Matematici Financiare si Actuariale

Imagine preview
(8/10 din 12 voturi)

Acest curs prezinta Matematici Financiare si Actuariale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 27 de pagini .

Profesor: Adriana Olariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Matematica, Economie

Extras din document

Rezultatele unei activitati economice se masoara, in cele din urma, in bani. Drept urmare, in sistemul activitatilor economice intervine notiunea de operatiune financiara.

DEFINITIE: Operatiunile financiare reprezinta modalitati de plasare a unor sume de bani, in conditii stabilite si cu un anumit scop, de catre un partener P1 catre un alt partener P2.

Partenerii P1,P2 pot fi persoane, grupuri de persoane sau institutii. De obicei cel care face plasamentul (are banii) stabileste conditiile operatiunii financiare respective.

Plasamentul unei sume de bani consta in urmatoarele:

a) cel ce dispune de bani este privat temporar de o anumita suma de bani; in consecinta primeste o renumeratie pentru aceasta privatiune;

b) cel ce nu dispune de bani foloseste temporar o anumita suma de bani provenita de la altcineva, contra unei taxe.

Rezulta ca intotdeauna exista un cost al operatiunilor financiare,care reprezinta efortul financiar pe care il suporta un partener pentru a putea beneficia de o anumita suma de bani pe care o are un alt partener. Cel mai frecvent, un asemenea cost este asimilat cu dobanda aferenta plasamentului financiar, desi – in realitate – dobanda este numai una dintre componentele costului unei operatiuni finaciare.

Desi foarte diverse, operatiunile financiare au in comun anumite concepte economice cu ajutorul carora se constituie modele matematice specifice. Aceste modele reprezinta fundamentul matematicilor financiare.

Teoria generala a matematicilor financiare are ca obiect constituirea si analiza, in termeni matematici, a modelelor economice ale operatiunilor financiare prin care se fac plasamente ale unor sume de bani.

Scopul final al analizei modelelor economico – matematice il reprezinta asigurarea rentabilitatii plasamentelor, in raport cu un sistem dat de conditii socio – economice si politice.

Fisiere in arhiva (1):

  • matematici_financiare_si_actuariale1.pdf

Alte informatii

Universitatea Hyperion – Facultatea de Stiinte Economice