Tehnici de Control Dimensional

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Tehnici de Control Dimensional.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 10 fisiere doc de 180 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Precizia dimensionala

1.1 Introducere

In constructia de masini procesul de fabricatie urmareste realizarea pieselor a caror caracteristici, stabilite in procesul de proiectare, sunt determinate de un anumit rol functional in cadrul produsului finit (masina, instalatie, aparta, etc.).

In practica, datorita imperfectiunilor inerente ale mijloacelor de productie (masini unelte, dispozitive de prelucrare, scule, mijloace de control) nu este posibila realizarea unei concordante depline intre piesa reala, obtinuta prin prelucrare si modelul teoretic al acesteia, descris in documentatia tehnica.

In aceste conditii se impune notiunea de precizie de prelucrare prin care se intelege gradul de realizare a acestei conconrdante. In limbaj curent, aceasta precizie a prelucrarii este caracterizata prin marimea inversa a ei: abaterea, respectiv neprecizia, asa incat atunci cand se vorbeste de precizia prelucrarii se are in vedere, de fapt, neprecizia ei.

Precizia prelucrarii pieselor si precizia asamblarii acestora in produse finite este caracterizata de:

- precizia dimensiunilor (liniare si unghiulare);

- precizia formelor geometrice a pieselor;

- precizia de orientare, pozitie si bataie a suprafetelor.

Realizartea pieselor cu abateri care sa se incadreze in limitele abaterilor admise stabilite la proiectare, pe baza unor criterii de ordin constructiv, functional si economic, reprezinta o conditie indispensabila, pentru asigurarea calitatii si fiabilitatii produselor. Verificarea acestei incadrari in limitele prescrise de documentatia tehnica se face prin masurari efectuate in diverse faze ale procesului de prelucrare prin intermediul tehnicii masurarii de lungimi, care include totalitatea proceselor de masurare a dimensiunilor liniare si unghiulare a caracteristicilor macro si microgeometrice ale suprafetelor rezultate din prelucrare.

1.2 Precizia dimensiunilor

Datorita importantei deosebite a pieselor cilindrice, in cele ce urmeaza, pentru simplificare, se vor specifica explicit numai aceste piese. Se subliniaza faptul ca regulile si prescriptiile referitoare la acest tip de piese se aplica integral si la piese netede cu sectuine diferita de cea circulara.

1.2.1 Dimensiuni, abateri, tolerante

Piesele sunt caracterizate ca forma si marime prin dimensiunile lor. Astfel, dimensiunea reprezinta un numar ce exprime, in unitatea de masura aleasa, valoarea numerica a unei dimensiuni liniare (SR EN 20286-1:1997). Dimensiunea inscrisa pe un desen tehnic este denumita cota.

Dimensiunea nominala N este valoarea luata ca baza pentru a caracteriza o anumita dimensiune, indiferent de diferentele admise inerente imperfectiunii de executie, Fig.1.1. Ea mai poate fi definita ca dimensiunea fata de care sunt definite dimensiunile limita prin aplicarea abaterii superioare si inferioare. Dimensiunea poate fi un numar intreg (Ex. 75; 12) sau un numar zecimal (6,72; 25,4).

Fig.1.1 Dimensiuni, abateri, tolerante.

Arbore: este termenul utilizat, conventional, pentru a descrie o caracteristica exterioara a unei piese (un spatiu ce cuprinde sau o suprafata exterioara), inclusiv piesele care nu sunt cilindrice.

Alezaj: este termenul utilizat, conventional, pentru a descrie o caracteristica interioara a unei piese (un spatiu cuprins sau o suprafata interioara), inclusiv piesele care nu sunt cilindrice.

Dimensiunea efectiva E: este dimensiunea unei piese prelucrate determinata prin masurare. Asceasta, practic, nu rezulta la valoarea dimensiunii nominale, intrucat sistemul tehnologic nu poate asigura realizarea unei dimensiuni in mod riguros (matematic exact) la dimensiunea prescrisa, dar, pentru a corespunde scopului, este suficient ca ea sa fie realizata astfel incat sa fie cuprinsa intre doua limite admise ale dimensiunii.

Ca dimensiuni limita deosebim:

Fisiere in arhiva (10):

 • Tehnici de Control Dimensional
  • Capitolul 10.doc
  • Curs nr 1.doc
  • Curs nr 11.doc
  • Curs nr 2.doc
  • Curs nr 3.doc
  • Curs nr 4.doc
  • Curs nr 5.doc
  • Curs nr 6.doc
  • Curs nr 7.doc
  • Curs nr 8.doc