Marketing - concepție și evoluție

Curs
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 102 în total
Cuvinte : 35069
Mărime: 157.12KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Szasz
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicoleta Cristache

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1 - MARKETINGUL – O NECESITATE A FIRMEI.3
  2. 1.1 MARKETING – CONCEPTE ŞI EVOLUŢIE 4
  3. 2 ANALIZA MEDIULUI FIRMEI 9
  4. 2.1 OBIECTIVE 9
  5. 2.2 MICROMEDIUL DE MARKETING 10
  6. 2.3 MACROMEDIUL DE MARKETING 11
  7. 2.4 STUDIUL PIEŢEI 13
  8. 2.5 SEGMENTAREA PIEŢEI 18
  9. 3 COMPORTAMENTUL CONSUMATORILOR 21
  10. 3.1 COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI – CONCEPTE, CARACTERISTICI, TIPOLOGIE.22
  11. 3.2 CERCETAREA DE MARKETING 24
  12. 3.3 PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE 36
  13. 3.4 SATISFACŢIA CONSUMATORULUI 41
  14. 4 PLANIFICAREA STRATEGICĂ DE MARKETING 46
  15. 4.1 PLANIFICAREA STRATEGICĂ DE MARKETING - CONCEPT 47
  16. 4.2 ETAPELE PLANIFICARII STRATEGICE DE MARKETING 48
  17. 4.3 PLANUL DE MARKETING 51
  18. 5 MIX-UL DE MARKETING 55
  19. 5.1 ELEMENTELE MIXULUI DE MARKETING 56
  20. 6 POLITICA DE PRODUS 59
  21. 6.1 CONCEPTUL DE PRODUS SI NIVELURILE SALE 60
  22. 6.2 MARCA. IDENTITATEA MARCII 62
  23. 6.3 MIX-UL PRODUSULUI 65
  24. 6.4 PROCESUL DE DEZVOLTARE SI INNOIRE A PRODUSELOR 65
  25. 6.5 CICLUL DE VIATA AL PRODUSULUI 68
  26. 6.6 STRATEGII DE PRODUS 69
  27. 7 POLITICA DE PREŢ 72
  28. 7.1 PRETUL șI FACTORII SĂI DE INFLUENTĂ 73
  29. 7.2 ELABORAREA STRATEGIEI DE PRET 75
  30. 7.3 PROCEDURA STABILIRII PRETULUI 79
  31. 7.4 ALTERNATIVE STRATEGICE DE PRET 79
  32. 8 POLITICA DE DISTRIBUŢIE 81.
  33. 8.1 CONCEPTUL, CONTINUTUL șI ROLUL DISTRIBUTIEI 82
  34. 8.2 CANALUL DE DISTRIBUTIE 83
  35. 8.3 STRATEGII DE DISTRIBUTIE 85
  36. 9 POLITICA DE COMUNICARE 88
  37. 9.1 PROCESUL DE COMUNICARE 89
  38. 9.2 PLANIFICAREA ACTIVITĂTILOR DE COMUNICARE 90
  39. 9.3 STRATEGII DE COMUNICARE 96
  40. Bibliografie.102

Extras din curs

Capitolul 1 - Marketingul – o necesitate a firmei

Obiective:

- evidentierea rolului marketingului în economie și pentru activitatea firmei;

- functiile marketingului.

1.1 Marketing – concepte şi evoluţie

Termenul marketing este de origine anglo-saxonă şi provine din verbul to market care înseamnă a desfăşura tranzacţii de piaţă, a cumpăra şi a vinde.

In literatura de specialitate, termenului marketing îi sunt ataşate mai multe accepţiuni. In linii mari, a face marketing înseamnă a acţiona pe piaţă, dezvoltând produse şi servicii şi distribuindu-le acolo unde sunt cerute, celor care le aşteaptă şi care sunt dispuşi să plătească pentru ele.

Definiţiile marketingului pot fi împărţite în două mari categorii:

- definitii clasice (inguste) – se axeaza in principal pe activitatea comerciala si pe miscarea fizica a bunurilor si serviciilor, ignorand multe categorii puternic influentate de activitatile de marketing (angajatori, sindicate, grupuri de consumatori, agentii guvernamentale etc.);

- definitii moderne (largite) – extind aria de influenta a marketingului si asupra diverselor organizatii nonprofit, persoanelor si ideilor, raporteaza activitatea intreprinderii la mediu si se refera si la aspecte de natura sociala.

Intr-o asemenea viziune moderna, marketingul poate fi definit drept un proces managerial si social prin care indivizii sau grupurile obtin ceea ce le este necesar prin crearea, oferirea si schimbul de produse avand o anumita valoare1, sau chiar procesul de management responsabil pentru identificarea, anticiparea si satisfacerea in mod profitabil a necesitatilor clientului.2

Aceste definitii ajuta la stabilirea sarcinilor marketingului ca functie manageriala in cadrul organizatiei si anume:

-identificarea si anticiparea nevoilor consumatorilor;

-crearea de valoare prin dezvoltarea de noi produse si servicii ce ofera suficiente beneficii pentru a-i convinge pe potentialii consumatori sa participe la procesele de schimb;

-stabilirea pretului, respectiv valoarea pe care consumatorul o acorda unui produs si pe care este dispus sa o plateasca pentru a intra in posesia acestuia;

-plasarea si distribuirea produselor si serviciilor acolo unde sunt cumparate sau consumate;

-promovarea produselor pe piata si in constiinta potentialilor consumatori prin comunicare cu acestia.

Prin urmare, functia manageriala a marketingului este o functie integrata care ajuta potrivirea nevoilor clientilor actuali si potentiali cu scopurile organizatiei prin intermediul schimburilor.

Marketingul este deci un concept organizational, o organizare de metode, procedee si tehnici de cercetare, analiza, de previziune si de control, dar si de organizare si promovare in intreprindere a unui spirit de cunoastere si anticipare a schimbarilor permanente in conceptiile si atitudinile cumparatorilor, in preferintele si aspiratiile acestora.

Ca o sinteza a caracteristicilor esentiale ale marketingului, se poate spune ca acesta urmareste cunoasterea pietei potentiale actuale si de perspectiva pentru adaptarea productiei in vederea satisfacerii consumatorilor si realizarii de profituri de catre intreprindere, prin conceperea, promovarea, schimbul si distribuirea rationala si eficienta a bunurilor si serviciilor catre consumatori.

Aflaţi într-o evoluţie continuă, într-un proces permanent de acumulări, oamenii sunt puţin dispuşi să renunţe la nevoile pe care le au şi atunci fac eforturi pentru a şi le satisface, pentru a-şi îndeplini dorinţele, ca forme de manifestare a nevoilor umane, modelate de cultura şi personalitatea indivizilor şi care, atunci când sunt dublate de capacitate de plată, se transformă în cereri efective. Aceste cereri se îndreaptă spre bunurile şi serviciile care le pot aduce satisfacţiile dorite, avantajele aşteptate în raport cu banii cheltuiţi pentru a le achiziţiona. Bunurile şi serviciile se constituie în valori schimbate, tranzacţionate pe pieţe, unde se stabilesc şi o serie de relaţii de vânzare - cumpărare, comerciale, de marketing, corespunzătoare procesului de schimb ce are loc.

Fazele de început ale marketingului şi evoluţiile sale ulterioare se regăsesc în istoria economică a unor ţări puternic dezvoltate din punct de vedere economic, el manifestându-se atunci când există o abundenţă de produse şi servicii pe piaţă. În acest caz piaţa nu mai este a producătorilor ci a cumpărătorilor, care au posibilitatea de a alege. Devine necesar ca producătorii să vină în întâmpinarea cerinţelor, a dorinţelor cumpărătorilor, să studieze aceste cerinţe şi să producă ceea ce se cere pe piaţă. Schimbându-şi optica, producând ceea ce se cere, firma schimbă în interiorul său raporturile dintre funcţiile sale, comercializarea transformându-se dintr-o consecinţă a producţiei, într-un punct de plecare pentru a produce ceea ce se cere pe piaţă. O etapizare evolutivă ar trebui să ţină cont de evoluţia istorică a economiei în ansamblul său:

1. Până la primul război mondial (anii ‘30), are loc conceptualizarea sa, definirea teoretică şi totodată integrarea sa în practica firmelor, ca funcţie distinctă, delimitată de cele mai multe ori de funcţia comercială; firmele produceau bunuri materiale utilizănd capacităţile productive şi resursele de care dispuneau fără a studia şi posibilitatea de comercializare a acestora. Putem spune că activitatea de marketing era doar una embrionară şi că orientarea firmei era spre activitatea de producţie, ceea ce a condus la acumularea de stocuri ;

2. După primul război mondial şi până târziu, după cel de-al doilea război mondial (anii ‘50) marketingul se dezvoltă şi se reevaluează, într-o optică nouă, corespunzătoare noii configuraţii a economiei postbelice, definită prin creşterea considerabilă a profesionalizării şi specializării economiştilor şi printr-o abundenţă de produse şi servicii diferite, realizate de o multitudine de firme şi care necesită posibilitatea de a fi comercializate pe criterii noi, specifice economiei de piaţă; se dezvoltă tehnicile de vânzare iar marketingul se dezvoltă prin prisma acestora, fiind cu prioritate un marketing comercial care avea ca scop lichidarea stocurilor acumulate;

3. Următoarea etapă este cea a reconceptualizării marketingului, valabilă până în zilele noastre şi marcată de tranziţii succesive, făcând trecerea de la marketingul tradiţional, clasic, axat pe studii de piaţă şi tehnici de promovare, la marketingul modern, asimilat orientării firmei spre societatea umană şi care presupune:

- satisfacerea optimă a nevoilor clienţilor,

- obţinerea de profit de către firmă ,

- bunăstarea pe termen lung a societăţii.

Marketingul zilelor noastre, punând în centrul atenţiei sale orientarea spre satisfacerea la nivelul optim a clienţilor, are ca sarcină să-şi stabilească o direcţie mai clară de evoluţie, realizând structuri pe termen lung atât în ceea ce priveşte piaţa şi concurenţa existentă pe aceasta cât şi în ceea ce priveşte rolul existenţial pe care şi-l asumă marketingul în cadrul firmei, ca principal purtător al credibilităţii acesteia. Firmele trebuie să promoveze, deci, un marketing care nu numai să satisfacă cerinţele actuale ale clienţilor şi care este chemat să le anticipeze pe cele viitoare, să integreze clientul în procesul de proiectare a produsului şi să exploateze la maximum experienţa, cunoaşterea canalelor de distribuţie şi a pieţelor, a segmentelor de piaţă vizate. De asemenea, este necesară legătura permanentă şi perfecţionarea infrastructurii furnizorilor, distribuitorilor, producătorilor şi consumatorilor.

Preview document

Marketing - concepție și evoluție - Pagina 1
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 2
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 3
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 4
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 5
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 6
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 7
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 8
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 9
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 10
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 11
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 12
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 13
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 14
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 15
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 16
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 17
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 18
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 19
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 20
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 21
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 22
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 23
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 24
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 25
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 26
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 27
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 28
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 29
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 30
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 31
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 32
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 33
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 34
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 35
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 36
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 37
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 38
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 39
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 40
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 41
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 42
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 43
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 44
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 45
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 46
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 47
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 48
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 49
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 50
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 51
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 52
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 53
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 54
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 55
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 56
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 57
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 58
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 59
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 60
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 61
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 62
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 63
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 64
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 65
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 66
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 67
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 68
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 69
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 70
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 71
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 72
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 73
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 74
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 75
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 76
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 77
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 78
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 79
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 80
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 81
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 82
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 83
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 84
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 85
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 86
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 87
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 88
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 89
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 90
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 91
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 92
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 93
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 94
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 95
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 96
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 97
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 98
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 99
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 100
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 101
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 102
Marketing - concepție și evoluție - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • Marketing - Conceptie si Evolutie.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Marketing și Comunicare on-line

Introducere Lucrarea de faţă este o încercare de analiză a desfăşurării şi importanţei activităţii de marketing şi comunicare în domeniul on-line....

Politică de produs, politică de marcă, marca și imaginea, lansarea de noi produse la Coca Cola

Introducere Cu ajutorul sistemului sau informational de marketing Intreprinderea percepe semnalele mediului sau ambiant concentrandu-se, prin...

Procesul decizional de cumpărare al unei combine frigorifice

1. APARITIA NEVOII NESATISFACUTE Piramida lui Maslow Omul nu actioneaza decat pentru a-si satisface nevoile. Insa, ceva trebuie sa-l impinga...

Procesul decizional de cumpărare a unei mașini de spălat

Procesul decizional de cumparare a unei masini de spalat Pentru unii indivizi este dominant comportamentul de cumparare,desi el provoaca adesea...

Procesul decizional de cumpărare - brânză topită

Prezentarea produsului Date despre produs Brânza topita se mai regaseste pe piata si sub denumirea de brânza procesata. Brânza topita este...

Strategii de Marketing Orbit vs Mentos

CAP. I PREZENTAREA FIRMELOR 1.1 SC WRIGLEY ROMANIA SRL Wrigley Romania a aparut inca din 1992, initial prin intermediul distribuitorului...

Metode și Tehnici de Promovare

Introducere De-a lungul timpului am putut observa influiența pe care o are promovarea asupra consumatorilor, am observat campanii de promovare de...

Te-ar putea interesa și

Managementul marketingului bancar - cu aplicații la BRD

ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE CAPITOLUL I Sistemul bancar in România 1.1. Concept si functii Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul...

Strategii de segmentare și poziționare la SC Ambient SRL

CAP 1. CONSIDERAŢII PRIVIND SEGMENTAREA PIEŢEI 1.1 Paşii principali ai managementului în marketing Oamenii de marketing au un set de reguli, la...

Calitatea serviciilor și relația bancă-client

Introducere In societatea contemporana structura cererii capata tot mai mult un caracter individual si producatorii din sfera serviciilor sunt...

Marketingul bancar - componentă esențială a marketingului modern - BRD

I.1 Conceptul de marketing si evolutia acestuia Prin esenţă explicăm noţiunea de marketing. Noţiunea de marketing - participiul prezent al...

Marketingul în domeniul turismului - firma SC Normandia SRL

INTRODUCERE Conceptul de marketing Din perspectivă etimologică, cuvântul “marketing” reprezintă participiul prezent al verbului “to market” care,...

Aspecte privind Bazele Marketingului

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept – MARKETINGUL– ce se vehiculeaza cu mare frecventa atât în teorie cât si în practica...

Evoluția conceptului de marketing

Evolutia conceptului de « mixul de marketing » Evolutia marketingului in economia mondiala În privinta aparitiei marketingului, unii autori fac...

Marketingul Serviciilor Financiare

POLITICA DE PRET 6.1. Pretul serviciilor financiare: concept, caracteristici, particularitati Cele mai importante elemente si aspecte care sunt...

Ai nevoie de altceva?