Tranzactii comerciale

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Tranzactii comerciale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 170 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

1 INTRODUCERE

1.1 DE CE UN CURS DE TRANZACŢII COMERCIALE?

Trăim într-o economie de piaţă în care totul se vinde şi se cumpară. Viaţa socio-economică a evoluat enorm de la momentul depăşirii auto-producţiei şi al satisfacerii nevoilor individuale, la ziua de azi, a diviziunilor clare, a specializării şi pieţelor sofisticate.

Generalizarea, diversitatea şi dinamica actelor comerciale în momentul de faţă au la bază două premize majore:

- structura economiei naţionale şi internaţionale,

- autonomia producătorilor şi consumatorilor generată de proprietatea privată.

a. Dacă privim structura economică observăm că există o diversitate de activităţi care se corelează şi se interpătrund astfel că se creează un lanţ de cerinţe tehnice care nu pot fi satisfăcute decît prin ofertă şi cerere. De exemplu, producerea unui autoturism nu poate avea loc dacă nu este precedată şi interconectată la extracţia de materii prime, la prospectarea şi expoltarea resurselor energetice (combustibil), la producţia unei multitudini de materiale, piese, utilaje ş.a. Toate acestea ajung la producătorul de autoturisme prin acte de vânzare cumparare. La randul lor autoturismele ajung la cumparător prin mai multe acte de vanzare cumparare: prooducător – distribuitor, distribuitor –client direct, distribuitor – unităţi comerciale etc

Cu cât structura economică este mai complexă şi mai dinamică cu atât au loc mai multe tranzacţii economice. In present au loc modificari majore in structura economiilor nationale si a fenomenelor specifice globalizarii. Merita retinut faptul că a crescut si creste pondere serviciilor in produsul intern brut precum şi a activităţilor de IT – se pot prezenta modificări în structura economiilor naţionale în intervale mari de timp de la producţia industrială la socialtatea post industrială – servicii, resurse umane, comunicatii şi IT

b. Tranzacţiile economice au loc în baza proprietăţii private, ceea ce impune necesitatea şi posibilitatea actelor de vânzare cumpărare. Nici un producător nu se înscrie în circuitul de satisfacere a nevoilor fără a-şi recupera cheltuielile care să-i permită continuitatea propriei sale producţii (activităţi). Productorul privat urmăreşte nu numai continuitatea producţiei ci şi lărgirea sferei lui de activitate. Toate acestea impun tranzacţiei comerciale, ca elemente constitutive, preţurile şi eficienţa economică, manifestată prioritar în cât mai mult profit.

Rezultă că tranzacţia comercială este un act juridic între perosne fizice sau persoane juridice prin care are are loc un schimb de valori convenite între părţi şi consemnate în contracte economice.

Tranzacţia comercială, pe lângă caracterul ei de relaţie între părţi are şi o acţiune juridică. Aceasta se manifestă ca acte subiective de comerţ reprezentând reglementări juridice ale activităţilor obiective. Nevoia reglementărilor juridice este impusă de necesitatea diminuării şi evitării oricărui risc în procesul de tranzacţionare. Contractul economic este modul de concretizare al tranzacţiilor economice. El reprezintă acordul dintre două sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge între ele un raport juridic, prezentat sub forma unui un document, a unui înscris.

Fisiere in arhiva (7):

  • 1 INTRODUCERE.doc
  • 2 INTREPRINDEREA.doc
  • 3 STRATEGIA.doc
  • 4 DECIZIA.doc
  • 5 NEGOCIEREA.doc
  • 6 TRANZACTII COMERCIALE.doc
  • 7 MODELE DOCUMENTE.doc