Tehnici de Lucru în TV

Curs
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Mass Media
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 14000
Mărime: 4.30MB (arhivat)
Publicat de: Ozana Alecu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Horia Moraru
3 cursuri - UB

Extras din curs

TUTORAT 1

INTRODUCERE

În ianuarie 1926 scoţianul John Baird făcea prima demonstraţie publică a transmiterii unei imagini la distanţă. Actul de naştere al televiziunii era semnat. La acea oră semnalul era emis prin unde radio, aşa încât prima companie de televiziune avea de aşteptat încă trei ani până la obţinerea licenţei de emisie. Baird Television a trebuit să lupte în justiţie cu BBC, principalul operator radio din Marea Britanie, pentru a căpăta acest drept. În 1929, când îşi începea activitatea, în întregul Regat nu erau mai mult de 1.000 de aparate de recepţie. Şi totuşi nimeni nu se îndoia că cel mai tânăr mijloc de comunicare îşi va depăşi, până la urmă, înaintaşii.

Primul pas a fost făcut de americanul de origine rusă Vladimir Zvorikin. Acesta a îmbunătăţit sistemul de emisie şi a trecut de la televiziunea "mecanică" a lui Baird, la televiziunea electronică şi la receptorul pe bază de tub catodic, cu o rezoluţie a imaginii net superioară (480 de linii, faţă de 120). Al doilea, cel decisiv, a venit ceva mai târziu, după război, odată cu explozia tehnologică din anii 50-60. Scăderea preţului televizoarelor era tot ce mai lipsea televiziunii pentru a pătrunde în fiecare casă.

În România, publicul a trebuit să aştepte 30 de ani de la prima demonstraţie publică a lui Baird până să poată recepta prima emisiune televizată. La acea ora - 30 decembrie 1956 - în ţară erau mai puţin de 500 de televizoare. Cu toate acestea, în foarte scurt timp Televiziunea Romană a devenit principalul instrument de propagandă al puterii comuniste din acea vreme.

Ultimul deceniu al mileniului trecut a adus nu doar căderea regimului comunist, ci şi o puternică explozie în ceea ce priveşte mijloacele de comunicare în masă. Televiziunea nu putea face excepţie, chiar dacă, cu o explicabilă întârziere. Costurile mari de producţie şi dificultăţile în obţinerea licenţei au făcut ca primul post privat să apară abia în 1991, într-un moment în care presa scrisă trăia deja primul declin postdecembrist. Dar, dincolo de entuziasmul informaţiei libere şi liberalizate, a apărut şi marea problemă a profesioniştilor. Acesta este principalul motiv pentru care SOTI, primul post independent, a avut o viaţă foarte scurtă.

În economia oricărui post de televiziune, emisiunea de ştiri, principala emisiune informativă, ocupă un rol primordial. Principalul jurnal al zilei are, în mod normal, cea mai bună audienţă medie. Un post de televiziune care nu îndeplineşte aceasta condiţie este, inevitabil, sortit pieirii. Şi orice conducător al unui departament de ştiri trebuie să ştie acest lucru. Pentru el primul loc în audienţa postului nu este o laudă, ci un obiectiv normal. În acest scop este necesar ca fiecare membru al echipei redacţionale să eficientizeze la maximum fiecare produs finit, difuzat pe post. Printr-un produs eficient se va înţelege un produs al cărui mesaj este bine recepţionat, înţeles şi, mai ales, reţinut de către public.

Acest curs îşi propune să furnizeze elementele de bază, necesare construirii unor produse cât mai eficiente şi, deci unor emisiuni cât mai eficiente. Trebuie, totuşi, ţinut seama de faptul că, de obicei, condiţiile reale de lucru nu permit respectarea în totalitate a regulilor teoretice. Aceasta înseamnă că jurnalistul în general, şi jurnalistul de televiziune în special, va fi pus în permanenţă în situaţia de a lua decizii rapide în ceea ce priveşte greşelile ce vor fi comise. El va trebui întotdeauna să le aleagă pe cele cu influenţă minimă asupra receptării mesajului. Desfăşurarea rapidă a evenimentelor, precum şi timpul scurt în care trebuie prelucrată informaţia, fac practic imposibilă realizarea reportajului ideal. Ceea ce nu înseamnă că acesta nu trebuie să fie ţelul oricărui jurnalist de televiziune. Pentru aceasta, el este obligat să ştie, înainte de orice, care sunt posibilele greşeli şi care este influenţa lor în construcţia, dar, mai ales, în receptarea mesajului.

2. CARACTERISTICILE MESAJULUI AUDIO-VIZUAL

Pentru o construcţie cât mai eficientă a produsului finit, indiferent de forma în care acesta va fi prezentat, este absolut necesar ca jurnalistul să cunoască principalele caracteristici ale mesajului audiovizual. Astfel, el va şti să prelucreze informaţia în aşa fel încât ea să fie cât mai bine înţeleasă şi reţinută de receptor, adică de public. De asemenea, întregul realizat de masa de informaţii, adică jurnalul televizat, va fi construit după reguli impuse de aceleaşi caracteristici. A nu ţine seama de ele, înseamnă, practic, "a ucide" jurnalul şi, în final, mai devreme sau mai târziu, a duce postul la faliment.

IMPACTUL ASUPRA PUBLICULUI. Fără îndoială televiziunea este media cu cel mai puternic impact asupra publicului. Acest lucru se datorează existenţei imaginii. Prezenţa sa face ca mesajul să se adreseze nu doar raţionalului - prin intermediul cuvântului - ci şi emoţionalului. De aici rezultă o concluzie care ar trebui să se confunde cu evidenţa : televiziunea înseamnă în primul rând imagine. Spun "ar trebui", pentru că, din păcate, nu sunt puţini cei care lucrează în televiziune, au chiar funcţii de răspundere şi care refuză categoric ceea ce ei numesc "obsesia imaginii". O obsesie care ar trebui să fie prima calitate cerută unui jurnalist de televiziune. Căci a gândi o informaţie în termeni de imagine este vital pentru ca ea să aibă impactul scontat asupra publicului. A valorifica la maximum forţa imaginii trebuie să fie obiectivul principal al oricărui jurnalist care îşi respectă publicul şi meseria.

EFEMERITATEA MESAJULUI. Este o caracteristică esenţială, dar, probabil, şi cel mai mare dezavantaj al audiovizualului. Receptorul nu are posibilitatea de a reveni asupra unei informaţii pentru a o descifra şi înţelege. Aceasta înseamnă că informaţia trebuie să fie extrem de clară, să nu lase posibilitatea interpretării, sau şi mai grav, să nu nască întrebări. Orice abatere a atenţiei de la mesaj poate duce la pierderea întregii informaţii. Consecinţele pot fi, uneori, dezastruoase pentru toată emisiunea, din cauza unui posibil efect de avalanşă. Alegerea corectă a cuvintelor şi exprimarea clară şi concisă devin, astfel, esenţiale. Din acest punct de vedere, televiziunea are un uşor avantaj faţă de radio. Dacă în cazul televiziunii, de obicei, urmărirea mesajului este activitate principala, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu radioul. Dacă pentru a urmări o emisiune la televizor te aşezi în fotoliu şi îţi concentrezi atenţia asupra acestui lucru, ascultarea radioului este, în general, o activitate complementară alteia care captează cea mai mare parte a atenţiei.

LINEARITATEA RECEPTĂRII MESAJULUI. Atunci când citeşti un ziar sau o revistă, ai deplina libertate în a alege ordinea în care vei parcuge paginile, sau momentul în care vei privi fotografiile - acolo unde ele există. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul televiziunii. Aici receptorul va primi informaţiile linear, în ordinea în care îi sunt furnizate de către emiţător. Acest lucru trebuie să ducă la o mai mare grijă în structurarea mesajului, dar şi în ierarhizarea ştirilor. De asemenea se va căuta raportul optim între imagine şi text, astfel încât să se obţină maximum de randament la receptarea şi reţinerea informaţiei.

RAPIDITATEA. Dincolo de impactul foarte mare pe care îl are mesajul, rapiditatea este, fără îndoială, principalul avantaj al televiziunii. Diferenţa dintre momentul producerii evenimentului şi cel al difuzării informaţiei a scăzut până la simultaneitate - cazul transmisiilor în direct. Acest avantaj devine însă o dificultate suplimentară pentru jurnalistul de televiziune. Îmbătrânirea rapida a informaţiei - ce e bun pentru jurnalul de prânz poate fi perimat pentru cel de seară - face ca acesta din urmă să fie într-o permanenta goană după informaţie proaspătă.

Preview document

Tehnici de Lucru în TV - Pagina 1
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 2
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 3
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 4
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 5
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 6
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 7
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 8
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 9
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 10
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 11
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 12
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 13
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 14
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 15
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 16
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 17
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 18
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 19
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 20
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 21
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 22
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 23
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 24
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 25
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 26
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 27
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 28
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 29
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 30
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 31
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 32
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 33
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 34
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 35
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 36
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 37
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 38
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 39
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 40
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 41
Tehnici de Lucru în TV - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Tehn_de_redactareTV_ T2.doc
  • Tehn_de_redactareTV_ T1.doc
  • Tehn_de_redactareTV_T3.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Reporterului în Televiziune

INTRODUCERE Televiziunea reprezintă astăzi una dintre cele mai importante surse de informaţii disponibile în societatea noastră. Ore în şir, un...

Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV

INTRODUCERE Lucrarea Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV își propune să arate ce se...

Efecte ale mass-media - televiziunea de nișă

INTRODUCERE Televiziunea este categoric un fenomen. în continuă desfăşurare şi progress, este un fenomen care se autocreează. S-a produs, a...

Reportajul TV de la General la Particular

Lucrarea de fata se doreste în primul rînd un ghid pentru jurnalistii de televiziune începatori. Nu dorim ca în urma citirii acestei lucrari sa va...

Violența în mass-media și efectele ei

INTRODUCERE Conform dictionarului explicativ roman violenta este lipsa de stapanire in vorbe sau fapte, intrebuintarea fortei brutale. Violenta...

Jurnalul TV

Jurnalul TV „Cu excepția unui concert simfonic, în care rolul orchestrei este evident, numai într-un jurnal TV mai putem reliefa acest adevăr – el...

Era Analogică și Era Digitală în Transmisiile Mediatice

Semnalul analogic se referă la un semnal care are continuitate în timp pe o scara de distribuţie reală a valorilor. Un semnal analogic diferă prin...

Tehnici de Manipulare prin Televiziune

Fenomenul manipularii nu a aparut in comunicarea de masa o data cu televiziunea, insa dezvoltarea canalului audiovizual a ridicat aceasta problema...

Te-ar putea interesa și

Infecția helicobacter

Partea generală Capitolul 1 Introducere 1.1. Importanţa actuală a infecţiei cu H. pylori În euforia generală care a urmat descoperirii...

Semnificația Psihosocială a Culorilor

Capitolul 1 : SEMNIFICAŢIA PSIHOSOCIALĂ A CULORILOR Subcapitolul 1.1 Definiţia culorii Definiţia culorii ca noţiune psiho-fizică sublinează...

Transporturi de mărfuri și pasageri - SC Rodivi SRL

Capitolul I. Compartimentul general. 1.1. Cercetarea condiţiilor de activitate a SRL ,, RODIVI ’’ Societatea cu răspundere limitată ,, RODIVI ’’...

Tehnici de Lucru în Desen și Pictură de-a Lungul Timpului

INTRODUCERE MOTIVAŢIA TEMEI Şcoala este singurul loc unde elevul poate căpăta cunoştinţe de artă în mod organizat, unde poate fi educat prin...

Instalație de capacitate mică pentru filtrarea uleiului alimentar

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI DESPRE INDUSTRIA ULEIURILOR VEGETALE 1.1. Informaţii generale privind industria produselor oleaginoase Industria...

Principalele Elemente ale Limbajului Plastic

CAPITOLUL I EDUCAŢIA ARTISTICĂ-PLASTICĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞCOLAR ŞI PREŞCOLAR I.1.IMPORTANŢA ŞI SCOPUL INSTRUCTIV-EDUCATIV AL ARTEI PLASTICE CA...

Procesul Tehnologic de Prelucrare Mecanică prin Așhiere a Reperului Bucșă

1. STABILIREA TIPULUI DE SEMIFABRICAT În urma studierii desenului de execuţie a reperului de prelucrat, bucşa (desen), am stabilit ca...

Ciur vibrator unidirecțional

Memoriu de prezentare DMC 5-0-MP Ciurul vibrator unidirectional ce constituie obiectul acestui proiect este un utilaj folosit cu preponderenta in...

Ai nevoie de altceva?