Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6122
Mărime: 26.75KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Septimiu

Extras din curs

LEXIC

Cercetarea fundamentală – activitate desfăşurată, în principal, pentru a dobândi cunoştinţe noi cu privire la fenomene şi procese, precum şi în vederea formulării şi verificării de ipoteze, modele conceptuale şi teorii.

Cercetarea aplicativă - activitatea destinată, în principal, utilizării cunoştinţelor ştiinţifice pentru perfecţionarea sau realizarea de noi produse, tehnologii şi servicii.

Cercetarea interdisciplinară implică diferite discipline într-un mod care le stimulează să depăşească graniţele disciplinare pentru a crea noi cunoştinţe în procesul de rezolvare a unei probleme specifice. Aceste discipline au la origine paradigme de cercetare diferite şi totuşi lucrează împreună pentru a crea cunoaştere nouă. Noile cunoştinţe şi teorii sunt rezultatul unui efort de cercetare comun şi nu vor reprezenta monopolul unei discipline sau a alteia, fiind rezultate integrate.

Cercetarea transdisciplinară implică proiecte în care contribuie atât cercetători ştiinţifici, cât şi alţi participanţi, precum manageri sau chiar reprezentanţi ai publicului. Aceştia au un scop de cercetare comun şi contribuie la crearea de noi cunoştinţe şi teorii.

Transdisciplinaritatea combină interdisciplinaritatea cu abordarea participativă. Spre deosebire de interdisciplinaritate care pune la un loc diferite expertize ştiinţifice, abordarea transdisciplinară aduce în interiorul activităţii de cercetare şi participanţi din afara mediului academic.

Cercetarea de frontieră are ca scop crearea şi dezvoltarea de noi cunoştinţe şi instrumente. Cercetarea de frontieră nu ţine seama de graniţele disciplinare. Poate să implice cercetare multi, inter sau transdisciplinară care reuneşte cercetători cu pregătire disciplinară complementară, utilizând, tehnici, metodologii şi instrumente teoretice şi conceptuale diferite.

Cercetator cu experientă – cercetator având titlul de doctor obţinut, aflat în stagiu post-doctoral sau imediat după finalizarea stagiului.

Cercetător în formare – persoana care are pregătirea formală ce îi dă dreptul să se înscrie într-un program de doctorat sau este doctorand.

Şcoala de studii avansate (SSA) reprezintă o activitate de înalt nivel ştiinţific în care un subiect ales este tratat în profunzime de către participanţi cu reputaţie ştiinţifică internaţională şi în care se raportează noi progrese referitoare la subiectul ales, neexpuse încă la nivel de curs universitar. SSA este un curs de scurtă durată (min. 10 zile lucratoare) care contribuie la diseminarea cunoaşterii şi formarea de contacte ştiinţifice internaţionale.

Nu este un eveniment de tip conferinţă sau simpozion internaţional.

Organizaţia de cercetare este o entitate, spre exemplu o universitate sau un institut de cercetare, indiferent de statutul său legal (de drept public sau privat) sau modalităţile de finanţare, al cărei scop principal este de a conduce activităţile de cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a disemina rezultatele sale prin activităţi de educaţie, publicaţii sau transfer tehnologic; toate profiturile sunt reinvestite în aceste activităţi, diseminarea rezultatelor sau activitatea de educaţie; agenţii economici care pot exercita o influenţă asupra unei astfel de organizaţii, în calitate de, spre exemplu, acţionari sau membri, nu vor beneficia de acces preferenţial la capacităţile de cercetare ale acestei entităţi sau la rezultatele cercetării generate de aceasta.

Metodologia cercetării ştiinţifice

REVISTA LITERATURII

Revista literaturii ne ajută să formulăm tema iar o problemă bine ridicată facilitează cercetarea literaturii.

Prima etapă este cercetarea bibliografică propriu - zisă, adică identificarea publicaţiilor care se referă la subiectul în discuţie.

A doua etapă este lectura critică, activă, a publicaţiilor selectate. Pentru a extrage rezultatele şi a le utiliza, trebuie să fie apreciată validitatea studiului, ceea ce- se poate realiza eficient cu ajutorul unei grile de lectură.

O a treia etapă poate să se dovedească utilă. Este vorba despre meta - analiză. Ea permite combinarea datelor din mai multe studii referitoare la acelaşi subiect, în vederea înlesnirii unor concluzii semnificative.

CERCETAREA BIBLIOGRAFICĂ

Misiunea sa este de a realiza un bun compromis între excesul de documente şi pierderea de informaţii pertinente. Această misiune nu poate fi îndeplinită decât prin adoptarea unei metode riguroase:

- în alegerea criteriilor de cercetare;

- şi în exploatarea lor.

Alegerea criteriilor (elaborarea cuvintelor - cheie)

Documentele cercetate fiind cele care tratează subiectul avut în vedere, criteriile de cercetare sunt în mod evident componentele subiectului. Iată de ce aceasta trebuie să facă obiectul unei bune reflecţii analitice prealabile consultării băncii de date. Cuvintele cheie („descriptori") care formalizează aceste criterii trebuie într-adevăr să descrie toate aspectele subiectului.

- materia tratată (întrebare: despre ce se vorbeşte ?)

- întrebarea pusă (întrebare: ce vrea să spună ?)

Materia tratată este extrasă din unul dintre numeroasele capitole ale medicinei, clinică, biologică, iconografică, statistică (boală, sindrom, simptom, test, examen, imagerie, epidemiologie...). Cuvintele cheie care o descriu trebuie să conţină pe deasupra numelui specific al materiei tratate sinonimele sau echivalenţii săi.

Întrebările puse sunt şi ele de o mare diversitate (impun o ipoteză şi o testează, identifică clar o problemă, definesc o întrebare, găsesc punctele comune ale diferitelor observaţii discordante ale unuia şi aceluiaşi eveniment...).

Experienţa ne învaţă de altfel că cercetarea referinţelor sugerează ea însăşi cercetătorilor noi întrebări şi noi cuvinte-cheie (aproximativ ca într-o versiune latină unde analiza ajută la traducere şi traducerea la analiză).

Aceste cuvinte cheie extrase din titlu şi din cursul cercetării sunt controlate în tezaurul băncii de date pentru a verifica dacă ele coincid cu cele care au fost alese de către „indexorii" băncii de date.

De la o listă primitivă de „cuvinte - cheie posibile" se trece astfel la lista „cuvintelor-cheie reale".

Preview document

Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 1
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 2
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 3
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 4
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 5
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 6
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 7
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 8
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 9
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 10
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 11
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 12
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 13
Metotologia cercetării științifice și redactarea protocolului - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Metotologia Cercetarii Stiintifice si Redactarea Protocolului.doc

Alții au mai descărcat și

Cursuri Ergonomie

Pentru înţelegerea conţinutului actual al ergonomiei, o prima necesitate o reprezintă înţelegerea evoluţiei acesteia. In prezent nu exista istorie...

Managementul inovării

Notiuni introductive Societatea actuala este caracterizata de existenta unei noi revolutii stiintifico-tehnice care duce la schimbari...

Rolul și funcțiile managementului financiar

FUNCŢIILE ŞI ROLUL MANAGEMENTULUI FINANCIAR. DECIZIILE FINANCIARE MANAGERIALE 1.1.- ESENŢA, FUNCŢIILE ŞI ROLUL MANAGEMENTULUI FINANCIAR...

Bazele Managementului

Conceptul de management are semnificaţii multiple cu utilitate atât teoretică cât şi practică. De-a lungul timpului, foarte mulţi oameni de...

Managementul Serviciilor Publice

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI DE BAZĂ SI CONCEPTE PRINCIPALE UTILIZATE ÎN MANAGEMENTUL SERVICIILOR PUBLICE 1.1 Caracteristici, orientări şi concepte...

Elemente ale Teoriei Managementului Unităților Economice

Rezultatele oricărei organizaţii, indiferent dacă reprezintă o mică firmă s-au o mare companie şi indiferent de specificul activităţii sale,...

Management

Activitatea de conducere a însoţit societatea omenească din cele mai vechi timpuri, de la constituirea primelor grupuri de muncă, ea devenind...

Management General

Managementul este un termen provenit din limba engleza si adoptat ca atare, cu o semantica foarte complexa, care desemneaza stiinta conducerii...

Ai nevoie de altceva?