Introducere în Semiotică

Curs
7.5/10 (8 voturi)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 39153
Mărime: 160.34KB (arhivat)
Publicat de: Cezar Cornea
Puncte necesare: 0
UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii ANUL II – ID

Extras din curs

TUTORAT 1

UNIVERSUL SEMNULUI

O INTRODUCERE

Pentru a oferi noi repere societatii postmoderne a revolutiilor comunicarii si exploziei mediatice si a raspunde nevoii individului de a întelege sensul, a prelucra sensul, a împartasi sensul (“comunicare” vine, de altfel, de la “communis”, precum “comuniune spirituala”, “comunitate” si atâtea cuvinte din aceeasi radacina).

Daca ne-am scula într-o buna zi ca binecunoscutul domn Sigma, turistul italian la Paris din cartea lui Umberto Eco “Semnul” si nu ne-am mai întâlni cu familiarele semnale rutiere, taxiuri (galbene la New York, inscriptionate “tacsi” la Bucuresti), reclame luminoase, mesaje cinetice, grafitti, afise etc., ne-am simti frustrati, dezorientati, debusolati; întreaga noastra existenta ar fi destabilizata, modificata, dinamitata.

Îmi amintesc cu deosebita pregnanta o calatorie la Tirana postcomunista în care am resimtit personal primejdia (de moarte) decurgând din absenta semnelor: într-o tara care pâna în 1989 nu cunoscuse automobilul (doar seful statului poseda unul), unde nu existau semafoare la intersectii, nici agenti pentru a dirija circulatia, nici macar treceri de pietoni sau semnale rutiere, dupa invazia automobilelor second hand era o adevarata aventura sa traversezi strada (totdeauna în fuga), strecurându-te printre vaci, magari, biciclete, masini, într-o dezordine ametitoare). Un exemplu opus (euforic de aceasta data) ar fi invazia benefica de semne din spatiile “de trecere” ale marilor metropole (gara, aeroport) care încearca sa ofere în egala masura semne functionale si semne estetice, embleme ale naturii si ale culturii în care tocmai penetram (un alt “spatiu” al memoriei îmi evoca noul aeroport din Montréal, Dorval, dotat cu un lung covor transportor flancat de panouri imense, reprezentând peisaje si meserii traditionale canadiene, reflectate în gigantice oglinzi si acompaniate de mesaje sonore elocvente: susuri de izvoare, batai de aripi, vuiet de valuri).

Am ales aceste exemple extreme pentru a evidentia ponderea extraordinara a “imperiului semnelor”, edificat în univers. Uneori stresante, invadatoare (mesajele publicitare, gadget-urile din cutia postala), alteori indispensabile (codul rutier, codul lingvistic sau cel gestual), semnele ne introduc în cultura proprie si cultura celorlalti (Roland Barthes a “intrat” în cultura nipona prin intermediul semnelor garii din Tokyo, ale ritualului ceaiului sau ale teatrului No). Extrapolând morala lui Chilam Balam “Cei care nu vor putea întelege vor muri, cei care vor întelege vor trai” (apud T. Todorov, Cucerirea Americii: 74), am putea conditiona supravietuirea culturala în primul rând de învatarea si interpretarea semnelor.

Model al obiectelor (ce nu pot fi transportate asa cum propuneau savantii din utopia swiftiana), schematizare a unei situatii (“Proprietate privata”, “Intrare interzisa” etc.), abreviere elocventa a unui consemn (indicarea otravii printr-o imagine anxiogena, semnalarea directiei prin indici vizuali etc.), semnul reprezinta o realitate inconturnabila a lumii moderne, prezenta fetis, prezenta tutelara, la fel de importanta pentru cultura contemporana ca faptul în ideologia pozitivista a secolului al XVIII-lea.

Disciplina paradoxala, disciplina vampir în pertinenta formulare a lui Umberto Eco, ce încorporeaza totul sub palaria integrativa a semnului si sistemelor de semne (de la circ la bucatarie, de la publicitate la teoria narativitatii, de la studiul plantelor la cel al muzicii), semiotica ocupa un spatiu al raspântiilor în care interfereaza antropologia, sociologia, psihologia sociala, filosofia, lingvistica si disciplinelor comunicarii. Perspectiva aleasa în parcurgerea câtorva continente semiotice, precum naratiunea, publicitatea, mass-media, arhitectura va fi pragmatica în dublu sens: etimologic (pragma gr = actiune) de corelare a semnificatiei cu actiunea agentilor si intercultural (de la pragmatismul lui John Dewey, Charles Sanders Peirce la izotopia americanizarii: de presiune a eficientei, a efectului asupra resorturilor actiunii).

Introducerea noastra va cuprinde doua axe: semiotica generala (capitolele introductive: “Semiotica în contemporaneitate”; “Structuralism si semiotica”, “Ferdinand de Saussure si modelul diadic al semnului”, “Charles Sanders Peirce si modelul triadic al semnului”) si semiotici regionale (semiotica naratiunii, semiotica publicitatii, semiotica spatiului, gestualitatea, proxemica, semiotica mass-media, semiotica glumei). Chiar daca primele capitole dedicate epistemei contemporane si pozitionarii semioticii în câmpul cunoasterii actuale pot parea pe alocuri rebarbative, ele vor fi compensate si completate de semiotici regionale (naratiunea si narativitatea în sens larg subîntind majoritatea practicilor noastre cotidiene: de la istorie la didactica si de la medicina la comunicare politica).

În vederea accesibilizarii lecturii am optat pentru o perspectiva interactiva: piste de cercetari ulterioare, aplicatii punctuale, discutii comparative, observatii interculturale, bibliografii tematice (pe capitole). Parafrazând motto-ul parabola al celebrului eseu asupra antiumanismului contemporan (La pensée ’68 de Luc Ferry si Alain Renaut) în care este prezentata istoria a trei savanti însarcinati cu studiul camilei (un francez care, dupa o scurta vizita la Jardin des Plantes si conversatii cu paznicul, scrie un articol spiritual pentru un jurnal parizian; un englez care traieste câtiva ani în desert si scrie un tom doct, dar plicticos despre viata camilei si un german care se închide în camera sa si scrie o lucrare în mai multe volume intitulata “Ideea de camila extrasa din conceptia eului”), vom încerca, pe cât posibil, sa accesibilizam modelele generale rebarbative, sa ignoram tentatiile speculative si, dimpotriva, sa evidentiem exemple paradigmatice ale unei logici a concretului, a dialogului (cu paznicul, cu ceilalti savanti, dar si cu camila ca ipostaze ale comunicarii cu lumea si ale comunicarii cu natura).

Pledoarie pentru o cultura a semnului si a comunicarii, periplul nostru semiotic participa la ameliorarea competentei semiotice prin intermediul unui nou raport identitate/alteritate: placerea nararii, a gestului elocvent, a obiectului semnificativ. “Scopul dorintei nu este placerea, ci relatia”, afirma Fairbirn, citându-l pe Freud. Tara hedonismului nu este imoralitatea, ci falsitatea lui. “Caramizile din care este cladita existenta umana sunt raporturile cu celalalt” (T. Todorov, 1996: 168). În acest sens, parcursul lui Todorov însusi, plecat în anii ’60 de la poetica si semiotica literara pentru a ajunge dupa ’80 la etica si morala, ni se pare emblematic nu doar pentru recuperarea unui semiotician “pur si dur”, ci mai ales pentru izotopia umanist-critica a textului social actual pentru care fiinta umana este funciar sociala. “Omul nu devine om decât printre oameni”, afirma Fichte si, adagam noi, citind, citând, învatând semnele-prezente ale celuilalt.

Preview document

Introducere în Semiotică - Pagina 1
Introducere în Semiotică - Pagina 2
Introducere în Semiotică - Pagina 3
Introducere în Semiotică - Pagina 4
Introducere în Semiotică - Pagina 5
Introducere în Semiotică - Pagina 6
Introducere în Semiotică - Pagina 7
Introducere în Semiotică - Pagina 8
Introducere în Semiotică - Pagina 9
Introducere în Semiotică - Pagina 10
Introducere în Semiotică - Pagina 11
Introducere în Semiotică - Pagina 12
Introducere în Semiotică - Pagina 13
Introducere în Semiotică - Pagina 14
Introducere în Semiotică - Pagina 15
Introducere în Semiotică - Pagina 16
Introducere în Semiotică - Pagina 17
Introducere în Semiotică - Pagina 18
Introducere în Semiotică - Pagina 19
Introducere în Semiotică - Pagina 20
Introducere în Semiotică - Pagina 21
Introducere în Semiotică - Pagina 22
Introducere în Semiotică - Pagina 23
Introducere în Semiotică - Pagina 24
Introducere în Semiotică - Pagina 25
Introducere în Semiotică - Pagina 26
Introducere în Semiotică - Pagina 27
Introducere în Semiotică - Pagina 28
Introducere în Semiotică - Pagina 29
Introducere în Semiotică - Pagina 30
Introducere în Semiotică - Pagina 31
Introducere în Semiotică - Pagina 32
Introducere în Semiotică - Pagina 33
Introducere în Semiotică - Pagina 34
Introducere în Semiotică - Pagina 35
Introducere în Semiotică - Pagina 36
Introducere în Semiotică - Pagina 37
Introducere în Semiotică - Pagina 38
Introducere în Semiotică - Pagina 39
Introducere în Semiotică - Pagina 40
Introducere în Semiotică - Pagina 41
Introducere în Semiotică - Pagina 42
Introducere în Semiotică - Pagina 43
Introducere în Semiotică - Pagina 44
Introducere în Semiotică - Pagina 45
Introducere în Semiotică - Pagina 46
Introducere în Semiotică - Pagina 47
Introducere în Semiotică - Pagina 48
Introducere în Semiotică - Pagina 49
Introducere în Semiotică - Pagina 50
Introducere în Semiotică - Pagina 51
Introducere în Semiotică - Pagina 52
Introducere în Semiotică - Pagina 53
Introducere în Semiotică - Pagina 54
Introducere în Semiotică - Pagina 55
Introducere în Semiotică - Pagina 56
Introducere în Semiotică - Pagina 57
Introducere în Semiotică - Pagina 58
Introducere în Semiotică - Pagina 59
Introducere în Semiotică - Pagina 60
Introducere în Semiotică - Pagina 61
Introducere în Semiotică - Pagina 62
Introducere în Semiotică - Pagina 63
Introducere în Semiotică - Pagina 64
Introducere în Semiotică - Pagina 65
Introducere în Semiotică - Pagina 66
Introducere în Semiotică - Pagina 67
Introducere în Semiotică - Pagina 68
Introducere în Semiotică - Pagina 69
Introducere în Semiotică - Pagina 70
Introducere în Semiotică - Pagina 71
Introducere în Semiotică - Pagina 72
Introducere în Semiotică - Pagina 73
Introducere în Semiotică - Pagina 74
Introducere în Semiotică - Pagina 75
Introducere în Semiotică - Pagina 76
Introducere în Semiotică - Pagina 77
Introducere în Semiotică - Pagina 78
Introducere în Semiotică - Pagina 79
Introducere în Semiotică - Pagina 80
Introducere în Semiotică - Pagina 81
Introducere în Semiotică - Pagina 82
Introducere în Semiotică - Pagina 83
Introducere în Semiotică - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Semiotica.doc

Alții au mai descărcat și

Imaginologie

OBIECTUL CURSULUI. NOTIUNI DE IMAGOLOGIE Obiectul cursului Notiuni de imagologie Notiuni de imagologie istorica Principalele concepte ale...

Manipularea C2 - Principalele Tehnici de Manipulare

Pentru a-si atinge telul propus, un manipulator apeleaza

Practici Manipulative

ZVONUL Zvonul (53) este definit ca o afirmatie prezentata drept adevarata fara a exista posibilitatea sa I se verifice corectitudinea. Pentru...

Persuasiunea

În ierarhia cunoaşterii întâlnim mai multe trepte: opinia, convingerea, persuasiunea. Opinia, apreciată a fi o formă inferioară de cunoaştere, are...

Conceperea și elaborarea ziarului - secretariat de redacție

Durata cursului: 56 ore curs 28 ore seminar Anul II, semestrul I & II Obiectivele cursului: 1. Însusirea de catre studenti a conceptelor...

Inițiere în Aparatura și Producția de Televiziune

Imaginile si sunetele reprezinta o lume dinamica a carei arta, al carei limbaj se bazeaza în primul rând pe lumina si, în functie de anumite...

Particularități ale Comunicării în Societatea Informațională

Conceptul de societate informationala. Societatea în care informatia joaca rolul pe care altadata, în societatea industriala, îl aveau bunurile...

Te-ar putea interesa și

Simbolistica imaginii în discursul publicitar

Acest nume, ánthropos, arată că în vreme ce toate celelalte vieţuitoare nu cercetează, nu compară şi nu examinează (anathrel) nimic din ceea ce...

Metafora la Lucian Blaga

INTRODUCERE Metafora, considerată drept figură de stil prin excelenţă, se revelează ca fiind indispensabilă omului, «animal metaforizant» (cf....

Metafora în Publicitate

1. Precizări conceptuale „ Avem nevoie de metafore pentru a exprima sensul a ceea ce nu poate fi văzut sau atins, altfel vom uita.” Seneca 1.1....

Semiotica minciunii

1. Scurtă introducere Lucrul cel mai evident despre conversații este că oamenii vorbesc pe rând. Este neobișnuit ca două persoane să vorbească în...

Manipularea Comunicării prin Imagini

Trăim într-o civilizaţie a imaginii vizuale, care, în mare măsură, înlocuieşte comunicarea verbală. În ultimele decenii mai ales, comunicarea...

Semiotica urmelor

Ştiinţa actuală se caracterizează printr-un ansamblu de mutaţii profunde ce afectează atât trăsăturile sale imanente (noi concepte precum: model,...

Suport de curs - semiotică

Cursul de Introducere în semiotică se adresează studenţilor de la specializarea Jurnalistică anul I-îi. Această disciplină este obligatorie şi...

Analiza semiotică a comunicării - curs 4 - semiologie și semiotică

SEMIOLOGIE si SEMIOTICA Termenul „semiologie” (cf. Dictionar de termeni literari, Bucuresti, Editura Academiei, 1976, pag.395-397) provine din...

Ai nevoie de altceva?