Rezistenta Materialelor

Imagine preview
(8/10 din 15 voturi)

Acest curs prezinta Rezistenta Materialelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 68 de pagini .

Profesor: Popescu Adriana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1. REZISTENTA MATERIALELOR. OBIECTUL STUDIULUI

Perechea de valori efort unitar-deformatie specifica (constituind - în forma sa cea mai elementara - raspunsul stucturii pe o anumita treapta a solicitarii) reprezinta coordonatele unui punct aflat pe diagrama caracteristica a materialului din care este acatuita structura (fig.1.1.)

Fig.1.1.

In raport cu desfasurarea complexa a diagramei caracteristice, pozitia punctului indica atât nivelul solicitarii, cât si un anume mod particular de comportare si patru raspunsuri de tip diferit sunt precizate pe diagrama s - e a moale:

Fig.1.2.

1 - solicitare moderata; comportare liniar-elastica;

2 - solicitare cu intensitate medie; comportare elastica neliniara;

3 - solicitare puternica; comportare plastica cu deformatii exagerat de mari;

4 - solicitare excesiva, în preajma ruperii.

Dirijarea raspunsului spre anumite zone ale diagramei caracteristice, spre un anume mod de comportare a materialului, este posibila si constituie aspectul ingineresc al procesului de proiectare.

Urmatorii sunt factorii care controleaza raspunsul si asupra carora exista posibilitatea unor interventii de natura sa-i modifice parametrii:

- regimul actiunilor exterioare (solicitarea);

- configuratia de ansamblu a sistemului de bare care alcatuiesc structura (geometria axelor);

- configuratia sectiunii transversale (geometria sectiunii).

In determinarea tuturor formelor raspunsului, acesti factori sunt angrenati în cadrul urmatorului sistem de relatii:

STATICA CONSTRUCTIILOR

REZISTENTA MATERIALELOR

Elemente sumare de STATICA CONSTRUCTIILOR, care au facut obiectul partii a III-a a cursului, au furnizat - deocamdata - metode pentru determinarea eforturilor sectionale. (Dirijarea raspunsului sectional prin modelarea geometriei axelor, corelarea configuratiei de ansamblu a structurii cu regimul actiunii exterioare, constituie o treapta superioara a acestui studiu si va fi abordata mai târziu).

Pentru elementele de tip bara, alcatuite din materiale omogene, cu comportare simetrica (otel si alte materiale metalice, lemn etc.), modul în care EFORTURILE SECTIONALE - parametrii globali (la nivelul sectiunii considerate în ansamblu) ai fortelor interioare de legatura - se traduc în EFORTURI UNITARE - parametrii discutii, punctuali (la nivelul fiecaruie punct apartinând sectiunii) ai aceleeasi interactiuni - si implicatiile pe care GEOMETRIA SECTIUNII TRANSVERSALE ca element cheie în dirijarea raspunsului punctual, le are în cadrul acestui sistem relational fac obiectul partii a patra a cursului , intitulata ELEMENTE DE REZISTENTA MATERIALELOR.

Raspunsul structurilor alcatuite din materiale omogene sau cu comportare puternic nesimetrica (beton simplu, beton armat, beton precomprimat) va fi studiat în cursul anilor urmatori.

Determinarea distributiei pe sectiune a fortelor interioare de legatura (precizarea parametrilor eforturilor unitari în fiecare punct al sectiunii( capata rezolvari particulare pentru fiecare din cele patru tipuri de solicitare simpla (întindere/compresiune centrica, forfecare, încovoiere, torsiune) definite în cadrul staticii constructiilor.

Procesul proiectarii sectiunii transversale (modelare geometriei sectiunii), în vederea dirijarii raspunsului spre forme rationale (dictate de un complex de considerente dintre care SIGURANTA SI ECONOMIA joaca rolurile principale) se desfasoara în cadrul organizat al unei METODE DE CALCUL.

Metoda de calcul folosita curent în Rezistenta materialelor este moetoda rezistentelor admisibile.

2. METODA DE CALCUL A REZISTENTELOR ADMISIBILE

In metoda rezistentelor admisibile comportarea elementului sub încarcari este controlata prin eforturi unitare.

Conform metodei, proiectarea trebuie sa asigure raspunsului parametrie liniar- elastice*. In acest scop, metoda impune urmatoarele doua inegalitati fundamentale:

Fisiere in arhiva (1):

  • Rezistenta Materialelor.doc