Marketing Strategic - Curs1

Curs
6/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1281
Mărime: 9.28KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Gabor
Puncte necesare: 0

Extras din curs

ETAPE ÎN EVOLUTIA CONCEPTULUI DE MARKETING

Dinamismul social-economic, manifestat prin dezvoltarea fortelor de productie, adâncirea specializarii în cadrul domeniilor de activitate, mutatiile demografice, schimbarea conditiilor de munca si de viata au determinat o evolutie continua a activitatii de marketing, perceputa atât din punct de vedere conceptual cât si operational.

Astfel, trecerea de la stadiul în care marketingul era considerat un simplu instrument de crestere a vânzarilor bunurilor de larg consum, realizat prin utilizarea unor tehnici agresive de cucerire a pietelor existente, având o puternica orientare spre productie si spre distributie , catre actualul stadiu de evolutie, în care marketingul este privit ca un proces social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc – prin crearea, oferirea si schimbul de produse având o anumita valoare , reprezinta un lung proces de dezvoltari extensive si intensive în domeniul marketingului.

Nu trebuie însa sa consideram ca activitatea de marketing, reprezentata prin tehnici specifice dezvoltate în sensul cel mai larg, s-a dezvoltat la începutul secolulul XX. Facem aceasta precizare întrucât descoperiri istorice atesta faptul ca, înca din antichitate erau utilizate componente de promovare a diferitelor activitati umane; nu insistam însa ca aceste activitati disparate reprezentau ceea ce noi numim astazi marketing. De aceea în cadrul prezentarii principalelor etape din evolutia marketingului, începem cu momentul clasic al anilor 1900.

Caracteristicile etapei productiei

De la aparitia sa si pâna în prezent, mediul de marketing si însusi conceptul de marketing au suferit o serie de modificari generate de schimbarea caracteristicilor generale ale economiei si societatii umane. Astfel, evolutia de la “era productiei”, specifica perioadei cunoscute sub numele de “Revolutia Industriala” , catre “era vânzarilor” de la începutul secolului XX, a determinat si modificarea conceptului de marketing. În cadrul acestei etape, principala preocupare a managerilor era de eficientizare a productiei, pe fondul unei cereri crescânde. La nivelul societatii americane, cresterea numarulul de consumatori a fost explicat nu numai prin factori pur demografici (evolutia natalitatii, cresterea accentuata a migratiei), cât si prin influente ale dezvoltarii societatii în sine: efectele multiplicate ale abolirii sclaviei în timp, cresterea importantei femeii etc. Utilizarea noilor descoperiri în domeniul tehnicii a permis dezvoltarea productiei de masa si aplicarea principiilor de organizare a muncii pe baza diviziunii si automatizarii au generat cresteri spectaculoase ale volumului productiei, care sa acopere imensa dezvoltare a cererii din partea consumatorilor. Marketingul însa s-a dezvoltat mai putin, edificatoare fiind filosofia celui mai mare producator mondial de automobile din acea perioada, Henry Ford, care considera urmatoarele: “Cumparatorii pot sa îsi doreasca orice culoare pentru automobile atâta timp cât aceasta este neagra”. Aceasta afirmatie a fost facuta în legatura cu modelul Ford T, unul dintre cele mai vândute automobile din toate timpurile, si a fost explicata de necesitatea cresterii ritmului productiei, toate celelalte nuante coloristice necesitând un timp mai mare de uscare decât vopseaua neagra si determinând blocarea fluxurilor productiei; singura vopsea care putea fi utilizata în conditiile în care volumul productiei era strict determinat era astfel vopseaua de culoare neagra.

Caracteristicile etapei vânzarilor

Cresterea volumului productiei a determinat o satisfacere completa a cererii. Prin urmare, în aceasta era a vânzarilor, specifica anilor 1920-1960 (în economiile occidentale, modelul fiind cel al economiei S.U.A.) principala preocupare a managerilor a fost de identificare de noi clienti si de noi piete. Ca urmare marketingul se dezvolta mai ales sub aspectul perfectionarii tehnicilor de promovare. Robert Keith, presedintele societatii Pillsbury, considera ca “Impulsionarea vânzatorilor este la fel de importanta ca si tinerea evidentelor contabile ”. Marketingul specific acestei perioade se concentreaza asupra produselor întreprinderii si asupra principalelor tehnici de vânzare sau promovare în vederea obtinerii profiturilor.

Caracteristicile etapei marketingului propriu-zis

Dupa anii ’60 se trece la o alta etapa în gândirea manageriala si anume etapa conceptului de marketing în cadrul careia, pentru atingerea obiectivelor sale, întreprinderea trebuie sa identifice dorintele si nevoile consumatorilor-tinta pe care sa le satisfaca într-un mod mai complet decât o face concurenta. Se considera ca s-a intrat în aceasta noua etapa, o data ce, în Raportul Anual prezentat de presedintele grupului General Electric în anul 1952, a fost subliniat faptul ca General Electric va fi organizata “catre consumator ”. În acest mod, conform cu principiile etapei, întreprinderea îl va cunoaste si îl va întelege pe consumator atât de bine încât produsele sau serviciile sale se vor potrivi cu nevoile acestuia.

Preview document

Marketing Strategic - Curs1 - Pagina 1
Marketing Strategic - Curs1 - Pagina 2
Marketing Strategic - Curs1 - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Marketing Strategic - Curs1.doc

Ai nevoie de altceva?