Logistica întreprinderilor agroalimentare

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 129 în total
Cuvinte : 48551
Mărime: 172.43KB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Marcu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof Irina Petrescu
EAM, AN III, ASE

Extras din curs

CAPITOLUL 1

NOȚIUNI GENERALE PRIVIND LOGISTICA

ORGANIZAȚIILOR ECONOMICE

Cercetările de marketing în cadrul economiei de piață urmăresc o serie de acțiuni, dintre care cele mai importante sunt: dimensionarea volumului cererii actuale și potențiale; adaptarea ofertei de produse la tendințele cererii; stabilirea oportunității lansării de noi produse pe piață; optimizarea funcționalității canalelor de distribuție etc.

Marketingul trebuie să răspundă la o serie de întrebări cu caracter fundamental, cum ar fi: Ce să se producă? Cât să se producă? Care este costul final al produsului destinat pieței (și inclusiv la ce preț să se vândă)? Care este piața accesibilă? Cum să se vândă? etc. Aplicarea conceptului de marketing implică găsirea unui răspuns rațional la fiecare dintre aceste întrebări, prin adoptarea unor decizii adecvate, ccea ce înseamnă că deciziile de marketing vizează o sferă largă de activități, începând cu apariția ideii de produs și terminând cu ajungerea acestuia la consumator.

În funcție de modul în care sunt abordate toate activitățile componente ale marketingului se poate stabili eficiența acestui proces economic. În literatura de specialitate ideeea de practicare a unui marketing complex este concretizată sub denumirea de mixul de marketing, care are rolul de a asigura îmbinarea, în mod eficient, a politicilor de produs, preț, distribuție și promovare.

În ultimul timp distribuţia mărfurilor a dobândit statutul de funcţie majoră a organizaţiei economice, reprezentând o componentă importantă a activităţilor lucrative. Tot mai mulţi practicieni şi teoreticieni în domeniul marketingului afirmă că logistica este o sursă reală de avantaj competitiv, o componentă cheie a întreprinderii economice. Prin reconsiderarea strategiei de servicii logistice pentru clienţi, organizaţia economică poate satisface într-un grad mai înalt aşteptările partenerilor de afaceri sau exigenţele segmentelor de piaţă vizate, în condiţiile diferenţierii de oferta concurenţilor.

1.1. Conceptul de logistică şi relaţia dintre distribuţia fizică şi logistică

Mutaţiile care au avut loc în privinţa abordării teoretice şi practice a fluxului fizic al materiilor prime, materialelor, semifabricatelor şi produselor finite au condus la apariţia unor noi termeni, printre care : distribuţia fizică, logistica de distribuție, managementul materialelor, managementul marketingului, managementul logistic, managementul lanţului de aprovizionare-livrare etc. Deseori, aceşti termeni sunt consideraţi sinonimi, fiind utilizaţi pentru a descrie aproximativ acelaşi domeniu tehnico-economic, cunoscut sub denumirea de logistică.

Cea mai mare parte a specialiștilor în domeniu consideră că aceşti termeni sunt intr-o relație de substituire, în schimb alții autori acordă o semnificaţie diferită fiecărui concept menţionat şi sunt de părere că nu există o definiţie unică, completă și perfectă a acestora, ce poate fi aplicată oricărui bun economic sau tuturor întreprinderilor.

Terminologia încetează să fie o problemă numai dacă se presupune că există o accepţie comună, conform căreia fiecare termen se referă, în general, la un set cuprinzător de activităţi economice legate de mişcarea şi stocarea produselor şi informaţiei . Aceste activităţi sunt desfăşurate pentru a îndeplini două obiective majore, și anume: oferirea unui nivel adecvat de servire a consumatorilor (utilizatorilor) şi crearea unui sistem logistic care să asigure conformitatea globală cu cerinţele clientului.

Termenul „logistică” a fost utilizat pentru prima dată în domeniul militar. La începutul secolului XX, logistica era considerată acea ramură a artei războiului, care se ocupă de mişcarea şi aprovizionarea armatelor .

În timpul celui de-al doilea război mondial, armatele participante au elaborat şi utilizat diferite modele de sisteme logistice, pentru ca produsele să ajungă la locul potrivit, atunci când era necesar. Începând cu anii ”90, termenul logistică este larg utilizat în domeniul militar pentru a defini activitatea de asigurare materială, tehnică şi medicală a trupelor (hrănire, echipare, aprovizionare cu tehnică şi materiale de tot felul), inclusiv transportul şi cazarea acestora . Totodată, în mediul militar, se utilizează şi conceptul de sistem logistic, pentru a desemna ansamblul organelor, formaţiunilor, mijloacelor şi activităţilor implicate de această componentă a artei militare.

În perioada care a urmat celui de-al doilea război mondial, conceptele şi metodele logistice au fost ignorate temporar, pe plan mondial, pe fondul unei tendinţe de dezvoltare a activităţii economice. Firmele producătoare aveau ca principal obiectiv satisfacerea cererii sporite de mărfuri din anii postbelici. Reuşita în afaceri depindea, aparent, numai de capacitatea de a onora cererea pieţei, în primul rând din punct de vedere cantitativ.

Recesiunea economică din a doua jumătate a anilor ’50 şi reducerea profiturilor firmelor i-au constrâns pe oamenii de afaceri să identifice modalități de raționalizare a costurilor, apte să menţină sau să sporească eficienţa activităţilor economice proprii. Astfel, numeroşi operatori economici au început să ia în considerare potenţialul nevalorificat din domeniul distribuţiei fizice, respectiv al fluxurilor fizice orientate spre organizațiile economice cliente din aval. Conceptul de distribuţie fizică a fost larg utilizat decenii de-a rândul, înainte ca termenul logistică să fie frecvent folosit de către specialiștii din domeniu.

Treptat, utilizarea termenului logistică s-a extins în toate activitățile economice desfășurate pe plan mondial. În anii ’80 ai secolului XX, de exemplu, eforturile de eradicare a foametei în Etiopia au impus aplicarea principiilor logistice în desfăşurarea activităţilor de aprovizionare cu alimente.

Termenul de logistică a fost adoptat în limba română din cea franceză, Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) oferind două accepțiuni acestuia, și anume :

• logistica reprezintă ansamblul de operațiuni de deplasare, de organizare, de aprovizionare care permit funcționarea unei armate;

• logistica reprezintă metodele și mijloacele care se ocupă de organizarea funcționării unui serviciu, a unei întreprinderi.

În literatura de specialitate din țara noastră există mai multe definiții, cea mai cuprinzătoare, după părerea noastră, este cea conform căreia logistica reprezintă un ansamblu de activități care au ca scop realizarea celor șapte potriviri: produsul potrivit, în cantitatea potrivită, în condiții potrivite, la locul potrivit, la timpul potrivit, clientului potrivit, cu costul potrivit .

Preview document

Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 1
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 2
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 3
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 4
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 5
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 6
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 7
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 8
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 9
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 10
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 11
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 12
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 13
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 14
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 15
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 16
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 17
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 18
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 19
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 20
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 21
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 22
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 23
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 24
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 25
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 26
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 27
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 28
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 29
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 30
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 31
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 32
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 33
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 34
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 35
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 36
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 37
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 38
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 39
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 40
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 41
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 42
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 43
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 44
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 45
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 46
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 47
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 48
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 49
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 50
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 51
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 52
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 53
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 54
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 55
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 56
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 57
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 58
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 59
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 60
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 61
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 62
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 63
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 64
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 65
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 66
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 67
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 68
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 69
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 70
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 71
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 72
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 73
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 74
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 75
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 76
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 77
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 78
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 79
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 80
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 81
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 82
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 83
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 84
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 85
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 86
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 87
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 88
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 89
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 90
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 91
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 92
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 93
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 94
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 95
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 96
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 97
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 98
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 99
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 100
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 101
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 102
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 103
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 104
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 105
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 106
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 107
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 108
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 109
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 110
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 111
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 112
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 113
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 114
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 115
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 116
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 117
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 118
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 119
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 120
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 121
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 122
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 123
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 124
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 125
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 126
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 127
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 128
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 129
Logistica întreprinderilor agroalimentare - Pagina 130

Conținut arhivă zip

  • Logistica Intreprinderilor Agroalimentare.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul transportului în sistemul de logistică

Introducere Actualitatea temei. Competiţia internaţională şi expansiunea geografică a pieţelor a forţat producătorii şi exportatorii să se...

Managementul depozitării și al transportului

1. Depozitarea 1 Exista doua niveluri pricipale ale sistemelor computerizate pentru aplicatiile de depozitare. Primil nivel, modul de depozitare,...

Plan de Marketing - Kandia

1. Prezentarea societatii Societatea comerciala: S.C. KANDIA-EXCELENT S.A. Bucuresti Sediul social: Bucuresti, Soseaua Viilor nr 20, sector 5...

Marketing

1.1 Discuţie introductivă industria chimică ingineria chimică organizaţia industrială chimică 1.2 Funcţiunea comercială a organizaţiei...

Politica de Distribuție

1. Conţinutul şi rolul distribuţiei în cadrul activităţii de marketing a firmei Distribuţia este un element important al mixului de marketing...

Marketingul Serviciilor în Agricultură

2.1. NATURA ŞI CARACTERISTICILE SERVICIILOR Un aspect deosebit de important asupra căruia majoritatea specialiştilor au stăruit în lucrările lor...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Management General

Capitolul I MANAGEMENTUL SI ROLUL ACESTUIA ÎN ACTIVITATEA UNITÃTILOR ECONOMICE În procesul reconstructiei economice complexitatea si...

Te-ar putea interesa și

Perfecționarea politicii de distribuție la SC Plevnei SA

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA SECTORULUI DE COMERCIALIZARE A PRODUSELOR DE PANIFICAȚIE ÎN PERSPECTIVA INTEGRĂRII U.E. 1.1 Studiul actual al...

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare - Betty Ice

Capitolul 1. Prezentarea societății comerciale 1.1. Scurt istoric Compania a luat fiȋnță ȋn 1994, iar după luni și ani de căutări, de ȋncercări,...

Sistemul Logistic al unei Întreprinderi Agroalimentare

Capitolul I Prezentarea societăţii comerciale Scurt istoric În anul 1853 Louis Bonduelle a demarat activitatea în sectorul agro-alimentar. Odată...

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare - Titan SA

I. Prezentarea societății comerciale 1. Scurt istoric Născută în respectul tradiţiei, dar cu o perspectivă modernă asupra acestui domeniu, atât...

Sistemul Logistic a Întreprinderii Agroalimentare SC Expur SA

I. Prezentarea societății SC.EXPUR.SA 1.1 Scurt istoric Creata în anul 1972, Expur S.A. a devenit o importanta companie romaneasca. De-a lungul...

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare SC Vel Pitar SA

Cap.1 Prezentare S.C. Vel Pitar S.A. Magie cu har, de la Vel Pitar 1.1. Scurt istoric Grupul Vel Pitar este liderul pietei romanesti a...

Sistemul Logistic al Unei Întreprinderi Agroalimentare

CAP.1 – Prezentarea SC LACTA SA Giurgiu Scurt istoric: Societatea comerciala S.C. LACTA S.A. GIURGIU s-a constituit ca societate pe acţiuni în...

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare - Vel Pitar

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare CAPITOLUL 1 Despre grupul VEL PITAR: Grupul Vel Pitar este liderul pieţei româneşti a...

Ai nevoie de altceva?