Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 26064
Mărime: 93.63KB (arhivat)
Publicat de: George Filimon
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Morozan Alina

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I. Aspecte conceptual-teoretice a integrării profesionale 6
  3. 1.1 Natura şi conţinutul integrării profesionale 6
  4. 1.2 Integrarea profesională ca rezultat al recrutării şi selecţiei angajaţilor 16
  5. Capitolul II.Conceperea programului şi metodelor de integrare profesională 24
  6. 2.1Determinativele substanţiale ale programelor şi metodelor de integrare profesională 24
  7. 2.2 Strategia de integrare- componentul de bază a programelor de integrare profesională 36
  8. Capitolul III. Aspecte practice ale integrării profesionale în instituţiile publice 42
  9. 3.1 Cadrul legislativ în Republica Moldova privind circumstanţele de integrare profesională în instituţiile publice 42
  10. 3.2 Integrarea profesională a coordonatorului specialist în secţia Administraţie Publică Locală în cadrul Preturii sectorului Buiucani 49
  11. Concluzii şi recomandări 54
  12. Bibliografie 59

Extras din curs

Introducere

Actualitatea temei. Procesul de reformă politică, economică şi socială, început în Republica Moldova în perioada anilor `90, se referă, în mod prioritar, şi la administraţia publică cu ambele ei componente: administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Se constată că acest proces, prin însăşi natura sa, este un complex de acţiuni coerente, care se realizează treptat, pe etape, cu obiective şi priorităţi proprii fiecăreia din ele.

Esenţa acestui proces complex pe plan politic şi juridic este reflectată în multe din prevederile actualei Constituţii, de asemenea în Legea privind administraţia publică locală, care vizează organizarea şi funcţionarea întregii administraţii publice locale. Rezerva de resurse umane pentru serviciul public este, în fond, continuitatea politicii statutului. Reglementarea politicii resurselor umane este prevăzută de Legea serviciului public, în principal şi de alte acte normative.

Aşa cum vom observa pe parcursul acestei lucrări, trebuie să luăm în calcul nu doar impactul dimensiunii formale a activităţii, ci şi aria aspectelor de natură informală, uneori neevidente. Astfel, conform statutului dobândit, de la persoana nou angajată sunt aşteptate anumite comportamente, ce se circumscriu unui anumit rol pe care aceasta urmează să-1 îndeplinească în raport cu poziţia primită. Pentru ca aceste elemente să se dezvolte într-un ansamblu coerent şi funcţional, suntem partizanii unui „pachet" de proceduri care îi vor fi aplicate celui ce ocupă un anumit post şi unghi de vedere ce vizează maximizarea eficienţei individului respectiv, dar şi a organizaţiei.

Un program de integrare profesională urmăreşte asimilarea unei persoane în mediul profesional şi adaptarea ei la cerinţele grupului din care face parte. Orice angajat este pus necontenit în situaţia de a se adapta la munca sa pentru a face faţă schimbărilor care apar în conţinutul profesiei. Marea varietate a locurilor de muncă şi a atribuţiilor angajaţilor fac imposibilă stabilirea unor reguli stricte privind integrarea profesională. Totuşi, la întocmirea unui program în acest domeniu trebuie avut în vedere faptul că motivaţiile, cerinţele şi comportamentul potenţialilor angajaţi sunt în continuă schimbare. Neîncrederea generală faţă de organizaţie şi de valorile ei tradiţionale, dorinţa de siguranţă şi de promovare rapidă în ierarhie, aspiraţia de a fi util şi de a pune în practică cunoştinţele, sinceritatea în raporturile cu alte persoane sunt doar câteva aspecte de care, trebuie să ţină seama cei ce se ocupă de integrarea profesională.

S-ar putea spune că integrarea profesională nu reprezintă un lucru nou pentru organizaţiile de toate tipurile din Moldova. Totuşi nevoia reconsolidării unui domeniu cu o gamă întreagă de cercetări şi contribuţii, făcuseră obiectul a numeroase studii în străinătate, şi a devenit din ce în ce mai puternică. La început, a părut multor oameni doar o „modă" care, ca toate celelalte, avea să treacă mai devreme sau mai târziu. Nu a fost să fie aşa, din ce în ce mai mulţi manageri realizează astăzi că investiţia în resursele umane le poate aduce câştiguri substanţiale pe termen lung. Cei care nu vor înţelege suficient de repede această idee riscă să iasă de pe „piaţă", încet, dar sigur.

Privită deci ca o consecinţă directă a unei duble tendinţe - atât în sfera obţinerii unor performanţe superioare, cât şi a redimensionării, în organizaţiile moderne, a perspectivei asupra individului ca entitate distinctă (ţinând de o filosofie socială şi economică centrată asupra fiinţei umane) , tematica abordată de problematica resurselor umane devine din ce în ce mai complexă şi mai diversificată. Această reorientare a organizaţiilor moderne şi de succes asupra modului în care un angajat ajunge să lucreze şi să se dezvolte în interiorul lor, în care este evaluat şi motivat pentru această dezvoltare angrenează astăzi aspecte importante în ceea ce priveşte organizarea instituţiilor.

În momentul angajării într-o organizaţie, fiecare persoană dobândeşte o poziţie în interiorul acesteia, adică un statut. Această secvenţă este una deosebit de importantă în economia modului în care persoana respectivă se va integra la noul loc de muncă şi, implicit, vizează eficienţa sa în postul respectiv.

Gradul de cercetare. Pentru prima dată problema în cauză a devenit deosebit de semnificativă în practica de management prin anii 1960. Practicienii au constatat că fluctuaţia personalului, în special a celui de calificare foarte înaltă, a atins cote alarmante, chiar în cele mai performante organizaţii. Feedback-ul între teoria şi practica managerială a determinat şi generat soluţii inovative din situaţia creată. Drept răspuns, teoria managementului resurselor umane a conceput şi propus practicienilor spre implementare o nouă etapă a algoritmului ştiinţific de management a resurselor umane, şi anume - orientarea (integrarea) resurselor umane.

Cel mai bine aspectele integrării profesionale sunt cercetate de către autorii americani Mathis R. , Mason G , Cole G. , Armstrong M. , Laurence E., Lynn Jr.

Referitor la integrarea profesională s-au pronunţat specialişti din România (Manolescu A. , Pânişoară G. , Moldovan-Sholz M. , Iosif G. ) care au cercetat această ramură a managementului resurselor umane şi au dezvoltat-o. Printre cercetătorii autohtoni cel mai mult aspectul practic al acesteia este studiat de către Jalencu M. Constatăm că, în contextul managerial autohton problematica respectivă se află într-un con de umbră, fiind suprimată de un şir de alte deficienţe de ordin contextual-manageriale.

Scopul şi obiectivele cercerătii. Scopul acestei cercetări este de a analiza programele şi metodele de integrare profesională care ajută noul angajat să se integreze cît mai eficient la noul său loc de muncă. Acest scop a fost a fi realizat prin intermediul următoarelor obiective, şi anume:

-de a vedea care este natura şi conţinutul integrării profesionale.

Preview document

Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 1
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 2
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 3
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 4
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 5
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 6
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 7
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 8
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 9
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 10
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 11
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 12
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 13
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 14
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 15
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 16
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 17
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 18
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 19
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 20
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 21
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 22
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 23
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 24
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 25
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 26
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 27
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 28
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 29
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 30
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 31
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 32
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 33
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 34
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 35
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 36
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 37
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 38
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 39
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 40
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 41
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 42
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 43
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 44
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 45
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 46
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 47
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 48
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 49
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 50
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 51
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 52
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 53
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 54
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 55
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 56
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 57
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 58
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 59
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 60
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 61
Programe și metode de integrare profesională în instituțiile publice - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Programe si Metode de Integrare Profesionala in Institutiile Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Resurselor Umane

I. REPERE CONCEPTUALE 1.1. Relaţia individ-organizaţie Intr-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei, capitalul...

Angajarea și Integrarea Noilor Angajați

Angajarea şi integrarea noilor angajaţi Introducere Integrarea reprezintă reunirea în acelaşi loc a mai multor componente, activităţi, unităţi de...

Leadership

1. Ce este leadershipul ? Subiectul leadership-ului a fost de interes pentru sute de ani, de la filozofii greci cum ar fi Platon si Socrates, pana...

Integrare profesională

Integrarea socioprofesională reprezintă procesul de asimilare a unei persoane în mediul profesional, de adaptare a acesteia la cerințele de muncă...

Comportamentul consumatorului

CAPITOLUL I. SISTEMUL NEVOILOR UMANE 1. 1 Conţinutul Sistemului Nevoilor Umane 1. 2 Nevoile de consum factori propulsori ai dezvoltării...

Comportamentul și Trăsăturile Cadrelor de Conducere

I. COMPORTAMENUL CADRELOR DE CONDUCERE Managerii sunt o componentă deosebit de importantă a resurselor umane din organizatie. Literatura de...

Management și Comportament Organizațional

1. COMPONENTA METODOLOGICĂ - sistemul de management abordat de S.C. ca si instrument este MANAGEMENTUL PRIN OBIECTIVE, constând în defalcarea...

Managementul Conflictelor - Negocierea

CAPITOLUL VII: Negocierea ca proces general 7.1. Ce este negocierea? Situaţiile de negociere sunt de o varietate extraordinară; se întâlnesc...

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Asigurarea Calității în Învățământul Superior Românesc

Introducere Gradul de dezvoltare la care o societate a ajuns la un anumit moment este puternic influenţat de modul în care indivizii care compun...

Modalități eficiente de informare și formare intelectuală a studenților militari

INTRODUCERE Învăţământul românesc și procesul de transformare la care este supus acesta se configurează sub semnul unor noi concepţii cu privire...

Pregătirea și perfecționarea funcționarilor publici

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII ASUPRA PREGÃTIRII SI PERFECŢIONÃRII PROFESIONALE I.1.MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE DEFINIRE, CARACTERISTICI...

Cercetare privind activitatea instituției ANPDC

1.INTRODUCERE In acest proiect doresc sa realizez o analiza amanuntita a activitatii Agentiei Nationale pentru Protectia Copilului, pt a determina...

Asigurarea standardelor etice în strategiile de reformă a administrației

I. INTRODUCERE: I.1. ABORDARE: Avand in vedere faptul ca tema prezentei lucrari este” Asigurarea standardelor etice in strategiile de reforma...

Implicarea unui ONG de mediu în gestionarea unei probleme de mediu

Introducere Organizaţiile neguvernamentale: O.N.G.-urile sunt organizaţii din sfera societăţii civile care îşi propun găsirea unor soluţii pentru...

Prezentarea unei instituții publice - Direcția de Impozite și Taxe Locale, Sector 1, București

1.1. Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Institutia analizata: DIRECTIA DE IMPOZITE SI TAXE LOCALE, sector 1,...

Ai nevoie de altceva?