Initiere in Aparatura si Productia de Televiziune

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Initiere in Aparatura si Productia de Televiziune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 91 de pagini .

Profesor: Radu Nechit

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Mass Media, Alte Domenii

Extras din document

Imaginile si sunetele reprezinta o lume dinamica a carei arta, al carei limbaj se bazeaza în primul rând pe lumina si, în functie de anumite particularitati pe câteva tehnici pe care, rând pe rând, le veti descoperi cu ajutorul acestor note de curs. Dar mai întâi de toate, ce înseamna “tehnicile audio-vizuale”?

Exista doua abordari distincte în audio-vizual: mai întâi o abordare tehnica ce se ocupa de mijloacele de înregistrare si redare si o abordare estetica (gramaticala si semiologica) ce trateaza toate regulile implicite si explicite ale întregii creatii audio-vizuale si ale sintezei sunetului si imaginii.

Procedeele de sinteza a sunetului si imaginii sunt total independente de cele ale înregistrarii si redarii. Înregistrarea poate fi analogica sau digitala în vreme ce sinteza presupune o prelucrare digitala a imaginii si sunetului. Nu trebuie sa confundam sinteza si creatia audio-vizuala.

Utilizata pentru divertisment, distractie, informare, publicitate, formare si educare, aceasta tehnica se bazeaza pe trei suporturi:

* pelicula

* banda magnetica

* suport digital

care contin materialele a tot ceea ce cuprinde notiunea de audio-vizual în general.

1. Pelicula are înca un larg câmp de exploatare. Fie ca e într-un aparat de filmat, fie într-unul foto, ea înregistreaza imagini pe care diferitele tipuri de spectatori sunt obisnuiti sa le decodeze. Dar ce face aceasta pelicula utilizata în toate domeniile comunicarii? Substanta fotosensibila cu care este acoperit materialul plastic transparent este impresionata datorita luminii reflectate de subiectul aflat în fata obiectivului. În urma developarii vom avea fixate imaginile de diferite formate, la diferite viteze la care adaugam si sunetul. Formatele pot fi de 8mm, Super-8, 16mm, 35mm sau chiar 70mm. Când vorbim despre viteze putem filma cu 24 de cadre pe secunda sau, în cazul filmelor de animatie, cadru cu cadru.

Mai putem, de asemenea, cu ajutorul unui aparat foto sa obtinem niste diapozitive. Acestea sunt imagimi fixe care, proiectate într-o anumita ordine pe unul sau mai multe ecrane, acompaniate si sustinute de o coloana sonora (comentariu, zgomote, muzica sau toate trei la un loc mixate inteligent) dau nastere unui montaj audio-vizual.

R.Nechit – Initiere în aparatura si productia de televiziune 3

Înainte de a putea fi redata, pelicula trebuie trecuta printr-un tratament chimic dupa impresionarea ei. Astfel, fie ca vorbim despre film sau despre diapozitive, pelicula trebuie obligatoriu developata.

2. Din contra, pentru banda magnetica nu avem nevoie de developare. Pentru a întelege trebuie sa stiti ca magentoscopul permite înregistrarea si redarea imediata a imaginilor si sunetului. Si totul se vede si se aude pe un ecran de televizor, denumit si monitor. Este unul dintre avantajele majore ale sistemelor video. Si în acest domeniu regasim formate diferite în functie de dimensiunile si/sau calitatea benzii: VHS, VHS-compact, 8, Hi-8, BETA.

3. Mai exista suporturile digitale care permit o înregistrare de mare calitate si la costuri din ce în ce mai reduse fata de actualele sisteme video folosite în prezent.

Am evocat înregistrarea si reproducerea imaginilor si a sunetelor, iar acum trebuie sa luam în considerare legatura lor profunda cu progresul tehnicilor de difuzare. Dezvoltarea mijloacelor puse la dispozitia audio-vizualului este constituita din noi suporturi de transmisie: satelitul si cablul. Satelitul permite difuzarea semnalelor optice si acustice pe o mare întindere si poate fi utilizat pentru a uni un continent de altul; cablul permite existenta unor programe specific locale în retele particulare în cadrul limitat al unui sector dat, geografic. El are avantajul de a permite instalarea unor cai de întoarcere care servesc la accesarea de acasa a unor tele servicii ca videofonul, jurnalul teleimprimat, accesul la banci de date prin internet.

Exista o relatie aproape intima între realitatea materiala, tehnica si comunicare. Iata de ce trebuie retinut ca si esential urmatorul fapt: a face un film, a realiza o caseta video sau un montaj audio vizual înseamna, pe de o parte, a fabrica un obiect, iar pe de alta parte a-l utiliza pentru a se exprima.

Fisiere in arhiva (1):

  • Initiere in Aparatura si Productia de Televiziune.pdf