Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 14470
Mărime: 598.74KB (arhivat)
Publicat de: Denis Sandor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pinzaru Vadim, Cojocari Iulian

Extras din curs

10.1. Rolul funcţional, formele constructive şi condiţiile

tehnice de execuţie a arborilor

Arborii sunt organe de maşini cu lungimi mai mari decât diametrele, care, prin rotire în jurul axei longitudinale, transmit mişcarea, puterea şi momentele primite prin intermediul altor organe pe care le susţin sau cu care sunt asamblaţi (roţi, biele, cuplaje etc.). în timpul funcţionării, arborii sunt solicitaţi la torsiune şi încovoiere, fapt ce impun măsuri suplimentare la elaborarea tehnologiei de prelucrare a acestora.

Principalele criterii de clasificare a arborilor sunt: forma, lungimea, diametrul, greutatea, condiţiile funcţionale şi complexitatea tehnologică.

După forma constructivă, arborii pot fi: arbori netezi, arbori în trepte simetrici şi arbori în trepte asimetrici. După lungime, arborii por fi: arbori scurţi, arbori mijlocii, arbori lungi şi arbori foarte lungi.

Clasificarea arborilor trebuie să se facă în aşa fel încât să se creeze posibilitatea prelucrării unei anumite clase de arbori, pe cât posibil pe aceleaşi maşini-unelte, asigurându-se o precizie ridicată şi o productivitate superioară. Astfel, clasificarea arborilor în grupa de arbori de dimensiuni mici sau mijlocii trebuie să permită prelucrarea lor pe maşini cu mai multe cuţite, pe strunguri revolver, pe semiautomate sau automate.

Prin împărţirea arborilor în clase se realizează o simplificare a operaţiilor de pregătire şi o scurtare a ciclului de fabricaţie, folosindu-se procese tehnologice tip.

Pe baza procesului tehnologic tip, pentru clasa de piese respectivă, tehnologii proiectanţi vor putea cu uşurinţă să întocmească procesul tehnologic pentru piesa cerută,eliminând sau adăugând anumite operaţii, faze, treceri etc., în funcţie de complexitatea arborelui a cărei tehnologie se proiectează.

Precizia de prelucrare a arborilor este determinată de condiţiile funcţionale ale acestora. Astfel, dimensiunile diametrale ale fusurilor se execută în treptele de precizie 7-8, iar în cazurile speciale în treptele 5-6 de precizie. Ovalitatea şi conicitatea fusurilor trebuie să fie cuprinse în limitele toleranţelor dimensiunilor diametrale. Bătaia fusurilor pe care urmează să se monteze diferite piese, în raport cu fusurile de reazem, nu trebuie să depăşească (50 70) /mi, iar în unele cazuri mai deosebite (30 50) /zm. Toleranţa la lungimea treptelor este cuprinsă între (60 150) fim. Rugozitatea suprafeţelor fusurilor se Ca metode de rectificare plană se deosebesc:

10.2. Materialele şi semifabricatele utilizate la arbori

La executarea arborilor se utilizează ca materiale fontele, oţelurile carbon, oţelurile aliate şi neferoasele în funcţie de scopul şi condiţiile de rezistenţă impuse acestora.

Pentru arborii de dimensiuni mici şi precizie scăzută, fără solicitări mecanice mari, dar care sunt supuşi în exploatare la uzare se folosesc oţelurile AUT8, AUT12, sau AUT23/STAS 1350-89.

Arborii supuşi la solicitări mecanice medii se execută din oţeluri carbon obişnuite OL37, OL42, OL50, OL60 (STAS 500/2-80;, din oţeluri carbon de calitate OLC25, OLC35 şi, în special, OLC45 (STAS 880-88).

Pentru arborii cu tenacitate ridicată a miezului supuşi la uzare pronunţată şi la solicitări mecanice reduse se recomandă oţelurile de cementare OLC15 şi OLC15T iar pentru arborii supuşi la solicitări mecanice mari şi care lucrează în condiţii grele de uzare oţelurile aliate cu nichel, crom-nichel, crom-titan, mangan, STAS 791-88, ca de exemplu 15CN15, 13CN30, 28TMC12, 21TMC12, 31CMS10.

Oţelurile aliate se utilizează numai în cazurile absolut necesare impuse de condiţiile de rezistenţă la uzare şi oboseală. Aceste oţeluri scumpe se pot înlocui cu oţelurile sau fontele slab aliate, ale căror proprietăţi mecanice se îmbunătăţesc prin tratamentele aplicate stratului superficial al piesei (mecanice, termice sau termochimice).

Pentru piesele de tip arbore, în funcţie de scop, importanţă şi dimensiuni, semifa- bricatele se obţin: prin turnare (în cazul arborilor de dimensiuni mari); din laminate trase la rece sau la cald (d < 150 mm); din laminate, care apoi se forjează pentru îmbunătăţirea proprietăţilor fizico-mecanice; prin forjarea liberă (la arborii de dimensiuni mari pentru motoare statice, navale etc.); prin matriţare, în cazul producţiei de serie mijlocie şi mare.

Pentru arborii netezi şi în trepte cu diametrul maxim până la 150 mm şi care au o diferenţă de cel mult (40 50) mm între diametrele treptelor se folosesc drept semifabri- cate barele laminate.

Pentru arborii netezi şi în trepte cu lungimi până la 500 mm şi diametre mai mici de 100 mm, executaţi în producţia de serie mijlocie şi mare, semifabricatele se obţin prin matriţare.

în cazul arborilor mari şi.grei (/ > 800 mm şi <j> > 60 mm), executaţi în producţie de serie mică sau de unicate, semifabricatele se obţin prin forjare liberă, cu adaosuri mari de prelucrare.

Pentru arborii cu flanşe mari şi pentru arborii grei se pot folosi semifabricate din fontă de mare rezistenţă cu grafit nodular sau fontă modificată, care au însă o rezistenţă mai mică decât a celor din oţel, dar au în schimb o capacitate mai mare de amortizare a solicitărilor dinamice.

Procesul de obţinere a semifabricatului este condiţionat de următorii factori: felul şi proprietăţile materialului din care este executat, forma şi dimensiunile piesei şi volumul de producţie. Indicarea metodei şi procedeului de elaborare a semifabricatului este condiţionată însă şi de factorii economici.

Obţinerea unor semifabricate cu forme şi dimensiuni apropiate de cele ale piesei finite este mai scumpă decât a semifabricatelor mai puţin precise, în prima variantă, adaosul de prelucrare şi costul prelucrării mecanice sunt mici şi, în plus, rezultă o economie de metal, în varianta a doua, adaosul de prelucrare va fi mai mare, deci consumul mai mare de manoperă şi metal.

În vederea stabilirii metodei şi procedeului de obţinere a semifabricatului se face o analiză tehnico-economică a mai multor variante, în urma căreia se va stabili varianta optimă (care să asigure costul minim).

Preview document

Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 1
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 2
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 3
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 4
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 5
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 6
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 7
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 8
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 9
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 10
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 11
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 12
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 13
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 14
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 15
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 16
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 17
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 18
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 19
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 20
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 21
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 22
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 23
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 24
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 25
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 26
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 27
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 28
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 29
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 30
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 31
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 32
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 33
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 34
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 35
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 36
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 37
Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Prelucrarii Suprafetelor Cilindrice si Conice Exterioare.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea Tehnologiei de Fabricare a Bielelor

Cap.1 Evoluţia tehnologiei de fabricare a produselor mecanice în etapa actuală Competivitatea economico-industrială a viitorului impune obţinerea...

Frezarea

CAPITOLUL I FREZAREA – GENERALITATI 1.1. PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE Frezarea este prelucrarea prin aschiere a suprafetelor plane, cilindrice sau...

Automatizarea proceselor și sistemelor de producție

1 ¦ PROBLEME GENERALE ALE AUTOMATIZĂRII MAŞINILOR UNELTE 1.1 INTRODUCERE După mecanizare, care l-a eliberat pe om de muncile fizice obositoare,...

Curs de mecanică

-Definiţie -Clasificare -Parţi componente -Definiţie – automobilul este un vehicul rutier carosat şi suspendat elastic pe cel puţin trei roţi,...

Tehnologii Speciale de Prelucrare (T.S.P) an 4

Sa se elaboreze tehnologia optima de fabricatie pentru reperul&. &, desen nr&&.apartinând utilajului tehnologic&&&&.. Sunt necesare&&&buc. A....

Transmisii cu roți dințate

Transmisii cu roţi dinţate pentru: transmiterea miscării de rotatie sau transformarea miscării de rotatie în miscare de translatie şi invers....

Studiu Documentar privind Procesele de Strunjire

Strunjirea este procedul de prelucrare la care îndepartarea din semifabricat se realizează pe strung, cu ajutorul unei scule numita cuţit,...

Tehnici de fabricație în mecatronică

1. Procese de productie, procese tehnologice si elementele lor componente 1.1. Procese de productie Procesul de productie constituie baza...

Te-ar putea interesa și

Tehnologii și Sisteme de Prelucrare 4

TEMA PROIECTULUI: Sa se realizeze tehnologia de prelucrare a piesei Flansa ovala, avându-se în vedere un lot de 500 de bucati. CAPITOLUL 1....

Proiectarea unui dispozitiv special în fază de documentație de execuție

Să se proiecteze un dispozitiv special în faza de documentaţie de execuţie, pentru prinderea piesei din figura de mai jos, la prelucrarea prin...

Proiectarea procesului tehnologic de fabricare a reperului

PARTEA I: PROIECTAREA PROCESULUI TEHNOLOGIC DE FABRICARE A REPERULUI CAPITOLUL 1 ANALIZA DOCUMENTAŢIEI DE EXECUŢIE A PIESEI 1.1 Rolul funcţional...

Optimizarea Prelucrărilor pe Mașini Unelte cu Comandă Numerică prin Utilizarea Tehnologiilor de Grup

Capitolul 1 TENDINŢE ŞI DEZVOLTĂRI ÎN CONDUCEREA AUTOMATĂ ŞI ADAPTIVĂ A MAŞINILOR UNELTE În timp s-au conturat mai multe direcţii importante în...

Dispozitiv de prindere a piesei în cazul frezării

Tema proiectului Să proiecteze un dispozitiv în fază desen de execuţie pentru prinderea semifabricatului din desenul de mai jos, la prelucrarea...

Tehnologia Fabricării Pistonului

1. Analiza condiţiilor tehnice şi de funcţionare ale reperului pentru care se va proiecta procesul tehnologic. Pistonul îndeplineşte următoarele...

Fabricarea și recondiționarea autovehiculelor - proiectarea arborelui primar

CAP 1. ANALIZA CONDITIILOR TEHNICO-FUNCTIONALE SI A TEHNOLOGICITATII PIESEI SI STABILIREA TIPULUI SISTEMULUI DE PRODUCTIE 1.1 Analiza rolului...

Conceptia și Obținerea Bucselor de Blocare Metalice prin Turnare

CONCEPTIA SI OBŢINEREA BUCSELOR DE BLOCARE METALICE PRIN TURNARE 1. CARACTERIZAREA GENERALA A ANSAMBLULUI DIN CARE FACE PARTE PRODUSUL In...

Ai nevoie de altceva?