Managementul Mediului

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 27599
Mărime: 121.26KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Anton
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Moraru
ANUL II INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ

Extras din curs

Capitolul 1

MANAGEMENTUL MEDIULUI: OBIECT DE STUDIU

1.1 MANAGEMENTUL MEDIULUI: DEFINIŢIE, TRĂSĂTURI.

Managementul mediului reprezintă metoda prin care se organizează activităţile umane care afectează mediul, în vederea maximizării bunăstării sociale şi pentru a preveni şi micşora posibilele efecte generate asupra mediului, prin tratarea cauzelor generatoare. Problemele mediului nu pot fi privite în izolare, ci trebuie abordate împreună cu cele de dezvoltare, luând în considerare importanţa esenţială a menţinerii unui echilibru adecvat între dezvoltarea economică, creşterea demografică, utilizarea raţională a resurselor naturale, protecţia şi conservarea mediului.

Societatea a identificat motive valide pentru a răspunde la întrebarea “de ce trebuie protejat mediul”. Conceptul de dezvoltare durabilă poate răspunde la întrebarea “ce trebuie făcut pentru a proteja mediul”. Managementul de mediu constă într-un set de instrumente practice, care încearcă să ofere un răspuns la întrebarea “cum se va realiza acest obiectiv?”.

Resursele naturale reprezintă acele elemente regenerabile ale ecosferei, cum sunt apa şi biomasa terestră şi acvatică. Resursele neregenerabile sunt trenurile în general, mineralele, metalele şi combustibilii fosili. Elemente semiregenerabile sunt calitatea solurilor şi capacitatea asimilativă a mediului. sărăciei, participarea publică, crearea de locuri de muncă, etc) pot fi urmărite prin intermediul unor planuri de acţiune sau strategii adecvate în domeniul mediului.

Managementul mediului are drept scop utilizarea responsabila a resurselor naturale, economice si umane astfel incat mediul sa fie protejat si imbunatatit. O utilizare mai eficienta a electricitatii si a combustibililor combinata cu niste costuri reduse de expediere a deseurilor prin introducerea masurilor de reciclare, va rezulta in costuri reduse de operare. Experienta companiilor care au introdus deja managementul mediului in productia lor, arata ca aceste companii au un avantaj competitiv. Profitariel de pe urma costurilor reduse de oprare si a imbunatatirea relatiilor cu noii clienti, ca si cu vechi, sunt mai mari decat costurile implementarii managementului mediului. De aceea managementul mediului este in general o "afacere buna".

Managementul programului de mediu intr-o fabrica a devenit un proces in crestere si o destinare provocata datorata modificării legislatiei de protectia mediului si a reglementarilor si maturizarea asteptarilor publice privind protectia mediului. Fundamentarea managementului mediului este o intelegere a legilor si reglementarilor care se aplica in intreprinderile industriale. O data ce un program de conformare a fost stabilit in intreprindere, ei ar trebui sa suporte inregistrarea pastrarii mediului bun si curat.totusi, pentru a satisface cererile viitorului, simpla conformare cu legea nu este destul si multe companii au optat pentru strategii “dincolo de conformare”. Aparitia programelor internationale cum ar fi EMAS si ISO 14001 au transformat managementul mediului de la o cerinta locala la una globala. In viitor, performanta de mediu a intreprinderilor industriale in intreaga lume va fi comparata cu utilizarea sus numitului grup al standardelor si abilitatea companiilor de a satisfaceaceste standarde poate afecta acceptabilitateaproduselor lor pe piata marketului

Cu trecerea anilor, totusi circumstantele s-au schimbat. Legile si reglementarile au crescut in complexitate si s-au inplicat spre punctul in care cele mai multe companii au nevoie sa dezvolte sisteme cuprinzatoare de conformare si “culturi de conformare” pentru a satisface consistent “litera legii”. Mai mult decat atat, companiile au descoperit ca simpla conformare cu legea adesea nu este suficienta pentru a proteja bunurile lor si investitii grozave pe care ei trebuie sa le faca pentru crearea unei imagini favorabile care sa se identifice cu marca fabricii. Actiuni in conformitate cu legea trebuie totusi sa rezulte in incidentele de mediu, pagube si descoperiri de amenzi dure de care trebuie sa se aiba grija – rezultind procese si raspunderi punitive. Actiuni in conformitate cu legea pot totusi sa fie fondate social dar iresponsabile din punct de vedere mediu – rezultand in adversitatea consumatorului ori actiuni NGO, boicoturi si proteste publice. Actiuni in conformitate cu legea, in mod egal daca grija fata de taxe este exercitata, pot sa fie rau receptionate de comunitatile si organizatiile afectate – rezultand consecinte nefolositoare. Companiile cu gandire inaintata inteleg, mai bine, ca actiuni dincolo de conformitate sunt necesare daca piederi neanticipate au fost evitate.

Deoarece organizatii si companii de toate felurile sunt din ce in ce mai interesate sa realizeze si sa demonstreze o performanta ecologica sanatoasa prin controlarea impactului activitatilor, produselor si serviciilor lor asupra mediului, ele efectuează un numar crescut de "remedieri" sau "auditări" pentru a aprecia performanta ecologica. Totusi, aceste remedieri si auditări singure nu sunt suficiente pentru a asigura o organizatie ca performanta ei nu numai ca intruneste, dar va intruni si in viitor cerintele legale. Standardele Managementului Mediului (cum ar fi Comisia Europeana Eco- Management si Sistemul de Audit EMAS si seriile de standarde ISO 14000 constituie un etalon dupa care organizatiile si companiile isi pot masura performanta. Ele furnizeaza un proces structurat care face posibila introducerea unui Sistem al Managementului Mediului viabil.

Sistemul Managementului Mediului (EMS) este un mecanism care se adreseaza unor teme ecologice majore prin alocarea de resurse, desemnarea responsabilitatilor, si o evaluare continua a practicilor, procedurilor si proceselor, care sunt organizate intr-un mod sistematic. De aceea, EMS se distinge ca un instrument puternic care permite organizatiei sa realizeze si sa controleze nivelul performantei ecologice pe care si-o stabileste. Astfel, devine parte integranta a sistemului managerial al unei organizatii si este necesar sa fie coordonat cu eforturile sistemelor manageriale din alte domenii.Sistemul Managementului de Mediu trebuie sa fie proiectat pe o astfel de cale pentru a asigura ca:

1. Politica de mediu a companiei, obiectivele si programele sunt auditate periodic si revizuite daca este necesar.

2. Sunt in mod propiu definite responsabilitati si autoritati.

3. Proceduri de operare au fost stabilite.

4. Cerintele pentru politica de mediu a companiei, programul si sistemul de management sunt monitorizate.

5. Documentarea managementului de mediu este stabilita.

6. Programul auditului de mediu este implementat.

Preview document

Managementul Mediului - Pagina 1
Managementul Mediului - Pagina 2
Managementul Mediului - Pagina 3
Managementul Mediului - Pagina 4
Managementul Mediului - Pagina 5
Managementul Mediului - Pagina 6
Managementul Mediului - Pagina 7
Managementul Mediului - Pagina 8
Managementul Mediului - Pagina 9
Managementul Mediului - Pagina 10
Managementul Mediului - Pagina 11
Managementul Mediului - Pagina 12
Managementul Mediului - Pagina 13
Managementul Mediului - Pagina 14
Managementul Mediului - Pagina 15
Managementul Mediului - Pagina 16
Managementul Mediului - Pagina 17
Managementul Mediului - Pagina 18
Managementul Mediului - Pagina 19
Managementul Mediului - Pagina 20
Managementul Mediului - Pagina 21
Managementul Mediului - Pagina 22
Managementul Mediului - Pagina 23
Managementul Mediului - Pagina 24
Managementul Mediului - Pagina 25
Managementul Mediului - Pagina 26
Managementul Mediului - Pagina 27
Managementul Mediului - Pagina 28
Managementul Mediului - Pagina 29
Managementul Mediului - Pagina 30
Managementul Mediului - Pagina 31
Managementul Mediului - Pagina 32
Managementul Mediului - Pagina 33
Managementul Mediului - Pagina 34
Managementul Mediului - Pagina 35
Managementul Mediului - Pagina 36
Managementul Mediului - Pagina 37
Managementul Mediului - Pagina 38
Managementul Mediului - Pagina 39
Managementul Mediului - Pagina 40
Managementul Mediului - Pagina 41
Managementul Mediului - Pagina 42
Managementul Mediului - Pagina 43
Managementul Mediului - Pagina 44
Managementul Mediului - Pagina 45
Managementul Mediului - Pagina 46
Managementul Mediului - Pagina 47
Managementul Mediului - Pagina 48
Managementul Mediului - Pagina 49
Managementul Mediului - Pagina 50
Managementul Mediului - Pagina 51
Managementul Mediului - Pagina 52
Managementul Mediului - Pagina 53
Managementul Mediului - Pagina 54
Managementul Mediului - Pagina 55
Managementul Mediului - Pagina 56
Managementul Mediului - Pagina 57
Managementul Mediului - Pagina 58
Managementul Mediului - Pagina 59
Managementul Mediului - Pagina 60
Managementul Mediului - Pagina 61
Managementul Mediului - Pagina 62
Managementul Mediului - Pagina 63
Managementul Mediului - Pagina 64
Managementul Mediului - Pagina 65
Managementul Mediului - Pagina 66
Managementul Mediului - Pagina 67
Managementul Mediului - Pagina 68
Managementul Mediului - Pagina 69
Managementul Mediului - Pagina 70
Managementul Mediului - Pagina 71
Managementul Mediului - Pagina 72
Managementul Mediului - Pagina 73
Managementul Mediului - Pagina 74
Managementul Mediului - Pagina 75
Managementul Mediului - Pagina 76
Managementul Mediului - Pagina 77
Managementul Mediului - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • Managementul Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Economia protecției mediului

ECONOMIA ŞI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR 1.1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE Economia reprezintă o colecţie de aranjamente tehnologice, legale şi sociale, prin care...

Noțiuni legate de activitatea de proiect

Pentru inceput este necesar sa explicam unii termini esentiali, care sunt folositi in lucrul in proiect. Ce este un proiect ? Termenul de proiect...

Managementul Serviciilor Publice

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI DE BAZĂ SI CONCEPTE PRINCIPALE UTILIZATE ÎN MANAGEMENTUL SERVICIILOR PUBLICE 1.1 Caracteristici, orientări şi concepte...

Managementul Mediului

CAPITOLUL 1 Conceptul de management. Evoluţia teoriei managementului A. Conceptul de management Toţi trăim sub influenţa managementului. Fiecare...

Forme de externalități de mediu

1.Eco.externe de productie Un exemplu tipic de economie de productie mi-l ofera dintre opicultori si pomicultor.Apicultorul beneficiaza de baza...

Cadrele Legislative ale Industriei de Gestionare a Deșeurilor în România

10.1 Necesitatea de reglementare in domeniul gestionarii deseurilor 10.1.1 Legislatia privind gestionarea deseurilor în România Activitatile în...

Sistemul de Management de Mediu

Managementul de mediu ţine cont în planificarea, implementarea şi controlul activităţilor întreprin-derii din toate domeniile, de obiectivele de...

Managementul Mediului

Bn Definitia mediului : complex teritorial in care se imbina elementele de relief, structura geologica si resursele de subsol, apele si conditiile...

Te-ar putea interesa și

Managementul relației produs-mediu. Studiu de caz la SC Distrigaz Nord SA Sucursala Bacău

INTRODUCERE MOTTO: " Nu cred că există ceva mai important decât conservarea naturii, cu excepţia supravieţuirii omului, aceste noţiuni fiind atât...

Actualizarea conținutului standardelor internaționale pentru sisteme de management în vederea facilitării implementării de sisteme integrate

INTRODUCERE Sistemele există pretutindeni și ne afectează fiecare aspect al vieții noastre. O afacere este un foarte bun exemplu de sistem: •...

Firma și mediul ambiant

INTRODUCERE Organizația are un rol foarte important în dezvoltarea economică a unei țări. Pentru a înțelege cum se obțin produsele și cum se...

Ingineria și Managementul Mediului

CAPITOLUL 1. PREGATIREA ORGANIZATIEI PENTRU IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM DE MANAGEMENT DE MEDIU (SMM) 1.1.Descrierea organizatiei (profil de...

Management organizațional Petrom

Etapa I Prezentarea organizatiei I.1 Denumirea organizatiei, misiunea organizatiei Petrom - companie integratã de þiþei si gaze Petrom, membru...

Managementul Mediului - Aer

Capitolul I 1. Consideratii asupra managementului ca disciplina,stiinta, arta conducerii. 1.1. Scurt istoric al managmentului Se apreciaza ca...

Elementele Sistemului de Management al Mediului

1. Consideraţii generale privind sistemul de management al mediului În prezent, tot mai multe instituţii şi organizaţii sunt preocupate de...

Mediul și dezvoltarea durabilă - instrumente pentru managementul mediului

Introducere: Managementul mediului are drept scop utilizarea responsabilă a resurselor naturale, economice şi umane astfel încat mediul să fie...

Ai nevoie de altceva?