial - Pagina 82
Managementul Industrial - Pagina 83
Managementul Industrial - Pagina 84
Managementul Industrial - Pagina 85
Managementul Industrial - Pagina 86
Managementul Industrial - Pagina 87
Managementul Industrial - Pagina 88
Managementul Industrial - Pagina 89
Managementul Industrial - Pagina 90
Managementul Industrial - Pagina 91
Managementul Industrial - Pagina 92
Managementul Industrial - Pagina 93
Managementul Industrial - Pagina 94
Managementul Industrial - Pagina 95
Managementul Industrial - Pagina 96
Managementul Industrial - Pagina 97
Managementul Industrial - Pagina 98
Managementul Industrial - Pagina 99
Managementul Industrial - Pagina 100
Managementul Industrial - Pagina 101
Managementul Industrial - Pagina 102
Managementul Industrial - Pagina 103
Managementul Industrial - Pagina 104
Managementul Industrial - Pagina 105
Managementul Industrial - Pagina 106
Managementul Industrial - Pagina 107
Managementul Industrial - Pagina 108
Managementul Industrial - Pagina 109
Managementul Industrial - Pagina 110
Managementul Industrial - Pagina 111
Managementul Industrial - Pagina 112
Managementul Industrial - Pagina 113
Managementul Industrial - Pagina 114
Managementul Industrial - Pagina 115
Managementul Industrial - Pagina 116
Managementul Industrial - Pagina 117
Managementul Industrial - Pagina 118
Managementul Industrial - Pagina 119
Managementul Industrial - Pagina 120
Managementul Industrial - Pagina 121
Managementul Industrial - Pagina 122
Managementul Industrial - Pagina 123
Managementul Industrial - Pagina 124
Managementul Industrial - Pagina 125

Conținut arhivă zip

  • Cap_1.doc
  • Cap_4.doc
  • Cap_5_a.doc
  • Cap_5_b.doc
  • Cap_5_gcAPACITATE_DE_PRODUCTIE.doc
  • Cap_5_j_pRAG_DE_rANTABILITATE.doc
  • Cap_6_a_ORGANIZARE_IN_INTREP_iNDUSTRIALE.doc
  • Cap_6_bOrganizare_functionala.doc
  • Cap_8_a_Controlul_in_intrep_industriala.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Posturilor de Munca

Managementul resurselor umane Managementul resurselor umane consta în ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea...

Proiectarea unui sistem de producție

I. Alegerea reperului de referinţă( reprezentativ/fictiv) Nt =topi + tmax Nr. crt. Reperul – R3 Q3=20800 [buc/an] Operaţia Tip maşinǎ topi...

Management General

Capitolul 1 Elemente de teoria firmei Firma este entitatea organizatorică şi tehnologică cea mai reprezentativă în societatea contemporană....

Managementul Calității

1. DEFINIŢII, DEZVOLTARE ISTORICĂ ŞI PERSONALITĂŢI ALE TQM 1.1. Definiţii ale calităţii Conceptul de „calitate” a reprezentat şi continuă să fie...

Managementul producției

1.1 Rolul economic al întreprinderii industriale 1.1.1 Definirea întreprinderii. Conceptii privind întreprinderea Întreprinderea/firma reprezintă...

Managementul întreprinderii

Curs 1 CAP. I Introducere 1.1. De ce inginerii urmeaza un curs de management Cursul de managementul intreprinderii a fost introdus in programa...

Managementul Calității

Introducere în “Calitate” si “Managementul calitatii” 1.1. Prezentare generala a problemei calitatii Pe masura ce tehnologiile evolueaza, oferta...

Management operațional

CAPITOLUL I Introducere 1.1. Taylor şi mitul producţiei de masă În perioadele dintre cele două războaie mondiale şi după cel de-al doilea război...

Te-ar putea interesa și

Aspecte privind conceptul de logistică în managementul întreprinderilor industriale, organizarea activităților de depozitare în întreprinderile industriale

1. DEFINIREA ŞI ROLUL CONCEPTULUI DE LOGISTICĂ ÎN MANAGEMENTUL ÎNTREPRINDERILOR INDUSTRIALE 1.1. Conceptul de logistică. Definire şi evoluţie...

Managementul aprovizionării în cadrul companiei Michelin România

INTRODUCERE Lucrarea ”Managementul aprovizionării în cadrul companiei Michelin România” vizează dezvoltarea unui model de luare a deciziilor...

Management Industrial

Capitolul 2. Determinarea ciclurilor de reparaţii ale maşinilor unelte Întocmirea planului anual de reparaţii este reglementată prin normative de...

Management Industrial

Capitolul 1 Formularea unei idei de afacere In urma analizei ofertei, pe piata romaneasca, de servicii in domeniul auto, si anume a celor legate...

Renovarea Facultății de Textile, Pielărie și Management Industrial

1. Titlul Proiectului: Renovarea Facultatii de Textile Pielarie si Management Industrial 2. Localizarea proiectului Proiectul se va desfasura in...

Analiză Economică și Management Industrial II

II. Planul de marketing al produsului ales – partea I: Informaţiile referitoare la clienţii (existenţi şi/sau potenţiali) produsului ales - Se vor...

Introducere în Managementul Industrial

1. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL INDUSTRIAL 1.1. Managementul – activitate esenţială în societate Activitatea de management apare drept o...

Curs Management Industrial

Capitolul 1. Introducere în stiinta managementului 1.1. Conceptul de management Termenul de management poate fi, si adesea este utilizat în...

Ai nevoie de altceva?