Relații publice și mass-media

Curs
8/10 (7 voturi)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 136 în total
Cuvinte : 89392
Mărime: 319.56KB (arhivat)
Publicat de: Bernard Florescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina Coman

Extras din curs

INTRODUCERE

În 1985, cu ocazia unei festivitati consacrate celor 60 de ani de învatamânt de relatii publice la Universitatea din New York, Edward L. Bernays, unul dintre întemeietorii relatiilor publice, a rostit un discurs transformat ulterior în Introducerea" unei lucrari clasice, Relatii publice - strategii si tactici de D. L. Wilcox, Ph.H. Ault si W.K. Agee. în acest text, el marturisea: În 1923 am scris Crystalizing Public Opinion, prima carte consacrata relatiilor publice. Ea definea principiile si tehnicile acestei discipline si fixa comandamentele etice dupa care urma sa fie guvernata. Astazi, în bibliografia de relatii publice exista mai mult de 16.000 de titluri. Fiecare nou volum care discuta vechile si noile probleme ale acestei discipline este bine venit". Apoi, dupa câteva consideratii asupra locului relatiilor publice în lumea moderna, autorul primei lucrari de specialitate spunea: În practica mea de 77 de ani, cartile au reprezentat cea mai importanta resursa. Multi oameni, în relatiile publice, ca si în alte domenii, cred despre ei însisi, când abordeaza anumite probleme, ca sunt Columb sau Magellan, ca si cum ar fi primii care trateaza subiectele respective. Columb si Magellan au citit carti ca aceasta si apoi le-au utilizat drept cea mai importanta resursa în practica lor".

Dupa 1990, în România, numerosi oameni au început sa navigheze pe marile nu o data agitate ale relatiilor publice. Domeniul s-a dezvoltat rapid (mai mult sub presiuni externe, si nu ca o crestere lenta si progresiva a unor tendinte organiza-tionale interne), obligându-i pe cei care i s-au consacrat sa se adapteze din mers, sa improvizeze, sa învete din propriile lor experiente. Structurile de formare universitara si postuniversitara au aparut târziu, cadrele didactice cu specializare de substanta si responsabilitate academica nu sunt numeroase, bibliotecile au înca putine carti de specialitate, iar bibliografia româneasca abia cunoaste câteva titluri. În ultimii ani, eforturile coerente ale Editurii Polirom în cadrul colectiei Relatii publice si publicitate" au permis traducerea unor texte fundamentale din bibliografia internationala si editarea unor manuale ale autorilor români; la alte edituri au aparut unele titluri, dar, din nefericire, traducerile au fost facute adesea la întâmplare si în mod superficial, iar textele autorilor români nu au respectat întotdeauna criteriile stiintifice si standardele morale academice.

Faptul ca echilibrul si buna functionare a societatilor moderne depind de calitatea comunicarii nu mai este de mult o noutate. Acest adevar implica însa asumarea tuturor responsabilitatilor legate de procesele complexe de comunicare atât de catre conducatorii diferitelor institutii, cât si de cei care au misiunea sa medieze între aceste organizatii si marele public : jurnalistii, în lumea de astazi, fluxurile comunicationale circula cu mare viteza, pe spatii uriase, aducând mereu informatii mai recente, mai exacte, mai complexe despre evenimente sociale, economice, politice si fenomene naturale, despre întâmplari neasteptate si procese de mult anticipate, despre personalitati si oameni obisnuiti, în aceasta lume complexa, jurnalistii, singuri, nu ar putea sa caute, sa identifice, sa verifice si sa redacteze toate informatiile referitoare la aceste realitati mereu în miscare. Alaturi de ei, reprezentantii unei alte profesii încearca sa contribuie la circulatia rapida si corecta a informatiei, la ameliorarea comunicarii sociale - este vorba despre specialistii în relatii publice.

Institutiile contemporane evolueaza într-un mediu din ce în ce mai dens, fiind legate prin mii de fire de categorii umane foarte eterogene, de alte institutii sociale, politice sau economice, de valori culturale, de curente de idei traditionale sau înnoitoare. Ele au nevoie de informatii referitoare la comportamentul, asteptarile sau nemultumirile acestor parteneri; de asemenea, ele au nevoie ca mesajele lor referitoare la activitatile curente, la diferite initiative, la pozitiile pe care le adopta fata de o problema de interes comun sa ajunga cât mai repede la public, sa fie supuse judecatii acestuia. Este imposibil ca o singura institutie sa poata gestiona comunicarea referitoare la toate aceste probleme, în relatie cu un public atât de eterogen. De aceea, organizatiile fac apel la mass-media, pentru ca, prin ele, prin uriasa lor rezonanta, sa poata difuza mesajele pe care le considera importante, evident, din perspectiva interesului public. Aceasta functie de releu între institutie si mass-media este preluata de biroul de presa sau de specialistii care, încadrati în diferite departamente, îndeplinesc atributiile curente ale membrilor unui asemenea birou.

Atât practicienii (pe care i-am întâlnit în cadrul cursurilor postuniversitare, la sedintele Asociatiei Române a Profesionistilor în Relatiile Publice, la diverse colocvii si dezbateri), cât si studentii (din Bucuresti si din alte orase ale tarii) mi-au aratat, în repetate rânduri, ca au nevoie de manuale în care sa gaseasca definitii, tipologii, tehnici de lucru si strategii, toate într-un limbaj clar si accesibil, toate aplicabile în activitatea lor practica.

Mi-am propus ca în lucrarea de fata sa ofer o cartografie a unui segment esential din câmpul relatiilor publice: comunicarea cu presa. Poate ca relatiile publice dezvaluie câmpuri si teme mai spectaculoase, dar în anul 1997, când am scris aceasta carte, am considerat ca este mai bine sa încep cu un manual referitor la aceasta activitate, deoarece ea îi mobiliza si îi mobilizeaza pe cei mai multi dintre practicienii relatiilor publice.

Ca orice ghid, cartea de fata prezinta atât principiile generale, cât si diferitele proceduri prin care specialistii pot sa-si atinga obiectivele propuse. Mi-am dorit sa le pun la dispozitie o sinteza a traditiilor profesiei si a bibliografiei de specialitate din cele doua mari spatii culturale care domina astazi comunicarea publica: spatiul anglofon si cel francofon. Lucrul acesta nu a fost întotdeauna usor, deoarece unele puncte de vedere teoretice si unele perspective strategice se deosebesc sau chiar sunt opuse. Cu toate aceste diferente, numeroasele surse pe care le-am consultat si evocat au o nota comuna: ideea ca aceste activitati nu se desfasoara la întâmplare, altfel spus, ele se bazeaza pe analize si cercetari stiintifice ale publicului, pe o planificare riguroasa a activitatilor si pe o specializare stricta în diverse sfere de competenta, într-un cuvânt, relatiile publice solicita si impun profesionalismul.

Cartea aceasta este rezultatul în primul rând al unei activitati didactice universitare, consacrata, timp de mai multi ani, predarii (pentru studenti sau pentru practicienii care urmau cursurile de perfectionare postuniversitara) conceptelor si tehnicilor legate de domeniul comunicarii cu presa.

În al doilea rând, manualul se sprijina pe o bibliografie de specialitate moderna, de referinta; stagiile de pregatire în care am beneficiat de colaborarea cu specialisti de prestigiu din SUA, Franta si Belgia, consultarea bibliotecilor bogate ale acestor universitati, posibilitatea de a aduce în tara teancuri de pagini fotocopiate, utilizarea fondului de carte al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii - toate acestea mi-au permis racordarea la teoriile, conceptele, tehnicile de lucru si dezbaterile contemporane din câmpul relatiilor publice.

În al treilea rând, lucrarea se bazeaza pe dialogul cu numerosi practicieni ai relatiilor publice din tara, în cadrul dezbaterilor prilejuite de diverse colocvii si mese rotunde, al forumurilor de lucru generate de Asociatia Româna a Profesionistilor în Relatiile Publice, al discutiilor informale cu oameni angajati în birourile de presa ale unor ministere, banci, organizatii nonguvernamentale, firme etc.

Preview document

Relații publice și mass-media - Pagina 1
Relații publice și mass-media - Pagina 2
Relații publice și mass-media - Pagina 3
Relații publice și mass-media - Pagina 4
Relații publice și mass-media - Pagina 5
Relații publice și mass-media - Pagina 6
Relații publice și mass-media - Pagina 7
Relații publice și mass-media - Pagina 8
Relații publice și mass-media - Pagina 9
Relații publice și mass-media - Pagina 10
Relații publice și mass-media - Pagina 11
Relații publice și mass-media - Pagina 12
Relații publice și mass-media - Pagina 13
Relații publice și mass-media - Pagina 14
Relații publice și mass-media - Pagina 15
Relații publice și mass-media - Pagina 16
Relații publice și mass-media - Pagina 17
Relații publice și mass-media - Pagina 18
Relații publice și mass-media - Pagina 19
Relații publice și mass-media - Pagina 20
Relații publice și mass-media - Pagina 21
Relații publice și mass-media - Pagina 22
Relații publice și mass-media - Pagina 23
Relații publice și mass-media - Pagina 24
Relații publice și mass-media - Pagina 25
Relații publice și mass-media - Pagina 26
Relații publice și mass-media - Pagina 27
Relații publice și mass-media - Pagina 28
Relații publice și mass-media - Pagina 29
Relații publice și mass-media - Pagina 30
Relații publice și mass-media - Pagina 31
Relații publice și mass-media - Pagina 32
Relații publice și mass-media - Pagina 33
Relații publice și mass-media - Pagina 34
Relații publice și mass-media - Pagina 35
Relații publice și mass-media - Pagina 36
Relații publice și mass-media - Pagina 37
Relații publice și mass-media - Pagina 38
Relații publice și mass-media - Pagina 39
Relații publice și mass-media - Pagina 40
Relații publice și mass-media - Pagina 41
Relații publice și mass-media - Pagina 42
Relații publice și mass-media - Pagina 43
Relații publice și mass-media - Pagina 44
Relații publice și mass-media - Pagina 45
Relații publice și mass-media - Pagina 46
Relații publice și mass-media - Pagina 47
Relații publice și mass-media - Pagina 48
Relații publice și mass-media - Pagina 49
Relații publice și mass-media - Pagina 50
Relații publice și mass-media - Pagina 51
Relații publice și mass-media - Pagina 52
Relații publice și mass-media - Pagina 53
Relații publice și mass-media - Pagina 54
Relații publice și mass-media - Pagina 55
Relații publice și mass-media - Pagina 56
Relații publice și mass-media - Pagina 57
Relații publice și mass-media - Pagina 58
Relații publice și mass-media - Pagina 59
Relații publice și mass-media - Pagina 60
Relații publice și mass-media - Pagina 61
Relații publice și mass-media - Pagina 62
Relații publice și mass-media - Pagina 63
Relații publice și mass-media - Pagina 64
Relații publice și mass-media - Pagina 65
Relații publice și mass-media - Pagina 66
Relații publice și mass-media - Pagina 67
Relații publice și mass-media - Pagina 68
Relații publice și mass-media - Pagina 69
Relații publice și mass-media - Pagina 70
Relații publice și mass-media - Pagina 71
Relații publice și mass-media - Pagina 72
Relații publice și mass-media - Pagina 73
Relații publice și mass-media - Pagina 74
Relații publice și mass-media - Pagina 75
Relații publice și mass-media - Pagina 76
Relații publice și mass-media - Pagina 77
Relații publice și mass-media - Pagina 78
Relații publice și mass-media - Pagina 79
Relații publice și mass-media - Pagina 80
Relații publice și mass-media - Pagina 81
Relații publice și mass-media - Pagina 82
Relații publice și mass-media - Pagina 83
Relații publice și mass-media - Pagina 84
Relații publice și mass-media - Pagina 85
Relații publice și mass-media - Pagina 86
Relații publice și mass-media - Pagina 87
Relații publice și mass-media - Pagina 88
Relații publice și mass-media - Pagina 89
Relații publice și mass-media - Pagina 90
Relații publice și mass-media - Pagina 91
Relații publice și mass-media - Pagina 92
Relații publice și mass-media - Pagina 93
Relații publice și mass-media - Pagina 94
Relații publice și mass-media - Pagina 95
Relații publice și mass-media - Pagina 96
Relații publice și mass-media - Pagina 97
Relații publice și mass-media - Pagina 98
Relații publice și mass-media - Pagina 99
Relații publice și mass-media - Pagina 100
Relații publice și mass-media - Pagina 101
Relații publice și mass-media - Pagina 102
Relații publice și mass-media - Pagina 103
Relații publice și mass-media - Pagina 104
Relații publice și mass-media - Pagina 105
Relații publice și mass-media - Pagina 106
Relații publice și mass-media - Pagina 107
Relații publice și mass-media - Pagina 108
Relații publice și mass-media - Pagina 109
Relații publice și mass-media - Pagina 110
Relații publice și mass-media - Pagina 111
Relații publice și mass-media - Pagina 112
Relații publice și mass-media - Pagina 113
Relații publice și mass-media - Pagina 114
Relații publice și mass-media - Pagina 115
Relații publice și mass-media - Pagina 116
Relații publice și mass-media - Pagina 117
Relații publice și mass-media - Pagina 118
Relații publice și mass-media - Pagina 119
Relații publice și mass-media - Pagina 120
Relații publice și mass-media - Pagina 121
Relații publice și mass-media - Pagina 122
Relații publice și mass-media - Pagina 123
Relații publice și mass-media - Pagina 124
Relații publice și mass-media - Pagina 125
Relații publice și mass-media - Pagina 126
Relații publice și mass-media - Pagina 127
Relații publice și mass-media - Pagina 128
Relații publice și mass-media - Pagina 129
Relații publice și mass-media - Pagina 130
Relații publice și mass-media - Pagina 131
Relații publice și mass-media - Pagina 132
Relații publice și mass-media - Pagina 133
Relații publice și mass-media - Pagina 134
Relații publice și mass-media - Pagina 135
Relații publice și mass-media - Pagina 136

Conținut arhivă zip

  • Relatii Publice si Mass-Media.doc

Alții au mai descărcat și

Importanța mass-media în relațiile publice

Mijloacele de comunicare în masă au avut şi încă au o uriaşă forţă de influenţare a consumatorului de informaţie, a publicului. Acest lucru este...

Utilizarea mass-media în Publicitate

4.Utilizarea mass-media în publicitate (A) Functiile planificatorului media (B) Identificarea canalelor media necesare difuzarii mesajului...

Manipularea C2 - Principalele Tehnici de Manipulare

Pentru a-si atinge telul propus, un manipulator apeleaza

Manipularea C3 - Metode de Manipulare prin Mass-Media

Motto: Spuneti-le ce vor sa auda. VLADIMIR ILICI LENIN Daca Gutenberg a dat posibilitatea

Practici Manipulative

ZVONUL Zvonul (53) este definit ca o afirmatie prezentata drept adevarata fara a exista posibilitatea sa I se verifice corectitudinea. Pentru...

Genuri Jurnalistice

Genurile jurnalistice pot fi abordate dintr-o dubla perspectiva, fiecare gen asumându-si-le, pe rând sau concomitent. . Perspectiva semiologistica...

Exemplu de dosar de presă

În data de 12 Decembirie 2009, în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor invităm toţi tinerii si nu numai, să asiste la concertul de...

Te-ar putea interesa și

Promovarea Imaginii Companiei prin Campanii de Relații Publice

INTRODUCERE Am ales ca temă a lucrării de disertaţie „promovarea imaginii companiei prin campanii de relaţii publice” datorită multiplelor...

Reflectarea fenomenului de violență în presa scrisă - iunie 2003

INTRODUCERE Violenta si agresivitatea reprezinta fenomene sociale complexe, ale caror modalitati de manifestare, consecinte sociale si moduri de...

Mass media și abuzul sexual al copiilor din perspectiva asistenței sociale

Introducere Abuzul sexual îndreptat împotriva unui copil presupune implicarea copilului imatur/dependent sau a unui adolescent, de catre adult,...

Tehnici promoționale

CAPITOLUL 1 STRUCTURA SISTEMULUI COMUNICAŢIILOR DE MARKETING 1.1. Raportul dintre comunicare şi promovare Comunicarea poate fi înţeleasă în două...

Raportul Firmei de Relații Publice cu mass-media

1.CONCEPTUL DE RELATII PUBLICE SI COORDONATELE DOMENIULUI 1.1. COMUNICAREA SI SPATIUL RELATIILOR PUBLICE Comunicare reprezinta înstiintare,...

Studiul ofertei unei firme de turism - Agenția Unirea Iași

INTRODUCERE „Orice pas al unei calatorii devine o aventura a cunoasterii; la fiecare pas mori si învingi de bucurie, ineditul te face sa renasti,...

Campanie publicitară - Instigare la cultură

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" este o institutie publica de cultura cu personalitate juridica, aflata in subordinea...

Importanța mass-media în relațiile publice

Mijloacele de comunicare în masă au avut şi încă au o uriaşă forţă de influenţare a consumatorului de informaţie, a publicului. Acest lucru este...

Ai nevoie de altceva?