Managementul producției

Curs
8.5/10 (32 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 24861
Mărime: 142.26KB (arhivat)
Publicat de: Cleopatra Diaconu
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. 1. Intreprinderea industriala
  2. - Definire. Trasaturi de baza. Conceptii teoretice.
  3. - Functiunea de productie a intreprinderii si obiectivele principale ale conducatorului intreprinderii
  4. 2. Clasificarea intreprinderii industriale. Criterii de clasificare
  5. - Clasificarea in raport cu formele juridice
  6. - Clasificarea in functie de gradul de marime
  7. - Clasificarea in raport cu caracterul ramurii
  8. - Clasificarea in raport cu gradul de continuitate al activitatii
  9. 3. Mediul inconjurator
  10. - Definirea si conceptual de mediu inconjurator al intreprinderii si caracteristicile principale ale acestuia
  11. - Formele principale ale mediului inconjurator
  12. - Influenta activitatii intreprinderii asupra mediului
  13. 4. Organizarea productiei
  14. - Conceptul general de organizare
  15. - Scurt istoric al stiintei organizarii
  16. - Studiul sistemelor de productie industriala
  17. - Notiuni de baza referitoare la studiul sistemelor
  18. - Sisteme de productie cibernetico – industriale
  19. - Metodologia proiectarii sistemelor de productie
  20. 5. Procese de productie si conceptie a unei intreprinderi industriale
  21. - Factorii care influenteaza procesul de productie
  22. - Structura de productie. Definire. Verigi structurale
  23. - Cerinte ale proiectarii structurii generale si organizatorice ale intreprinderii
  24. - Tipuri de structuri de productie si conceptie si factorii care le influenteaza
  25. - Proiectarea unei structuri de productie
  26. - Indicatorii care reflecta eficienta economica a unei structuri de productie
  27. 6. Elemente de organizare tehnica a unei intreprinderi
  28. - Proiectarea intreprinderii. Metode si tehnici
  29. 7. Principalele componente ale elaborarii planului general de organizare a intreprinderii
  30. - Zonarea terenului intreprinderii industriale
  31. 8. Metode de studiu si analiza a procesului de productie
  32. - Graficul general al fluxului de productie
  33. - Graficul de analiza generala, analiza detaliata si circulatie
  34. - Metoda interogativa
  35. 9. Metode de stabilire optima a amplasarii utilajelor
  36. - Metoda verigilor
  37. - Metoda gamelor fictive
  38. - Metoda Cameron
  39. - Metoda planurilor generale suprapuse
  40. 10. Managementul organizatiei in unitatile de productie
  41. - Tipurile de productie. Definire. Clasificare. Importanta
  42. - Tipul de productie in masa
  43. - Tipul de productie in serie
  44. - Tipul de productie individual
  45. 11. Metode de organizare a productiei de baza
  46. - Principiile organizarii procesului de productie
  47. - Organizarea productiei in flux
  48. - Organizarea spatiala a liniilor de productie in flux
  49. - Organizarea fabricarii produselor dupa metoda productiei industriale, individuale si de serie mica
  50. 12. Ciclul de productie
  51. - Definitie. Importanta. Structura
  52. - Calculul duratei ciclului de productie
  53. - Tipurile de imbinare a executarii in timp a operatiilor tehnologice

Extras din curs

Definirea conceptului

Intreprinderea industriala reprezinta o unitate economica de baza in cadrul economiei nationale privita in ansamblul ei ca o unitate organizatorica constituita pentru realizarea unei activitati industriale specifica ramurii sau subramurii din care face parte.

Intreprinderea industriala este atat utilizatoare de resurse cat si sursa de bogatie si detinatoare de putere economica.

Ca organizatie economica, intreprinderea utilizeaza resurse materiale si umane, impune stabilirea unei ierarhii cu precizarea diferitelor nivele de responsabilitate; impune o anumita repartitie a sarcinilor, existenta unor raporturi formale si neformale intre diferiti participanti la activitatile efectuate si impune existenta unei anumite structuri organizationale a carei complexitate variaza in functie de o multitudine de factori:

- particularitatile ramurii din care intreprinderea face parte;

- gradul de marime al intreprinderii;

- personalitatea fondatorilor intreprinderii;

- reglementarile existente,etc.

Finalitatea economica reprezinta acea caracteristica a intreprinderii care defineste ca obiectiv principal, satisfacerea cerintelor pietelor carora se adreseaza intreprinderea respective in conditiile crearii unei anumite bogatii sociale, destinate vanzarii.

Existenta unei anumite autonomii de decizie reprezinta acea caracteristica a intreprinderii, care defineste modul in care intreprinderea dispune de un centru de decizie care asigura coordonarea si conducerea tuturor activitatilor, existand si posibilitatea unei anumite descentralizari la nivelul deciziilor care trebuiesc insa luate respectand reglementarile si limitele stabilite de nivelurile ierarhice superioare.

Gradul de autonomie in luarea deciziilor depinde de sistemul economic al tarii in care intreprinderea isi desfasoara activitatea, de cadrul juridic existent ca si de o serie de factori ce pot frana libertatea de actiune a intreprinderii.

Enumeram:

- influenta diferitelor grupe de presiune;

- dificultatea de a dispune de anumite influente,etc.

Scopul principal al intreprinderii este acela de a fabrica bunuri sau de a furniza servicii pentru a satisface cerintele pietei, existand un context relational economic client – furnizor, in care intreprinderea joaca alternativ unul dintre aceste roluri.

produs ’ produs’

Furnizor Intreprindere Client

finante finante

Inteprinderea industriala, ca forma specifica de intreprindere, reprezinta o unitate economica in care se desfasoara, in mod nemijlocit, procesul de productie industriala.

Intreprinderea industriala poate fi definite ca o unitate de baza a economiei nationale, care dispune de resurse fizice, umane si financiare, pe care un colectiv de oameni le foloseste pentru realizarea procesului de productie, pe baza principiilor de eficienta si rentabilitate in vederea obtinerii de bunuri a executarii de lucrari si servicii cu character industrial, destinate satisfacerii cerintei pietei interne si externe.

Din obiectul activitatii ei, o intreprindere industriala are rolul de a administra, cu eficienta maxima, mijloacele de care dispune pentru a asigura indeplinirea ritmica si integrala a productiei prevazute, folosirea completa a capacitatii de productie, modernizarea proceselor tehnologice, cresterea productivitatii muncii, reducerea continua a cheltuielilor de productie si sporirea pe aceasta baza a profitului.

O intreprindere industriala poate fi caracterizata prin existenta a trei trasaturi de baza:

1. unitatea tehnico – productiva;

2. unitatea organizatorico – administrativa;

3. unitatea economico – sociala.

Unitatea tehnico – productiva este determinata de faptul ca intreprinderea industriala dispune de un complex de mijloace de productie (cladiri, masini, utilaje, instalatii, materii prime, etc), in anumite rapoarte cantitative si calitative, astfel determinate, incat sa asigure o activitate ritmica conform obiectului de activitate stabilit in conditiile unei folosiri complete a potentialului productiei de care dispune intreprinderea si in raport cu cerintele pietei interne si externe.

Unitatea tehnico – productiva a intreprinderi se poate prezenta sub doua aspecte:

a. omogenitatea procesului tehnologic in toate unitatile de productie de baza specializate in executia anumitor tipuri de produse sau parti ale acestora.

La intreprinderile care se caracterizeaza prin acest aspect, procesul tehnologic este asemanator in toate unitatile de baza ale productiei, folosindu-se utilaje cu aceeasi destinatie tehnologica, aceeasi forta de munca, aceleasi profesii si grad de calificare, existand o organizare asemanatoare a procesului de productie.

b. unitatea productiei fabricate de intreprindere, cu reuniunea in acest scop a unor unitati de productie, unde se desfasoara procese neomogene din punct de vedere netehnologic.

Sub raportul reunirii proceselor tehnologice neomogene in cadrul unitatii de productie ale intreprinderii pot exista diferite variante:

- in mod frecvent, este aceea in care se constituie unitati de productie cu executarea unui anumit stadiu/faze a procesului tehnologic pentru toate produsele sau piesele prevazute in planul intreprinderii;

- se organizeaza unitati de productie pentru organizarea unui anumit tip de produs, numindu-se in cadrul fiecarei unitati toate stadiile/fazele necesitate de executarea lui;

- se organizeaza sectii de productie pentru executarea anumitor stadii ale procesului de productie, de regula stadii pregatitoare pentru toate produsele intreprinderii, urmand a se constitui sectii de productie pentru executarea celorlalte stadii ale procesului tehnologic.

Unitatea organizatorico – administrativa este o alta trasatura ce se concretizeaza in faptul ca intreprinderii, inca de la infiintare i se stabileste un obiect de activitate, i se da un sediu, o denumire, dispunand de un complex de mijloace de productie, de o conducere proprie, in cadrul ei lucrand un colectiv organizat de oameni.

Unitatea economico – sociala este a treia trasatura prin care fiecare intreprindere este inzestrata inca de la infiintare cu mijloace fixe si prevazuta cu mijloace circulante proprii. Ea are un plan propriu, cont in banca, beneficiaza de credite bancare avand relatii economice, financiare si juridice cu alte unitati.

Intreprinderea industriala are autonomie in gospodarirea fondurilor si in folosirea potentialului productiv de care dispune. O intreprindere industriala, ca unitate economico – sociala, poate fi desfiintata, reorganizata prin fuziune, absorbtie, divizare totala/partiala sau poate sa-si modifice obiectul activitatii, denumirea si sediul.

In vederea exercitarii unui rol activ in procesul de dezvoltare al economiei nationale, o intreprindere industriala realizeaza atributii in domeniul stabilirii indicatorilor economici ai executarii si indeplinirii acestora in domeniul cercetarii si dezvoltarii, in domeniul productiei, comercial, financiar – contabil si in cel al activitatii de personal. Aceste atributii sunt reglementate in mod precis prin regulamente de ordine interna care sunt proprii fiecarei intreprinderi.

Preview document

Managementul producției - Pagina 1
Managementul producției - Pagina 2
Managementul producției - Pagina 3
Managementul producției - Pagina 4
Managementul producției - Pagina 5
Managementul producției - Pagina 6
Managementul producției - Pagina 7
Managementul producției - Pagina 8
Managementul producției - Pagina 9
Managementul producției - Pagina 10
Managementul producției - Pagina 11
Managementul producției - Pagina 12
Managementul producției - Pagina 13
Managementul producției - Pagina 14
Managementul producției - Pagina 15
Managementul producției - Pagina 16
Managementul producției - Pagina 17
Managementul producției - Pagina 18
Managementul producției - Pagina 19
Managementul producției - Pagina 20
Managementul producției - Pagina 21
Managementul producției - Pagina 22
Managementul producției - Pagina 23
Managementul producției - Pagina 24
Managementul producției - Pagina 25
Managementul producției - Pagina 26
Managementul producției - Pagina 27
Managementul producției - Pagina 28
Managementul producției - Pagina 29
Managementul producției - Pagina 30
Managementul producției - Pagina 31
Managementul producției - Pagina 32
Managementul producției - Pagina 33
Managementul producției - Pagina 34
Managementul producției - Pagina 35
Managementul producției - Pagina 36
Managementul producției - Pagina 37
Managementul producției - Pagina 38
Managementul producției - Pagina 39
Managementul producției - Pagina 40
Managementul producției - Pagina 41
Managementul producției - Pagina 42
Managementul producției - Pagina 43
Managementul producției - Pagina 44
Managementul producției - Pagina 45
Managementul producției - Pagina 46
Managementul producției - Pagina 47
Managementul producției - Pagina 48
Managementul producției - Pagina 49
Managementul producției - Pagina 50
Managementul producției - Pagina 51
Managementul producției - Pagina 52
Managementul producției - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Managementul Productiei.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul calității

Până la apariţia producţiei în masă , artizanii şi-au finisat produsele individuale şi au inspectat calitatea muncii proprii sau cea a unui ucenic...

Managementul producției la SC Confecția SA

CAPITOLUL I PERFECTIONAREA ORGANIZARII PRODUCTIEI DE BAZA 1.1. Productia  rezultat al realizarii procesului de productie 1.1.1. Factorii care...

Managementul calității

INTRODUCERE „Managementul calitatii si controlul tehnic de calitate” este o tema ce reflecta specializarea MANAGEMENT, sintetizand elementele...

Managementul întreprinderilor mici și mijlocii - studiu de caz SC Niramaro Prodcom SRL

INTRODUCERE În întreaga lume, o importanţă din ce în ce mai mare o prezintă preocuparea specialiştilor pentru definirea noilor concepte de afaceri...

Metodele PERT și CPM

CAPITOLUL 1 METODA DRUMULUI CRITIC (CPM) 1.1. Consideratii generale Metoda Drumului Critic este o metodă euristică bazată pe teoria grafelor,...

Metode de Stimulare a Creativității Personalului

I. INTRODUCERE Obţinerea unor rezultate calitative superioare în activitatea economică şi socială impune utilizarea optimă a tuturor resurselor....

Tehnici Utilizate în Cadrul Planificării Strategice

INTRODUCERE Lucrarea de faţă reprezintă o analiză a subiectului pentru cercetare ce ţine de tehnicile utilizate de către manageri în procesul...

Evaluarea riscului prin planificarea strategică

INTRODUCERE Într-o economie de tip planificat agentii economici au fost obisnui’i ca “regulile jocului”sa fie dictate. Directivele, normele,...

Te-ar putea interesa și

Managementul operațional al producției

Cap. I Managementul operational al productiei – notiuni generale, componente 1.1 Managementul operational al productiei – componenta a...

Sistem informațional managerial pentru managementul producției și livrărilor

CAPITOLUL I INTREPRINDEREA – SISTEM DINAMIC, COMPLEX, SOCIO-ECONOMIC 1.1. Conceptul de sistem Cercetările cu privire la conceptul de sistem...

Îmbunătățirea Folosirii Potențialului Productiv prin Perfecționarea Managementului Operațional

INTRODUCERE Managementul operaţional al producţiei aprofundează şi aplică cunoştinţele şi management general în domeniul funcţiunii de producţie a...

Project Management and Product Lifecycle Management

Introducere Prezenta lucrare reprezintă o sinteză a elementelor fundamentale legate de Project management şi Product lifecycle management cu...

Managementul producției

I. Studiul de piata. Lansarea in fabricatie a produsului I.1Prezentarea produsului Pasta de tomate se realizeaza din rosii recoltate manual sau...

Management și ingineria sistemelor de producție - vitamina B3

1.1 Prezentarea produsului Vitamina B3, denumita si vitamina PP (Prellagra Preventer), niacin sai acid nicotinic este o vitamina care sustine...

Management Operațional

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL OPERATIONAL AL PRODUCTIEI ÎN CADRUL SISTEMELOR DE PRODUCTIE INDUSTRIALE 1.1 LOCUL MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL...

Managementul Producției

Organizarea producţiei se face în funcţie de tipul de producţie – totalitatea factorilor tehnici şi organizatorici care caracterizează stabilirea...

Ai nevoie de altceva?