Marketingul Serviciilor

Curs
8.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 12758
Mărime: 92.28KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Munteanu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CURS 1

MK. SERVICIILOR  DOMENIU SPECIALIZAT AL MARKETINGULUI

Continutul marketingului de servicii

Desi a fost aplicat mai intai in domeniul bunurilor materiale, optica de mk. si-a facut simtita prezenta treptat si in alte domenii ale vietii societale . Perioada de afirmare a mk. de servicii a coincis cu cea in care in economia mondiala serviciile au cunoscut o puternica dezvoltare . Odata cu dezvoltarea societatii s-a impus necesitatea utilizarii metodelor, tehnicilor si intrumentelor specifice marketingului in vederea anticiparii reactiilor pietei, cunoasterii schimbarilor din cadrul ei si nu in ultimul rand contracararei concurentei .

Momentul de inceput in istoria relative scurta a domeniului a fost anul 1963, an in care autorul American William a publicat lucrarea Revolutia serviciului . Numarul autorilor de specialitate a crescut rapid astfel incat la inceputul anilor 1980 existau peste 2000 de lucrari de specialitate .

Momentul de referinta in evolutia teoretica si practica a domeniului il reprezinta insa anul 1981, an in care conferinta AMA a fost dedicate exclusive mk. serviciilor .

Indiferent de modul in care sunt prezentate particularitatile si specificul acestui sector, cert este ca mk. serviciilor se constituie ca un domeniu specializat, autonom, clar diferentiat, aflat in consolidare si dezvoltare .

Etape in evolutia mk. serviciilor

Domeniul mk. serviciilor a cunoscut 2 etape distincte pt. dezvoltarea sa :

1. Dezvoltarea extensive

Odata cu dezvoltarea treptata a tuturor serviciilor adresate individului si societatii, s-a impus si abordarea lor intr-o viziune de mk. . Initial optica specifica a fost aplicata in domeniul turismului, ulterior a abordat la aceasta viziune si domeniul transporturilor, serviciilor financiar-bancare, ajungandu-se in present la utilizarea metodelor si tehnicilor de mk. in toate tipurile de servicii cunoscute .

2. Dezvoltarea intensiva, care are urmatoare caracteristici :

a. utilizarea pe scara larga a metodelor, tehnicilor si instrumentelor specifice marketingului

b. particularizarea notiunilor si conceptelor de mk. la domeniul serviciilor si tendintele de innoire si imbogatire cu concepte si termini noi cum ar fi extinderea ariei mixului de mk. de la 4 la 7 variabile prn captarea unor variabile considerate esentiale in domeniul serviciilor : implicarea umana (oamenii, participantii), dovezile fizice, procesul .

In opinia unor autori exista 2 categorii de participanti aflati in corelatie : membri personalului de contact ai firmei si clientii .

Dovezile fizice corespund in general seviciilor ce pot fi percepute prin cele 5 simturi . Ele sunt date de elementele decor, culoare, luminozitate, temperatura, zgomot, ventilatie,etc. si constituie indici importanti utilizati de clienti in evaluarea calitatii serviciilor .

Procesul sau managementul operatiilor cuprinde toate etapele ce permit crearea si prestarea unui serviciu (fluxurile de productie, controlul prestarii, asigurarea clientului, flexibilitatatea, viteza de lucru, capacitatea de productie) .

c. delimitarea particularitatilor si rolului determinant al politicilor de produs si de distributie de celelalte variante ale mixului de mk., apreciate fiind ca modificate in raport cu mixul traditional .

d. imbogatirea sistemului conceptual cu notiuni noi : servuctie, zona de toleranta, relatii preferentiale

Servuctia reprezinta fabricatia serviciului in momentul consumarii lui cu participarea activa a clientului .

Separarea si delimitarea mk. serviciilor

Reprezentative in acest sens sunt urmatoarele viziuni :

Scoala Nordica  conform opticii acestei scoli spre deosebire de mk, traditional, se disting :

a. mk. extern ce semnifica activitatea obisnuita a firmei de pregatire a serviciilor, fixare a tarifelor, distributie a serviciilor, promovarea catre consumator .

b. mk. intern semnifica activitatea de pregatire, motivare a personalului, stimulare, perfectionare pt. a presta sevicii de calitate (intr-o formula acceptata intreaga comunitate de specialitate, mk. intern semnifica gestiunea resurselor umane ale firmei in viziunea de mk. )

c. mk. interactiv ce are in vedere capacitatea personalului de a presta servicii pt. cumparatorii ce le evalueaza calitatea din punct de vedere tehnic si functional

Toate aceste componente ale mk. firmei de servicii prin prisma a 3 componente interdependente :

A. mk. extern ce este asimilat activitatii de mk. orientate publicului extern al firmei

B. mk. tranzactional ce are in vedere gestionarea si dinamizarea realatiei cu clientii ; stimularea tranzactiilor si eficientizarea activitatii de mk.

Acest model a fost adoptat si tratat lund in considerare natura specifica si caracteristicile serviciilor si dezvoltare in modul ce cuprinde nivelurile : seduce, influenteaza cumpararea, serveste, ancoreaza (SISCA) . Obiectivul tinta este fidelizare consumatorului .

C. mk. intern este descris in sceeasi modalitate ca si in cazul Scolii Nordice, obiectivul tinta fiind motivarea si satisfacerea personolului firmei in vederea crearii unui sistem de legaturi favorabile si durabile cu consumatorii

Sistemul de servuctie si interconditionarile dintre componente

In opinia specialistilor francezi sistemul de servuctie este organizarea sistematica, coerenta a tuturor elementelor fizice si umane ale interfetei client-firma necesara realizarii prestarii serviciilor pt. care caracteristicile comerciale si nivelul calitativ sunt determinate .

Elementele sistemului de servuctie sunt : suportul fizic, pesonalul de contact, clientul, serviciul ; intre aceste 4 componente exista relatii si conditionari reciproce .

FIRMA PIATA

SUPORT FIZIC CLIENTUL

PERSONALUL DE SERVICIUL

CONTACT

Sistem de servuctie  forma primara

Suportul fizic  reprezinta suportul material, tangibil, necesar prestarii serviciilor. Este utilizat atat de personalul de contact cat si de catre client . Suportul fizic este reprezentat de instrumentele folosite in producerea serviciilor si de mediul in care se desfasoara acestea . Din categoria intrumentelor intra mobilierul, masini, diferite obiecte, realizarea serviciilor neputand avea loc in absenta lor indiferent de calitatea persnalului de contact .

Exemplu : in domeniul transporturilor : scaune, suport pt bagaje, etc., in domeniul cultural : decor, vestimentatie

Preview document

Marketingul Serviciilor - Pagina 1
Marketingul Serviciilor - Pagina 2
Marketingul Serviciilor - Pagina 3
Marketingul Serviciilor - Pagina 4
Marketingul Serviciilor - Pagina 5
Marketingul Serviciilor - Pagina 6
Marketingul Serviciilor - Pagina 7
Marketingul Serviciilor - Pagina 8
Marketingul Serviciilor - Pagina 9
Marketingul Serviciilor - Pagina 10
Marketingul Serviciilor - Pagina 11
Marketingul Serviciilor - Pagina 12
Marketingul Serviciilor - Pagina 13
Marketingul Serviciilor - Pagina 14
Marketingul Serviciilor - Pagina 15
Marketingul Serviciilor - Pagina 16
Marketingul Serviciilor - Pagina 17
Marketingul Serviciilor - Pagina 18
Marketingul Serviciilor - Pagina 19
Marketingul Serviciilor - Pagina 20
Marketingul Serviciilor - Pagina 21
Marketingul Serviciilor - Pagina 22
Marketingul Serviciilor - Pagina 23
Marketingul Serviciilor - Pagina 24
Marketingul Serviciilor - Pagina 25
Marketingul Serviciilor - Pagina 26
Marketingul Serviciilor - Pagina 27
Marketingul Serviciilor - Pagina 28
Marketingul Serviciilor - Pagina 29
Marketingul Serviciilor - Pagina 30
Marketingul Serviciilor - Pagina 31
Marketingul Serviciilor - Pagina 32
Marketingul Serviciilor - Pagina 33
Marketingul Serviciilor - Pagina 34
Marketingul Serviciilor - Pagina 35
Marketingul Serviciilor - Pagina 36
Marketingul Serviciilor - Pagina 37
Marketingul Serviciilor - Pagina 38
Marketingul Serviciilor - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • CURS_9.doc
  • CURS_8.doc
  • CURS_7.doc
  • CURS_6.doc
  • CURS_5.doc
  • CURS_4.doc
  • CURS_3.doc
  • CURS_2.doc
  • CURS_10.doc
  • CURS_1.doc

Alții au mai descărcat și

Abordarea consumatorului în marketing direct pe piața de afaceri la SC Hidrocon SRL

INTRODUCERE Lucrarea doreşte un studiu amplu despre abordarea consumatorului în marketingul direct la SC HIDROCON SRL. În ultimii ani odată cu...

Infrastructura turistică din România

Structura di dinamica bazei tehnico-materiale a turismului Turismul nu se poate dezvolta in mod satisfacator decat in conditiile in care se ofera...

Curs Marketingul Serviciilor

Introducere Cursul evidentiazã particularitãtile marketingului serviciilor, tratând problematica vastã si complexã a acestui domeniu relativ...

Curs Marketing

Partea I MARKETING GENERAL Capitolul 1 - ROLUL MARKETINGULUI MODERN ÎNTR-O LUME ÎN SCHIMBARE 1.1 - Conceptul de marketing Noţiunea de marketing...

Marketingul Serviciilor

OBIECTIVE Cursul trateaza o multitudine de concepte, tehnici si instrumente specifice marketingului serviciilor. Termenul trebuie înteles si...

Marketingul în întreprinderile de comerț, turism, servicii

Marketingul reprezintă funcţia care consistă în conceperea ofertei unui produs sau a unui serviciu conform aşteptărilor consumatorilor identificate...

Marketingul Serviciilor

1. CONŢINUTUL ŞI CARACTERISTICILE SERVICIILOR Teoria economică este dominată încă de „stereotipul” producţiei materiale, care se reflectă şi în...

Marketingul Serviciilor - Capitolul 4

4. POLITICI DE MARKETING ÎN DOMENIUL SERVICIILOR - Strategii de marketing în servicii - Mixul de marketing în servicii - Variabile traditionale...

Te-ar putea interesa și

Marketingul serviciilor - universități și facultăți

INTRODUCERE Ce este marketingul Cercetare a pieţei, în raport cu produsul ce se doreşte a fi vândut, observarea atitudinii consumatorilor faţă de...

Marketingul Serviciilor de Sanatea

Capitol 1. Denumirea si obiectul de activitate al firmei S.C. HIPERDIA este o societate pe actiuni fondată în anul 1997, la Brasov. Sediul central...

Managementul marketingului serviciilor în cadrul societăților comerciale

CAPITOLUL 1. BAZA TEORETICO-METODOLOGICĂ A MANAGEMENTULUI MARKETINGULUI SERVICIILOR ÎN ACTIVITATEA ECONOMICĂ 1.1. Obiectivele și importanța...

Mixul de Marketing în Servicii

Capitolul 1 MARKETINGUL SERVICIILOR Marketingul este ansamblul de acţiuni care într-o economie de piaţă au ca obiect să prevadă, să constate,...

Managementul Marketingului Serviciilor - SC Iatsa SA

Introducere Actualitatea temei. In procesul actual de evoluţie al economiei României multe aspecte ale managementului marketingului serviciilor...

Marketing-ul Produselor și Serviciilor Bancare

Capitolul 1 – Marketing-ul produselor şi serviciilor bancare Aspecte generale 1.1. Rolul şi importanţa marketing-ului produselor şi serviciilor...

Marketingul Serviciilor

CAPITOLUL I Conceptul şi obiectul de activitate al marketingului serviciilor Introducere Istoria marketingului este caracterizată printr-o...

Marketingul Serviciilor

MARKETINGUL SERVICIILOR – DOMENIU SPECIALIZAT AL MARKETINGULUI Continutul proceselor si relatiilor de marketing si management in servicii Natura...

Ai nevoie de altceva?