Comportamentul consumatorului

Curs
8.1/10 (10 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 11227
Mărime: 32.25KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Zamfir
Puncte necesare: 0

Extras din curs

5.1. Importanta cunoasterii comportamentului consumatorului

In ultimele decenii, una din problemele esentiale ale firmelor producatoare o constituie cunoasterea manierei în care vor raspunde consumatorii la diversi stimuli pe care le vor folosi ele în vederea atingerii telului lor final – profitul cât mai mare.

Studierea comportamentului consumatorului a devenit o preocupare a specialistilor în marketing, întrucât ei pot afla cum îsi aleg cumparatorii bunurile si serviciile necesare satisfacerii multiplelor nevoi, care sunt sformare a nevoii în cerere de marfuri si servicii.

Cresterea complexitatii vietii economice, a condus la necesitatea cunoasterii mecanismului comportamentului economic uman, care devine tot mai amplu si mai complicat, ceea ce impune studierea separata a celor doua componente intrinseci: comportamentul omului în calitate de producator de bunuri si servicii si comportamentul lui de consumator.

Pentru societatea contemporana, în care progresul tehnico- stiintific tinde în multe domenii sa înlocuiasca producatorul – om cu producatorul – masina, devine foarte importanta si semnificativa studierea comportamentului de consum, cu atât mai mult cu cât resursele rare cu întrebuintari alternative pe care societatea umana le are la dispozitie impun producerea, numai a acelor bunuri si servicii care satisfac nevoile în cantitatile necesare. De aceea, cunoasterea si explicarea comportamentului de consum si cumparare a devenit o necesitate stringenta, ignorarea modului de manifestare a acestuia, producând grave dezechilibre.

De asemenea, în conditiile diversificarii considerabile a ofertei, consumatorilor li se deschid largi posibilitati de alegere. Pe de alta parte, cresterea puterii de cumparare, concomitent cu ridicarea nivelului de educatie si cultura, îi da posibilitatea cumparatorului sa-si satisfaca mai multe nevoi, mai sofisticate, de nivel calitativ mai ridicat, aspecte de care este absolut obligatoriu sa tina seama producatorul, pentru a putea veni în întâmpinarea dorintelor consumatorului.

In cazul în care producatorul nu desluseste aceste noi optiuni ale clientului, acesta se va îndrepta catre un alt producator.

Pe masura ce studiile au progresat în acest domeniu, a devenit clar ca investigarea comportamentului consumatorului necesita o abordare pluridisciplinara în care un rol esential revine stiintelor comportamentale - mai ales psihologiei si sociologiei de la care au fost preluate concepte si idei fundamentale. De altfel, specialistii apreciaza ca economia politica, psihologia, sociologia si antropologia au pus bazele conceptuale ale cunostintelor actuale din acest domeniu.

Datorita naturii fundamental diferite a actelor si proceselor ce definesc comportamentul consumatorului, modul în care oamenii se comporta în plan economic nu reprezinta o însumare de acte repetate mecanic, ci rezultatul acumularii unei experiente de viata. Simpla înregistrare si cuantificare a actelor consumatorului nu este suficienta, trebuie cercetate si procesele psiho-fiziologice care determina aceste acte si explicata interdependenta dintre ele.

Intrucât comportamentul consumatorului se manifesta pe piata, studiul acestuia devine un capitol important al marketingului.

De altfel, cunostintele referitoare la comportamentul consumatorului asigura fundamentul strategiilor de marketing cu privire la: pozitionarea produsului, segmentarea pietii, lansarea produselor noi, adoptarea unor decizii de marketing-mix etc., asigurându-le o eficienta sporita.

Studierea lui permite caracterizarea mai ampla si complexa a fenomenelor de piata, elaborarea unor strategii mai realiste si desfasurarea unor actiuni de marketing eficiente.

5.2. Conceptul de comportament al consumatorului

Comportamentul de cumparare al consumatorului, ca domeniu recent de cercetare al marketingului, se refera la comportamentul consumatorilor finali, care cumpara bunuri si servicii pentru consum personal – persoane individuale si gospodarii - prin care îsi satisfac cerintele curente sau îsi indica rolul în societate.

Exista si consumatori organizationali, care cumpara bunuri sau servicii în numele organizatiei pentru care lucreaza, în vederea producerii altor bunuri si servicii, al caror comportament are o serie de trasaturi caracteristice, dar ele nu fac obiectul analizei noastre din acest capitol.

Ca în orice nou domeniu, abordarile conceptuale ale comportamentului consumatorului cunosc o mare varietate, ce exprima pe de-o parte complexitatea acestuia, dar si atentia de care se bucura din partea specialistilor.

In general, comportamentul este un ansamblu de reactii exterioare prin care individul raspunde la stimuli. Din punct de vedere psihologic, comportamentul desemneaza ceea ce este obiectiv observabil în reactia globala a individului, independent de ceea ce declara, de gândurile si atitudinile sale psihologice. Din punct de vedere sociologic, comportamentul este activitatea subiectului într-o situatie sociala data ( P. Mâlcomete coord. – Dictionar de marketing – Ed. Junimea – Iasi 1979 p.72 ).

Psihologul american Harold Leavit precizeaza, ca trei sunt elementele esentiale ce definesc comportamentul uman: stimulul ce reprezinta cauza; nevoia care este dorinta ce se poate înfaptui; obiectivul care este scopul acestuia. Cum nevoile se multiplica în proportie exponentiala, datorita progresului tehnico-stiintific ce conduce la inventarea altora, iar nevoia satisfacuta duce la aparitia altora, evident comportamentul individului se schimba si el.

COMPORTAMENT

Fig. 5.1

Marketingul abordeaza notiunea de comportament al consumatorului atât în sens restrâns, cât si în sens larg, dar cei mai multi specialisti se plaseaza cu definirea lui între cele doua extreme.

Astfel, în sens restrâns comportamentul consumatorului reflecta “conduita oamenilor în cazul cumpararii si / sau consumului de bunuri si servicii“ (C. Florescu (coord.) op.cit. p.156) iar în sens larg “el cuprinde întreaga conduita a utilizatorului final de bunuri materiale si imateriale, incluzând, de exemplu, si comportamentul alegatorilor, al pacientilor unui medic sau al enoriasilor fata de biserica“ (Werner Kroeber Riel – Konsumentenvertalten – Auflage, Verlag Franz Vahlen Münhen 199o p. 1.)

Cunoscutii specialisti J. F. Engel, R. D. Blackwell si D.T. Miniard în lucrarea “ Consomer Behaviour “ (ed. 5-a The Dryden Press, l986) definesc comportamentul consumatorului prin “ acele actiuni ale indivizilor implicati direct în procesul de obtinere si utilizare a bunurilor si serviciilor, inclusiv procesul de decizie care precede si determina aceste acte”.

Asociatia Americana de Marketing defineste comportamentul consumatorului ca “ o interactiune referitoare la impresie si perceptie, conduita si întâmplari naturale comune prin care fiintele umane îsi dirijeaza schimbarile survenite în propriile vieti “

Evident, am putea prezenta si alte încercari de delimitare ale acestui concept, dar consideram, ca prin sistematizarea acestora se pot puncta câteva aspecte esentiale, definitorii pentru comportamentul consumatorului:

- comportamentul consumatorului este un sistem complex de manifestari, atitudini, motivatii, decizii;

Preview document

Comportamentul consumatorului - Pagina 1
Comportamentul consumatorului - Pagina 2
Comportamentul consumatorului - Pagina 3
Comportamentul consumatorului - Pagina 4
Comportamentul consumatorului - Pagina 5
Comportamentul consumatorului - Pagina 6
Comportamentul consumatorului - Pagina 7
Comportamentul consumatorului - Pagina 8
Comportamentul consumatorului - Pagina 9
Comportamentul consumatorului - Pagina 10
Comportamentul consumatorului - Pagina 11
Comportamentul consumatorului - Pagina 12
Comportamentul consumatorului - Pagina 13
Comportamentul consumatorului - Pagina 14
Comportamentul consumatorului - Pagina 15
Comportamentul consumatorului - Pagina 16
Comportamentul consumatorului - Pagina 17
Comportamentul consumatorului - Pagina 18
Comportamentul consumatorului - Pagina 19
Comportamentul consumatorului - Pagina 20
Comportamentul consumatorului - Pagina 21
Comportamentul consumatorului - Pagina 22
Comportamentul consumatorului - Pagina 23
Comportamentul consumatorului - Pagina 24
Comportamentul consumatorului - Pagina 25
Comportamentul consumatorului - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de Marketing în Mediul Concurențial

Introducere Competitia reprezinta un factor motor pentru dezvoltarea societatii economice. În acelasi timp, nu poate fi neglijata importanta...

Proiect marketing - înființarea unei firme

1.2 Caracterizarea pietei Pe piata ieseana serviciile de spalatorie rapida în forma oferita de noi, nu are concurenta directa. Potentialul efectiv...

Fundamentarea strategiei de piață a SC Tabco Campofrio SA Tulcea

CAPITOLUL 1 STRATEGIA DE PIATA ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING. 1.1. ETAPE ÎN EVOLUTIA CONCEPTULUI DE STRATEGIE DE PIATA. Grecii din perioada antica...

Studiul comportamentului consumatorului față de produsele noi

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Procesul de tranziție, în Republica Moldova, de la un sistem economic închis, determinat în toate...

Organizarea Activității De Marketing într-o Firmă de Distribuție a Bunurilor de Consum cu Referire la Firma Coca-Cola Iași

MARKETING - CONCEPTE GENERALE 1.1 Conditiile aparitiei si promovarii marketing-ului Marketingul nu îsi are originea in producerea unui fenomen...

Comportamentul consumatorului - cremă hidratantă Nivea

Crema hidratanta Este un produs care nu trebuie sa lipseasca din trusa cosmetica a nici unei femei. Indiferent de tipul de ten pe care il ai, nu...

Elaborarea planului strategic de marketing al organizației globale

FAZA I – Stabilirea telului propus Competenta face parte din activele intangibile ale oricarei organizatii. Fara sa se regaseasca ca atare în...

Proiect Marketing

Acest proiect evidentiaza perspectivele de dezvoltare ale firmei SC Kapo SRL si activitatea departamentului management-marketing din cadrul...

Te-ar putea interesa și

Studiul Comportamentului Consumatorului de Produse Heidi pe Piața Locală

Capitolul I Studiul comportamentului consumatorului 1. Comportamentul consumatorului Comportamentul de cumpărare al consumatorului, ca domeniu...

Orientări în Determinarea Nivelului Prețului pe Piața Bunurilor De Consum

INTRODUCERE Preţul a constituit, de-a lungul timpului, obiectul preocupărilor cercetătorilor din domeniul economiei, psihologiei, statisticii sau...

Studierea influenței statutului social individual dezirabil asupra comportamentului consumatorului

INTRODUCERE Din totdeauna, în vremuri de schimbări, oamenii s-au aflat confruntați cu probleme inedite. Ceea ce desemnăm azi îndeobște prin...

Cercetarea comportamentului de cumpărare pentru televizoarele Liquid Crystal Display și cu plasmă - studiu de caz - Media Galaxy Bricostore

CAPITOLUL 1 Rolul şi locul consumatorului în optica de marketing a firmei 1.1. Consumatorul şi comportamentul consumatorului în optica de...

Influența brandului asupra comportamentului consumatorului din industria auto

Introducere În această lucrare voi analiza influența brandului asupra comportamentului consumatorului din industria auto. Am ales să fac această...

Cercetare de marketing privind identificarea comportamentului consumatorului de autoturisme Dacia Logan

Introducere Lucrarea de faţă, structurată în trei capitole, îşi propune să trateze într-o manieră explicită şi detaliată activitatea de marketing,...

Definirea comportamentului consumatorului de servicii

I Capitol. Cercetarea comportamentului consumatorului si rolul ei in luarea deciziei de marketing Comportamentul consumatorului reprezinta un...

Abordarea consumatorului în marketing direct pe piața de afaceri la SC Hidrocon SRL

INTRODUCERE Lucrarea doreşte un studiu amplu despre abordarea consumatorului în marketingul direct la SC HIDROCON SRL. În ultimii ani odată cu...

Ai nevoie de altceva?