Marketing

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 40 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Marketing

Extras din document

CE ESTE MARKETINGUL?

- Marketingul este o stiinta dezvoltata si utilizata in scopul unei dezvoltari economico-sociale a societatii omenesti

- Prima definitie a MARKETINGULUI realizata de Asociatia Americana de Marketing (AMA): „Marketingul este procesul de planificare si executare a activitatilor de concepere (a produsului), stabilire a pretului, promovare si distribuire a ideilor, bunurilor si serviciilor in scopul realizarii unor schimburi care sa satisfaca obiective individuale si organizationale”

- Include in sfera marketingului si bunurile materiale si serviciile

- Are in vedere si marketingul din domeniile nelucrative

- Are in vedere toate elementele mixului de marketing

- A doua definitie vine de la profesorul Philip Kotler: „Marketingul reprezinta un proces social si managerial prin care grupurile sau indivizii obtin ceea ce le trebuie sau isi doresc prin crearea si schimbul de produse ori valori cu alte grupuri si indivizi”

- A treia definitie vine de la „Scoala romaneasca” de marketing ce apare pentru prima data in 1992 in lucrarea „Marketing”: „Marketingul reprezinta o conceptie moderna in orientarea intreprinderilor, concretizata intr-un ansamblu coerent de activitati practice programate si organizate prin utilizarea unor metode si tehnici stiintifice”.

- In viziunea altui membru al Catedrei de Marketing, Razvan Zaharia, marketingul reprezinta: „activitatea formala, sistematica si fundamentala stiintific, desfasurata de o entitate identificabila, in vederea obtinerii unui raspuns favorabil din partea unui public predeterminat, prin intermediul unei promisiuni adaptate la asteptarile acestuia”

- Ca si concluzie, am putea spune ca marketingul este acea functie a organizatiei, care prin intermediul unor metode si tehnici stiintifice, permite identificarea si satisfacerea, in mod sistematic, a nevoilor, cerintelor si dorintelor publicului-tinta la nivelul dorit de acesta.

DEZVOLTAREA MARKETINGULUI

MOMENTE ALE EVOLUTIEI MARKETINGULUI

- Evolutia marketingului, de la inceputul acestui secol si pana azi, poate fi impartita din punct de vedere al orientarii acestuia, in patru mari perioade:

- PRODUCTIE (1900-1930) - „Un produs bun se vinde singur”

- VANZARI (1930-1950) - „O activitate promotionala bine gandita il va determina pe consumatorul potential sa cumpere produsul.”

- MARKETING (1950-1990) - „Consumatorul este cel care decide.”

- RELATII(1990-prezent) - „Relatiile pe termen lung cu clientii sunt cele care asigura succesul.”

NIVELUL ACTUAL DE DEZVOLTARE AL MARKETINGULUI

- Evolutia marketingului a fost determinata la inceput de o dezvoltare extensiva, ce a determinat utilizarea marketingului in mai multe domenii, in economii cu un nivel de dezvoltare diferit precum si in tot mai multe organizatii.

- Dupa o perioada a aparut nevoia adaptarii si perfectionarii marketingului, in zonele deja „cucerite” si de atunci avem de a face cu o dezvoltare intensiva. Acest tip de dezvoltare a determinat o perfectionare si specializare a marketingului acolo unde era deja prezent.

- Dezvoltarea intensiva a marketingului a determinat o diferentiere a modului in care el este utilizat in diferite domenii. Astfel au aparut diferite specializari ale marketingului.

- D.p.d.v. al profilului activitatii economice putem vorbii in principal de:

- Marketingul bunurilor de consum

- Marketingul bunurilor productive

- Marketingul agricol

- Marketingul serviciilor

- Fiecare specializare are o dezvoltare intensiva puternica ce duce la dezvoltarea altor domenii specializate in interiorul lor. Marketingul serviciilor are de exemplu:

- Marketing turistic

- Marketing financiar-bancar

- Marketing educational

- Marketing in transporturi

- Marketing cultural

- Marketing sportiv

- Nivelul de organizare economica in care marketingul este utilizat, pune in evidenta 2 specializari:

- Micromarketing

- Macromarketing

- Un ultim criteriu de specializare este aria teritoriala pe care se desfasoara activitatea organizatiei ce utilizeaza metode si tehnici de marketing.

- Marketing local

- Marketing regional

- Marketing national

- Marketing international

- Rolul marketingului in prezent este clar, pentru toti cei care il studiaza si/sau utilizeaza. Identificarea pietei-tinta, studierea nevoilor consumatorilor si satisfacerea acestora, obtinerea de profit reprezinta obiective care trebuiesc atinse.

FUNCTIILE MARKETINGULUI

- Rolul marketingului poate fi sintetizat cel mai bine prin prezentarea celor 3 functii ale acestuia in cadrul intreprinderii:

1. Studierea mediului extern si identificarea nevoilor consumatorilor

2. Adaptarea dinamica a comportamentului organizatiei la mediul extern

3. Realizare unei eficiente economice cat mai bune, in conditiile obtinerii satisfactiei consumatorilor.

- Prima este numita si functia premisa a marketingului, datorita faptului ca fara a avea la dispozitie informatii corecte despre piata restul demersurilor intreprinderii ar fi compromise in mare masura, iar eficienta economica ar avea de suferit.

- Functia mijloc, cea dea a doua, este cea prin intermediul careia pot fi atinse obiectivele economice pe care si le propune o anumita organizatie.

- Ultima functie, cea obiectiv, reflecta modul in care s-au indeplinit activitatile programate.

- Maximizarea rezultatelor economice ale intreprinderii ar trebui sa se realizeze numai in conditiile satisfacerii la un nivel cat mai bun a nevoilor consumatorilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing.docx