Marketing Strategic

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 22428
Mărime: 471.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Filip Ion

Extras din curs

1.1. Conceptul de marketing strategic competitiv

1.1.1 Conceptul de marketing strategic

Marketingul strategic constă în modelarea acţiunilor viitoare pe piaţa internă și internaţională, sub aspectul orientării şi conţinutului, ceea ce înseamnă că el este asociat cu obiective pe termen lung pentru această piaţă şi cu strategiile necesare atingerii acestora. Marketingul strategic se sprijină, totodată, pe filozofia generală referitoare la modul de acţiune pe piaţă al firmei. Concepţia sau filozofia sugerează că pentru orice firmă este obligatorie identificarea necesităţilor pe termen lung ale clienţilor de pe pieţe, obţinerea unei situaţii precise a strategiilor concurenţilor şi, pe baza acestora, dezvoltarea strategiei sale de marketing corespunzătoare, pentru a satisface cerinţele clienţilor, în concordanţă cu resursele şi capacitatea firmei.

Elementul-cheie al marketingului strategic este strategia de marketing, strategia constituie funcţia de legătură între obiective şi măsurile tactice. Strategia îndeplineşte două funcţii principale, şi anume:

- canalizează utilizarea instrumentelor şi

- coordonează toate compartimentele din structura organizatorică a firmei.

La baza strategiei de marketing stă strategia generală a firmei cu referiri clare la orientarea acesteia spre piaţă şi clienţi. Strategia de marketing este o sarcină clară a managementului superior al firmei, cel puţin sub aspect decizional.

Ca element component de bază al strategiei generale a firmei, strategia de marketing are următoarele sarcini principale:

1. stabilirea misiunii de bază a firmei pentru piaţa internaţională;

2. decizia referitoare la câmpurile strategtice de afaceri (CSA);

3. identificarea poziţiei firmei în raport cu concurenţa;

4. ierarhizarea şi orientarea strategică a instrumentelor de marketing.

1. Întrebările-cheie la care trebuie să răspundă o firmă pentru a-şi putea clarifica misiunea şi stabili principiile de bază ale marketingului său strategic sunt:

- Cine sunt clienţii noştri ?

- Cine suntem noi ?

- Ce valoare oferim clienţilor ?

- Cum va trebui să fie firma noastră în viitor ?

- Cum trebuie să ne dezvoltăm în continuare ?

- Cum putem să ne asigurăm existenţa, creşterea şi succesul pe pieţele internaţionale ?

Deşi par banale, aceste întrebări sunt foarte importante în realitate, deoarece răspunsurile pot orienta decisiv activitatea de marketing pe termen lung al firmei.

2. Marile firme îşi împart activităţile în aşa-numitele câmpuri strategice de afaceri. Un CSA este determinat cu ajutorul a trei elemente, ca în fig. 1.1.

Fig. 1.1 Elementele ce determină CSA

Necesităţile clienţilor, orientarea spre nevoile clienţilor permite stabilirea înclinaţiei spre cumpărare şi a preferinţelor clienţilor, necesităţile acestora, ce trebuie să facă firma pentru ca produsele sale să fie cumpărate de grupurile ţintă pe pieţele-ţintă.

Tehnologia, descrie cu ce mijloace tehnice sunt satisfăcute nevoile clienţilor.

3. Misiunea firmei trebuie să clarifice şi poziţia concurenţială competitivă a firmei. În acest scop, sunt importante următoarele aspecte:

- Cum trebuie acoperită(e) piaţa(ele)-ţintă - Firma trebuie să vizeze numai anumite pieţe/grupuri-ţintă (strategia de nişă) sau trebuie abordată întreaga piaţă (strategia globală) ?

- Integrarea verticală. Firma trebuie să realizeze în regie proprie toate componentele, de la materia primă la produsul finit, pe care să îl comercializeze cu efort propriu, sau să se concentreze doar asupra componentelor-cheie şi restul să îl procure din exterior ?

- Dimensiunea geografică. Care segmente de piaţă /pieţe naţionale sau globale trebuie abordate şi satisfăcute de firmă ?

- Comportamentul competitiv. Ce fel de comportament este recomandat faţă de concurenţă - Firma trebuie să se comporte prietenos, să fie cooperantă sau agresiv-conflictuală ?

4. Ierarhizarea şi orientarea strategică a instrumentelor de marketing - pe elementele mixului – se realizează prin elaborarea strategiei de marketing.

1.1.2 Dimensiunile marketingului strategic, competitiv

Răspunsul la numeroasele probleme care se ridică în faţa celor care sunt chemaţi să pună la punct şi să utilizeze marketingul strategic destinat pieţei unei firme, se concretizează în câteva dimensiuni care îl caracterizează. Dimensiunile esenţiale ale marketingului strategic destinat pieţei sunt cele care urmează:

- Marketingul strategic se bazează pe ecuaţia valorii

Această ecuaţie include scopul şi sarcinile marketingului, de a furniza valoarea clienţilor. Misiunea marketingului este de a crea avantaje şi beneficii pentru clienţi, indiferent cine sunt şi unde se află aceştia, superioare celor furnizate de concurenţi. Ecuaţia valorii poate servi drept sprijin pentru evaluare:

(1)

Aşa cum rezultă din ecuaţia de mai sus, valoarea pentru consumatori (V) poate fi mărită prin extinderea sau îmbunătăţirea avantajelor (utilitatea) produsului (U), prin modificarea preţului (P) sau printr-o combinaţie a acestor elemente. Firmele care obţin un avantaj de costuri pot folosi preţul ca armă împotriva concurenţei. Cunoştinţele despre clienţi, combinate cu inovaţia şi creativitatea, pot conduce la o ofertă cu valoare maximă pentru clienţi. Superioritatea valorii oferite de firmă clienţilor în raport cu cea furnizată de concurenţă depinde de mărimea avantajului competitiv de care dispune. Faptul că orice firmă urmăreşte să obţină un avantaj în raport cu concurenţa o obligă să practice un marketing strategic cu caracter competitiv.

- Diferenţierea faţă de concurenţă

Pentru a se distanţa faţă de concurenţi, firma trebuie să dispună de o serie de avantaje, facilităţi şi posibilităţi. Atunci când aceste avantaje specifice într-un anumit domeniu, pe o piaţă determinată, sunt utilizate pentru a câştiga o anumită piaţă (externă, internă) sau un segment de piaţă sau pentru a obţine o poziţie mai bună pe pieţele firmei, marketingul său pe termen lung capătă un caracter competitiv.

Preview document

Marketing Strategic - Pagina 1
Marketing Strategic - Pagina 2
Marketing Strategic - Pagina 3
Marketing Strategic - Pagina 4
Marketing Strategic - Pagina 5
Marketing Strategic - Pagina 6
Marketing Strategic - Pagina 7
Marketing Strategic - Pagina 8
Marketing Strategic - Pagina 9
Marketing Strategic - Pagina 10
Marketing Strategic - Pagina 11
Marketing Strategic - Pagina 12
Marketing Strategic - Pagina 13
Marketing Strategic - Pagina 14
Marketing Strategic - Pagina 15
Marketing Strategic - Pagina 16
Marketing Strategic - Pagina 17
Marketing Strategic - Pagina 18
Marketing Strategic - Pagina 19
Marketing Strategic - Pagina 20
Marketing Strategic - Pagina 21
Marketing Strategic - Pagina 22
Marketing Strategic - Pagina 23
Marketing Strategic - Pagina 24
Marketing Strategic - Pagina 25
Marketing Strategic - Pagina 26
Marketing Strategic - Pagina 27
Marketing Strategic - Pagina 28
Marketing Strategic - Pagina 29
Marketing Strategic - Pagina 30
Marketing Strategic - Pagina 31
Marketing Strategic - Pagina 32
Marketing Strategic - Pagina 33
Marketing Strategic - Pagina 34
Marketing Strategic - Pagina 35
Marketing Strategic - Pagina 36
Marketing Strategic - Pagina 37
Marketing Strategic - Pagina 38
Marketing Strategic - Pagina 39
Marketing Strategic - Pagina 40
Marketing Strategic - Pagina 41
Marketing Strategic - Pagina 42
Marketing Strategic - Pagina 43
Marketing Strategic - Pagina 44
Marketing Strategic - Pagina 45
Marketing Strategic - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Marketing Strategic
    • Mk. strategic 1.doc
    • Mk. strategic 2.doc
    • Mk. strategic 3.doc

Alții au mai descărcat și

Poziția firmei Haidi pe piață

Scurt istoric TALENT. In anii ’50, in oraselul Enenda, la poalele Alpilor, tanarul Rudolf Laderach se afla la inceputul drumului sau in viata....

Marketing

CAPITOLUL 1: OBIECTUL DE STUDIU AL MARKETINGULUI 1.1. Marketingul – concept multidimensional Interesul pentru marketing, atât al teoriei cât şi...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Politică de marketing

Politica de marketing I. Continutul si rolul politicii de mk 1.Rolul politicii de mk 2.Strategia de piata ca nucleu al politicii de mk 3.Mixul...

Marketing

INTRODUCERE A. Obiectivele cursului Perioada postbelica si mai ales ultimele trei decenii ale mileniului al doilea, au impus ca modalitate de...

Curs Marketing

Capitolul I. Marketing – vedere generală 1.1. Importanţa marketingului Marketingul este folosit în multe organizaţii şi este important în...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea Strategiei de Promovare a Imaginii Companiei

IMAGINEA CONTEAZĂ Orice companie vinde odată cu produsul ei, propria imagine: vinde speranţe, idei, sentimente, valoare. În economiile de astăzi,...

Strategia de marketing a firmei Bona Avis

ELABORAREA STRATEGIEI DE MARKETING. ASPECTE TEORETICE 1.1. Rolul strategiei de marketing pentru atingerea obiectivului Strategia de marketing are...

Elaborarea strategiei de marketing la societatea Quadrant AMROQ Bbottling Company România Pepsi-cola

INTRODUCERE Marketingul modern presupune mai mult decit dezvoltarea produsului, comunicarea cu clientii, stabilirea pretului produsului intr-un...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Strategie de marketing online a organizației Coca-Cola

INTRODUCERE În contextul de actualitate internetul se află la bază oricărei activități indiferent de natura acesteia, profesională sau personală,...

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Elaborarea strategiei de marketing a companiei SC Carpatina SA

Introducere Prin lucrarea de faţă “Elaborarea strategiei de marketing a companiei SC. Carpatina S.A.” s-a urmărit stabilirea rolul esenţial pe...

Ai nevoie de altceva?