Marketing

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 8802
Mărime: 3.07MB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

CE ESTE MARKETINGUL?

- Marketingul este o stiinta dezvoltata si utilizata in scopul unei dezvoltari economico-sociale a societatii omenesti

- Prima definitie a MARKETINGULUI realizata de Asociatia Americana de Marketing (AMA): „Marketingul este procesul de planificare si executare a activitatilor de concepere (a produsului), stabilire a pretului, promovare si distribuire a ideilor, bunurilor si serviciilor in scopul realizarii unor schimburi care sa satisfaca obiective individuale si organizationale”

- Include in sfera marketingului si bunurile materiale si serviciile

- Are in vedere si marketingul din domeniile nelucrative

- Are in vedere toate elementele mixului de marketing

- A doua definitie vine de la profesorul Philip Kotler: „Marketingul reprezinta un proces social si managerial prin care grupurile sau indivizii obtin ceea ce le trebuie sau isi doresc prin crearea si schimbul de produse ori valori cu alte grupuri si indivizi”

- A treia definitie vine de la „Scoala romaneasca” de marketing ce apare pentru prima data in 1992 in lucrarea „Marketing”: „Marketingul reprezinta o conceptie moderna in orientarea intreprinderilor, concretizata intr-un ansamblu coerent de activitati practice programate si organizate prin utilizarea unor metode si tehnici stiintifice”.

- In viziunea altui membru al Catedrei de Marketing, Razvan Zaharia, marketingul reprezinta: „activitatea formala, sistematica si fundamentala stiintific, desfasurata de o entitate identificabila, in vederea obtinerii unui raspuns favorabil din partea unui public predeterminat, prin intermediul unei promisiuni adaptate la asteptarile acestuia”

- Ca si concluzie, am putea spune ca marketingul este acea functie a organizatiei, care prin intermediul unor metode si tehnici stiintifice, permite identificarea si satisfacerea, in mod sistematic, a nevoilor, cerintelor si dorintelor publicului-tinta la nivelul dorit de acesta.

DEZVOLTAREA MARKETINGULUI

MOMENTE ALE EVOLUTIEI MARKETINGULUI

- Evolutia marketingului, de la inceputul acestui secol si pana azi, poate fi impartita din punct de vedere al orientarii acestuia, in patru mari perioade:

- PRODUCTIE (1900-1930) - „Un produs bun se vinde singur”

- VANZARI (1930-1950) - „O activitate promotionala bine gandita il va determina pe consumatorul potential sa cumpere produsul.”

- MARKETING (1950-1990) - „Consumatorul este cel care decide.”

- RELATII(1990-prezent) - „Relatiile pe termen lung cu clientii sunt cele care asigura succesul.”

NIVELUL ACTUAL DE DEZVOLTARE AL MARKETINGULUI

- Evolutia marketingului a fost determinata la inceput de o dezvoltare extensiva, ce a determinat utilizarea marketingului in mai multe domenii, in economii cu un nivel de dezvoltare diferit precum si in tot mai multe organizatii.

- Dupa o perioada a aparut nevoia adaptarii si perfectionarii marketingului, in zonele deja „cucerite” si de atunci avem de a face cu o dezvoltare intensiva. Acest tip de dezvoltare a determinat o perfectionare si specializare a marketingului acolo unde era deja prezent.

- Dezvoltarea intensiva a marketingului a determinat o diferentiere a modului in care el este utilizat in diferite domenii. Astfel au aparut diferite specializari ale marketingului.

- D.p.d.v. al profilului activitatii economice putem vorbii in principal de:

- Marketingul bunurilor de consum

- Marketingul bunurilor productive

- Marketingul agricol

- Marketingul serviciilor

- Fiecare specializare are o dezvoltare intensiva puternica ce duce la dezvoltarea altor domenii specializate in interiorul lor. Marketingul serviciilor are de exemplu:

- Marketing turistic

- Marketing financiar-bancar

- Marketing educational

- Marketing in transporturi

- Marketing cultural

- Marketing sportiv

- Nivelul de organizare economica in care marketingul este utilizat, pune in evidenta 2 specializari:

- Micromarketing

- Macromarketing

- Un ultim criteriu de specializare este aria teritoriala pe care se desfasoara activitatea organizatiei ce utilizeaza metode si tehnici de marketing.

- Marketing local

- Marketing regional

- Marketing national

- Marketing international

- Rolul marketingului in prezent este clar, pentru toti cei care il studiaza si/sau utilizeaza. Identificarea pietei-tinta, studierea nevoilor consumatorilor si satisfacerea acestora, obtinerea de profit reprezinta obiective care trebuiesc atinse.

FUNCTIILE MARKETINGULUI

- Rolul marketingului poate fi sintetizat cel mai bine prin prezentarea celor 3 functii ale acestuia in cadrul intreprinderii:

1. Studierea mediului extern si identificarea nevoilor consumatorilor

2. Adaptarea dinamica a comportamentului organizatiei la mediul extern

3. Realizare unei eficiente economice cat mai bune, in conditiile obtinerii satisfactiei consumatorilor.

- Prima este numita si functia premisa a marketingului, datorita faptului ca fara a avea la dispozitie informatii corecte despre piata restul demersurilor intreprinderii ar fi compromise in mare masura, iar eficienta economica ar avea de suferit.

- Functia mijloc, cea dea a doua, este cea prin intermediul careia pot fi atinse obiectivele economice pe care si le propune o anumita organizatie.

- Ultima functie, cea obiectiv, reflecta modul in care s-au indeplinit activitatile programate.

- Maximizarea rezultatelor economice ale intreprinderii ar trebui sa se realizeze numai in conditiile satisfacerii la un nivel cat mai bun a nevoilor consumatorilor.

Preview document

Marketing - Pagina 1
Marketing - Pagina 2
Marketing - Pagina 3
Marketing - Pagina 4
Marketing - Pagina 5
Marketing - Pagina 6
Marketing - Pagina 7
Marketing - Pagina 8
Marketing - Pagina 9
Marketing - Pagina 10
Marketing - Pagina 11
Marketing - Pagina 12
Marketing - Pagina 13
Marketing - Pagina 14
Marketing - Pagina 15
Marketing - Pagina 16
Marketing - Pagina 17
Marketing - Pagina 18
Marketing - Pagina 19
Marketing - Pagina 20
Marketing - Pagina 21
Marketing - Pagina 22
Marketing - Pagina 23
Marketing - Pagina 24
Marketing - Pagina 25
Marketing - Pagina 26
Marketing - Pagina 27
Marketing - Pagina 28
Marketing - Pagina 29
Marketing - Pagina 30
Marketing - Pagina 31
Marketing - Pagina 32
Marketing - Pagina 33
Marketing - Pagina 34
Marketing - Pagina 35
Marketing - Pagina 36
Marketing - Pagina 37
Marketing - Pagina 38
Marketing - Pagina 39
Marketing - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Marketing.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicația de marketing în servicii

INTRODUCERE Trăim într-o lume, în care unul din cele mai prețioase capitaluri de care pot dispune organizațiile, întreprinderile și chiar...

Viitorul brandingului

Majoritatea economiștilor sunt de acord asupra unui lucru foarte important: cel mai important capital al unei companii îl reprezintă nu capitalul...

Marketing Strategic(curs complet)

Functii - Cercetarea de marketing implica toate activitatile legate de furnizarea de informatii, din ineriorul organizatiei si din mediu,...

Mărfuri alimentare și securitatea consumatorului

CALITATE ȘI SECURITATE ALIMENTARĂ - CLARIFICĂRI CONCEPTUALE 1. ALIMENT, NUTRIENT, ALIMENTAȚIE 2. CALITATE ALIMENTARĂ 3. SECURITATE ALIMENTARĂ...

Telework

Instrument Motiv Opțiuni Proiectarea și echiparea locațiilor - Adaptare a locurilor de muncă la sarcini noi - Flexibilitate - Permite...

Relatii publice

În perioada actuală, în condiţiile unei concurenţe tot mai acerbe, care necesită cunoaşterea aprofundată a pieţei, a clienţilor potenţiali precum...

Bazele managementului

I. Tipuri si caracteristici Spre deosebire de procesele de executie, procesele de management se caracterizeaza prin faptul ca o parte a...

Marketingul evenimentelor

Evenimentul - este definit ca fiind o întâmplare importantă în viața socială ori particulară, fapt de mare însemnătate, un fenomen local și...

Ai nevoie de altceva?