Managementul Resurselor Materiale și Financiare

Curs
7.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 19891
Mărime: 111.66KB (arhivat)
Publicat de: Roxelana Chirilă
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. PROGRAMA ANALITICĂ
  2. 1. Finanţarea învăţământului - abordare socio-economică
  3. 1.1 Dimensiunea strategică a finanţării învăţământului în cadrul economiei naţionale
  4. 1.2 Evoluţia percepţiei publicului privind educaţia, direcţii posibile de cercetare
  5. 1.3 Efectele sociale ale necorelării dintre remuneraţie şi nivelul calităţii prestate
  6. 2. Evoluţia politicilor de finanţare a învăţământului în anii ,90
  7. 2.1. Trăsătura fundamentală a perioadei de tranziţie - starea de subfinanţare a învăţământului
  8. 2.2. Contribuţia legii învăţământului la modernizarea sistemului de finanţare
  9. 2.3. Direcţii de schimbare a sistemului de finanţare a învăţământului preuniversitar
  10. 3. Aplicarea unui nou sistem de finanţare
  11. 3.1. Necesităţi, trăsături
  12. 3.2 Esenţa sistemului de finanţare „per capita"
  13. 3.3 Transferul de responsabilităţi privind execuţia bugetară la nivelul local
  14. 4. Managementul financiar în învăţământul preuniversitar
  15. 4.1. Dinamica managementului financiar şcolar
  16. 4.2. Finanţarea cheltuielilor de personal
  17. 4.3. Elaborarea, aprobarea şi executarea bugetului de venituri şi cheltuieli al şcolilor
  18. 5. Elemente de management financiar şi administrativ educaţional
  19. 5.1. Finanţe - noţiuni generale
  20. 5.2. Funcţiile finanţelor - Funcţia de control a finanţelor
  21. 5.3. Cheltuielile şi finanţarea activităţilor de învăţământ
  22. 5.4. Managementul financiar în învăţământ
  23. 5.5. Analiza cost - beneficiu în domeniul educaţiei
  24. 6. Soluţia şi formele de finanţare
  25. 6.1. Aspecte generale privind finanţarea învăţământului preuniversitar
  26. 6.2. Bugetarea după costul unitar
  27. CAPITOLUL I

Extras din curs

FINANŢAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI – ABORDARE SOCIO-ECONOMICĂ

1. Strategia finanţării - învăţământului în cadrul economiei naţionale

Şcoala de toate gradele are ca obiect fundamental educarea, instruirea şi formarea spirituală, pregătirea pentru o muncă social-utilă a fiecărui membru al societăţii, (vezi Legea 84/95, art.1).

Ca partea a sistemului de ansamblu al societăţii, şcoala este produsul acelei societăţi şi, în aceeaşi măsură, unul dintre factorii esenţiali ai schimbării şi dezvoltării acesteia. Schimbările produse în sensul şi intensitatea dezvoltării societăţii cer, în mod necesar, mo¬dificări şi în sistemul de învăţământ, adică, în conţinutul şi modul lui de organizare şi condu¬cere, în politicile şi formele concrete de sus¬ţinere materială şi economico-financiară. Nece¬sitatea schimbărilor, a dezvoltării şi modernizării învăţământului de toate gradele sunt determin¬ate ca ritm şi amploare de dinamica schimbă¬rilor din societate.

Nu ne propunem să argumentăm pe larg, aici şi acum, enunţurile de mai sus. Este sufi¬cient să amintim că după anul 1989 România s-a angajat pe un „drum invers" de la socia¬lismul de tip marxist-leninist la dezvoltarea capi¬talistă bazată esenţialmente pe legile economiei de piaţă. Din acest amplu şi dificil proces de transformare, învăţământul nu putea fi exclus. Pentru că el însuşi, timp de aproape cinci de¬cenii a fost distorsionat de concepţiile politice, de tip comunist, de dezvoltarea economică şi socială a ţării.

În România anilor '90, necesitatea unor schimbări fundamentale în conţinutul procesului instructiv-educativ şi aplicării unor noi mecanis¬me şi politici economice de susţinere a moder¬nizării şi dezvoltării învăţământului a fost am¬plificată de:

• nevoia de înlăturare a decalajelor care despart România de ţările bogate şi dez¬voltate din punct de vedere al economiei şi al structurilor sociale, politice, juridice, de educaţie;

• necesitatea creşterii gradului de competi¬tivitate pe plan internaţional al economiei româneşti;

• creşterea gradului de stabilitate econo¬mică şi de securitate prezentă şi viitoare a României;

• multiplicarea contactelor ştiinţifice şi cultu¬rale cu ţările avansate ale lumii;

• realizarea obiectivelor de integrare a României în rândul statelor dezvoltate din punct de vedere economic şi în organis¬mele internaţionale de securitate şi apărare regională şi mondială.

Procesul de modernizare a conţinutului, structurii şi calităţii învăţământului românesc după anul 1990 a presupus şi cere în continuare un efort financiar deosebit. Acest efort se impune a fi cu atât mai mare cu cât, se ştie că până în 1989, fiind considerat ca activitate ne¬productivă, învăţământul a funcţionat într-o stare de subfinanţare.

Depăşirea în timp a acestei stări şi rea¬lizarea obiectivelor strategice ale modernizării cer elaborarea şi aplicarea unor noi politici şi mecanisme economice care vizează:

a) un sistem legislativ economico-financiar care să stimuleze autonomia de folosire a resurselor;

b) multiplicarea şi diversificarea surselor de finanţare;

c) un nou mod de organizare a activităţii de colectare a veniturilor, de repartizare şi folosire a fondurilor şi de protejare a patrimoniului unităţilor de învăţământ;

d) un nou sistem de alocare a resurselor;

e) un sistem modern de management economico-financiar al unităţilor de învăţământ.

1.2. Evoluţia percepţiei publicului privind educaţia; direcţii posibile de cercetare

O direcţie productivă de cercetare constă în identificarea proceselor de schimbare tipice,

schimbarea prin iradiere, abordată prin mai multe programe dezvoltate prin Proiectul de Reformă a învăţământului Preuniversitar şi de Componenta Management şi Finanţare a Pro¬iectului, este un caz particular, dar semnificativ. Această abordare ţine cont şi va dezvolta ideea că, de-a lungul istoriei, oamenii au acţionat în urmărirea obiectivelor lor, dar conform specificului cultural al mediului în care trăiesc. Con¬flictele ce ţin de distribuirea puterii sau autori¬tăţii, conflictul între public-privat, decalajul între moravuri- instituţii, între mentalitate-habitudini şi realitate sunt importante. în acest cadru com¬plex, interesul factorilor de decizie este ca, prin schimbarea sistemului de finanţare al învăţă¬mântului, implementarea politicilor sectoriale din domeniul educaţiei să constituie un succes, atât prin rezultatele imediate, cât şi prin efectele de medie şi lungă durată.

Pentru construirea acestui succes, pe care îl dorim durabil, este necesar să inves¬tigăm cadrul mai larg al manifestărilor sociale, prin instrumente şi metodologii specifice dome¬niului psiho- social. în formularea politicilor, tre¬buie să ţinem cont de experienţa şi să utilizăm expertiza existentă în domeniul economiei educaţiei, al economiei politice, al istoriei cultu¬rale şi antropologiei. Cunoaşterea «acciden¬telor» ideologice din istoria românilor, decoda¬rea semnificaţiei unor comportamente sociale, aprofundarea şi focalizarea pe problematica analizei cost-beneficiu în cercetarea istoriei educaţiei din România pot conduce ia conexiuni şi interpretări nebănuite.

Ca o provocare, lansăm câteva ipoteze, a căror testare poate intra în aria preocupărilor celor ce lucrează în domeniul finanţării educaţiei:

• Problema declanşării resorturilor as¬cunse într-un popor constă în identi¬ficarea valorilor stabile şi a tendinţelor

seculare ale acestuia; distorsiunile induse în diverse perioade recente în aceste tendinţe produc manifestări, de multe ori, greu de înţeles şi contra¬dictorii.

• Pentru poporul român, diferenţa dintre mesaj şi semnificaţia acestuia a pro¬dus perturbarea şi distorsionarea de¬codării semnificaţiilor iniţiativelor politice.

• Mesajul marxist, de egalitate, dreptate socială şi corectitudine a fost asociat, în timp, cu realitatea concretă şi re¬ceptat de multe ori ca opusul semni¬ficaţiilor general acceptate; participăm, acum, la un fenomen, perceptibil la nivelul practicii sociale, de răsturnare a semnificaţilor.

• Diferenţa dintre mesaj şi conţinutul social, efectiv, reflectat prin acţiune politică de durată, a fost percepută în conştiinţa publicului ca un conflict şi a produs sau minimalizarea unor aspec¬te ale mesajului, sau percepţia distorsionată a unor realităţi sociale.

• Diferenţa mare dintre mesaj (ceea ce se spune), acţiunea socială şi politică (ceea ce se face) şi realitate (ceea ce este) a produs încetinirea răspunsului social, aşteptat dar încă latent ca manifestare.

• Esenţa liberală a obştii săteşti, din ca¬re încă putem recepta unele mani¬festări ale societăţii româneşti, face ca orice mesaj credibil ce propune şi induce libertate de mişcare socio-economică să fie important; reacţia, totuşi, poate fi de deschidere sau de reticenţă (opacizare), în funcţie de consistenţa acestui mesaj cu realitatea înconjurătoare.

• Aşteptările oamenilor au fost înşelate în repetate rânduri. Este greu de măsurat în ce mod şi în ce măsură acest context a produs inerţie socială şi o tendinţă de analiză circumspectă a oricărui mesaj politic major.

• Ratarea şanselor, începând din anii '90 cu privire la relansarea agriculturii a lipsit mediul rural de oportunitatea schimbării folosind factorul economic.

• Conform teoriilor din managementul schimbării, rămân disponibile acţiunea politică, acţiunea elitelor şi schimbările interne, comportamentale. Combina¬rea acţiunilor, cea coercitivă şi cea socială, trebuie realizată cu cel mai bun dozaj între acestea.

• Cert este că delocalizarea populaţiei din rural în mediul urban, produsă în anii revoluţiei industriale, nu a dus la schimbarea mentalităţii „săteşti", ci, în bună măsură, a făcut ca unele domi¬nante ale acesteia să difuzeze şi în mediul urban.

Preview document

Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 1
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 2
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 3
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 4
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 5
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 6
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 7
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 8
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 9
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 10
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 11
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 12
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 13
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 14
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 15
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 16
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 17
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 18
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 19
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 20
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 21
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 22
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 23
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 24
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 25
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 26
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 27
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 28
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 29
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 30
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 31
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 32
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 33
Managementul Resurselor Materiale și Financiare - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Managementul Resurselor Materiale si Financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Implementarea sistemului de management al calității al societății SC ICMA SA București

Capitolul 1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Societatea Comerciala ICMA S.A. din Bucuresti Capitolul 1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Societatea Comerciala...

Estimarea Fluxurilor de Numerar

Partea A. ESTIMAREA FLUXURILOR DE NUMERAR − COMPONENTĂ A FUNCŢIEI DE MANAGEMENT FINANCIAR TRADIŢIONAL I. Privire de ansamblu asupra managementului...

Managementul Proiectelor

1. Prezentarea generală a proiectului 1.1. Titlul proiectului Satul de Vacanţă Copii şi tradiţia ! Înfiinţarea unei tabere şcolare în satul...

Analiza Posturilor

Analiza posturilor 1. Consideraţii generale Analiza posturilor reprezintă una dintre cele mai importante şi, totodată deosebit de complexe...

Managementul Proiectelor

A. DATE INFORMATIVE Denumirea organizaţiei: ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR.3 TG.OCNA Data înfiinţării: Şcoala a fost înfiinţată în 1925 (aşa cum...

Managemetul Proiectelor

I. INIŢIEREA PROIECTULUI 1.1 Descrierea contextului proiectului (maxim 2 pagini) Înainte de a începe completarea propriu-zisă a formularului, se...

Ce poate oferi managerilor o analiză comportamentală

In opinia noastra analiza comportamentala ofera managerilor instrumentele de care au nevoie pentru a fi mai eficienti, incepand prin a-i invata sa...

Leadership

What is leadership? Identify the traits and skills of an effective leader Key leadership theories Examine the role, duties and responsibilities...

Te-ar putea interesa și

Elemente de diagnostic global strategic al firmei de comerț SC Best Prod SRL

Capitolul I Obiectivele,metodele şi instrumentele diagnosticului economico-financiar al firmei 1.1 Semnificaţiile şi importanta diagnosticului...

Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor pe Teritoriul Municipiului Făgăraș

REZUMAT Creşterea rapidă a populaţiei şi urbanizarea în plină dezvoltare, degradarea mediului cauzată de expansiunea industriala, schimbarea...

Leasingul, modalitate de creștere a eficienței firmei Bicrel Impex SRL

Introducere Având în vedere contextul economic şi financiar actual din România, utilizarea leasingului ca instrument finaciar a devenit o...

Analiza activității SC Pasmatex SA

1.1.Date de identificare Denumirea societatii : S.C. Pasmatex S.A. Sediul : Timisoara, str. Jiul, nr.2,cod 300159 Telefon / fax:...

Raport de practică Rompetrol

Capitolul 1 Rezumat executiv Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol - o companie multinationala, a cunoscut o evolutie in timp din punct...

Analiza cadrului managerial în cadrul SC X SA și implicațiile acestuia

Introducere Marimea si calitatea activitatii precum si modul de utilizare a resurselor economice de catre agentii comerciali se caracterizeaza...

Cerere de finanțare - renovarea, dezvoltarea, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația comunei Tărlungeni

TITLUL PROIECTULUI: Renovarea, dezvoltarea, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia comunei Tărlungeni. 0. INFORMAŢII...

Amplasarea optimă a agenților economici - studiu de caz realizat la SC Matizol SA

Capitolul 1 PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI S.C. MATIZOL S.A. 1.1. Scurt istoric Infiintata in 1939 sub denumirea “Societatea Anonima Teleajen”,...

Ai nevoie de altceva?