Termotehnica si Masini Termice

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Termotehnica si Masini Termice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 5 fisiere doc de 176 de pagini (in total).

Profesor: Cristescu Tudora

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Mecanica, Energetica

Extras din document

1. Concepte si definitii

1.1 Sistem termodinamic

Dezvoltarea stiintelor a impus pentru analiza fenomenelor naturale sau a experimentelor introducerea unor concepte care sa usureze întelegerea acestora. Un concept fundamental îl constituie acela de sistem. Termenul provine din grecescul sistema care înseamna ansamblu, reuniune, punere împreuna a mai multor obiecte.

Pentru notiunea utilizata în tehnica, putem defini sistemul ca un ansamblu de elemente interconectate dinamic, capabil de a se individualiza de mediul ambiant prin realizarea unei functii sau a unui grup de functii.

Astfel, de exemplu, functia unei conducte este de a permite transportul fluidelor sub actiunea unui gradient de presiune sau a câmpului gravitational. Aceasta functie se realizeaza indiferent de materialul din care este alcatuita conducta si de natura fluidului care curge prin ea. În plus, fata de un canal, la o conducta apare si functia de containerizare a fluidului. Rezulta deci, si o protectie a mediului ambiant în cazul fluidelor toxice, poluante chimic, termic sau radioactiv.

Un sistem la care sunt analizate interactiunile energetice dintre partile componente si dintre sistem si mediu înconjurator îl numim sistem termodinamic.

În figura 1.1 sunt prezentate doua exemple de sisteme termodinamice.

Fig. 1.1

Figura 1.1 a) reprezinta un cilindru în care evolueaza un gaz. La partea inferioara cilindrul este închis de un perete mobil denumit piston. Pentru usurinta analizei se defineste un volum de control, reprezentat punctat în figura, ce delimiteaza zona de interes de restul obiectelor. Tot ce ramâne în afara volumului de control reprezinta mediul exterior. Limita volumului de control, desenata printr-o linie punctata defineste granita sistemului, ea poate avea un suport fizic (de exemplu un perete) sau poate fi fictiva. Pentru descrierea matematica a sistemului, granita reprezinta locul unde se definesc conditiile la limita.

Astfel, pentru cilindrul din figura 1.1 a) gazul nu poate iesi sau intra in cilindru, deci granita sistemului (care în acest caz este reprezentata fizic de peretii cilindrului si capul pistonului) nu permite schimbul de substanta cu mediul exterior; în acest caz sistemul se numeste sistem închis. Granita sistemului permite, însa, schimburile energetice cu mediul exterior, sub forma de caldura si / sau lucru mecanic.

În figura 1.1 b) volumul de control defineste un sistem termodinamic format de o portiune dintr-o conducta. Observam ca volumul de control are, în acest caz, si granite fictive, definite pe sectiunea conductei. Prin aceste granite fictive circula un fluid, iar sistemul în care este permis schimbul de substanta cu mediul exterior se numeste sistem deschis.

Daca granita sistemului nu permite schimbul de caldura cu mediul exterior, denumim sistemul ca un sistem adiabat.

În figura 1.2 sunt prezentate sintetic categoriile de sisteme termodinamice functie de schimburile de substanta sau energie ce pot avea loc prin granitele sistemului.

Fisiere in arhiva (5):

 • Termotehnica si Masini Termice
  • C1 - Notiuni generale
   • C1.doc
  • C2 - Principiul I
   • C2.doc
  • C3 - Pincipiul II
   • C3.doc
  • C4 - Gaze reale
   • C4.doc
  • C5 - Arderea combustibililor
   • Termodinamica_Arderii.doc