Securitatea și sănătate în muncă

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 20189
Mărime: 80.81KB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Chelaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lecto ing.ec. Flesaru Ion

Extras din curs

CURSUL NR. 1

LEGISLAŢIA UNIUNII EUROPENE PRIVIND SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ

Uniunea Europeana (UE) reprezintă rezultatul eforturilor depuse de către promotorii Europei comunitare începand din 1950. UE constitutie organizaţia cea mai activă de integrare multisectorială având vocaţia de a acţiona în domeniile: economic, social, politic, al drepturilor cetăţeneşti şi al relaţiilor externe ale celor 27 state membre (în urma aderării României şi Bulgariei).

Tratatul de la Paris din 1951 de instituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (ECSC/CECA) a deschis piaţa comună a cărbunelui şi a oţelului între cele 6 state fondatoare (Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos).

În 1957, după ce proiectul constituirii unei armate europene s-a izbit, în 1954, de refuzul de ratificare al Adunării Naţionale Franceze, cele 6 state membre au decis prin Tratatul de la Roma constituirea Comunităţii Economice Europene (CEE), bazată pe libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi forţei de muncă (Piaţa comună) şi a Comunităţii Europene de Energie Atomică (EUROATOM).

Două articole din acest tratat se referă la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă şi a protecţiei contra accidentelor şi bolilor profesionale. Cu toate acestea, baza juridică a acestor articole rămâne limitată. Astfel, dacă articolul 117 subliniază necesitatea promovării îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă şi muncă (statele membre subordonează acestea funcţionării pieţei comune, care trebuie să favorizeze armonizarea sistemelor sociale), articolul 118 limitează acţiunea comunitară în domeniul social la o colaborare strânsă între Comisie şi statele membre, rezumându-se în final la studii, avize şi consultaţii.

Primele acţiuni comunitare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost începute în 1957, când au fost lansate acţiuni ,,pilot,, pentru promovarea cercetărilor referitoare la securitatea şi sănătatea în munca a muncitorilor din sectoarele cărbunelui şi oţelului.

În 1974, prin decizie a Consiliului, a fost creat Comitetul Consultativ pentru securitate, igienă şi protecţia sănătăţii la locul de muncă ( denumit pe scurt Comitetul consultativ).

Aceste acţini au fost urmate de lansarea în 1978 şi 1984 a primului şi celui de al doilea program de acţiune în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă şi de adoptarea de măsuri legislative.

În 1987 prin Actul Unic European se face o importantă revizuire a Tratatului de la Roma, prin introducerea articolului 118 A creându-se baza juridică specifică asigurării securităţii şi sănătăţii muncitorilor. Prin articolul 118 A se stipulează angajamentul statelor membre de a promova îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în scopul protejării securităţii şi sănătăţii lucrătorilor şi se fixează ca obiectiv armonizarea progresivă a condiţiilor existente în acest domeniu.

Pe această bază, în 1988 Comisia a adoptat cel de al III lea program de acţiune în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind recunoscut de către Consiliu ca un cadru adecvat al începerii aplicării art.118 A la nivelul Comunităţii.

El constă într-o serie de propuneri de texte legislative în domeniile în care există probleme majore de securitate şi sănătate.

În contextul pieţei interne şi a liberei circulaţii a muncitorilor, obiectivul legislativ comunitar este de a furniza o bază de cerinţe minimale care să garanteze un nivel suficient de protecţie împotriva accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale şi de a facilita libera circulaţie a muncitorilor.

Astfel, anul 1989 marchează o serie de acţiuni importante în domeniul social:

- adoptarea Directivei – cadru 89/391/CEE

- carta socială şi

- programul de acţiune referitor la punerea în aplicare a cartei comunitare a drepturilor sociale fundamentale ale muncitorilor.

Decizia Comisiei de a declara în 1992 Anul european pentru securitate, igienă şi sănătate la locul de muncă a fost luată pentru a se forma un punct de vedere asupra celui de al III - lea program de acţiune şi, în plus, pentru sensibilizarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la problemele de securitate şi sănătate în muncă.

În februarie 1992 se semnează Tratatul de la Maastricht de înfiinţare a Uniunii Europene, şi care va intra în funcţiune la 1 noiembrie 1993.

Printre punctele importante cuprinse în Tratatul de la Maastricht este şi cel care se referă la extinderea Europei sociale prin punerea în practică a cartei comunitare a drepturilor sociale fundamentale ale muncitorilor, adoptată în 1989. Această cartă conţine un capitol referitor la realizarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.

La nivelul Comunităţii este important să se asigure transparenţa şi vizibilitatea acţiunilor Comisiei. Aceasta se asigură în primul rând prin informare, afirmând astfel preocuparea comună a Comunităţii statelor membre, partenerilor sociali şi a ansamblului de muncitori în ceea ce priveşte îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă.

Preview document

Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 1
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 2
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 3
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 4
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 5
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 6
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 7
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 8
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 9
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 10
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 11
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 12
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 13
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 14
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 15
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 16
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 17
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 18
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 19
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 20
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 21
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 22
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 23
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 24
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 25
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 26
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 27
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 28
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 29
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 30
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 31
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 32
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 33
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 34
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 35
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 36
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 37
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 38
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 39
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 40
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 41
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 42
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 43
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 44
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 45
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 46
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 47
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 48
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 49
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 50
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 51
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 52
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 53
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 54
Securitatea și sănătate în muncă - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Securitatea si Sanatate in Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Securității și Sănătății în Muncă

CAP I STRUCTURA SI ATRIBUTIILE INSPECTORATULUI PENTRU SITUATII DE URGENTA AL JUDETULUI SIBIU 1.1. Scurt istoric Inspectoratul pentru Situaţii...

Analiza Posturilor de Munca

Managementul resurselor umane Managementul resurselor umane consta în ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea...

Securitatea și sănătatea în muncă

Resursa umana (cea mai importanta) trebuie sa fie CONSERVATA pe toate caile, inclusiv prin realizarea securitatii si sanatatii in munca din...

Management Integrat (Securitate, Calitate, Mediu)

INTRODUCERE Pentru întreaga lume, dar mai ales pentru Europa, etapa actuală suferă transformări profunde, de aşezare într-o direcţie cu noi...

Managementul resurselor umane

CURS I: INTRODUCERE IN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul și particularitățile resurselor umane în cadrul organizației Dezvoltarea teoriei...

Sănătate și securitate în muncă

SCURT ISTORIC Activitatea de protecţie a muncii în România are o istorie de peste 100 de ani şi a evoluat în strânsă legătură cu dezvoltarea...

Sistemul de management al securității și sănătății în muncă

2.1. MODELUL TEORETIC AL SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL SECURITATII IN MUNCA Sistemul de MSSM – ansamblu de elemente cu caractr decizional,...

Managementul sănătății și securității în muncă

Sa se realizeze o evaluare a riscurilor de accidentare si îmbolnavire profesionala pentru un loc de munca, utilizând metoda I.N.C.D.P.M. Metoda...

Te-ar putea interesa și

Managementul Securității și Sănătății în Muncă

CAP I STRUCTURA SI ATRIBUTIILE INSPECTORATULUI PENTRU SITUATII DE URGENTA AL JUDETULUI SIBIU 1.1. Scurt istoric Inspectoratul pentru Situaţii...

Realizarea unui sistem performant pentru creșterea securității și sănătății în muncă la minele din Valea Jiului

INTRODUCERE Securitatea în muncă exprimă o calitate a unui sistem de muncă, în sensul că acesta funcționează fără stări de pericol, care ar putea...

Auditul securității și sănătății în muncă și evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională

I. INTRODUCERE Prezenta lucrare isi propune sa indeplineasca urmatoarele obiective generale: 1. Auditarea securitatii si sanatatii in munca in...

Instruirea lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă în cadrul SC As Decor SRL Ploiești

DOMENIUL S.S.M. IN CADRUL S.C. AS DECOR S.R.L. Cap. I INTRODUCERE 1. PRINCIPALELE ACTE NORMATIVE CARE REGLEMENTEAZA SECURITATEA SI SANATATEA IN...

Analiza securității și sănătății în muncă în cadrul unităților cu profil electromecanic

Cap.1 Sănătatea şi securitatea în muncă: condiţii mai bune pentru toţi Bilanţul politicilor puse în aplicare începând din anul 2000 este pozitiv,...

Auditul de securitate și sănătate în muncă - metoda de audit cu pondere

Prezentarea firmei Date S.C. RAC S.R.L. Numele firmei: S.C. RAC S.R.L. Domeniu de activitate: Intretinerea si repararea autovehiculelor Anul...

Sistem de management al securității și sănătății în muncă

Elaborarea si implementarea sistemului de management al securitatii si sanatatii in unitatea noastra este justificata de urmatoarele considerente:...

Procesul tehnologic de realizare a reperului corp pompă în condițiile respectării normelor de securitate și sănătate în muncă

1.Considerații Generale 1.1 Obiectul proiectului și principalele probleme propuse a fi rezolvate Tema proiectului este Procesul Tehnologic de...

Ai nevoie de altceva?