Mentenanta si Fiabilitatea Masinilor -1-

Imagine preview
(7/10 din 19 voturi)

Acest curs prezinta Mentenanta si Fiabilitatea Masinilor -1-.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 11 fisiere rtf de 42 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1.1 Noiuni generale

Fiabilitatea este o caracteristic` de calitate, ce ast`zi reprezint` una dintre principalele cerine ale beneficiarilor. {ns`]i definiia calit`ii, ca aptitudine de folosire include capacitatea de folosire [n timp a unui dispozitiv sau sistem. Studiile de marketing arat` c`, pe l@ng` performane, productivitate ]i concepie modern`, [n pas cu nivelul tehnic ]i tehnologic, cump`r`torii pun un accent cresc@nd pe fiabilitate. Cu ocazia unui sondaj, un beneficiar a exprimat acest lucru astfel: “Doresc s` cump`r produse care vor funciona corect zi de zi de c@te ori ap`s pe buton”.

Cre]terea importanei fiabilit`ii printre caracteristicile calitative ce definesc orice produs este subliniat` de faptul c`, prin achiziionarea unui produs, beneficiarii vizeaz` obinerea unor servicii pe care produsul respectiv le ofer`. {ntre produc`tori, care sunt [n primul r@nd interesai s` obin` serviciile oferite de funciunile produsului, nivelul tehnic ]i calitativ ]i fiabilitatea sunt elemente puternice de leg`tur`.

Ca rezultat al cre]terii interesului fa` de fiabilitate, s-a constatat, [n ultimul timp, o formalizare accentuat` a aspectului fiabilit`ii. {n acest sens, influena tehnologiei spaiale ]i electronica au jucat un rol important, al`turi de cre]terea complexit`ii sistemelor [n general, sisteme ce au frecvent o important` parte mecanic`, [n care se reg`sesc o larg` varietate de transmisii mecanice.

Formalizarea aspectelor fiabilit`ii se manifest` prin stabilirea unor condiii de aceast` natur` cerut` de beneficiari, [nscrise din ce [n ce mai des drept clauze contractuale. Drept consecin`, fiabilitatea a trebuit s` fie m`surat`, prognozat` ]i asigurat`, au ap`rut programe de fiabilitate, care [mbog`esc ]i completeaz` coninutul programelor generale ce vizeaz` cre]terea calit`ii. Se pot recunoa]te patru etape:

a. Previziunea ]i demonstrarea necesit`ii lu`rii [n considerare a fiabilit`ii produselor ]i componentelor acestora. Determinarea ratelor de defectare, dezvoltarea modelelor matematice ]i statistice, punerea [n eviden` a “curbei [n form` de cad` de baie”, punerea la punct a programelor de [ncerc`ri de fiabilitate, asistate de statistica necesar`, sunt c@teva din caracteristicile primei etape. Se remarc` [n aceast` etap` importana controlului de recepie al materiilor prime ]i materialelor necesare unei fabricaii [n asigurarea fiabilit`ii produselor.

b. A doua etap` este marcat` de stabilirea necesit`ii de [mbun`t`ire a fiabilit`ii la produsele de mare complexitate sau la cele ce trebuie s` aib` perioade [ndelungate de funcionare f`r` defeciuni. S-au impus [n concepia produselor o serie de tehnici privind nivelurile de siguran`, redundan`, controlul mediului, analiza modului de defectare ]i a consecinelor respective, fizica defect`rii, aportul factorului uman, concepia ambal`rii ]i transportului ]i altele. {n sfera execuiei se ad@nce]te leg`tura dintre fiabilitate ]i controlul calit`ii, iar [n activitatea de service ]i [ntreinere a produselor aflate [n exploatare, politica de reparare ]i documentaia de [ntreinere devin importante.

c. Dezvoltarea ]i diversificarea tehnicilor a determinat apariia celei de-a treia etape de coordonare a tuturor activit`ilor viz@nd fiabilitatea [n programe, ce se asociaz` acelora de obinere a celorlalte caracteristici ale produsului.

d. A patra etap` se caracterizeaz` prin urm`rirea eficienei acestui [ntreg arsenal de metode ]i tehnici matematice ]i statistice, nu ca scop [n sine, ci din punct de vedere economic. Activitatea de fiabilitate devine o component` important` a controlului total al calit`ii.

Funcionarea oric`rui produs industrial este limitat` de apariia unei deregl`ri, de apariia unei modific`ri pentru o singur` caracteristic`, apariii cauzate de defecte.

Astfel, fiabilitatea se poate defini ca fiind o ]tiin` a defect`rilor. De fapt, definiia consacrat` pentru FIABILITATE , este aceea de a o identifica cu aptitudinea oric`rui produs industrial de a funciona f`r` a se defecta.

Av@nd la [ndem@n` teoria probabilit`ilor, din punct de vedere matematic devine posibil` prognozarea cu un anumit grad de certitudine a comport`rii unui produs [n condiii de folosire stabilite. Funcionarea un timp mai [ndelungat, f`r` defect, este o component` determinant` a calit`ii.

Fisiere in arhiva (11):

 • Mentenanta si Fiabilitatea Masinilor
  • Anexa 2-1.rtf
  • Anexa 2-2.rtf
  • Anexa 2-3.rtf
  • Anexa 2-4.rtf
  • Anexa 2-5.rtf
  • Anexa 2-6.rtf
  • Anexa 2-7.rtf
  • Anexa 2-8.rtf
  • Anexa 2-9.rtf
  • Fiab c 01.rtf
  • Fiab c 02.rtf

Alte informatii

capitolele 1 si 2 plus anexe