Comunicare Interpersonala

Imagine preview
(8/10 din 15 voturi)

Acest curs prezinta Comunicare Interpersonala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor: Prof. George Anca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Mass Media, Comunicare

Extras din document

MINUTE DE CURS

Comunicarea interpersonala este definita ca un proces global care integreaza cuvinte, mimica, priviri, gesturi si raporturi spatiale. Globalitatea acestui proces nu este una logocentrica.

Privita ca un proces în desfasurare, comunicarea, în general, consta în transmiterea si schimbul de informatii, de mesaje între persoane, în circulatia de impresii si de comenzi, în împartasirea de stari afective, de decizii si judecati de valoare care au ca scop final obtinerea de efecte la nivelul particular interior al fiecarui individ.

Comunicarea si informatia sunt în stransa relatie, în contrast si în succesiune, daca vorbim despre timpurile în care traim.

Daca analizam cultura comunicarii si comunicarea culturilor, trebuie avut în vedere un concept esential, anume comunicarea relationala, care cuprinde constientizarea, blocajele indivizilor, managementul conflictului si al stresului.

Legea Atractiei Universale reprezinta o latura importanta a comunicarii interpersonale. Individul care incearca sa se faca atragator concepe aceasta relatie de interactiune ca fiind un joc al seductiei.

Exista o replica renumita cu privire la atractivitate "nu vreau sa atrag ceva sa nu se intample". De fapt, în comunicarea interpersonala se discuta pozitia contextuala. Participantii implicati sunt putini, sunt interactanti ai comunicarii interpersonale, sunt în proximitate fizica fiecare cu fiecare si exista multe canale de comunicare senzoriala, iar feed-back-ul este imediat atunci cand intre indivizi se comunica.

Comunicarea în dezvoltare presupune un grup mic de cel putin trei persoane dar nu mai mult de 15, care trebuie sa aiba un scop comun.

Apare aici si conceptul de "sinergia grupurilor" adica interconexiunile vazute sau nevazute dintre indivizii respectivi.

Se vorbeste în cadrul comunicarii interpersonale si despre identificarea cu celalalt si luarea deciziilor. Este recunoscuta sintagma "nu fiecare vrea sa fie lider"- de fapt, fiecare vrea sa fie lider dar este mai puternica teama de a avea succes.

Grupurile de indivizi ofera totdeauna oportunitatea de a avea noi prieteni.

Exista mai multe categorii de grupuri:

-grupuri de lucru

-grupuri de gândire-grup think

-grupuri mediate-pe internet, pe chat, la o TV, etc.

Decizia într-un grup este de mai multe tipuri:

• Autocratica

• Democratica

• Laissez faire

• Abda cratiae

In fiecare grup de indivizi exista anumite roluri:

1. Roluri de grup

-initiator contribuitor

-cautator de opinii

-elaborator si coordonator de programe

-evaluator critic

-energizatorul

-tehnicianul procedual

-inregistratorul

2. Roluri sociale:

-incurajatorul

-armonizatorul

-observatorul

3. Roluri individuale:

-agresorul

-dominatorul

Mihai Dinu, în lucrarea sa "Comunicarea" vorbeste despre religie ca fiind un fapt de comunicare: "Nu crede în Dumnezeu, ci crede în posibilitatea de a comunica cu el". Noica este de parere ca în acest tip de cunoastere sunt evidente limitele inerente ale expresiei verbale.

Fisiere in arhiva (1):

  • P E R S O N A E.doc

Alte informatii

Minute de curs