Locuri Geometrice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Locuri Geometrice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor: Boja Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Matematica

Extras din document

Def.: Locul geometric este multimea de puncte care au aceeasi proprietate.

Mediatoarea unui segment este dreapta perpendiculara pe segment dusa prin mijlocul segmentului. Existenta si unicitatea mediatoarea rezulta din faptul ca mijlocul unui segment exista si este unic, perpendiculara printr-un punct al dreptei pe dreapta exista si este unica.

Teorema 1: Orice punct de pe mediatoarea unui segment este egal departat de capetele segmentului.

Dem.: Se considera (AB),, si M un punct de pe mediatoarea segmentului (AB) (Fig.1.1). Daca, afirmatia este evidenta. Daca,(C.C.) si rezulta, deci.

Teorema 2: Orice punct egal departat de capetele unui segment apartine mediatoarei segmentului.

Dem.: Se considera (AB) si M un punct astfel încât (Fig.1.2). Daca, atunci M este mijlocul segmentului (AB) si apartine mediatoarei. Daca, fie O mijlocul segmentului (AB).(LLL). Deci. Deoarece cele doua unghiuri sunt si suplementare, rezulta ca, ceea ce înseamna ca MO este mediatoarea segmentului (AB).

Asadar mediatoarea unui segment este locul geometric al punctelor egal departate de capetele segmentului.

Un alt exemplu de loc geometric este bisectoarea unui unghi.

Bisectoarea unui unghi este dreapta care trece prin intersectia a doua drepte diferite, împartind unghiul format de cele doua drepte în doua unghiuri congruente.

Teorema 3: Bisectoarea unui unghi este locul geometric al punctelor din interiorul unghiului egal departate de laturile unghiului, reunit cu vârful unghiului.

Dem.: a) Se va arata ca orice punct de pe bisectoare este egal departat de laturile unghiului (Fig.1.3). Fie, O vârful unghiului, s bisectoarea lui si. Se noteaza cu A si B picioarele perpendicularelor din M pe h si respectiv k.(IU).

b) Se va arata ca orice punct M egal departat de laturile unghiului si se afla în interiorul unghiului, apartine bisectoarei. Se noteaza cu A si B picioarele perpendicularelor duse din M pe laturile unghiului. , (OM) latura comuna si

(IC)OM bisectoare.

Pe baza proprietatilor de loc geometric ale bisectoarelor si mediatoarelor se pot demonstra urmatoarele doua teoreme referitoare la concurenta bisectoarelor si mediatoarelor unui triunghi.

Teorema 4: Bisectoarele unghiurilor unui triunghi sunt concurente.

Dem.: Din teorema transversalei rezulta ca bisectoarele unghiurilor A si B intersecteaza pe (BC) si (AC) în câte un punct D, respectiv E (Fig.1.4). Din aceeasi teorema rezulta ca exista puntul I,. Asadar. Din proprietatea punctelor bisectoarei unui unghi rezulta d(I,BC) = d(I,AB), d(I,AB) = d(I,AC) si deci d(I,BC) = d(I,AC) si pentru ca rezulta ca [CI este bisectoarea unghiului C.

Teorema 5: Mediatoarele laturilor unui triunghi sunt concurente.

Dem.: Fie un triunghi ABC,mediatoarele segmentelor (AB) respectiv (BC),(Fig.1.5). Din proprietatea punctelor mediatoarei, deciO apartine mediatoarei segmentului (AC).

Fisiere in arhiva (1):

  • Locuri Geometrice.doc

Alte informatii

Facultatea de constructii si arhitectura timisora