Oboseala și elemente de mecanica ruperii

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 6 fișiere: pdf
Pagini : 101 în total
Cuvinte : 29287
Mărime: 4.57MB (arhivat)
Publicat de: Nae Suciu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE

1.1. Introducere

Se cunoaşte faptul că, atunci când solicitarea este statică, o piesă sau structură poate prelua sarcinile din funcţionare dacă acestea nu depăşesc o anumită valoare considerată maximă. Din practică s-a constatat faptul că, dacă solicitarea este variabilă, ruperea poate interveni la valori mult mai mici ale sarcinii aplicate decât cea utilizată pentru solicitarea statică. Cele mai multe echipamente şi componente structurale sunt supuse la sarcini repetate, fluctuante, variabile, a căror mărime este cu mult sub sarcina de rupere determinată prin încercare statică. Exemple de echipamente şi structuri supuse la încărcare prin oboseală includ: pompe, vehicule, utilaje, instalaţii de foraj, avioane, poduri, nave, etc. Fenomenul de distrugere prin oboseală a pieselor şi structurilor este binecunoscut. Distrugeri prin oboseală au fost observate încă din secolul al 19-lea când s-au efectuat şi primele investigaţii. O cercetare demnă de remarcat în acest domeniu a fost cea efectuată de August Wöhler. El a observat că o încercare unică, la o valoare a sarcinii mai mică decât sarcina de preluare statică a unei structuri, nu produce deteriorări ale acesteia. Dacă aceeaşi sarcină a fost repetată de mai multe ori, solicitarea de acest tip poate conduce la deteriorare completă. In acel moment, ruperea prin oboseală era considerat un fenomen misterios datorită faptului că nu se putea vedea şi pentru că distrugerea apărea fără a da un avertisment anterior. În secolul 20, am învăţat că repetarea sarcinilor de încărcare poate conduce la startul unui mecanism de oboseală în material care va conduce la nucleerea unei microfisuri, dezvoltarea acesteia, şi care, în cele din urmă se va finaliza cu distrugerea piesei sau structurii. Istoria structurilor de până acum a fost marcată de numeroase cedări la oboseală a organelor de maşini, a vehiculelor în mişcare, a structurilor sudate, a avioanelor, etc. De-a lungul timpului astfel de cedări au cauzat accidente catastrofale, cum ar fi explozii sau colapsul complet al unui pod sau a altor structuri mai mari.

1.2. Noţiuni de proiectare a structurilor solicitate prin oboseală

O structură ar trebui să fie concepută şi produsă în aşa fel încât, pe durata funcţionării acesteia să nu apară cedări. O proiectare judicioasă ţinând cont de fenomenul de oboseală va trebui să asigure proprietăţi satisfăcătoare cu privire la durata de viaţă, şi siguranţa în exploatare. Acestea presupun o mai mare atenţie la detalii, alegerea unor materiale mai puţin sensibile la oboseală, îmbunătăţirea suprafeţei materialului prin tratamente termice, alegerea unor tipuri alternative de concentratori, niveluri mai scăzute ale tensiunilor de solicitare la sarcini dinamice. Alte tipuri de abordări în ceea ce priveşte proiectarea pieselor ce lucrează la oboseală sunt reprezentate de calculul duratei de funcţionare (cu siguranţă intrinsecă), proiectare în vederea prevenirii distrugerilor catastrofale sau în timp (protecţie la coroziune), reducerea sarcinilor dinamice în serviciu, etc. Spectrul de posibilităţi este larg şi este datorat numărului mare de variabile care

afectează comportamentul la oboseală al unei structuri. Scenarii de proiectare „împotriva” oboselii sunt influenţate de întrebările generate de beneficiar: de exemplu, îmbunătăţirile legate de proiectare sunt rentabile pe termen lung, îmbunătăţirile sunt previzibile?, etc. In cadrul proiectării se preferă, în general, proceduri standardizate de calcul pentru previziuni ale rezistenţei la oboseală, durata de viaţă, propagarea fisurii şi rezistenţa reziduală. Procedurile standardizate pot fi utile, dar trebuie să se accepte faptul că ar putea implica un risc considerabil de rezultate nesatisfăcătoare. Principalul motiv îl reprezintă faptul că astfel de proceduri de calcul pornesc de la unele condiţii generalizate, care, de obicei, nu sunt similare cu condiţiile problemei. Peste aceste proceduri se intervine cu înţelegerea, experienţa şi judecata inginerilor pentru a evalua semnificaţia rezultatelor acestora. Trebuie să se ţină seama de faptul că astfel de predicţii au o precizie şi fiabilitate limitate. În cazurile în care apar unele îndoieli cu privire la rezultate, este util a se efectua teste la oboseală care să vină în sprijinul calculelor anterioare. Afirmaţii de genul "Experimentele nu mint niciodată" sunt bine cunoscute. De obicei un experiment este superior oricăror calcule teoretice. Din păcate, un experiment dă rezultate aplicabile la condiţiile acelui experiment. Întrebarea care se pune este dacă respectivele condiţii de testare sunt o reprezentare realistă a condiţiilor în serviciu? Ca urmare, dacă proiectarea „împotriva” oboselii se face prin analize, calcule sau experimente, acest lucru necesită o cunoaştere profundă a fenomenului de oboseală în structuri şi materiale şi o mare varietate de condiţii care pot afecta funcţionarea la oboseală. Un diagramă bloc, ce cuprinde aspectele legate de procedurile de proiectare la oboseală este prezentată în figura 1.1. Fig. 1.1. Diagrama proiectării la oboseală a structurilor [Jaap Schijve, Fatigue of structures and materials -2010, pg. 5].

Prima coloană conţine teme majore de proiectare, în timp ce în coloana a doua sunt enumerate diverse aspecte ce conţin informaţii de bază. Informaţiile din ultimul câmp al acestei coloane pot fi utilizate pentru selecţia materialelor, tratamente de suprafaţă aplicate, variabile de producţie, şi, de asemenea, pentru probleme de proiectare în detaliu. Pentru a se ajunge la o evaluare a calităţii la oboseală a unei structuri, trebuiesc făcute anumite predicţii. O altă condiţie este aceea de a avea informaţii relevante cu privire la sarcinile de oboseală. Acest lucru presupune efectuarea unui număr de paşi, începând cu consideraţii privind utilizarea structurii în serviciu, care sunt urmate de determinarea tensiunilor pentru zonele cele mai solicitate la oboseală. O problemă specială o reprezintă modul de contabilizare a efectelor mediului. Datele experimentale utilizate în previziuni sunt, în general, obţinute în condiţii de laborator în care frecvenţa solicitării este destul de mare.

Preview document

Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 1
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 2
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 3
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 4
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 5
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 6
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 7
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 8
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 9
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 10
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 11
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 12
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 13
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 14
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 15
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 16
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 17
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 18
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 19
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 20
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 21
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 22
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 23
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 24
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 25
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 26
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 27
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 28
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 29
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 30
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 31
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 32
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 33
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 34
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 35
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 36
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 37
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 38
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 39
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 40
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 41
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 42
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 43
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 44
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 45
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 46
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 47
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 48
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 49
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 50
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 51
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 52
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 53
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 54
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 55
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 56
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 57
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 58
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 59
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 60
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 61
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 62
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 63
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 64
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 65
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 66
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 67
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 68
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 69
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 70
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 71
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 72
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 73
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 74
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 75
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 76
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 77
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 78
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 79
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 80
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 81
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 82
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 83
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 84
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 85
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 86
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 87
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 88
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 89
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 90
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 91
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 92
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 93
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 94
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 95
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 96
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 97
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 98
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 99
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 100
Oboseala și elemente de mecanica ruperii - Pagina 101

Conținut arhivă zip

  • Cap1.pdf
  • Cap2.pdf
  • Cap3.pdf
  • Cap4.pdf
  • Cap5.pdf
  • Cap6.pdf

Alții au mai descărcat și

Proiect dinamică - Monovolum

Capitolul 1: Studiul soluţiilor similare şi a tendinţelor de dezvoltare a autovehiculelor similare cu cel primit prin tema de proiect 1.1 Soluţii...

Colapsul Structurilor

Influenta de orintare a fisurii,viteza de incercare si tenacitatea de rupere a tevilor din PVC Scopul acestei lucrari este de a investiga...

Schimbătoare de căldur[ cu plăci și garnituri

Schimbatoare de caldura cu placi si garnituri Presiunea maxima de lucru: 25 - 30 bar; uzual 6 – 20 bar; Presiunea diferentiala maxima: 25 bar;...

Mecanică

Tema 1. Introducere. Principiile mecanicii clasice. Modele teoretice folosite în mecanică. Sisteme de unităţi de măsură. Punct material liber....

Analiza Tensiunlor și Deformațiilor prin Metoda Elementelor Finite

Definirea geometriilor ( generarea modelului ) Sunt patru entitati geometrice diferite în pre-procesor si anume puncte cheie, linii, arii, si...

Compresoare

4. COMPRESOARE 4.1. Definiţii. Clasificare Compresoarele sînt maşini de forţă generatoare care cresc presiunea debitului de gaze pe care îl...

Curs - Metode Numerice și Programe de Calcul al Structurilor

1. Noţiuni de teoria elasticităţii 1.1 Ecuaţii de bază În foarte multe domenii ale ştiinţei şi tehnicii, utilizarea unor instalaţii, utilaje şi...

Recipiente sub Presiune

CAP. 1 RECIPIENTE SUB PRESIUNE Cele mai multe utilaje au în componenţa lor o parte care este supusă presiunii în timpul funcţionării. Această...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea și construcția unei freze CNC pe 4 axe

OPIS Anexe : Plan de operaţii – 3 file ÎNTRODUCEREA Tema lucrării constă în proiectarea şi construcţia unei maşini de frezat în patru axe...

Procese Mecanice și Metalurgice la Sudarea FSW a Aliajelor de Aluminiu

INTRODUCERE Procedeu de sudare prin frecare cu element activ rotitor (FSW) a fost inventat de Wayne Thomas la TWI în Anglia (1991) [1] , şi...

Aspecte ale protecției mediului. studii privind deșeurile de electronice și electrocasnice

INTRODUCERE PROTECTIA MEDIULUI Un mediu inconjurator sanatos reprezinta o conditie esentiala pentru proprietatea pe termen lung si pentru...

Transmisie mecanică

Să se proiecteze o transmisie mecanica formată din: -Motor electric ME -Transmisie prin curea trapezoidală TCT -Reductor de turaţie cu o treaptă...

Presă cu piuliță fixă

Presele cu şurub cu acţionare manuală se utilizează în construcţia de maşini, în ateliere, mecanice pentru îndoirea şi ambutisarea unor piese de...

Tendințe Actuale în Examinarea Nedistructivă prin Termografiere în Infraroșu

1. Locul termografierii în examinarea nedistructivă Metodele nedistructive de examinare au evoluat de-a lungul timpului ajungând ca în prezent să...

Mentenanța mecanismului motor

Scopul lucrarii : Sa se studieze mai multe solutii constructive ale mecanismului motor si se traseaza scheme de principiu. Se studiaza constructia...

Mecanica ruperii

1. Introducere Rezistenţa la fisurare pentru materialele ceramice reprezintă un parametru important în vederea proiectării componentelor...

Ai nevoie de altceva?