Introducere în Sistemul Mass Media

Curs
7.8/10 (6 voturi)
Domeniu: Mass Media
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 32625
Mărime: 134.05KB (arhivat)
Publicat de: Cezar Cornea
Puncte necesare: 0
Universitatea din Bucuresi Facultatea de jurnalism si Stiintele Comunicarii Anul universitar 2005/2006 Anul I ID tema 4, tema 5, tema 6

Extras din curs

Functii ale mass media

Obiective

Aceasta tema permite studentilor sa înteleaga modul în care sistemul comunicarii de masa raspunde unor nevoi ale indivizilor si societatii în ansamblul ei (functiile mass media)

Functii, roluri si efecte

Presa raspunde unor nevoi si aspiratii, clare sau difuze, ale indivizilor si colectivi¬tatilor – fiind modelata astfel de solicitarile sau de asteptarile aces¬tora – simultan, ea exercita o seama de influente asupra vietii sociale, modificând actiunile indivizilor si grupurilor. Pornind de la aceste constatari, jurnalistii, oamenii politici, legiuitorii, filosofii, psihologii si sociologii au cautat sa vada ce loc ocupa mass¬ media în viata sociala, ce legaturi se tes între ele si diferitele institutii, grupuri sau persoane, ce putere au aceste interactiuni si ce importanta are presa în procesele de transformare a structurilor econo¬mice, sociale, politice ori culturale.

Relatia dintre mass media si societate se poate pune în termeni de conse¬cinte globale (functiile presei), de influente precise (efectele presei) sau de misiuni gene¬rale atribuite acestor sisteme (rolurile presei). În limbajul uzual si chiar în unele lucrari de specialitate, termenul „functie” cumuleaza frecvent cele trei posibilitati enumerate mai sus. Asa cum observa Denis McQuail (1987, p. 69), aceasta notiune poate fi folosita cu sensul de „scop, de consecinta ori de cerinta sau asteptare, si poate capata si alte întelesuri”; în sfera comunicarii de masa, spre exemplu, „sintag¬ma «functia de informare a presei» se poate referi la trei lucruri foarte diferite: acela ca presa încearca sa informeze oamenii (scop), acela ca oamenii afla ceva din presa (consecinta) sau acela ca presa poate sa informeze oamenii (rezultat sau asteptare)”.

Astfel, expresia „functia de informare a presei” poate fi tradusa prin trei sintagme diferite:

a) drept urmare a activitatii presei, publicul este informat – functie;

b) presa are misiunea de a informa publicul – rol;

c) prin informatiile pe care le distribuie, presa influenteaza gândirea si compor¬tamentul publicului – efect.

În primul caz, faptul ca „presa ne informeaza” apare ca o consecinta a existentei sistemului mass media. Aceasta consecinta deriva din functionarea globala a mass media (nu numai a unui segment al lor) si nu este legata în mod direct de o intentie (declarativ asumata si precis directionata): putem gasi informatii chiar si în acele mesaje care nu au ca scop principal informarea, cum ar fi filmele de diver¬tisment, concursurile TV, programele de varietati, integramele, clipurile muzi¬cale etc. Este evident ca presa nu ar exercita o asemenea functie daca nu ar exista, ca o premisa a acesteia, o dorinta si o cautare de informatii, ca expresie a unor necesitati elementare ale omului. Astfel, raspunzând nevoii indivizilor de a controla mediul lor imediat si deci de a sti ce se petrece în lumea în care traiesc si satis¬facând aceste nevoi prin produsele pe care le ofera, mass media genereaza, ca o consecinta a activitatii lor, faptul ca publicul este informat. Ansamblul fenome¬nelor aparute în procesul satisfacerii unor nevoi poarta numele de functii. În Dictio¬narul de sociologie, functia este definita prin „contributia pe care un element o aduce la satisfacerea unei cerinte a sistemului din care face parte, contribuind la mentinerea si dezvoltarea acestuia” (C. Zamfir, L. Vlasceanu, 1993, p. 262).

În al doilea caz este vorba de o cerinta imperativa: presei i se atribuie, înainte chiar de exercitarea actiunii sale, misiunea, rolul de a informa. Acest lucru este considerat o obligatie a institutiilor mass media, ceva ce trebuie realizat, indife¬rent de obstacolele sau de conjuncturile concrete în care presa lucreaza. În jurul conceptiilor referitoare la rolul pe care presa trebuie sa l joace s au construit patru mari „teorii” (modele) ce au organizat, într o paradigma generala, numeroasele sarcini atribuite de a lungul istoriei siste¬melor de comunicare de masa: modelul autoritarist (bazat pe misiunea de sustinere a structurilor de putere existente), modelul totalitarist (bazat pe misiunea de mobilizare a maselor pentru îndeplinirea proiectelor puterii), modelul liberal (bazat pe misiunea de a facilita accesul publi¬cului la informatii si divertisment) si modelul serviciului public (bazat pe misiunea de a realiza educatia civica si informarea corecta).

În cel de al treilea caz, faptul ca activitatea presei are ca rezultat informarea indivizilor apare ca un produs imediat al functionarii unui segment al mass¬ media. Aceasta înseamna ca ne confruntam cu actiunea unui ziar, canal, program, mesaj care i influenteaza într un anumit fel pe o parte din cei care intra în contact cu el. Acest tip de actiune concreta a mass media poarta numele de efect. Analiza efectelor a consumat, timp de peste 50 de ani, aproape întreaga energie a cercetatorilor din domeniul comunicarii de masa: ei au stabilit ca efectele presei pot atinge nivelul cunostintelor, emotiilor, atitudinilor sau comportamentului individual; ca ele vizeaza persoana, grupul, institutiile sociale, întreaga societate sau cultura unui segment al acesteia; ca pot fi intentionate si non intentionate; ca actioneaza pe termen scurt sau pe termen lung etc. (vezi D. McQuail, 1987, pp. 256 260). Efectele nu raspund în chip necesar unor nevoi generale ale indivizilor si colectivi¬tatilor si nici nu se „justifica” prin contributii specifice la mentinerea ori la dezvol¬tarea sistemelor sociale. Din contra, o seama de efecte ale mass media au condus la fenomene nefunctionale: astfel, unele cercetari arata ca, în urma expunerii tinerilor la programe TV ori la filme excesiv de violente, poate creste tendinta acestora spre un comportament agresiv si asocial; la fel, unele studii sustin ca audientele pot fi manipulate prin difuzarea, la scurt timp înaintea alegerilor, a unor informatii privind viata privata a unui candidat etc.

Prezentarea de mai sus releva faptul ca între rol (misiune, derivata dintr un pro¬iect global, la limita dintr o filosofie social politica), functie (consecinta, conturata în urma corelarii dintre nevoile societatii si oferta mass media) si efect (forma de influentare, datorata unei actiuni determinate a mass media), distanta conceptuala este mai mult decât evidenta. Deoarece mentinerea ambiguitatii si folosirea inadecvata a acestor termeni poate genera confuzii si interpretari hibride, ar fi de dorit ca macar acele persoane care se considera specialisti mass media sa utilizeze notiunile de fata cu precautie si cu respect pentru semnificatia lor exacta.

Preview document

Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 1
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 2
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 3
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 4
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 5
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 6
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 7
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 8
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 9
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 10
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 11
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 12
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 13
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 14
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 15
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 16
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 17
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 18
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 19
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 20
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 21
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 22
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 23
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 24
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 25
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 26
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 27
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 28
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 29
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 30
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 31
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 32
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 33
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 34
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 35
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 36
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 37
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 38
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 39
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 40
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 41
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 42
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 43
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 44
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 45
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 46
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 47
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 48
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 49
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 50
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 51
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 52
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 53
Introducere în Sistemul Mass Media - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Sistemul Mass Media
    • ISMM.doc
    • ISMM2.doc
    • ISMM3.doc

Alții au mai descărcat și

Influența mass-mediei asupra comportamentului agresiv

ARGUMENT Un subiect mult controversat este daca mijloacele de comunicare in masa produc sau sporesc violenta.Majoritatea oamenilor, inclusiv...

Publicitate și Mass Media

I. Introducere in Publicitate “ You can tell the ideals of o nation by its advertising” ( Norman Douglas) Impulsul de a face publicitate nu s –...

Mass-Media și Societatea

Mass Media si societatea = evolutii si modele = Sec. 20 a demonstrat ca omul modern nu poate fi perceput în afara spatiului comunicarii. Presa a...

Funcțiile mass-media

Ca oamenii au o permanenta nevoie de informare a devenit astazi un truism. Toata lumea vrea sa stie cum va face Adrian Nastase sa elimine coruptia,...

Comunicarea de Masă

Caracteristici ale comunicării de masă 1. Emiţătorul este un profesionist al comunicării, un jurnalist o „persoană instituţionalizată" sau o...

Introducere în Sistemul mass-media

1.Mass-media – vocaţie universalistă Suprapus adesea peste un alt concept (comunicare de masă) mass-media desemnează ansambluri de procedee,...

Mass-media și cultura - texte fundamentale

1-2. Trecutul ºi prezentul, deºertãciune a deºertãciunii ºi vânare de vânt Cel mai important lucru este capacitatea de a regândi textele pe care...

Structura limbajului jurnalistic

Capitolul I : Aspecte introductive I.1. Comunicarea prin limbaj Din cele mai vechi timpuri, oamenii au dorit să se înţeleagă şi s-au preocupat de...

Te-ar putea interesa și

Reflectarea fenomenului de violență în presa scrisă - iunie 2003

INTRODUCERE Violenta si agresivitatea reprezinta fenomene sociale complexe, ale caror modalitati de manifestare, consecinte sociale si moduri de...

Caracterizarea Produselor și Serviciilor mass-media

Introducere Trăim într-o epocă în care mai multe mii de inteligenţe dintre cele mai bine pregătite şi-au ales drept obiect de activitate...

Mass media în educație - aspecte pozitive și negative

INTRODUCERE Lucrarea de faţă prezintă aspecte teoretice şi analize sociologice în domeniul pedagogiei, mai exact referitoare la relaţia dintre...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Imparțialitatea falsă - un fenomen în mass-media din Republica Moldova

Introducere „Mijloacele de comunicare nu trebuie să se pună în slujba unor fantezii individuale, căci principala lor menire este să lumineze...

Promovarea serviciilor turistice - componentă determinantă a politicii de marketing turistic stațiunea Durău

INTRODUCERE România a reprezentat o destinaţie turistică importantă pentru piaţa zonală, promovând, cu precădere, produsele turistice de litoral,...

Mass-Media

INTRODUCERE Nevoia de informaţie este una dintre datele fundamentale ale întregii vieţi sociale. Am putea gasi echivalenţe ale jurnalismului la...

Cenzura în mass-media - presa din China

INTRODUCERE Tema referatului se intitulează ”Cenzura în mass-media: presa din China”. Lucrarea de față este structurată în două părți. Prima...

Ai nevoie de altceva?