Cercetari de Marketing

Imagine preview
(7/10 din 18 voturi)

Acest curs prezinta Cercetari de Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 52 de pagini .

Profesor: Catoiu Iacob

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Marketing

Extras din document

CURS 10 - SONDAJUL

Cercetarea selectiva de tip sondaj este una dintre cele mai frecvent aplicate metode în domeniul cercetarilor de marketing. Sondajul este o metoda de culegere a datelor primare, pe baza unui chestionar administrat unui esantion reprezentativ de respondenti. Principalele particularitati ale sondajului sunt:

- comunicarea cu respondentul – aceasta comunicare are loc verbal, ]n scris sau prin intermediul calculatorului.

- reprezentativitatea esantionului – sondajul este o cercetare selectiva, deoarece se desfasoara pe un esantion extras din populatia studiata, esantion ce trebuie sa fie reprezentativ pentru colectivitatea tinta, care este analizata.

- caracterul preponderent descriptiv – în majoritatea cazurilor, sondajele se încadreaza în categoria cercetarilor descriptive, deoarece sunt focalizate asupra scopurilor de descriere a caracteristicilor unui anumit fenomen de marketing;

- caracterul preponderent calitativ – majoritatea obiectivelor sondajului vizeaza cuantificarea datelor, în vederea proiectarii lor ulterioare, la nivelul populatiei tinta. Exista însa si obiective care urmaresc obtinerea de informatii calitative.

Gama informatiilor ce pot fi obtinute cu ajutorul unui sondaj este diversa. De exemplu considerând un sondaj care are ca scop studierea comportamentului de cumparare si consum de fructe proaspete la nivelul Bucurestiului, informatiilor ce pot fi obtinute sunt referitoare la:

- cine: caracteristicile consumatorilor (numar de membri, venituri, stil de viata etc.), gospodariile care consuma cele mai mari cantitati, sau cele mai mici cantitati pe persoana, cine ia decizia de cumparare etc;

- ce – soiurile de fructe proaspete care sunt preferate, în functie de tipul familiei, masura în care sunt cumparate prioritar produsele care au o anumita marca etc.

- cum – modalitatile de consum, principalele criterii de selectie a produselor si a punctelor de vânzare etc.

- de unde – punctele de vânzare de unde sunt cumparate;

- când – ziua/zilele saptamânii când se aprovizioneaza gospodaria cu fructe proaspete, frecventa cumpararilor;

- de ce – motivele datorita carora sunt preferate, respectiv cumparate diferite soiuri de fructe etc.

- cât – cantitatea medie consumata lunar, pe total si tipuri de fructe, pe tipuri de gospodarii, cantitatea medie cumparata de fiecare data etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetari de Marketing.doc

Alte informatii

Cursurile 1-10