Politici de Marketing

Curs
7.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 38346
Mărime: 277.98KB (arhivat)
Publicat de: Sever Timiș
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aurelian A Bondrea
Cred ca este un curs foarte interesant care poate fi de folos persoanelor interesate de domeniu sau studentilor la Marketing.

Extras din curs

Institutiile profilate pe distributie

Exista anumite intreprinderi care isi asuma raspunderea pentru un anumit magazin de desfacere (tin evidenta inventarului si aprovizionarii). Aceasta se ocupa de o gama restransa de produse pe care le plaseaza in consignatie.

Aceste intreprinderi realizeaza un beneficiu de 20-25% din pretul de desfacere cu amanuntul. Ele incaseaza si cota parte cuvenita detailistilor (16%). Alte tipuri de de organizatii de desfacere cu ridicata pretind beneficii care comercializeaza cu amanuntul sa-si ridice marfurile din depozit cu propriile mijloace de transport si sa plateasca imediat. Aceste engros-uri dispun de de mari posibilitati de depozitare si repartizeaza in cantitati mai mici corespunzatoare cerintei detailistilor.

Unii engros-isti primesc comenzile prin posta, desfasurandu-si toata activitatea prin corespondenta. (avand dezavantajul cheltuielilor relativ ridicate a livrarilor). Exista organizatii care obtin comanda si o transmit producatorului realizand si transportand marfuri de la acesta la la cumparator, fara sa-si asume raspunderi privind depozitarea si manipularea lor.

Unitatile de acest tip isi axeaza activitatea asupra materialelor de mare volum asupra marfurilor destinate desfacerii cu amanuntul pe care le transporta in baza intocmirii unorprograme optime in ceea ce priveste traseele si incarcarea mijloacelor de transport de care dispun.

Unii engros-isti care dispun de propriile mijloace de transport au si mici depozite.Acestea incaseaza contravaloarea marfurilor chiar in momentul in care le livreaza activitatea lor fiind axata indeosebi pe marfuri cu un inalt grad de perisabilitate sau a caror plasare trebuie negociata direct. Aceste organizatii au legaturi foarte stranse cu comerciantii cu amanuntul iar cheltuielile pe cre le implica activitatea lor sunt relativ mari.

Firmele exportatoare cumpara de pe piata interna si vand pe pietele externe. In strainatate acestea vand in principal organizatiilor importatoare unor firme cu ridicata si consumatorilor industriali.

Firmele importatoare cumpara de pe pietele externe si vand pe pietele interne. Desfacerile lor se fac de obicei catre organizatiile comerciale cu ridicata, beneficiarilor industriali si catre firme specializate in desfacerea cu amanuntul.

Statiile sau depozitele sunt institutii care activeaza in domeniul depozitarii si desfacerii petrolului sau produselor chimice. Institutiile de asortare cumpara produse agroalimentare de la micii producatori si le asorteaza corespunzator transportului si revanzarii.

Agentiile intermediare nu sunt in nici un moment proprietare ale bunurilor pentru care fac operatiunile de intermediere. In general ele cumpara si vand pentru alte firme; sunt numite organizatii functionale de comert cu ridicata.

Cheltuielile pe care le implica reprezinta cca 15% din valoarea marfurilor pe care le desfac cu ridicata.

Remunerarea lor se face pe baza unui procent din valoarea bunurilor vandute / cumparate fie pe baza unui onorariu fix stabilit pe unitate de produs.

Agentii individuali nu numai ca nu sunt proprietari, dar nici nu manuiesc banii pentru care se incheie tranzactia. Rolul lor este de a stabili legatura dintr furnizori si cumparatori. Ei isi axeaza activitatea pe o singura categorie de produse.

Acesti mijlocitori sunt utili in special in cazul unui numar de furnizori relativ mic, piata constand intr-un numar mare de mici cumparatori care nu-si pot permite sa-si organizeze colective permanente proprii de desfacere: fie din lipsa de mijloace financiare fie datorita sezonialitatiii produsului. Mijlocitorul este in general bine orientat asupra cerintelor pietei si destul de familiarizat cu conditiile ei, dar ca urmare a naturii activitatii de mediere el este loial(?) cu proprii lui beneficiari si mai ales cu el insusi. Ca rezultat producatorii nu trebuie sa conteze ca va opera cu precadere in interesul lor.

Agenti de desfacere Un agent de desfacere reprezinta firma care l-a angajat . De obicei el are drept exclusiv de a vinde produsele acesteia intr-o zona geografica foarte larga . In special producatorii relativ mici care dispun de fonduri restranse si care sunt orientate cu precadere numai asupra productiei angajeaza astfel de agenti .

Aceste modalitati le permite sa aiba acces imediat la piata fara sa fie necesar sa-si organizeze compartimente proprii specializate in desfacerea marfurilor .

Acesti agenti au autoritatea in privinta stabilirii pretului si termenelor de livrare precum si in privinta altor decizii privind comercializarea. Utilizarea acestor agenti implica uneori probleme generate de faptul ca ei se simt mai strans legati de beneficiari decat de furnizori. Din acesta cauza ei sunt predispusi sa abandoneze furnizorul daca apare o perspectiva mai tentanta sau tind sa impuna preturi nefavorabile pentru producator.

Agenti ai producatorului inseamna persoanele remunerate prin comision care se ocupa de desfacerea unei anumite categorii dintre produsele firme producatoare si pe un teritoriu relativ ridicat. Unii agenti detin si un oarecare stoc din bunurile respective. Este posibil ca un agent sa reprezinte simultan mai multi producatori care ofera un ansamblu de produse inrudite dar care nu sunt concurentiale.

Folosirea acestor agenti reprezinta pentru producator avantajul ca ele este acela care

stabileste politica de desfacere, preturile, termenele si alte asecte privind tranzactiile.

Daca un agent al producatorului renunta la activitatea respectiva aceasta nu se va

repercuta negativ asupra desfacerii intregii productii. Agenti ai producatorului se gasesc de obicei pe canale de distributie ale textilelor, contructiei de masini, produse alimentare etc. In cazul in care acesti agenti reunesc activitati in folosul unitatilor de desfacere precum si ale producatorilor este foarte important ca obligatiile lor contractuale sa fie precizate minutios si in termeni cat mai limpezi.

Agentiile exportatoare-importatoare

Sunt cele implicate in cumpararea si vanzarea de pe /catre pietele externe /interne.

Dintre acestea fac parte firme care lucreaza pe baza de comision, firme mijlocitoare de import/export persoane care se preocupa de plasarea produselor pe pietele externe precum si agenti ai producatorilor pe pietele externe

Preview document

Politici de Marketing - Pagina 1
Politici de Marketing - Pagina 2
Politici de Marketing - Pagina 3
Politici de Marketing - Pagina 4
Politici de Marketing - Pagina 5
Politici de Marketing - Pagina 6
Politici de Marketing - Pagina 7
Politici de Marketing - Pagina 8
Politici de Marketing - Pagina 9
Politici de Marketing - Pagina 10
Politici de Marketing - Pagina 11
Politici de Marketing - Pagina 12
Politici de Marketing - Pagina 13
Politici de Marketing - Pagina 14
Politici de Marketing - Pagina 15
Politici de Marketing - Pagina 16
Politici de Marketing - Pagina 17
Politici de Marketing - Pagina 18
Politici de Marketing - Pagina 19
Politici de Marketing - Pagina 20
Politici de Marketing - Pagina 21
Politici de Marketing - Pagina 22
Politici de Marketing - Pagina 23
Politici de Marketing - Pagina 24
Politici de Marketing - Pagina 25
Politici de Marketing - Pagina 26
Politici de Marketing - Pagina 27
Politici de Marketing - Pagina 28
Politici de Marketing - Pagina 29
Politici de Marketing - Pagina 30
Politici de Marketing - Pagina 31
Politici de Marketing - Pagina 32
Politici de Marketing - Pagina 33
Politici de Marketing - Pagina 34
Politici de Marketing - Pagina 35
Politici de Marketing - Pagina 36
Politici de Marketing - Pagina 37
Politici de Marketing - Pagina 38
Politici de Marketing - Pagina 39
Politici de Marketing - Pagina 40
Politici de Marketing - Pagina 41
Politici de Marketing - Pagina 42
Politici de Marketing - Pagina 43
Politici de Marketing - Pagina 44
Politici de Marketing - Pagina 45
Politici de Marketing - Pagina 46
Politici de Marketing - Pagina 47
Politici de Marketing - Pagina 48
Politici de Marketing - Pagina 49
Politici de Marketing - Pagina 50
Politici de Marketing - Pagina 51
Politici de Marketing - Pagina 52
Politici de Marketing - Pagina 53
Politici de Marketing - Pagina 54
Politici de Marketing - Pagina 55
Politici de Marketing - Pagina 56
Politici de Marketing - Pagina 57
Politici de Marketing - Pagina 58
Politici de Marketing - Pagina 59
Politici de Marketing - Pagina 60
Politici de Marketing - Pagina 61
Politici de Marketing - Pagina 62
Politici de Marketing - Pagina 63
Politici de Marketing - Pagina 64
Politici de Marketing - Pagina 65
Politici de Marketing - Pagina 66
Politici de Marketing - Pagina 67
Politici de Marketing - Pagina 68
Politici de Marketing - Pagina 69
Politici de Marketing - Pagina 70
Politici de Marketing - Pagina 71
Politici de Marketing - Pagina 72
Politici de Marketing - Pagina 73
Politici de Marketing - Pagina 74
Politici de Marketing - Pagina 75
Politici de Marketing - Pagina 76
Politici de Marketing - Pagina 77

Conținut arhivă zip

  • politici de marketing.pdf

Alții au mai descărcat și

Strategii de Marketing în Mediul Concurențial

Introducere Competitia reprezinta un factor motor pentru dezvoltarea societatii economice. În acelasi timp, nu poate fi neglijata importanta...

Proiect marketing - înființarea unei firme

1.2 Caracterizarea pietei Pe piata ieseana serviciile de spalatorie rapida în forma oferita de noi, nu are concurenta directa. Potentialul efectiv...

Folosirea mijloacelor de marketing direct pentru fidelizarea clienților - Omniasig

Capitolul I. Noţiuni de Marketing Direct I.1 Definirea noţiunii, caracteristici şi particularităţi Noţiunea de marketing a apărut cu aproximativ...

Fundamentarea strategiei de piață a SC Tabco Campofrio SA Tulcea

CAPITOLUL 1 STRATEGIA DE PIATA ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING. 1.1. ETAPE ÎN EVOLUTIA CONCEPTULUI DE STRATEGIE DE PIATA. Grecii din perioada antica...

Organizarea Activității De Marketing într-o Firmă de Distribuție a Bunurilor de Consum cu Referire la Firma Coca-Cola Iași

MARKETING - CONCEPTE GENERALE 1.1 Conditiile aparitiei si promovarii marketing-ului Marketingul nu îsi are originea in producerea unui fenomen...

Mediul de marketing - firmă de pază

Conceptia de marketing a întreprinderii moderne ridica la rangul de necesitate orientarea ei spre exterior, deoarece ea trebuie sa produca si sa...

Marketing în Cadrul ING Bank

ING Group asigura o gama larga de servicii financiare integrate pentru clienti individuali si institutionali, folosind mai multe canale de...

Politicile de preț și de produs - studiu de caz SC Papace SA Sinaia

CAPITOLUL I : SUBMIXUL DE PRODUS SI SUBMIXUL DE PRET Mixul de marketing este un element foarte intalnit in domeniul marketingului, acesta...

Te-ar putea interesa și

Strategii și Politici de Marketing în Cazul Brandului Turistic Bucovina

Capitolul I PARTICULARITĂŢI ALE MARKETINGULUI ÎN TURISM I.1.Specificul marketingului serviciilor Marketingul s-a dezvoltat ca o disciplină...

Elaborarea strategiei de promovare pentru produsul Heineken la S.C Heineken România S.A

În prezent, noţiunea de turbulenţă, invocată în literatura consacrată marketingului modern, relevă mai mult ca niciodată condiţiile actuale în care...

Politici de Marketing în Domeniul Vinurilor Spumante

CAPITOLUL I ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND POLITICA DE MARKETING A INTREPRINDERII Arta marketingului consta in a sti sa planifici si sa organizezi...

Mixul de Marketing - Implementare Produse de Retail în Sistemul Bancar

CAPITOLUL 1 Conţinutul politicii de marketing si Locul serviciilor bancare în teoria economică Adoptarea conceptului de marketing de către o...

Strategii Moderne de Marketing Bancar

1. Considerţii generale privind conceptul de marketing bancar 1.1. Marketing bancar. Definiţie şi trăsături. Băncile răspund nevoilor particulare...

Marketing Bancar

PARTEA I Marketingul bancar trebuie privit cu mult interes având în vedere evoluţia serviciilor de acest tip, care cunosc în România o evoluţie...

Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina

Argument Tema pe care am ales-o pentru certificarea competenţelor este „Strategii şi politici de marketing în cazul produsului turistic...

Marketingul Produselor și Serviciilor Bancare

INTRODUCERE Marketingul este arta de a crea şi oferi un standard de viaţă. La urma urmei, toţi suntem, sub o formă sau alta, consumatori de...

Ai nevoie de altceva?