Marketing Strategic

Imagine preview
(8/10 din 12 voturi)

Acest curs prezinta Marketing Strategic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 52 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Marketing, Economie

Extras din document

Definitia data marketingului de asociatia americana de marketing (American Marketing Association - AMA) este:

- Marketingul reprezinta procesul de planificare si executie a conceptiei, stabilirii pretului, promovarii si distributiei de idei, bunuri si servicii in vederea crearii de schimburi care satisfac obiectivele organizationale.

In dictionatul Webster * strategia este definita:

- Stiinta si arta de comanda militara exercitata in vederea intalnirii inamicului in lupta in conditii avantajoase, cuprinzand unde, cand si cum sa se duca atacul.

- Marketingul strategic este o forma de conducere a activitatilor de marketing astfel incat sa se determine cele mai eficiente decizii in ceea ce priveste alocarea resurselor de marketing in vederea atingerii obiectivelor organizatiei in cadrul mediului economic, politic si social.

- Marketingul strategic este procesul prin care se stabilesc obiectivele de marketig in armonie cu obiectivele organizatiei, strategiile de marketing pentru atingerea obiectivelor si se aloca resurse mix-ului ** de marketing functie de mediu (intern si extern organizatiei)

* Strategy - the science and art of military command exercised to meet enemy in combat under advantageous condition, involving where, when, and how to attack.

** Mixul de marketing este orientarea activitatii de marketing a organizatiei in functie de resursele interne si de conditiile de piata, prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe a elementelor: produs, pret, distributie, promovare.

- Marketingul strategic implica constiinta prezentului si viziune asupra viitorului

Procesul de marketingul strategic nu trebuie privit ca un proces distinct, el este parte componenta a procesului de managementul strategic:

- Procesul prin care managerii stabilesc directia si obiectivele organizatiei pe termen lung, dezvolta strategii pentru obtinerea obiectivelor functie de circumstantele interne si externe si actioneaza pentru realizarea planurilor. (Thompson, Strickland)

- Obiective: precizarea exacta a rezultatelor dorite, cuoantificate (atunci cand este posibil) cu precizarea momentului de timp.

Un obiectiv este definit prin patru componente:

- un atribut ( rentabilitatea )

- o scara de masura (crestere)

- o norma ( 20% )

- un orizont de timp (peste doi ani)

- Functiile practice ale obiectivelor

Obiectivele sunt instrumente care orienteaza, anteneaza actiunea si ajuta la corectarea neregulilor ce apar.

Practic obiectivele contribuie la:

- Inovare

Cautarea obiectivelor incita conducatorii in a iesi din obisnuit, a reflecta impreuna, a examina mediul exterior, a identifica problemele latente din interior si a gasi in mod natural solutii pentru rezolvarea dificultatilor.

- Judecata sigura

Fixarea obiectivelor conduce la aprecierea mai multor posibilitati, la fixarea unor criterii care permit judecarea actiunilor pe care vrei sa le intreprinzi conform cu aspiratiile.

- Coerenta politicii generale

Daca obiectivele constitue un sistem logic, deciziile care se sprijina pe acestea nu risca sa se contrazica intre ele, se sprijina una pe alta raminind complementare.

- Control

Exprimarea cantitativa a obiectivelor face posibila punerea in functiune a unui sistem de control prin compararea rezultatelor obtinute cu rezultatele dorite.

Obiectivele de marketing deriva direct din obiectivele organizatiei si trebuie cuantificate atat in termeni cantitativi: cat anume, dar si in timp: cand, pana cand.

- Plan de marketing (program de marketing): document scris aprobat de managementul de varf, prin care managerul de marketing inregisreaza si comunica obiectivele si strategiile de marketing astfel incat personalul de marketing sa-l poata aplica.

- Planuri de marketing pe termen lung – vizeaza obiective si strategii pe un orizont de timp de la 2 la 5 ani

- Planuri de marketing anuale – vizeaza obiective si strategii pe un orizont de timp de un an.

Orice decizie, in contextul managementului, marketingului strategic, exceptându-le pe cele operationale, este evaluata prin prisma consecintelor strategice.

Managementul, marketingul strategic antreneaza nu doar managementul de varf sau partea superioara a ierarhiei (“top management”), ci si persoanele de la nivelurile operationale, responsabile de implementarea strategiilor

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing Strategic.doc