Publicitate si Semiotica Vizuala

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Publicitate si Semiotica Vizuala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 49 de pagini .

Profesor: Conf. univ. dr. Rodica Pascu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mass Media

Extras din document

Publicitatea : definitie si scurt istoric

Publicitatea (sinonima termenului englez advertising) este definita astfel de Asociatia Americana de Marketing : „Orice forma platita de promovare nonpersonala de idei, bunuri sau servicii, de catre un anuntator ( engl.announcer) identificat”.

Din aceasta definitie rezulta urmatoarele : publicitatea, respectiv produsele acesteia, reclamele, ce se comunica în cea mai mare masura pe suport mediatic, trebuie platite (spatiul de tiparire în ziare, reviste, spatiul de emisie la radio, tv), altfel avem de a face cu publicitate „mascata”, ceea ce este neetic; cei care realizeaza publicitatea fac o promovare „nonpersonala”, deci nu în nume personal, ci ca intermediari între „anuntatori” (firme, marci, organizatii etc.) si publicurile lor (consumatorii); publicitatea nu se refera doar la promovarea de produse si servicii (comerciala) ci si la idei (publicitate noncomerciala, ca de exemplu campaniile pe teme sociale sau politice).

Astazi se poate vorbi despre publicitate ca o industrie, cu un rol important în economia oricarei tari, ca un domeniu specializat al comunicarii, cu implicatii de ordin social si nu numai, ca un fenomen aflat în continua evolutie, în strânsa legatura cu societatea de consum.

În ce priveste aparitia si evolutia publicitatii, exista doi factori principali ce au favorizat-o : pe de o parte existenta si dezvoltarea activitatilor comerciale iar pe de alta parte aparitia si evolutia mass-media .

Majoritatea lucrarilor care se refera la originile publicitatii considera ca aceasta este la fel de veche ca si civilizatia însasi, aflând radacinile acesteia înca în antichitate, fie ca e vorba despre spatiul european , fie cel extraeuropean.

Dan Petre si Mihaela Nicola (2004) disting trei etape în evolutia publicitatii :

1.perioada pre-marketing caracterizata de modalitati „primitive” de comunicare, pe care o putem numi „preistoria” publicitatii. O tablita de lut babiloniana, datata în jurul anilor 3000 î. Chr., facea cunoscute un atelier de încaltaminte, un magazin de uleiuri, altul care se ocupa de copierea documentelor; vechii egipteni scriau anunturi , pe papirusuri, despre diverse produse si servicii sau recompense oferite pentru prinderea sclavilor fugiti ; în antichitatea greaca existau persoane care strigau sau cântau prin orase, anuntând sosirea corabiilor cu diferite produse ; în ruinele vechiului oras greco-roman Pompei, arheologii au descoperit inscriptii în piatra sau teracota, însotite de simboluri vizuale, ce anuntau oferta unor pravalii; în evul mediu european, pentru anunturile publice în orase se foloseau „strigatori”, existau firme pictate ale pravaliilor, hanurilor; aparitia tiparului cu litere mobile, la jumatatea secolului al XV-lea, datorita inventiei lui Guttenberg, constituie un punct de referinta în dezvoltarea publicitatii, tiparul fiind cel dintâi si singurul medium „de masa” ce va fi utilizat de publicitate, o lunga perioada de timp.

Conform autorilor citati, în 1472, în Anglia a fost tiparit un ghid de comportament pentru prelati, în perioada Pastelui, afisat pe usile bisericilor (ce poate fi considerata prima forma de publicitate de afisaj exterior - outdoor); tot în aceasta tara au aparut primele legi privind publicitatea , în 1614, pentru a interzice folosirea firmelor care depaseau o anumita distanta de la fatada cladirilor, pentru a proteja trecatorii; prima reclama, pentru un medicament considerat miraculos, tiparita si distribuita la nivel de masa, a aparut în 1525 în Germania, într-o brosura; prima reclama tiparita si distribuita prin presa, „într-o forma asemanatoare cu cele folosite si în prezent”, a aparut într-un ziar englezesc din anul 1625.

2. perioada comunicarii de masa

Publicitatea moderna îsi are radacinile în SUA, la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX.

Prima agentia de publicitate americana a fost creata de Volney B. Palmer, în jurul anilor 1840. Agentia acestuia , ca si cele care i-au urmat în acea perioada, servea ca reprezentant al editorilor de ziare, netiparind ea însasi anunturi publicitare. Pe la 1860 existau în jur de 30 de agentii care vindeau spatii publicitare pentru circa 4ooo de publicatii americane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Publicitate si Semiotica Vizuala.doc