Identificarea Audienței unei Stiri de Agentie

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2303
Mărime: 11.78KB (arhivat)
Publicat de: Eliana Chiriță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: conf.univ.dr. Dorin POPA

Extras din curs

Concomitent cu dezvoltarea comunicarii, audienta cunoaste si ea o evolutie rapida în ceea ce priveste importanta pe care i-o acorda cercetatorii, volumul noilor studii crescând aproape exponential cu cererile de sondare exprimate de diverse institutii media. În scurt timp, audienta va fi perceputa ca o piata, va fi asadar integrata în sistemul economic si concurential, evitându-se astfel tendinta de reprezentare a audientei ca o masa pasiva de consumatori.

Au fost propuse diverse definitii pentru acest concept, supus unei sumare treceri în revista în acest capitol, unde analiza a fost preponderent axata pe studiul sistemului de masurare a audientei în SUA.

1) Grup sau masa de ascultatori, privitori sau spectatori. Grup de indivizi supusi unor programe de radio sau de televiziune ori unor anunturi publicitare .

2) Difuzarea desemneaza numarul concret de publicatii vândute, în opozitie cu tirajul, numarul de exemplare imprimate si cu audienta, numarul total al cititorilor .

Oricare ar fi referentii, multe dintre definitii pot fi acuzate de insuficienta: nu iau în calcul si contextul, deosebit de important, care adesea poate chiar modifica mesajul. Media au semnificatii ce difera de la individ la individ, dar, în mare, ele pot fi percepute ca o necesitate: lectura ziarelor, vizionarea programelor radiofonice sau de televiziune, navigarea pe Internet nu sunt doar variante de petrecere a timpului liber. Consumul mediatic este determinat de necesitati de ordin primar, cum poate fi considerata astazi informatia.

A cunoaste compozitia sau structura audientei devine un fapt vital pentru mentinerea pe piata media, oferind date utile despre anumite segmente ale audientei, date care, prin prelucrare, conduc la mentinerea sau eliminarea unor programe din grilele posturilor de radio si televiziune, a unor moderatori, formatul anumitor emisiuni, orele de difuzare, tipologia reclamei etc.

Informatia vizeaza, în ultima instanta, auditoriul. Astfel, articolele vor fi toate redactate pentru a veni în sprijinul lui, pentru a-i facilita întelegerea si pentru a-i oferi un set cât mai bogat de informatii. Este binecunoscuta afirmatia ca media nu pot oferi subiecte care sa intereseze pe toata lumea, dar oricine poate (sau trebuie) sa gaseasca în ele ceva care sa-l intereseze. Or, pentru a împlini acest deziderat, este nevoie de o buna cunoastere a publicului. Sociologul Stefan Buzarnescu a realizat, în Sociologia opiniei publice , o clasificare a publicului, care, prin gradul sau de cuprindere, poate oferi jurnalistilor un important punct de plecare în alegerea informatiilor, conform specificului publicatiei (emisiunii):

Preview document

Identificarea Audienței unei Stiri de Agentie - Pagina 1
Identificarea Audienței unei Stiri de Agentie - Pagina 2
Identificarea Audienței unei Stiri de Agentie - Pagina 3
Identificarea Audienței unei Stiri de Agentie - Pagina 4
Identificarea Audienței unei Stiri de Agentie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Identificarea Audientei unei Stiri de Agentie.doc

Ai nevoie de altceva?