Planificarea Strategică de Marketing

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 16960
Mărime: 77.25KB (arhivat)
Publicat de: Mitrofan Ștefan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector dr. Nicoleta RACOLŢA-PAINA
Facultatea de Studii Europene Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. 1. Planificarea strategică de marketing 3
  2. 2. Mixul de marketing 4
  3. 2.1. Politica de produs 5
  4. 2.2. Politica de preţ 14
  5. 2.3. Politica de distribuţie 20
  6. 2.4. Politica de comunicaţii 23
  7. 2.4.1. Publicitatea 26
  8. 2.4.2. Relaţiile publice 28
  9. 2.4.3. Promovarea vânzărilor 29
  10. 2.4.4. Forţa de vânzare 29
  11. 2.4.5. Marketingul direct 32
  12. 3. Elaborarea strategiei de marketing 35
  13. Bibliografie 42

Extras din curs

1. Planificarea strategică de marketing

Adoptarea conceptului de marketing presupune raportarea continuă la piaţă, identificarea nevoilor şi dorinţelor consumatorilor în vederea satisfacerii lor mai bine şi mai eficient decât concurenţa.

Adoptarea conceptului de marketing presupune segmentarea pieţei (identificarea segmentelor de piaţă), alegerea segmentelor spre care firma îşi va orienta eforturile (ţintire) respectiv definirea ofertei cu care firma va fi prezentă pe piaţă (poziţionare). Adoptarea unei strategii de marketing, presupune definirea unor obiective strategice de marketing precum şi a modalităţilor de atingere a acestora, în contextul resurselor pe care firma le deţine şi/sau le poate accesa respectiv a caracteristicilor mediului extern (cu oportunităţile şi ameninţările aferente).

Planificarea strategică de marketing presupune un efort constant şi susţinut, la nivelul întregii firme. Aceasta presupune existenţa unei viziuni pe termen lung, a unei abordări strategice. Din păcate remarcăm la numeroase firme comerciale româneşti (mai precis întreprinderi mici şi mijlocii) accentul pus pe rezultatele pe termen scurt, în special cele financiare, fără a avea însă în vedere şi o cotă de piaţă deţinută respectiv o poziţie concurenţială.

La nivelul unei organizaţii se definesc strategii, aşa numite generale, care cuprind la rândul lor strategii la nivelul funcţiunilor firmei. Conceptul de strategie a apărut în anii ’60 şi începutul anilor ’70, promotorii acestuia fiind, printre alţii, General Electric, Harvard Business School şi Boston Consulting Group.

Planificarea strategică este o componentă majoră a strategiei firmei. Scopul acesteia este de a identifica răspunsuri la întrebarea: Cum ne putem poziţiona firma noastră pentru a câştiga un avantaj concurenţial substanţial- Atunci când a fost propus acest concept s-au definit şi o serie de instrumente specifice: modele de portofolii, strategii generice, modelul celor 5 forţe – introdus de Michael Porter etc.

A urmat însă perioada anilor 1980 când multe firme din ţările dezvoltate au cunoscut o serie de şocuri datorate mediului extern (inflaţie mare, embargou privind petroul, creşterea concurenţei internaţionale, în special din partea Japoniei etc.). Ca urmare, abordările tradiţionale privind strategia nu au mai fost de folos. Astfel a apărut o nouă abordare, ce poate fi sintetizată prin următoarea întrebare cheie: Cum putem să îmbunătăţim performanţele noastre operaţionale- Ca urmare a apărut mişcarea pentru calitate, accentul pe serviciile pentru clienţi, urmate într-un timp scurt de downsizing, benchmarking şi reengineering.

În 1996, un titlu mare din Business Week anunţa “Planificarea strategică: se întoarce! Reenginering- Reducerea costurilor- Întrebarea cheie este acum: Cum putem transforma industriile şi creşte afacerea noastră- Cartea Competing for the Future (1994) a fost cea mai bună reflectare a acestei abordări.

Prin planificarea strategică se înţelege “procesul de dezvoltare şi menţinerea a unei strategii potrivite obiectivelor şi posibilităţilor firmei şi respectiv oportunităţilor de marketing, aflate în continuă modificare” Observăm că planificarea strategică urmăreşte definirea activităţii firmei pe baza a ceea ce urmăreşte şi deţine, în raport cu ceea ce există pe piaţă.

Pornind de la definiţie apreciem că planificarea strategică presupune analiza a patru elemente: beneficiarii activităţilor firmei, procesele firmei, resursele firmei ţi firma însăşi.

Dacă la o primă vedere aceste elemente sunt “simple” şi avem o imagine clară a fiecăruia, în realitate aspectele urmărite ridică aspecte diverse şi complexe. Acest fapt este şi mai specific în cazul firmelor româneşti, care uneori nu-şi identifică clar beneficiarii lor (cu alte cuvinte “se adresează tuturor şi nimănui”), procesele firmei sunt limitate de capacităţile de producţie existente, adesea de volum mic, resursele sunt adesea în cantităţi mici (atât cele financiare, cât şi cele materiale, umane şi informaţionale – de aici se pune problema utilizării lor cât mai eificient şi eficace) sau nu există competenţe pentru utilizarea lor (nivelul de pregătire este relative scăzut, sau angajaţii nu sunt deschişi perfecţionării continue). În ceea ce priveşte firma însăşi, planificarea strategică se referă la: structura organizaţională, politica adoptată şi cultura organizatorică.

2. Mixul de marketing

Activitatea de marketing la nivelul unei firme cuprinde două componente mari, şi anume: studiul pieţei şi a comportamentului consumatorilor respectiv strategia de marketing. În fapt, strategia de marketing are la bază analiza mediului intern şi respectiv extern firmei. Ca urmare, definirea unei strategii de marketing, respectiv a obiectivelor de marketing dorite a fi atinse precum şi a modalităţilor de atingere a acestora este influenţată de calitatea studiului pieţei şi a comportamentului consumatorilor. Acestea din urmă, nu sunt însă acţiuni punctuale care se derulează cu o anumită frecvenţă. Ele sunt o activitate curentă la nivelul firmelor de succes de pe piaţă. În fapt, diferenţierea între un comportament activ şi unul reactiv al firmelor de pe piaţă se datorează tocmai modului în care deciziile sunt fundamentate (ele au la bază elemente previzionate sau sunt un răspuns la ceea ce există deja pe piaţă). Firmele de succes sunt preocupate de monitorizarea şi analiza concurenţei respectiv a consumatorilor actuali şi potenţiali, căutând să identifice elementele principale ce caracterizeazăactivitatea respectiv comportamentul în consum şi în achiziţie. În relaţia firmă – clienţi, una din tendinţele actuale este dezvoltarea şi menţinerea unor relaţii pe termen lung, în vederea câştigării loialităţii clienţilor în contextul în care concurenţa este tot mai acerbă iar consumatorii tot mai bine informaţi şi selectivi. Ca urmare se trece de la o simplă tranzacţie la relaţie, în raporturile ofertant – beneficiar.

Preview document

Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 1
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 2
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 3
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 4
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 5
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 6
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 7
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 8
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 9
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 10
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 11
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 12
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 13
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 14
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 15
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 16
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 17
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 18
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 19
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 20
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 21
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 22
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 23
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 24
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 25
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 26
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 27
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 28
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 29
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 30
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 31
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 32
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 33
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 34
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 35
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 36
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 37
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 38
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 39
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 40
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 41
Planificarea Strategică de Marketing - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Planificarea Strategica de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Activitățile în Domeniul Marketingului la SC Carrefour SA

Introducere Marketingului constă în faptul ca el este una dintre cele mai vechi activităţi ale omului şi totuşi este privit ca cea mat recentă...

Fundamentarea Strategiei de Promovare a Imaginii Companiei

IMAGINEA CONTEAZĂ Orice companie vinde odată cu produsul ei, propria imagine: vinde speranţe, idei, sentimente, valoare. În economiile de astăzi,...

Elaborarea strategiei de marketing la societatea Quadrant AMROQ Bbottling Company România Pepsi-cola

INTRODUCERE Marketingul modern presupune mai mult decit dezvoltarea produsului, comunicarea cu clientii, stabilirea pretului produsului intr-un...

Politică de marketing - electronice - studiu de caz Sony

1. POZIŢIONAREA/REPOZIŢIONAREA – FACTORI IMPORTANŢI PENTRU POLITICA DE MARKETING A ORGANIZAŢIEI 1.1. Strategia de bază Strategia de bază stă la...

Planificarea Strategică de Marketing în Cadrul Complexului Turistic Green Village

Cuvânt introductiv Tema acestei lucrări tratează procesul de planificare strategică de marketing în cadrul complexului turistic Green Village....

Politici și strategii de marketing ale operatorilor En Gros de tip Cash Carry

Introducere În acestă lucrare este vorba despre un studiu al activităţilor desfăşurate în de magazinele en-gros de tip cash&carry. Scopul acestei...

Marketingul într-o lume online

Introducere Dacă la început, internetul era utilizat doar în scopuri academice, în prezent, acesta a început să capete un rol foarte important în...

Planificarea Strategică de Marketing a Agenției de Turism

Informatii generale despre turismul românesc România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere,...

Te-ar putea interesa și

Planificarea strategică orientată spre piață la Uzina Mecanică

INTRODUCERE Intrarea pe o piaţă străină implică o prospectare ştiinţifică, cunoşterea temeinică a tuturor oportunităţilor pe care le oferă ţara...

Companiile internaționale în contextul globalizării

CAP.1 LOCUL ŞI ROLUL COMPANIILOR MULTINAŢIONALE ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII 1.1]-Începutul globalizării Globalizarea economică -ca si concept- a...

Analiza Influenței Factorilor de Fundamentare a Politicii de Preț

CAPITOLUL 1. INTEGRAREA POLITICII DE PREŢ ÎN PROCESUL DE PLANIFICARE STRATEGICĂ A ÎNTREPRINDERII Dată fiind universalitatea şi complexitatea sa,...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Planificarea Strategică de Marketing în Cadrul Complexului Turistic Green Village

Cuvânt introductiv Tema acestei lucrări tratează procesul de planificare strategică de marketing în cadrul complexului turistic Green Village....

Planificarea de Marketing în Turism

INTRODUCERE Managementul turistic se remarcă prin formulaarea obiectivelor strategice şi operaţionale, căutarea condiţiilor de obţinere a...

Planificarea Strategică de Marketing a Agenției de Turism

Informatii generale despre turismul românesc România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere,...

Planificarea strategică de marketing la Metro

PLANIFICAREA STRATEGICĂ DE MARKETING 1 Conceptul, necesitatea si nivelurile planificarii strategice de marketing Planificarea strategica de...

Ai nevoie de altceva?