Sisteme de Managementul Calitatii - ISO 9001-2000

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Sisteme de Managementul Calitatii - ISO 9001-2000.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor: Carmen MARIN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

SERIA ISO 9000:2000. GENERALITĂŢI 3
PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI CALITĂŢII – ISO 9000:2000 5
ABORDAREA SISTEMELOR DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII – ISO 9000:2000 6
ISO 9001:2000 12
TERMINOLOGIE SI PRESCURTARI 13
CONDITIILE STANDARDULUI ISO 9001:2000 - CERINTE 14
Conditia 4: Sistem de management al calităţii 14
Conditia 5: Responsabilitatea managementului 15
Conditia 6: Managementul resurselor 18
Condiţia 7: Realizarea produsului 19
Conditia 8: Măsurare, analiză şi îmbunătăţire 25

Extras din document

INTRODUCERE

ISO, Organizaţia Internaţională de Standardizare, este o federaţie mondială de organisme naţionale de standardizare - comitete membre ISO - al cărei scop este elaborarea standardelor internaţionale prin intermediul comitetelor tehnice ale ISO, create pe domenii tehnice de activitate, unanim recunoscute. Fiecare comitet membru interesat de un subiect pentru care s-a înfiinţat un comitet tehnic are dreptul să fie reprezentat în acel comitet. Organizaţiile internaţionale, guvernamentale sau neguvernamentale, în legătura cu ISO, participă de asemenea la analizele de elaborare a standardelor.

ISO colaborează strâns cu Comisia Electrotehnică Internaţională (CEI) în ceea ce priveşte standardizarea în domeniul electrotehnic.

Textul seriei Standardelor Internaţionale ISO 9000:2000 a fost elaborat de Comitetul Tehnic ISO/TC 176, “Quality Management and Quality Assurance".

Textul seriei Standardelor Internaţionale ISO 9000:2000 a fost aprobat de CEN –Commite Europeen de Normalisation - ca Standard European, EN ISO 9000:2000, fără modificări, în data de 15.12.2000.

În conformitate cu Regulamentul Intern CEN/CENELEC, organizaţiile din următoarele ţări sunt obligate să implementeze acest Standard European: Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, Spania şi Suedia.

În România, seria Standardelor Internaţionale ISO 9000:2000 este tradusă de ASRO – Asociaţia Română de Standardizare - după versiunea europeană a seriei, EN ISO 9000:2000, având acelaşi statut ca şi versiunile oficiale, dreptul de publicare fiind aprobat de CEN.

GENERALITĂŢI

Familia de standarde ISO 9000: 2000 a fost elaborată pentru a ajuta organizaţiile, de orice tip sau mărime, să implementeze şi să conducă eficace sistemele de management al calităţii.

- ISO 9000 descrie principiile fundamentale ale sistemelor de management al calităţii şi specifică terminologia pentru sistemele de management al calităţii.

- ISO 9001 specifică cerinţe pentru un sistem de management al calităţii atunci când o organizaţie are nevoie să-şi demonstreze abilitatea de a furniza produse care îndeplinesc cerinţele clientului şi de reglementare.

- ISO 9004 furnizează linii directoare care iau în considerare atât eficacitatea, cât şi eficienţa sistemului de management al calităţii. Scopul acestui standard este îmbunătăţirea performanţei organizaţiei şi satisfacţiei clienţilor precum şi a altor părţi interesate.

- ISO 19011 furnizează îndrumări referitoare la auditarea sistemelor de management al calităţii şi al mediului.

Seria ISO 9000:2000 formează un ansamblu coerent de standarde pentru sistemul de management al calităţii care facilitează înţelegerea mutuală în comerţul naţional şi internaţional.

PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI CALITĂŢII – ISO 9000:2000

Seria ISO 9000:2000 operează cu 8 principii de management al calităţii pentru îmbunătăţirea performanţei unei organizaţii, care pot fi utilizate în acest scop, de managementul de la cel mai înalt nivel al organizaţiei, şi anume:

1. Orientarea către client , datorată dependenţei de clienţi, înseamnă:

• înţelegerea necesităţilor curente şi viitoare ale clienţilor,

• satisfacerea cerinţelor clienţilor,

• depăşirea aşteptărilor clienţilor.

2. Leadership, înseamnă stabilirea de către liderii organizaţiei a unităţii dintre scopul şi orientarea organizaţiei prin crearea şi menţinerea implicării personalului în realizarea obiectivelor organizaţiei.

3. Implicarea personalului, presupune motivarea şi utilizarea capacităţilor personalului în realizarea obiectivelor organizaţiei.

4. Abordarea bazată pe proces, înseamnă gruparea activităţilor pe procese relevante în obţinerea obiectivelor organizaţiei, în scopul determinării eficiente a rezultatelor.

5. Abordarea managementului ca sistem, presupune identificarea¸ înţelegerea şi conducerea organizaţiei privită ca un sistem de procese corelate, ceea ce permite identificarea rapidă a eficacităţii şi eficienţei organizaţiei în realizarea obiectivelor sale.

6. Îmbunătăţirea continuă a performanţei trebuie să devină obiectiv permanent al organizaţiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Managementul Calitatii - ISO 9001-2000.DOC