Marketing International

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Marketing International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 38 de pagini .

Profesor: Cristian Haiduc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Marketing

Cuprins

1. CONCEPTUL DE MARKETING INTERNATIONAL 3
2. MOTIVATIA MARKETINGULUI INTERNATIONAL 7
3. ORGANIZATII ECONOMICE INTERNATIONALE 9
4. FORME DE PATRUNDERE PE PIATA INTERNATIONALA 12
5. EVALUAREA MEDIULUI ÎN MARKETINGUL INTERNATIONAL 15
6. MEDIUL CULTURAL, POLITIC SI LEGAL INTERNATIONAL 19
7. MEDIUL CULTURAL, POLITIC SI LEGAL INTERNATIONAL 23
8. PRODUSUL ÎN MARKETINGUL INTERNATIONAL 27
9. DISTRIBUTIA PRODUSELOR ÎN MARKETINGUL INTERNATIONAL31
10. DETERMINAREA PRETURILOR PE PIATA INTERNATIONALA34
11. PROMOVAREA ÎN MARKETINGUL INTERNATIONAL 37

Extras din document

I. CONCEPTUL DE MARKETING INTERNATIONAL

Definirea conceptului de marketing international

Marketingul este activitatea economica universala prezenta în toate societatile umane. Marketingul international apare atunci când se identifica o oportunitate de a face profit prin satisfacerea nevoilor utilizatorului produsului în alte tari ale lumii. Procedeul si principiile marketingului sunt universale indiferent ca se aplica la nivelul unei singure tari sau la nivelul mai multora întrucât marketingul intern este prima faza de implicare în afaceri. Unii autori considera ca în definirea conceptului de marketing international trebuie pornit de la marketingul intern. Se afirma ca marketingul international cuprinde aceleasi activitati ca si marketingul intern, diferenta fiind data de modul în care ele sunt realizate si sfera lor de cuprindere. De aceea doi specialisti: Carteora si Hess definesc marketingul international ca rezultatul activitatii antreprenoriale care dirijeaza fluxul de marfuri si servicii ale unei firme spre consumatori si utilizatori din mai multe tari. Alti specialisti fac distinctie între diferitele activitati de marketing realizate în strainatate:

- marketingul international

- marketingul extern

- marketingul global

Marketingul international presupune marketingul în afara granitelor tarii si se deosebeste de cel intern prin aceea ca depasind frontierele se schimba si restrictiile economice, politice si legale. Aceste restrictii vor determina modificarea programului de marketing al firmei.

Marketingul extern presupune marketingul în interiorul diferitelor tari si difera de cel intern deoarece firmele întâlnesc o conceptie diferita, un comportament al cumparatorului distinct, canale de distributie si moduri de promovare diferite. Marketingul extern presupune elaborarea de strategii distincte pentru fiecare tara în functie de conditiile si caracteristicile acesteia.

Marketingul global presupune coordonarea si integrarea marketingului firmei în oricare din mediile straine. Scopul principal îl constituie planificarea si controlul activitatii în vederea maximizarii integrarii în cadrul programului global de marketing în conditiile minimalizarii costurilor si adaptarii la specificul pietei.

Sfera de cuprindere a actiunilor de marketing international

Marketingul international se deosebeste de afacerea internationala si comertul international. Marketingul international este circumscris sferei afacerilor internationale care cuprinde toate domeniile functionale cu privire la activitatea transfrontiera si anume:

- productia industriala internationala

- managementul financiar international

- marketingul international

Pe de alta parte comertul international cuprinde activitatea referitoare la operatiuni comerciale sau de cooperare economica si tehnico – stiintifice în raport cu strainatatea la nivel de natiuni.

Schematic cele 3 elemente respectiv afaceri internationale, marketing international, comert international se prezinta astfel:

Principalele diferente dintre comertul international si marketingul international sunt prezentate în tabelul urmator:

Dimensiunea Comert international Marketing international

1. Participanti Natiunile Firmele

2. Miscarea bunurilor peste frontiere Da Nu întotdeauna

3. Imbold (motivatie) Avantajul comparativ Profiturile

4. Sursa de informatii Balanta de plati Compania

Activitati de marketing

1. Vânzare, cumparare Da Da

2. Distributie fizica Da În general Da

3. Determinarea preturilor Da Da

4. Cercetarea pietei În general Nu Da

5. Dezvoltarea produselor În general Nu Da

6. Promovare În general Nu Da

7. Gestiune canal Nu Da

Din acest tabel se desprinde concluzia ca marketingul international are o sfera de activitate mult mai mare decât comertul international.

Rolul specialistului în marketingul international este acela de a modela variabilele controlabile ale deciziei sale în raport cu variabilele necontrolabile ale mediului în vederea realizarii obiectivului de marketing. Unele dintre elementele mediului pot fi considerate interne firmei, asupra acestora putându-se realiza un control mai mare (cei 4p). Alte elemente pot fi considerate externe sau necontrolabile (fortele politice, fortele culturale etc.). Prin urmare rolul specialistului în marketing international este mai complicat decât a celui implicat în marketingul intern deoarece primul are de-a face cu cel putin doua nivele de incertitudine în loc de unul singur. Aceasta incertitudine este creata de elementele necontrolabile proprii tuturor mediilor la care se adauga elementele necontrolabile specifice fiecarei tari în care activeaza firma.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing International.doc

Alte informatii

Universitaea de Vest "Vasile Goldis" Arad