Libertatea de Exprimare. Limite si Garantii

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Libertatea de Exprimare. Limite si Garantii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mass Media

Extras din document

Libertatea presei nu este absolut. Ea este limitata de existenta unor exigente de natura politica, tinând de protejarea, în cazuri bine definite, a interesului etatic, ca si de necesitatea salvgardarii unui set se valori incluzând onoarea, demnitate, toleranta, respectul identitatii minoritatilor.

Presa, indiferent de suportul si de vehiculul utilizat, actioneaza într-un perimetru în care limitele indicate de vointa populara, democratic exprimata, sunt transcrise constitutional. Reglementarea legala se interfereaza cu normarea deontologica realizata în interiorul profesiunii. De exemplu, daca o televiziune sau un grup media îsi pot impune limitarea prezentarii imaginilor reflectând violenta cotidiana, instituind astfel o regula aplicabila doar acelei televiziuni sau acelui grup media, o dispozitie constitutionala ce ar interzice utilizarea canalelor media ca vehicule pentru propagarea separatismului sau urii de rasa nu este facultativa si se aplica tuturor institutiilor media.

Încalcarea setului de limitari legale, întemeiate pe prescriptia constitutionala, conduce la un tip de raspundere juridica. Fie ca este vorba de raspundere civila sau penala, instantele de judecata sunt cele care apreciaza relatia dintre conduita omului de presa si prescriptia legala aplicabila.

Dreptul la libera exprimare se cere inserat în contextul unei tesaturi de articole pe care Constitutia României, ca si celelalte constitutii europene, le contine. Libera exprimare este inimaginabila în absenta libertatii constiintei: în definitiv, presa libera exista cu adevarat doar în masura în care nici o ideologie nu este impusa, prin decizie etatica, ca ideologie dominanta.

O definire constitutionala a statului nostru, ca cea de la art.1, ali. 3 – „România este un stat de drept, democratic si social, în care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme si sunt garantate.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea de Exprimare. Limite si garantii.doc