Metode Moderne de Management

Curs
8/10 (10 voturi)
Domeniu: Management
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 12892
Mărime: 104.86KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Pe plan mondial, intreprinderile performante se deosebesc de celelalte intreprinderi prin faptul ca folosesc metode si tehnici moderne, care le permit sa obtina performante remarcabile.

T.Peters si R. Waterman, in lucrarea “Pretul excelentei”, evidentiaza secretul celor mai bune intreprinderi si trasaturile care trebuie sa caracterizeze excelenta in activitatea lor.

Din aceste trasaturi se puncteza:

- activitatea practica pe care trebuie sa o desfasoare o intreprindere. Potrivit acestei trasaturi intreprinderea trebuie sa actioneze prin activitati practice pentru a putea raspunde cerintelor consumatorilor.

- ascultarea practica a cerintelor consumatorilor. O intreprindere performanta trebuie sa fie atenta la cerintele consumatorilor, pentru ca activitatea intreprinderii sa fie subordonata satisfacerii cerintelor pietei.

- asigurarea competitivitatii intreprinderii. Autorii subliniaza faptul ca aceasta competitivitate depinde de colectivul intreprinderii respective. In masura in care colectivul intreprinderii participa la asigurarea acestei competitivitati printr-un comportament activ sw asigura competitivitatea.

- cultura organizationala a intreprinderii respective. Colectivul intreprinderii trebuie sa aibe aceleasi valori manageriale care sa-i permita cresterea continua a performantelor intreprinderii.

- imbinarea supletei activitatii desfasurate de salariati cu rigoare conducerii diferitelor activitati. Salariatii intreprinderii trebuie sa aibe libertatea pentru a rezolva diferitele probleme ale intreprinderii, in conditiile in care conducerea intreprinderii aplica aceasta rigoare in desfasurarea activitatii.

- formarea de catre conducerea intreprinderii a unui spirit performant pentru toti salariatii intreprinderii. Aceasta presupune desfasurarea unei astfel de activitate prin care se asigura tendinta spre performanta a fiecarui salariat al intreprinderii in activitatea pe care o desfasoara.

- axarea intreprinderii pe vocatia profesionala. Subliniaza ideea ca o intreprindere trebuie sa desfasoare cu prioritate acea vocatie profesionala care ii permite obtinerea unor performante deosebite.

- pentru realizarea excelentei trebuie sa se asigure o anumita libertate de actiune a salariatilor intreprinderii in realizarea activitatilor care trebuie efectuate.

Pentru a ilustra ce inseamna a folosi metode si tehnici moderne, urmatorul grafic subliniaza aceasta activitate:

Nivelul Diferenta de performanta ca urmare

performantelor a conducerii neperformante

intreprinderilor Talia intreprinderii, anvergura, gradul de complexitate.

In cazul in care conducerea intreprinderii considera ca nu poate atinge nivelul B de performanta, atunci ea poate atinge A, ajungand sa atinga nivelul de performanta II realizat de intreprindere prin faptul ca nu-si dezvolta resursele.

O alta intreprindere care corespunde nivelului A si D realizeaza un nivel scazut de performanta.

Este posibil ca o intreprindere desi are conducerea necesara sa nu poata realiza performanta A, atunci performanata coboara la nivelul D, in cazul in care salariatii intreprinderii nu dispun de mijloacele manageriale necesare Nu le poate valorifica pe cele din axa X.

O data cu aderarea la Uniunea Europeana, intreprinderile intra in concurenta cu intreprinderile ce actioneaza pe piata unica europena. In momentul in care vom aplica metode moderne noi, atunci vom putea concura cu intreprinderile pietei unice a Uniunii Europene.

Pe plan mondial sau pe piata unica a Uniunii Europene se folosesc metode moderne de conducere:

- pilotaj al activitatii intreprinderii

- „just in time”

- kanban

- folosirea PC-ului in executarea productiei si in conducerea activitatii

- MRP (managementul aprovizionarii tehnico-materiale)

- metoda asigurarii calitatii totale pentru activitatea desfasurata

- diagrama cauza- efect ( Ishikaba)

- metoda ABC

-organizarea celulara

- Poka- Yoke

Acceptand metodele si tehnicile moderne putem concura cu intreprinderile bine-dezvoltate, pentru a putea obtine performante deosebite.

Aspecte strategice:folosirea pilotajului in conducerea si organizarea intreprinderii

Pilotajul intreprinderilor productive

O intreprindere reprezinta un anumit sistem productiv care dispune de o serie de componente, care reprezinta subsisteme ale sistemului intreprinderii. Pentru a putea functiona corespunzator,o inteprindere cu toate subsistemele pe care le cuprinde, trebuie sa se asigure un pilotaj corespunzator acestor subsisteme.

Prin pilotajul intreprinderii se intelege un ansamblu de activitati desfasurate de conducerea intreprinderii respective pentru a realiza misiunea activitatii inteprinderii prin folosirea unor strategii si obiective bine determinate, pentru a asigura furnizarea unor activitati diferitilor beneficiari sub raport cantitativ,calitativ, la anumite termene prevazute in contracte, activitati care se desfasoara in conditii de concurenta cu activitatile desfasurate de alte intreprrinderi.

Pilotajul intreprinderii se realizeaza pe baza unui model de pilotaj adoptat de fiecare intreprindere tinand seama de particularitatile pe care le desfasoara intrep.Pe baza acestui model de pilotaj se adopta un sistem de pilotaj al activitatii intreprinderii

Sistemul de pilotaj = un ansamblu concret si evolutiv de proceduri folosite de intreprindere pentru realizarea conditiilor de performanta cerute, produceri care au drept scop efectuarea unor actiuni care formeaza un tot unitar, care sunt supuse realizarii aceluiasi scop si obtinerii acelorasi rezultate.

Pilotajul intreprinderii poate fi clasificat dupa diferite criterii:

- in raport cu nivelul la care se realizeaza acest pilotajul: la nivelul intregii intreprinderi (pilotaj global) si pilotajul realizat la nivelul subsistemelor productive ale intreprinderii.

- in raport cu perioada de timp pentru care se realizeaza pilotajul intreprinderii:

1)- pilotajul intrep.pe termen lung =>strategic

2)- pilotaj pe perioade mai mici (1 an) =>curent

- pilotaj optim al activitatii productivede a intreprinderii = acel fel de pilotaj care asigura folosirea optima a resurselor intreprinderii si desfasurarea in conditii optime a obiectului activitatii intreprinderii respective.

Elementele de baza ale unui pilotaj optim:

Pentru asigurarea unui pilotaj optim trebuie realizate anumite principii de baza in conducerea si organizarea intreprinderii respective:

-- segmentarea strategica a intreprinderii

-- descentralizarea procesului de reflxie strategica in cadrul intreprinderii.

Segmentarea strategica a intreprinderii se bazeaza pe vocatia profesionala(metier).

Preview document

Metode Moderne de Management - Pagina 1
Metode Moderne de Management - Pagina 2
Metode Moderne de Management - Pagina 3
Metode Moderne de Management - Pagina 4
Metode Moderne de Management - Pagina 5
Metode Moderne de Management - Pagina 6
Metode Moderne de Management - Pagina 7
Metode Moderne de Management - Pagina 8
Metode Moderne de Management - Pagina 9
Metode Moderne de Management - Pagina 10
Metode Moderne de Management - Pagina 11
Metode Moderne de Management - Pagina 12
Metode Moderne de Management - Pagina 13
Metode Moderne de Management - Pagina 14
Metode Moderne de Management - Pagina 15
Metode Moderne de Management - Pagina 16
Metode Moderne de Management - Pagina 17
Metode Moderne de Management - Pagina 18
Metode Moderne de Management - Pagina 19
Metode Moderne de Management - Pagina 20
Metode Moderne de Management - Pagina 21
Metode Moderne de Management - Pagina 22
Metode Moderne de Management - Pagina 23
Metode Moderne de Management - Pagina 24
Metode Moderne de Management - Pagina 25
Metode Moderne de Management - Pagina 26
Metode Moderne de Management - Pagina 27
Metode Moderne de Management - Pagina 28
Metode Moderne de Management - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Met moderrne de manag C-1.doc
  • Met moderrne de manag C-2.doc
  • Met moderrne de manag C-3.doc
  • Met moderrne de manag C-4.doc
  • Met moderrne de manag C-5.doc
  • Met moderrne de manag C-6.doc
  • Met moderrne de manag C-7.doc
  • Met moderrne de manag C-8- o.k.doc
  • Met moderrne de manag C-9.doc

Alții au mai descărcat și

Responsabilitate socială

Introducere Societatea actuală se află în tranziţie. În contextul globalizării, al extinderii companiilor multinaţionale pe pieţele ţărilor în...

Organizarea procesului de servire într-un restaurant

Scurta prezentare a contextului Actualul proiect supune analizei întregul proces de servire ce are loc într-un restaurant, un restaurant cu...

Tipul de întreprinderi europene

Introducere Uniunea Europeană este un actor semnificativ pe scena lumii, schimbând modul de viaţă al europenilor precum şi modul în care restul...

Metode de Management Utilizate în Secolul XXI

TEMA REFERATULUI : METODE DE MANAGEMENT UTILIZATE ÎN SECOLUL XXI 1. Managementul prin obiective 2. Managementul prin excepţie 3. Management...

Metode Moderne de Management

MPO:sistem de management bazat pe determinarea obiectivelor până la nivelul executanţilor (care participă nemijlocit la stabilirea lor) şi pe...

Compartimentele Hotelului

“Hotelul este unitatea comerciala de cazare omologata care ofera camere sau apartamente mobi-late pentru a fi închiriate, fie unei clientele de...

Management General

MANAGEMENTUL Arta:-intuitia -perspectiva imediata -eul Management Stiinta:-principii si reguli -face apel la alte stiinte -pespectiva...

Management Comercial

1. Definirea firmei comerciale. 2. Trasaturile definitorii ale firmei comerciale 3. Rolul firmei comerciale în cadrul economiei 1. Definirea...

Te-ar putea interesa și

Managementul performaței resurselor umane

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL ŞI PROCESUL MANAGERIAL 1.1. Management: concept, evoluţie, conţinut 1.1.1 Conceptul noţiunii de management...

Metode și Tehnici Moderne de Management

INTRODUCERE Domeniul managementului se intersectează cu un mare număr de discipline: ştiinţe sociale, logică, filozofie, matematică, tehnologie...

Metode și Tehnologii Moderne Destinate Măsurării Performanțelor Firmei

INTRODUCERE Înainte de a prezenta cele 40 de pagini care urmează, trebuie să fac unele observaţii. În primul rând această lucrare nu are o talie...

Îmbunătățirea Folosirii Potențialului Productiv prin Perfecționarea Managementului Operațional

INTRODUCERE Managementul operaţional al producţiei aprofundează şi aplică cunoştinţele şi management general în domeniul funcţiunii de producţie a...

Managementul calității în industria hotelieră

INTRODUCERE ÎN INDUSTRIA HOTELIERĂ Industria hotelieră este activitatea de servicii care conduce o altă ramură semnificativă în dezvoltarea...

Metode și Tehnici Moderne de Management Utilizate în Cadrul SC Dancor Proiect SRL

INTRODUCERE Un management dinamic şi eficient presupune utilizarea celor mai potrivite soluţii de transpus în practică. Aceste soluţii sunt...

Analiza și Îmbunătățirea Sistemului de Management al Organizației prin Aplicarea Metodelor Moderne

Analiza şi îmbunătăţirea sistemului de management al organizaţiei prin aplicarea metodelor moderne în cadrul SC XYZ SRL INTRODUCERE Deschiderea...

Importanța planificării strategice în organizații

Introducere Prin această lucrare îmi propun să prezint aspectele teoretice și practice cele mai importante referitoare la planificarea strategică....

Ai nevoie de altceva?