Constituirea societăților comerciale

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 12860
Mărime: 57.18KB (arhivat)
Publicat de: Haralamb Muntean
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina P

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SOCIETATILE COMERCIALE 2
  2. 1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia societatilor comerciale 2
  3. 1.2. Definitia societatii comerciale 3
  4. 1.3. Reglementarea juridica a societatilor comerciale in Romania 6
  5. CAPITOLUL 2. CONSTITUIREA SOCIETATILOR COMERCIALE 8
  6. 2.1. Notiuni introductive 8
  7. 2.2. Etapele constituirii societatilor comerciale 8
  8. 2.2.1. Etapa consensuala 9
  9. 2.2.2. Etapa judiciara 13
  10. 2.2.3. Etapa de inmatriculare si publicitate 14
  11. 2.2.4. Etapa reparatorie 14
  12. CAPITOLUL 3. CONSTITUIREA SOCIETATII PE ACTIUNI 15
  13. 3.1. Notiunea, caracterele si trasaturile specifice ale societatii pe actiuni 15
  14. 3.2. Actul constitutiv al societatii pe actiuni 17
  15. 3.3. Modalitati de constituire a societatii pe actiuni 18
  16. 3.4. Actiunile 21
  17. Bibliografie 24

Extras din curs

CAPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INTREPRINDERILE COMERCIALE

1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia societatilor comerciale

Nascuta din ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori animati de intentia de a realiza impreuna activitati economice de amploare, societatea comerciala a aparut ca urmare a unor cauze economice si sociale, pe masura ce actiunile individuale nu au mai corespuns necesitatii de a indeplini activitati economice de amploare.

Ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori care sa puna in comun resursele individuale, ca urmare a dezvoltarii societatii ome!nesti, precum si pe fondul cresterii nevoilor economice si sociale si-a gasit expresia in conceptul de societate comerciala.

Daca la inceput societatile comerciale erau formate doar din cateva persoane care puneau in comun bunurile si abilitatile specifice in vederea realizarii unor afaceri, evolutia tehnicii juridice a contri!buit la aparitia unor societati alcatuite din colectivitati mult mai mari care, prin capitalurile lor, au facut posibila realizarea unor mari afaceri in toate domeniile de activitate.

Societatile comerciale au avut si au consecinte importante asupra civilizatiei moderne, determinand extinderea pietelor, canalizand energiile umane si financiare in sensul realizarii unor scopuri econo!mice si sociale, dar si pentru satisfacerea intereselor personale ale intreprinzatorilor .

Aceste grupari de persoane si capitaluri constituite in societati comerciale au indeplinit un rol economic esential, contribuind la cele mai semnificative realizari ale secolului al XIX-lea, asa cum au fost retelele de cai ferate, exploatarea minelor si zacamintelor, Canalul de Suez.

Societatea comerciala a aparut in forme incipiente inca din perioada antichitatii. Prototipul originar al societatii comerciale l-a constituit societatea civila fara personalitate juridica consacrata de dreptul roman .

In dreptul roman, societatea era de mai multe feluri : societatea tuturor bunurilor prezente si viitoare ale asociatilor (societas omnium bonorum), societatea care avea ca obiect un singur lucru (societas unius rei) si societatea al carei obiect il formau veniturile (societas questus). Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca, indiferent de forma sa, societatea era lipsita de personalitate juridica . Bunurile care formau fondul social erau considerate ca apartin asociatilor in proprietate, iar nu societatii, ca patrimoniu distinct al acesteia.

In timp, societatea comerciala a aparut ca o solutie pentru cei care, desi detineau mari sume de bani, prin functiile lor (clerici, militari), erau incompatibili cu activitatile speculative comerciale. In aceasta situatie ei devin asociati ai comerciantilor in baza unui contract de "commenda", prin punerea la dispozitia lor a unor fonduri de bani sau de marfa, cu conditia de a participa la impartirea beneficiilor si de a suporta riscurile pierderilor in limita respectivelor valori .

In secolul al XVIII-lea apar primele societati pe actiuni. Infiintarea acestor societati este legata de expansiunile coloniale ale unor tari maritime, ca Olanda, Anglia si Franta. Au luat fiinta Compania Olandeza a Indiilor Orientale (1602), Compania Olandeza a Indiilor Occidentale (1621), Compania Insulelor Americii (1626) pentru colonizarea insulelor Martinica si Guadelup, Compania Noii Frante (1628) pentru colonizarea Canadei. Aceste companii erau constituite pe baza unor patente regale sau concesiuni, cu participarea unui mare numar de posesori de fonduri (regele, curtenii, negustorii).

Contributiile asociatilor formau un patrimoniu distinct de cel al asociatilor care aveau ca titular compania, in calitate de persoana juridica. Pentru prima oara, contributiile la formarea patrimoniului au primit numele de "actiuni". In ceea ce priveste riscurile asociatilor, acestea erau limitate la contributiile lor la formarea patrimoniului companiei .

Evolutia ulterioara in aceasta materie, se caracterizeaza prin instituirea unor forme mixte de societati comerciale. Prima reglementare sistematica si cuprinzatoare a societatilor comerciale o reprezinta Codul comercial francez din 1807. El continea dispozitii privind formele de societate existente in activitatea comerciala . Pe langa o forma de societate cunoscuta sub numele de "societe generale", consacrata sub denumirea de "societate in nume colectiv" si societatea in comandita, constituita pe baza contractului de "commenda", Codul comercial francez reglementeaza "societatea anonima" cu cele doua forme ale sale: "societatea pe actiuni" si "societatea in comandita pe actiuni".

Societatea pe actiuni putea functiona numai pe baza autorizatiei guvernului, motiv pentru care aceasta societate va cunoaste o adevarata expansiune abia dupa adoptarea legii din 1867, care suprima aceasta autorizatie.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, nevoile practicii comerciale au impus crearea unei forme noi de societate comerciala, si anume "societatea cu raspundere limitata". Aceasta forma de societate ingemaneaza trasaturi ale societatii in nume colectiv si ale societatii pe actiuni. Datorita caracteristicilor sale, societatea cu raspundere limitata a devenit, alaturi de societatea pe actiuni, forma cea mai raspandita in activitatea comerciala din toate tarile lumii .

In epoca contemporana sunt intalnite mai multe tipuri de societate, care insa, in functie de atractivitatea de care se bucura in randul agentilor economici, prezinta grade diferite de proliferare. Aceste fluctuatii in ceea ce priveste frecventa isi au explicatii de ordin economic, intemeiate pe gradul de functionalitate a diferitelor tipuri de societati. De exemplu, societatile cu raspundere limitata au luat locul societatilor in nume colectiv deoarece acestea din urma ii expuneau pe asociati la riscuri prea mari, obligandu-i sa raspunda solidar si nelimitat fata de creditori. Iar societatea pe actiuni a proliferat in dauna societatii in comandita pe actiuni fiindca, spre deosebire de aceasta, a generalizat restrangerea raspunderii asociatilor la valoarea actiunilor pe care le detin, iar, pe de alta parte, a facilitat colectarea de capitaluri mari .

Societatile comerciale au contribuit la dezvoltarea masinismului si comunicatiilor, care au permis extinderea pietelor, cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne. Societatile comerciale au fost, si sunt si in prezent, cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca si pentru satisfacerea unor interese personale ale intreprinzatorilor .

Bibliografie

1. Bojinca Moise, Drept comercial, Editura Xant, Bucuresti, 2002

2. Bratis Marian, Constituirea societatii comerciale pe actiuni, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2008

3. Carpenaru D. Stanciu, Drept comercial roman, Editura All, Bucuresti 2000

4. Carcei Elena, Drept comercial roman, Ed. All Beck, Bucuresti, 2000

5. Filip Liviu, Drept comercial, Ed. Junimea, Iasi, 2000

6. Motica Radu, Rosu Claudia, Drept comercial roman si drept bancar, Ed. Mirton, Timisoara, 2001

7. Tomulescu Stefan Constantin, Drept privat roman, Tipografia Universitatii Bucuresti, 1972

8. Romul Petru Vonica, Dreptul societatilor comerciale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000

***Codul civil

***Codul comercial

***Legea 31/1990 - privind societatile comerciale (Monitorul Oficial nr. 126-127/1990)

***Legea 15/1990 - privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale (Monitorul Oficial nr. 98/1990)

Preview document

Constituirea societăților comerciale - Pagina 1
Constituirea societăților comerciale - Pagina 2
Constituirea societăților comerciale - Pagina 3
Constituirea societăților comerciale - Pagina 4
Constituirea societăților comerciale - Pagina 5
Constituirea societăților comerciale - Pagina 6
Constituirea societăților comerciale - Pagina 7
Constituirea societăților comerciale - Pagina 8
Constituirea societăților comerciale - Pagina 9
Constituirea societăților comerciale - Pagina 10
Constituirea societăților comerciale - Pagina 11
Constituirea societăților comerciale - Pagina 12
Constituirea societăților comerciale - Pagina 13
Constituirea societăților comerciale - Pagina 14
Constituirea societăților comerciale - Pagina 15
Constituirea societăților comerciale - Pagina 16
Constituirea societăților comerciale - Pagina 17
Constituirea societăților comerciale - Pagina 18
Constituirea societăților comerciale - Pagina 19
Constituirea societăților comerciale - Pagina 20
Constituirea societăților comerciale - Pagina 21
Constituirea societăților comerciale - Pagina 22
Constituirea societăților comerciale - Pagina 23
Constituirea societăților comerciale - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Constituirea societatilor comerciale.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza de marketing, Cris-Tim

1. PREZENTARE GENERALĂ Cris-Tim este o afacere construita de o familie adevarata, exemplara, in care iubirea, grija, responsabilitatea, daruirea...

Prezentare curs marketing internațional

1.CARACTERISTICILE MARKETINGULUI INTERNAŢIONAL 2. O PERSPECTIVĂ ISTORICĂ ASUPRA AFACERILOR INTERNAŢIONALE 3. NECESITATEA STUDIERII MARKETINGULUI...

Suport curs marketing internațional

INTRODUCERE Afacerile internationale nu reprezintã un fenomen nou. Ele au existat de mii de ani. Totusi, volumul tranzactiilor internationale a...

Metode de Cercetare de Marketing

Capitolul 1 Măsurarea şi scalarea fenomenelor în cercetarea de marketing Măsurarea este un proces prin care se prezintă într-o formă simbolică,...

Curs Marketing

CAPITOLUL 1 ESENTA MARKETINGULUI 1.1. Continutul conceptului de marketing 1.2. Functiile marketingului 1.3. Domeniile aplicării marketingului...

Microeconomie

INTRODUCERE ÎN STUDIUL ŞTIINŢEI ECONOMICE. CONCEPTE DE BAZĂ 1.1. Nevoile umane şi resursele economice. Activitatea umană a avut şi are ca bază de...

Tehnici Promoționale

1.1. Principalele obiective ale unităţii de învăţare nr.1 UI 1 - Definirea conceptului de politică promoţională; - Înţelegerea tipologiei...

Marketing Strategic

Complexitatea mediului de afaceri a determinat separarea practicilor de marketing in doua mari categorii: - marketing strategic- selectarea...

Te-ar putea interesa și

Constituirea societăților comerciale în dreptul pozitiv românesc

Capitolul I Notiuni introductive privind societatile comerciale 1.1.Originea si evolutia reglementarilor legale privind societatile comerciale...

Constituirea societăților comerciale

1 Introducere Legea nr. 31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/1997, cuprinde in titlul II, reguli...

Constituirea societăților comerciale

1. Notiuni introductive Societatea comerciala, entitate de natura contractuala, bazata pe asocierea libera a membrilor ei, are o istorie de mii de...

Constituirea Societăților Comerciale

Societatea comercială poate fi definită ca o grupare de persoane constituită pe baza unui contract de societate şi beneficiind de personalitate...

Constituirea Societăților Comerciale

Cap. I CONSIDERAŢII GENERALE Reglementările în materia societăţilor comerciale nu conţin o definiţie legală a conceptului de societate comercială,...

Aportul asociaților - element sine qua non la constituirea societăților comerciale

I.1. Patrimoniul social. Noţiunile de patrimoniu social şi de capital social au un înţeles mai larg sau mai restrâns şi chiar înţelesuri diferite,...

Constituirea Societăților Comerciale

Constituirea societăților comerciale 1.CONSIDERAȚII GENERALE Precizări prealabile. Legea nr.31/1990 cuprinde, în Titlul II, reguli generale...

Constituirea Societăților Comerciale în Nume Colectiv

1. Notiuni generale Orice societate comerciala se constituie parcurgându-se, in principal, doua etape: - redactarea actului constitutiv si...

Ai nevoie de altceva?