Curs BCEMT

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 108 în total
Cuvinte : 34288
Mărime: 1.95MB (arhivat)
Publicat de: Teresa Istrate
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniel Morar

Extras din curs

Cercetările experimentale au ca obiectiv general efectuarea unor măsurări, necesare pentru stabilirea valorii sau intensităţii mărimilor fizice caracteristice fenomenului sau sistemului considerat.

În lucrările clasice, măsurarea este definită ca operaţia de determinare a raportului în care se află mărimea măsurată faţă de o altă mărime de aceeaşi natură, aleasă ca unitate. Această operaţie se realizează cu aparate sau sisteme de măsurare, care transmit informaţia asupra mărimii fizice prin intermediul unui dispozitiv indicator sau înregistrator.

Constituirea semnalului care poartă această informaţie - semnalul metrologic - şi transmiterea lui prin aparatul sau sistemul de măsurare, de la punctul de contact cu mediul cercetat şi pînă la observatorul extern, implică un consum de energie. Prin urmare, măsurarea unei mărimi se poate realiza numai prin punerea în joc a unei energii obţinute, cel puţin parţial, din sistemul în care se efectuează măsurarea. Condiţia de ordin energetic este evidentă în numeroase exemple: măsurarea temperaturii implică schimbul de căldură între fluidul sau peretele studiat şi termometru; măsurarea unei forţe cu un dinamometru pretinde efectuarea unui lucru mecanic de deformaţie a elementului său elastic; măsurarea unei tensiuni electromotoare se realizează numai prin trecerea curentului electric prin rezistenţa internă a voltmetrului etc. De aceea, măsurarea a fost definită şi ca operaţia de solicitare şi obţinere, de transmitere şi culegere a unui semnal energetic corespunzător intensităţii unei mărimi şi susceptibilităţii de a se traduce prin numere.

Prin implicaţiile sale, care vor rezulta în continuare, constatarea asupra condiţiei energetice a formării şi transmiterii semnalului metrologic prin aparatul sau sistemul de măsurare este de cea mai mare însemnătate. Una dintre consecinţe se evidenţiază încă de pe acum. Prelevarea de energie din mediul în care se face măsurarea determină o perturbare a condiţiilor locale în care se face măsurarea, astfel că semnalul metrologic obţinut va fi diferit de semnalul corespunzător situaţiei iniţiale a mediului neperturbat, în absenţa instrumentului de măsurare. Reluând exemplele date mai înainte, prezenţa termometrului, prin care se schimbă căldură cu exteriorul, determină o modificare locală a temperaturii măsurate, cu atît mai importantă cu cât transferul de căldură este mai intens; consumul de energie electrică în rezistenţa voltmetrului antrenează modificarea tensiunii între bornele libere ale circuitului etc. Prin urmare, procesul de măsurare influenţează fenomenul asupra căruia se aplică. Reducerea la minimum a acestei influenţe, condiţie fundamentală a preciziei măsurării, impune ca consumul de energie în instrumentul de măsurare, raportat la cantitatea totală de energie disponibilă în sistem, să fie minim.

Din punctul de vedere al operaţiei de măsurare, mărimile fizice se pot clasifica după mai multe criterii. Considerînd criteriul dimensional, se deosebesc:

● mărimi scalare, definite printr-o valoare numerică unică si cărora li se aplică regulile de compunere aritmetică;

● mărimi vectoriale, definite prin modul, direcţie şi sens, şi care se reprezintă printr-un segment orientat (ex. forţe, viteze etc.);

● mărimi tensoriale, ataşate unor puncte dintr-un spaţiu cu o anumită structură geometrică şi care sunt caracterizate printr-un ansamblu ordonat de componente scalare asociate fiecărui sistem de coordonate (ex. tensorul eforturilor unitare); după ordinul lor, se deosebesc tensori de ordinul zero (scalari), tensori de ordinul întâi (vectori) şi tensori de ordin superior.

Dacă se examinează mărimile sub aspectul condiţiei de formare a semnalului metrologic, rezultă alte două categorii:

● mărimi active, care prin natura lor asigură energia necesară formării semnalului (ex. temperatura, forţa, tensiunea sau intensitatea curentului electric etc.);

● mărimi pasive, care nu se manifestă decât prin intermediul unei mărimi de tip activ. Astfel, masa unui corp este o mărime pasivă, care necesită prezenţa unui câmp de acceleraţii pentru a putea fi măsurată; tot o mărime pasivă este rezistenţa electrică a unui conductor, care nu poate fi măsurată decât prin trecerea unui curent electric.

În sfârşit, considerînd mărimile fizice sub aspectul schimbului de energie la limita unui sistem, se disting două categorii:

● mărimi de tip intensiv, care sunt independente de cantitatea de materie (forţa, momentul, presiunea, temperatura, tensiunea electrică)

● mărimi de tip extensiv, care depind de gradul de extindere a sistemului, sau de cantitatea de materie (deplasarea, viteza, acceleraţia, debitul, căldura; intensitatea curentului electric).

1.2 Clasificarea metodelor de măsurare

Există două criterii generale după care se pot clasifica metodele de măsurare:

- după modul de determinare a măsurii, se deosebesc măsurarea prin deviaţie şi măsurarea prin comparaţie (măsurarea la nul);

- după modul de exprimare a măsurii, se disting măsurarea analogică şi numerică.

Măsurarea prin deviaţie pretinde deplasarea unui sistem al aparatului de măsurare dintr-o poziţie de echilibru, pe care o ocupă în absenţa mărimii de măsurat, într-o nouă poziţie de echilibru, proprie prezenţei mărimii de măsurat. Această nouă poziţie de echilibru se atinge prin efectul antagonist creat în instrument prin acţiunea mărimii care se măsoară. Deplasarea între cele două poziţii de echilibru furnizează, mai mult sau mai puţin direct, măsura.

Se consideră spre exemplu un dispozitiv cu arc elicoidal de compresiune (fig. 1.1) şi un dispozitiv cu arc elicoidal de tracţiune (fig. 1.2). Sub acţiunea forţei F arcurile se deformează, până când forţa elastică antagonistă care se creează echilibrează forţa F. Deplasarea f a extremităţii libere a arcului este proporţională cu forţa F şi este măsura acesteia. În acest mod, un arc poate fi utilizat pentru măsurarea forţelor, utilizând caracteristica arcului (relaţia dintre forţa aplicată F şi deformaţia f corespunzătoare a arcului).

Fig. 1.1 Încărcarea arcului elicoidal de compresiune.

Fig. 1.2 Încărcarea arcului elicoidal de tracţiune.

a – arcul în stare liberă

b – arcul în poziţie de lucru

c – arcul în poziţie de încărcare limită

Măsurarea prin comparaţie (la nul) se bazează pe crearea în instrumentul de măsurare a unui efect antagonist egal cu efectul mărimii care se măsoară, astfel ca deviaţia sistemului sensibil să fie nulă. Pentru aplicarea acestui principiu este necesar ca instrumentul de măsurare să fie înzestrat cu posibilitatea detectării dezechilibrului sistemului sensibil care se află sub acţiunea mărimii care se măsoară, precum şi cu posibilitatea echilibrării lui, manuală sau automată. Măsura este determinată de valoarea efectului antagonist de echilibrare.

Fig. 1.3 Schema de principiu a măsurării prin comparaţie.

Fig. 1.4 Măsurarea potenţiometrică a tensiunii.

În cazul cel mai simplu, compararea se face direct, între mărimea de măsurat x şi o mărime cunoscută de aceeasi natură y, pentru a se obţine condiţia de echilibru x - y = 0 (fig. 1.3). Este cazul bine cunoscut în care se măsoară cu o balanţă o masă, cu ajutorul unei mase etalon egală ca valoare. Un alt exemplu simplu îl oferă măsurarea potenţiometrică a tensiunii electrice (fig. 1.4). Potenţiometrul, alimentat cu curent continuu, asigură între punctele a şi b o tensiune U ce se opune tensiunii Ux care trebuie măsurată; dacă condiţia U = Ux este respectată, prin galvanometrul G nu trece curent.

Preview document

Curs BCEMT - Pagina 1
Curs BCEMT - Pagina 2
Curs BCEMT - Pagina 3
Curs BCEMT - Pagina 4
Curs BCEMT - Pagina 5
Curs BCEMT - Pagina 6
Curs BCEMT - Pagina 7
Curs BCEMT - Pagina 8
Curs BCEMT - Pagina 9
Curs BCEMT - Pagina 10
Curs BCEMT - Pagina 11
Curs BCEMT - Pagina 12
Curs BCEMT - Pagina 13
Curs BCEMT - Pagina 14
Curs BCEMT - Pagina 15
Curs BCEMT - Pagina 16
Curs BCEMT - Pagina 17
Curs BCEMT - Pagina 18
Curs BCEMT - Pagina 19
Curs BCEMT - Pagina 20
Curs BCEMT - Pagina 21
Curs BCEMT - Pagina 22
Curs BCEMT - Pagina 23
Curs BCEMT - Pagina 24
Curs BCEMT - Pagina 25
Curs BCEMT - Pagina 26
Curs BCEMT - Pagina 27
Curs BCEMT - Pagina 28
Curs BCEMT - Pagina 29
Curs BCEMT - Pagina 30
Curs BCEMT - Pagina 31
Curs BCEMT - Pagina 32
Curs BCEMT - Pagina 33
Curs BCEMT - Pagina 34
Curs BCEMT - Pagina 35
Curs BCEMT - Pagina 36
Curs BCEMT - Pagina 37
Curs BCEMT - Pagina 38
Curs BCEMT - Pagina 39
Curs BCEMT - Pagina 40
Curs BCEMT - Pagina 41
Curs BCEMT - Pagina 42
Curs BCEMT - Pagina 43
Curs BCEMT - Pagina 44
Curs BCEMT - Pagina 45
Curs BCEMT - Pagina 46
Curs BCEMT - Pagina 47
Curs BCEMT - Pagina 48
Curs BCEMT - Pagina 49
Curs BCEMT - Pagina 50
Curs BCEMT - Pagina 51
Curs BCEMT - Pagina 52
Curs BCEMT - Pagina 53
Curs BCEMT - Pagina 54
Curs BCEMT - Pagina 55
Curs BCEMT - Pagina 56
Curs BCEMT - Pagina 57
Curs BCEMT - Pagina 58
Curs BCEMT - Pagina 59
Curs BCEMT - Pagina 60
Curs BCEMT - Pagina 61
Curs BCEMT - Pagina 62
Curs BCEMT - Pagina 63
Curs BCEMT - Pagina 64
Curs BCEMT - Pagina 65
Curs BCEMT - Pagina 66
Curs BCEMT - Pagina 67
Curs BCEMT - Pagina 68
Curs BCEMT - Pagina 69
Curs BCEMT - Pagina 70
Curs BCEMT - Pagina 71
Curs BCEMT - Pagina 72
Curs BCEMT - Pagina 73
Curs BCEMT - Pagina 74
Curs BCEMT - Pagina 75
Curs BCEMT - Pagina 76
Curs BCEMT - Pagina 77
Curs BCEMT - Pagina 78
Curs BCEMT - Pagina 79
Curs BCEMT - Pagina 80
Curs BCEMT - Pagina 81
Curs BCEMT - Pagina 82
Curs BCEMT - Pagina 83
Curs BCEMT - Pagina 84
Curs BCEMT - Pagina 85
Curs BCEMT - Pagina 86
Curs BCEMT - Pagina 87
Curs BCEMT - Pagina 88
Curs BCEMT - Pagina 89
Curs BCEMT - Pagina 90
Curs BCEMT - Pagina 91
Curs BCEMT - Pagina 92
Curs BCEMT - Pagina 93
Curs BCEMT - Pagina 94
Curs BCEMT - Pagina 95
Curs BCEMT - Pagina 96
Curs BCEMT - Pagina 97
Curs BCEMT - Pagina 98
Curs BCEMT - Pagina 99
Curs BCEMT - Pagina 100
Curs BCEMT - Pagina 101
Curs BCEMT - Pagina 102
Curs BCEMT - Pagina 103
Curs BCEMT - Pagina 104
Curs BCEMT - Pagina 105
Curs BCEMT - Pagina 106
Curs BCEMT - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Curs BCEMT
    • Capitolul 1.doc
    • Capitolul 2.doc
    • Capitolul 3.doc
    • Capitolul 4.doc
    • Capitolul 5.doc

Alții au mai descărcat și

Vinciuri navale

CAPITOLUL 1 Cap. 1 Vinciuri navale 1.1. Instalatii navale de bord Navele maritime şi fluviale sunt dotate cu instalaţii de bord care asigură...

Mijloace de măsurare a mărimilor mecanice

Scopul masurarii este obtinerea experimentala a unei informatii cantitative asupra anumitor proprietati ale unui obiect sau sistem si exprimarea ei...

Tehnologia prelucrării prin așchiere

Să se proiecteze procesul tehnologic de prelucrare prin aşchiere a reperului din figura pentru o producţie de serie mica,5000 buc/an. 1. Analiza...

IBP

1.Instalaţia de santina In condiţii normale de navigaţie, la orice nava apar diferite acumulări de ape reziduale ce trebuie evacuate. Cauzele care...

Senzori și Traductoare

INTRODUCERE Noţiuni introductive de metrologie Conducerea automată a proceselor implică luarea unor decizii referitoare la modul în care trebuie...

Laboratoare Metrologie Anul V

1.Consideratii generale Micrometrele sunt mijloace de masurat lungimi cu amplificare mecanica, realizata de un mecanism surub-piulita, la care...

Teoria Calității

1.1. Definirea calităţii Cuvântul calitate îşi are riginea în limba latină, unde „qualitas“ derivă din „qualis“, ce înseamnă „a fi“, „a exista“...

Termotehnică

1. MASURAREA TEMPERATURILOR 1.1. Notiuni generale Temperatura este o marime de stare termica ce caracterizeaza gradul de incalzire al corpurilor...

Ai nevoie de altceva?