Organizații publice și private

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7933
Mărime: 43.28KB (arhivat)
Publicat de: Póra J.
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Concepte de bază:

Managementul - procesul de realizare eficientă și eficace, prin planificare, organizare, coordonare și control, a unor activități prin și cu alți oameni, în vederea atingerii obiectivelor organizaționale.

Eficiența presupune a face lucrurile bine (cum trebuie) și se referă la relația dintre inputuri și outputuri (măsura a cât de bine sau cât de productiv au fost folosite resursele organizației pentru atingerea obiectivelor).

Eficacitatea presupune a stabili cele mai adecvate obiective și a face lucrurile care trebuie pentru realizarea acestora.

Funcțiile managementului - grupe complexe de activități specifice managerilor care se exercită în orice organizație, fie la nivelul întregii organizații, fie într-un domeniu anume, diferă ca formă de manifestare și conținut și de la un compartiment la altul, și au o pondere diferită pe verticala piramidei ierarhice:

- planificarea;

- organizarea;

- antrenarea și

- coordonarea; controlul.

Planificarea - elaborarea unor orientări privind desfășurarea activităților viitoare și presupune stabilirea misiunii, a obiectivelor, a mijloacelor necesare și a strategiilor.

Organizarea - stabilirea cadrului organizatoric care să permită desfășurarea activității în condiții de eficiență și profitabilitate.

Antrenarea și coordonarea - ansamblu de acțiuni vizând orientarea personalului în scopul realizării obiectivelor organizaționale și a sincronizării acestora într-o combinație optimă, astfel încât desfășurarea lor să se realizeze în condiții de eficiență și profitabilitate.

Controlul - verificarea permanentă și completă a modului în care se desfășoară activitățile, comparativ cu standardele și programele, în sesizarea și măsurarea abaterilor de la aceste standarde și programe, precum și în precizarea cauzelor și a măsurilor corective pentru înlăturarea lor.

Competențele conceptuale - capacitatea managerilor de a asigura orientarea strategică a organizației ca un tot unitar, în acord cu viziunea, misiunea și obiectivele stabilite, de a formula și implementa strategii eficiente și eficace.

Competențele interpersonale - abilitatea de a lucra cu oamenii, în crearea unui climat favorabil cooperării și comunicării deschise între componenții grupurilor de lucru, precum și în armonizarea intereselor individuale cu interesele de grup și cu cele organizaționale.

Competențe profesionale - totalitatea cunoștințelor profesionale de specialitate pe care managerul este capabil să le aplice în efectuarea unor activități concrete sau în îndrumarea personalului din subordine, care execută aceste operații și are nevoie de sprijinul managerului.

Cariera - succesiune de posturi pe care o persoană le ocupă sau le poate ocupa în decursul vieții active.

Ancorele carierei - nuclee consitente, specifice individului, care fac parte din identitatea sa ocupațională și care, cu timpul, se vor manifesta ca niște ancore în cariera sa profesională.

Rolurile managerilor - ansambluri organizate de comportamente specifice managerilor.

Rolurile interpersonale decurg în mod direct din autoritatea formală cu care sunt investiți managerii și implică, în mod fundamental, dezvoltarea unor relații interumane: reprezentant oficial, lider, persoană de legătură.

Rolurile informaționale presupun recepționarea și transmiterea informațiilor de către manageri, fiind facilitate, în mare măsură, de relațiile interpersonale pe care aceștia le dezvoltă: observator activ, difuzor,purtător de cuvânt.

Rolurile decizionale cuprind ansamblul activităților desfășurate de manageri ca decidenți: întreprinzător, regulator de perturbații, distribuitor de resurse, negociator.

Organizația - unitate socială formată din indivizi, structurată și condusă pentru a satisface o serie de nevoi sau pentru a atinge anumite obiective colective.

Resursele organizației - totalitatea resurselor disponibile și necesare organizației pentru a fi performantă (umane, materiale și tehnologice, financiare, informaționale).

Structura organizatorică - totalitatea posturilor de lucru, relațiile dintre acestea și modul în care sunt repartizate sarcinile și responsabilitățile în funcție de nivelul de calificare și autoritate.

Cultura organizațională - acel set de valori cheie, credințe și atitudini pe care membrii organizației le-au învățat de la manageri, influențate de mediul socio-cultural în care trăiesc.

Mediul direct - elementele mediului extern al organizației cu acțiune directă asupra acesteia (mediul de lucru): clienți, concurenți, furnizori, alte organizații.

Mediul general - elementele mediului extern al organizației cu acțiune indirectă asupra acesteia: mediul macroeconomic, mediul tehnologic, mediul social, mediul politic-legal, mediul internațional.

Etica în afaceri constă în aplicarea valorilor, principiilor și teoriilor etice în conducerea afacerii.

Conformarea - desfășurarea activităților pe baza respectării autorității legilor, a reglementărilor, principiilor și politicilor companiei vizând moralitatea.

Contribuția se referă la ceea ce poate face afacerea pentru societate. Afacerile trebuie să respecte valorile societății și să contribuie, prin activitățile specifice și prin propriul comportament, la consolidarea lor.

Consecințele activității afacerii ilustrează impactul asupra mediului intern și extern al organizației, îndeplinirea responsabilităților sociale față de acționari, clienți, parteneri și angajați și o bună imagine publică, o activitate de renume și o reputație favorabilă în domeniu.

Preview document

Organizații publice și private - Pagina 1
Organizații publice și private - Pagina 2
Organizații publice și private - Pagina 3
Organizații publice și private - Pagina 4
Organizații publice și private - Pagina 5
Organizații publice și private - Pagina 6
Organizații publice și private - Pagina 7
Organizații publice și private - Pagina 8
Organizații publice și private - Pagina 9
Organizații publice și private - Pagina 10
Organizații publice și private - Pagina 11
Organizații publice și private - Pagina 12
Organizații publice și private - Pagina 13
Organizații publice și private - Pagina 14
Organizații publice și private - Pagina 15
Organizații publice și private - Pagina 16
Organizații publice și private - Pagina 17
Organizații publice și private - Pagina 18
Organizații publice și private - Pagina 19
Organizații publice și private - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Organizatii publice si private.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Serviciilor Publice

11.6. Metode si tehnici utilizate în managementul public 131CAPITOLUL 1 CONtINUTUL sI SFERA DE CUPRINDERE A SERVICIILOR Evolutia economiei...

Managementul resurselor umane

CURS I: INTRODUCERE IN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul și particularitățile resurselor umane în cadrul organizației Dezvoltarea teoriei...

Teme portofoliu

Teme Portofoliu 1. Ce înseamna a avea propria afacere? În România există această impresie că, dacă ai afacerea ta, faci munți de bani și ești...

Managementul Serviciilor

Capitolul 1 ROLUL ŞI LOCUL SERVICIILOR ÎN CADRUL ECONOMIEI NAŢIONALE 1.1.SERVICII ŞI BUNURI MATERIALE – DELIMITĂRI CONCEPTUALE Creşterea...

Tehnici de negociere și mediere

Capitolul 1. Elemente generale de negociere și mediere Totul în viață este o negociere. Această tehnică stă la baza interacțiunilor pe care le...

Analiza SWOT

Analiza SWOT este o metodă folosită în mediul de afaceri, pentru a ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu asupra firmei. Ea evaluează...

Management

1 Managementul - este un proces de planificare, organizare a activității și controlului asupra firmei pentru a coordona resursele umane și...

Teste Grilă

Test 1 Managementul științific este apreciat ca fiind: a) o parte a cunoașterii acumulate și recunoscute, care este sistematizată și formulată în...

Te-ar putea interesa și

Analiza managementului calității în cadrul hotelului Valentina Timișoara

Introducere Pentru a reliefa importanţa economică a turismului, ca ramură distinctă a economiei, încadrată în sectorul terţiar, vom folosi...

Evaluarea Diversității Ofertei de Agrement Turistic în Municipiul Chișinău

Introducere În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Relația dintre Climatul Organizațional și Implicarea Emoțională în Muncă

ARGUMENT Lumea afacerilor de astăzi poartă amprenta globalizării şi poate fi asemănată cu un vas imens care pluteşte peste valuri agitate, gata...

Organizarea unei Excursii Externe

I. TURISMUL-DELIMITĂRI CONCEPTUALE „Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara...

Economia Turismului

Raport 1: Turismul-activitate economico-socială. 1.1. Conceptele de „turism” şi „turist”. 1.1.1. Repere istorice a turismului. 1.1.2. Conceptul...

Organizații publice vs organizații private

„Managementul este cea mai noua dintre stiinte si cea mai veche dintre arte” Capitolul I 1.1. Definirea organizatiilor Organizatiile sunt...

Raport - Economia Turismului

1.1.CONCEPTELE DE “TURUISM” SI “TURIST” - Etimologic, cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie), sau „to tour”, „to make a...

Ai nevoie de altceva?