Tribologie

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 23171
Mărime: 147.00KB (arhivat)
Publicat de: Alma Petre
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Grigore Marian
UNIVERSITATEA AGRARĂ DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE MECANIZARE ŞI AUTOMATIZARE A AGRICULTURII CATEDRA DE REPARAŢII DE MAŞINI ŞI TEHNOLOGIA MATERIALELOR

Extras din curs

PREFAŢĂ

Cursul de lecţii „Tribologie şi fiabilitate” se adresează studenţilor Facultăţii de Mecanizare şi Automatizare a Agriculturii, învăţământ de zi şi fără frecvenţă.

Cursul este întocmit conform planurilor de studii, aprobate de către Ministerul Învăţământului şi Educaţiei şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a Republicii Moldova, este structurat în corelaţie cu curricula cursului (cod S.07.O.017) şi cu programa analitică cadru.

Prezentul curs a fost elaborat ţinând seamă de specificul pregătirii viitorilor ingineri mecanici, specialişti în mecanizarea agriculturii şi industriei reparaţiilor de maşini. Totodată se doreşte un instrument în sprijinul formării unei concepţii corecte privind posibilităţile teoretice şi practice ale tribologiei şi fiabilităţii aplicate în acţiunile de exploatare, mentenanţă preventivă şi corectivă a tehnicii din agricultură.

Adresându-se studenţilor, temele sunt tratate după un algoritm stabilit de autor pentru a uşura modul de înţelegere a cursului.

Fiecare temă este însoţită de planul lecţiei, descrierea materialului necesar pentru înţelegerea temei respective, probe pentru verificarea cunoştinţelor şi adresări la surse suplimentare (manuale, articole, surse electronice etc.). În anexe sunt prezentate obiectivele didactice utilizate de către profesor la expunerea materialului.

Deoarece lucrarea constituie un început în căutarea unor noi metode de prezentare a cursului de tribologie şi fiabilitate studenţilor de la mecanizarea agriculturii, autorul îşi exprimă mulţumirile anticipate tuturor celor care prin propuneri vizează îmbunătăţirea viitoare a acestei lucrări.

1. TRIBOLOGIE (FRECARE, UZARE UNGERE)

Planul lecţiei:

1.1. Consideraţii generale. Stadiul actual al ştiinţei despre tribologie şi fiabilitatea tehnicii agricole. Scopul şi obiectivele cursului.

1.2. Scurtă istorie a cercetărilor în domeniul ungerii, frecării şi uzării.

1.3. Frecarea şi formele ei.

1.4. Uzarea.

1.4. Legile de bază ale uzurii.

1.1 Consideraţii generale

Tribologia, conform DEX-ului, este o ştiinţă care se ocupă cu studiul frecării, ungerii şi uzării mecanismelor (gr. tribo = „a freca”; gr. logia = „teorie, discurs”). Ca ştiinţă, tribologia s-a constituit relativ recent. Noţiunea de tribologie a fost propusă pentru prima dată de către savanţii D.Tabor şi Cameron în anul 1954. Astfel, începând cu mijlocul anilor 60, tribologia a început a fi utilizată ca ştiinţă multidisciplinară care se foloseşte de teoriile şi legile disciplinelor tehnice şi tehnologice, cu scopul de a contribui la reducerea uzurii îmbinărilor de frecare, de a creşte fiabilitatea utilajelor tehnologice, de a exploata raţional maşinile, în vederea obţinerii produselor în condiţii de randament şi de calitate superioară. Ca ştiinţă independentă ea conţine următoarele subramuri: tribotehnica, tribofizica, tribochimia şi tribometria

Tribotehnica cuprinde aplicaţiile practice ale cunoştinţelor tribologice.

Tribofizica se ocupă de fenomenele fizice care se produc la nivel submicroscopic datorită frecării.

Tribochimia se ocupă de transformările în domeniul submicroscopic ale materiei, care se produc, datorită concentraţiilor energetice locale pronunţate, în timpul frecării dintre corpuri.

Tribometria este o totalitate a metodelor de măsurare a intensităţii frecării corpurilor aflate în contact. Aparatele pentru măsurare forţelor de frecare se numesc tribometre.

Stadiul actual al ştiinţei despre tribologie şi fiabilitatea tehnicii agricole este canalizat spre abordarea factorilor ce acţionează în cuplele tribologice şi în tribosistemele de natură omogenă (metal-metal; polimer-polimer) şi mixte (metal-polimer).

Cercetările tribotehnice existente din ingineria agricolă sunt relativ recente şi se referă atât cuplelor noi cât şi celor recondiţionate. Aceste cercetări sunt adresate, ca regulă, unor cazuri concrete ce evidenţiază diferite aspecte privind factorii de influenţă asupra uzurii. Se semnalează preocupări în legătură cu uzarea cuplelor omogene şi mixte funcţie de: parametrii geometrici (dimensiunile şi caracterul îmbinării, precizia de formă şi starea suprafeţelor conjugate, grosimea stratului compensator de uzură); condiţiile tehnologice (regimuri tehnologice de obţinere a pieselor conjugate, metoda de asamblare, viteza de asamblare); proprietăţile fizico-mecanice ale pieselor din cuplă; condiţiile de exploatare (regimuri de exploatare, temperatura mediului, sarcinile exercitate, mediul, durata de exploatare etc.); Se mai profilează unele preocupări ce se referă la: aspectele termice ale frecării în cuplele mixte; modificarea proprietăţilor fizico-mecanice ale semicuplelor prin diferite procedee tehnologice; modelarea diferitor factori tribologici;

Cursul „Tribologie şi fiabilitate” este o finalizare logică a ciclului de cursuri de specialitate „Maşini agricole”, „Tractoare şi automobile”, „Interschimbabilitate, standardizare şi metrologie”, „Maşini-unelte şi prelucrări mecanice” „Mecanizarea şi automatizare proceselor tehnologice din zootehnie”, „Exploatarea parcului de maşini şi tractoare”, „Reparaţii de maşini”, „Fabricare şi recondiţionarea pieselor de schimb”. Totodată, cursul are şi destinaţia de a integra şi consolida cunoştinţele teoretice şi practice obţinute pe parcursul studiilor făcute la facultate, cu scopul de a contribui la creşterea durabilităţii şi fiabilităţii utilajului agricol, de a exploata raţional tehnica din agricultură şi industria prelucrătoare, în vederea obţinerii produselor în condiţii de randament şi de calitate performantă.

1.2. Scurtă istorie a cercetărilor în domeniul ungerii, frecării şi uzării.

Primele cercetări în domeniul luptei cu efectele negative ale frecării îşi au începutul din timpuri străvechi. În Egiptul antic, pentru micşorarea frecării între osie şi butucul roţilor de la car, se folosea ulei animal sau melci, uleiul de măsline.

Problemele frecării aminteau despre sine în cele mai primitive mecanisme, înaintând noi sarcini concomitent cu progresul tehnico-ştiinţific. Astfel au fost descoperite de către arheologi roţi masive de lemn capitonate cu cuie de cupru, care au o vechime de 4,5 mii ani. Scopul capitonării era, evident, protejarea bandajului roţii de uzură, iar cu două mii cinci sute ani în urmă romanii îşi protejau în mod analogic pingeaua încălţămintei.

Un interes deosebit îl prezintă plugurile descoperite în nord-vestul Europei datate cu secolele XIV-XV. Cormanele şi brăzdarele acestor pluguri erau acoperite cu petricele mici foarte dure.

Preview document

Tribologie - Pagina 1
Tribologie - Pagina 2
Tribologie - Pagina 3
Tribologie - Pagina 4
Tribologie - Pagina 5
Tribologie - Pagina 6
Tribologie - Pagina 7
Tribologie - Pagina 8
Tribologie - Pagina 9
Tribologie - Pagina 10
Tribologie - Pagina 11
Tribologie - Pagina 12
Tribologie - Pagina 13
Tribologie - Pagina 14
Tribologie - Pagina 15
Tribologie - Pagina 16
Tribologie - Pagina 17
Tribologie - Pagina 18
Tribologie - Pagina 19
Tribologie - Pagina 20
Tribologie - Pagina 21
Tribologie - Pagina 22
Tribologie - Pagina 23
Tribologie - Pagina 24
Tribologie - Pagina 25
Tribologie - Pagina 26
Tribologie - Pagina 27
Tribologie - Pagina 28
Tribologie - Pagina 29
Tribologie - Pagina 30
Tribologie - Pagina 31
Tribologie - Pagina 32
Tribologie - Pagina 33
Tribologie - Pagina 34
Tribologie - Pagina 35
Tribologie - Pagina 36
Tribologie - Pagina 37
Tribologie - Pagina 38
Tribologie - Pagina 39
Tribologie - Pagina 40
Tribologie - Pagina 41
Tribologie - Pagina 42
Tribologie - Pagina 43
Tribologie - Pagina 44
Tribologie - Pagina 45
Tribologie - Pagina 46
Tribologie - Pagina 47
Tribologie - Pagina 48
Tribologie - Pagina 49
Tribologie - Pagina 50
Tribologie - Pagina 51
Tribologie - Pagina 52
Tribologie - Pagina 53
Tribologie - Pagina 54
Tribologie - Pagina 55
Tribologie - Pagina 56
Tribologie - Pagina 57
Tribologie - Pagina 58
Tribologie - Pagina 59
Tribologie - Pagina 60
Tribologie - Pagina 61
Tribologie - Pagina 62
Tribologie - Pagina 63
Tribologie - Pagina 64
Tribologie - Pagina 65
Tribologie - Pagina 66
Tribologie - Pagina 67
Tribologie - Pagina 68
Tribologie - Pagina 69
Tribologie - Pagina 70
Tribologie - Pagina 71
Tribologie - Pagina 72
Tribologie - Pagina 73
Tribologie - Pagina 74
Tribologie - Pagina 75
Tribologie - Pagina 76
Tribologie - Pagina 77
Tribologie - Pagina 78
Tribologie - Pagina 79
Tribologie - Pagina 80
Tribologie - Pagina 81
Tribologie - Pagina 82
Tribologie - Pagina 83
Tribologie - Pagina 84
Tribologie - Pagina 85
Tribologie - Pagina 86
Tribologie - Pagina 87

Conținut arhivă zip

  • Tribologie.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorizarea stării rulmenților cu aplicație în mecatronică

Memoriu justificativ In cadrul fiecarei cercetari desfasurate, indiferent de domeniul la care ne referim, rezultatele obtinute pe cale teoretica...

Stand pentru simularea mersului uman

Capitolul 1 : ANATOMIA ŞI PATOLOGIA ARTICULAŢIEI DE ŞOLD 1.1. Generalităţi Articulaţiile umane reprezintă un exemplu particular de articulaţii...

Proiectarea unei Piese de Tip Arbore

ETAPA I. ALEGEREA MATERIALULUI. Conform desenului de executie piesa din tema este confectionata din OLC 45 STAS 880 - ; cu urmatoarele...

Detectarea Defectelor

I. ARGUMENTUL Conceptele de defect şi defectare sunt generale şi au o arie de cuprindere practică foarte largă. Ca urmare, pentru o analiză...

Proiectarea atelierelor pentru mentenanța preventivă

Cap. I Introducere Mentenanta Mentenanta reprezinta un obiectiv deosebit de important pentru Terotehnica Automobilelor si se refera la...

Proiectarea tehnologică a unei contrapiulițe

1. ANALIZA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A PIESEI DE PRELUCRAT Prin analiza constructiv-tehnologica inginerul tehnolog identifica in desenul de...

Studiu privind variația parametrilor inițiali ai temperaturii în sistemele moderne de măsurare și prelucrare a datelor

Notiuni generale 1. Definirea erorii de masurare În practica, se observa ca întotdeauna valoarea numerica reala X a unei marimi fizice masurate...

Înlocuirea pieselor deteriorate - lagăre cu rostogolire

1. ARGUMENT Organele de maşini ce materializează cuplele cinematice de rotaţie şi ale căror elemente componente au o mişcare relativă de...

Te-ar putea interesa și

Cercetări teoretice și experimentale privind dinamica și fiabilitatea rulmenților hibrizi

CAPITOLUL 1 STADIUL CERCETARILOR IN DOMENIUL RULMENTILOR RADIALI AXIALI CU BILE DE CONSTRUCTIE CLASICA SI HIBRIDA 1.1. Rulmenti hibrizi cu...

Mase plastice pentru roți dințate

I. PROIECAREA ORGANELOR DE MAŞINI DIN MASE PLASTICE Angrenajele din mase plastice s-au poziţionat ca alternative serioase pentru cele metalice...

Proiectarea unei stări tribologice la un sistem arbore-lagăre

INTRODUCERE Din antichitate oamenii au observat ca introducerea intre doua suprafețe solide in contact si mișcare relativa a unei grăsimi animale...

Materiale Ceramice Utilizate în Industrie

INTRODUCERE Ceramica constituie o grupă importantă de mărfuri care cuprinde o gamă largă de produse: articole de menaj, articole decorative,...

Malaxorul de carne sub vid tip macavid 400

INTRODUCERE Industriile în care materiile prime sunt supuse unor procese fizico-mecanice sau fizico-biochimice-chimice în scopul modificării...

Stand pentru Testarea Elementelor de Siguranță și Comandă din Sistemele cu Fluide sub Presiune

Capitolul 1. Introducere Sistemele cu fluide sub presiune constituie un domeniu cu o extrem de largă extindere şi complexitate la care se impun...

Stand pentru Studiul Aspectelor Tribologice la Protezele de Șold

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI GENERALE DE BIOMECANICĂ 1.1. Generalităţi Biomecanica este ştiinţa care aplică legile mecanicii la studiul biosistemelor:...

Presă cu pârghii

II. FISA DE LUCRU Nr. Crt. Data Continutul Etapei Realizat Obs. 1 14.10.2005 Primire tema. 2 27.10.2005 Analiza cinetostatica a...

Ai nevoie de altceva?