Chirurgie

Curs
9.5/10 (6 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 397 în total
Cuvinte : 275081
Mărime: 1.09MB (arhivat)
Publicat de: Sanda Stroe
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Capitolul 1. INSTRUMENTARUL CHIRURGICAL

1. Instrumente pentru incizia (secţionarea) ţesuturilor

1.1. Instrumente pentru incizia (secţionarea) simplă a ţesuturilor

Bisturiul este compus din lamă şi mâner. După forma lamei se distinge: bisturiul drept sau ascuţit (folosit cu predilecţie în puncţii şi debridări), bisturiul curb sau convex (care se foloseşte în efectuarea inciziilor lungi). Dacă la unele tipuri de bisturie, lama face corp comun cu mânerul, la alte tipuri, lama se poate schimba, fiind destinată unei utilizări unice. La rândul lor, lamele au dimensiuni şi forme variate, în raport cu destinaţia lor. Astfel, unele sunt mai late, cu vârful semioval şi se folosesc pentru incizii cutanate, altele, mai îngroşate, cu vârful ascuţit, folosite pentru incizia unor orificii sau traiecte fistuloase scurte, altele, cu vârful îndoit etc.

Montarea lamei la mâner se face cu ajutorul unei pense Pean: se prinde porţiunea lată, la nivelul muchiei şi se fixează în locaşul de pe mâner, prin alunecare dinainte spre înapoi. Scoaterea lamei se face prin prinderea ei cu pensa la nivelul opus vârfului, ridicarea din locaşul respectiv şi alunecarea în sens invers.

Bisturiul electric se foloseşte pentru secţionarea ţesuturilor. Partea activă (lama subţire din metal sau bucla din fir subţire) se introduce într-un mâner prevăzut cu un întrerupător, care se continuă cu un conductor montat la un transformator, ce se alimentează de la reţeaua electrică şi care transformă curentul electric de la 220 V la 6 V şi 7,5 A. Datorită rezistenţelor electrice, intensitatea curentului poate fi variabilă, servind la electrosecţiune sau la electrocoagulare.

Tenotomul este un instrument asemănător bisturiului, de care se deosebeşte prin lama mai lungă şi vârful butonat. Tenotomul poate fi drept sau curb şi se foloseşte la secţionarea tendoanelor. Atât tenotomul, cât şi bisturiul, pot avea lama detaşabilă.

Foarfeca chirurgicală. După direcţia braţelor există foarfeci drepte, curbe şi cudate, fiecare dintre acestea putând avea vârfurile ascuţite sau boante. Foarfeca chirurgicală se foloseşte la incizia ţesuturilor, excizia ţesuturilor bolnave şi a tumorilor etc.

Foaia de jales are un mâner şi o lamă curbată pe lat. Poate fi simplă, când lama are o singură margine ascuţită (în acest caz este pentru mâna dreaptă sau stângă) sau dublă, când are ambele margini ascuţite. Se foloseşte în operaţii pe copită şi ongloane.

Decolatorul de periost poate fi drept (model Farabeuf), curb (la stânga sau la dreapta), în T, canelat, cudat şi respectiv decolatorul curb pentru coastă.

Fierăstrăul chirurgical se prezintă sub următoarele forme: fierăstrăul lamă (prevăzut cu mâner sau cadru metalic), fierăstrăul în formă de lanţ şi fierăstrăul de sârmă (Gigli, Olivecrona). Fierăstraiele chirurgicale sunt întrebuinţate în operaţii pe coarne şi în osteotomii.

Trepanul este un fierăstrău circular, cu ajutorul căruia se extrage din compacta oaselor late o rondelă, pentru a se deschide cavitatea sinusurilor sau cavităţile nazale. Piesa sa principală este coroana (fierăstrăul circular), în mijlocul căreia se află o tijă cu vârf piramidal (acest vârf fixează instrumentul în locul de elecţie al trepanaţiei). Există trepan manual şi trepan electric.

1.2. Instrumente pentru secţionare şi strivire

Majoritatea acestor instrumente sunt reprezentate de pensele de castrare, care fac hemostaza la închiderea braţelor, prin strivirea cordonului. Pensele de castrare (Reimers, Verboczy, Haussman, Burdizzo, Serra, Hetzel, ecrasorul Chassaignac) au două braţe articulate, prevăzute la extremitatea distală cu ramuri pentru strivirea cordonului.

Secţionarea cordonului se realizează fie prin marginea externă, tăioasă, a braţelor, fie printr-un cuţit situat deasupra (exclusiv în cazul pensei Reimers). Pensele de castrare se aplică pe cordon în aşa fel ca şurubul aflat pe articulaţia braţelor să rămână în afară, astfel ca forcipresura să se producă în partea internă, iar secţionarea, în partea externă a cordonului.

Pensa Burdizzo efectuează strivirea cordonului testicular prin traversul pielii. Se întrebuinţează pentru castrarea nesângeroasă a taurilor şi a berbecilor şi are forma unui cleşte cu extremităţile distale neascuţite, boante. Braţele sunt dublu articulate pentru a asigura stabilitatea poziţiei care i se dă. Unele pense Burdizzo prezintă stopcordon, adică un dispozitiv care împiedică alunecarea cordonului testicular dintre braţe în timpul strivirii lui.

Ecrasorul Chassaignac produce o secţionare lentă, prin strângerea unei anse în formă de lanţ. Lanţul ecrasorului este adăpostit într-o teacă metalică şi poate fi strâns printr-un resort sau prin mişcări de pendulare ale mânerului, aflat la extremitatea proximală a instrumentului. Ecrasorul prezintă avantajul că lanţul său poate fi condus în profunzimea cavităţii abdominale, însă pe timpul folosirii trebuie controlat dacă nu s-au angajat porţiuni de viscere în ansă. Se foloseşte în ovariectomie la iapă şi vacă, precum şi în operaţia de criptorhidie la animalele mari.

1.3. Instrumente pentru raclarea şi îndepărtarea ţesuturilor

Lingura Volkmann prezintă la una sau la ambele extremităţi câte o escavaţie cu margini tăioase şi rezistente. Se foloseşte la raclarea ţesuturilor moi, a celor mortificate din focarele septice, precum şi a ţesuturilor osoase necrozate, ramolite.

Reneta se întrebuinţează în operaţii pe copită, ongloane şi coarne. Se compune din mâner şi o lamă tăioasă, îndoită la vârf sub formă de buclă. Reneta simplă poate fi pentru mâna dreaptă sau stângă, după orientarea părţii tăioase, iar cea dublă are ambele margini tăioase.

Chiureta în ansă are o ansă distală completă, cu o margine ascuţită şi un mâner. Se foloseşte la raclarea ţesuturilor dure, cu modificări patologice.

Cuţitul Buss este asemănător chiuretei în ansă. Prezintă o întrerupere a buclei la locul de unire cu tija mânerului şi serveşte îndeosebi la raclarea ţesuturilor dure mortificate.

Dalta, dreaptă sau curbă, este utilizată la îndepărtarea eschilelor osoase.

Cauterul se prezintă sub trei forme: ascuţit (conic), olivar şi în formă de secure.

Termocauterul Paquelin funcţionează cu benzină şi este compus din următoarele piese: rezervor pentru benzină, dispozitiv de insuflare şi vaporizare, ace de platină de diferite forme şi o lampă cu alcool. Acul de platină se încălzeşte până la incandescenţă în flacăra de alcool, după care se menţine incandescent prin arderea vaporilor de benzină insuflaţi din rezervor.

Autocauterul (zoocauterul Dechery) funcţionează cu eter.

Cauterul electric are anse de platină în formă de cuţit, sferă şi buclă, care se aduc la incandescenţă cu ajutorul curentului electric.

Cauterele sunt folosite în unele forme cronice de boală, pentru acutizarea proceselor, în afecţiuni cronice ale membrelor, articulaţiilor, precum şi în hemostază şi deschiderea abceselor.

2. Instrumente pentru hemostază

Pensele hemostatice acţionează prin forcipresură, după aplicare pe extremităţile vaselor secţionate. Cele mai utilizate în chirurgie sunt: pensa Pean (are vârful rotunjit şi mai multe renuri pe feţele interne ale extremităţilor distale), pensa Kocher (este prevăzută la extremitatea distală cu dinţi, ambele pense hemostatice pot fi curbe sau drepte), pensa Sthal (similară agrafei Schadel de fixat câmpuri, dar cu extremităţile libere în formă de cioc de raţă).

Preview document

Chirurgie - Pagina 1
Chirurgie - Pagina 2
Chirurgie - Pagina 3
Chirurgie - Pagina 4
Chirurgie - Pagina 5
Chirurgie - Pagina 6
Chirurgie - Pagina 7
Chirurgie - Pagina 8
Chirurgie - Pagina 9
Chirurgie - Pagina 10
Chirurgie - Pagina 11
Chirurgie - Pagina 12
Chirurgie - Pagina 13
Chirurgie - Pagina 14
Chirurgie - Pagina 15
Chirurgie - Pagina 16
Chirurgie - Pagina 17
Chirurgie - Pagina 18
Chirurgie - Pagina 19
Chirurgie - Pagina 20
Chirurgie - Pagina 21
Chirurgie - Pagina 22
Chirurgie - Pagina 23
Chirurgie - Pagina 24
Chirurgie - Pagina 25
Chirurgie - Pagina 26
Chirurgie - Pagina 27
Chirurgie - Pagina 28
Chirurgie - Pagina 29
Chirurgie - Pagina 30
Chirurgie - Pagina 31
Chirurgie - Pagina 32
Chirurgie - Pagina 33
Chirurgie - Pagina 34
Chirurgie - Pagina 35
Chirurgie - Pagina 36
Chirurgie - Pagina 37
Chirurgie - Pagina 38
Chirurgie - Pagina 39
Chirurgie - Pagina 40
Chirurgie - Pagina 41
Chirurgie - Pagina 42
Chirurgie - Pagina 43
Chirurgie - Pagina 44
Chirurgie - Pagina 45
Chirurgie - Pagina 46
Chirurgie - Pagina 47
Chirurgie - Pagina 48
Chirurgie - Pagina 49
Chirurgie - Pagina 50
Chirurgie - Pagina 51
Chirurgie - Pagina 52
Chirurgie - Pagina 53
Chirurgie - Pagina 54
Chirurgie - Pagina 55
Chirurgie - Pagina 56
Chirurgie - Pagina 57
Chirurgie - Pagina 58
Chirurgie - Pagina 59
Chirurgie - Pagina 60
Chirurgie - Pagina 61
Chirurgie - Pagina 62
Chirurgie - Pagina 63
Chirurgie - Pagina 64
Chirurgie - Pagina 65
Chirurgie - Pagina 66
Chirurgie - Pagina 67
Chirurgie - Pagina 68
Chirurgie - Pagina 69
Chirurgie - Pagina 70
Chirurgie - Pagina 71
Chirurgie - Pagina 72
Chirurgie - Pagina 73
Chirurgie - Pagina 74
Chirurgie - Pagina 75
Chirurgie - Pagina 76
Chirurgie - Pagina 77
Chirurgie - Pagina 78
Chirurgie - Pagina 79
Chirurgie - Pagina 80
Chirurgie - Pagina 81
Chirurgie - Pagina 82
Chirurgie - Pagina 83
Chirurgie - Pagina 84
Chirurgie - Pagina 85
Chirurgie - Pagina 86
Chirurgie - Pagina 87
Chirurgie - Pagina 88
Chirurgie - Pagina 89
Chirurgie - Pagina 90
Chirurgie - Pagina 91
Chirurgie - Pagina 92
Chirurgie - Pagina 93
Chirurgie - Pagina 94
Chirurgie - Pagina 95
Chirurgie - Pagina 96
Chirurgie - Pagina 97
Chirurgie - Pagina 98
Chirurgie - Pagina 99
Chirurgie - Pagina 100
Chirurgie - Pagina 101
Chirurgie - Pagina 102
Chirurgie - Pagina 103
Chirurgie - Pagina 104
Chirurgie - Pagina 105
Chirurgie - Pagina 106
Chirurgie - Pagina 107
Chirurgie - Pagina 108
Chirurgie - Pagina 109
Chirurgie - Pagina 110
Chirurgie - Pagina 111
Chirurgie - Pagina 112
Chirurgie - Pagina 113
Chirurgie - Pagina 114
Chirurgie - Pagina 115
Chirurgie - Pagina 116
Chirurgie - Pagina 117
Chirurgie - Pagina 118
Chirurgie - Pagina 119
Chirurgie - Pagina 120
Chirurgie - Pagina 121
Chirurgie - Pagina 122
Chirurgie - Pagina 123
Chirurgie - Pagina 124
Chirurgie - Pagina 125
Chirurgie - Pagina 126
Chirurgie - Pagina 127
Chirurgie - Pagina 128
Chirurgie - Pagina 129
Chirurgie - Pagina 130
Chirurgie - Pagina 131
Chirurgie - Pagina 132
Chirurgie - Pagina 133
Chirurgie - Pagina 134
Chirurgie - Pagina 135
Chirurgie - Pagina 136
Chirurgie - Pagina 137
Chirurgie - Pagina 138
Chirurgie - Pagina 139
Chirurgie - Pagina 140
Chirurgie - Pagina 141
Chirurgie - Pagina 142
Chirurgie - Pagina 143
Chirurgie - Pagina 144
Chirurgie - Pagina 145
Chirurgie - Pagina 146
Chirurgie - Pagina 147
Chirurgie - Pagina 148
Chirurgie - Pagina 149
Chirurgie - Pagina 150
Chirurgie - Pagina 151
Chirurgie - Pagina 152
Chirurgie - Pagina 153
Chirurgie - Pagina 154
Chirurgie - Pagina 155
Chirurgie - Pagina 156
Chirurgie - Pagina 157
Chirurgie - Pagina 158
Chirurgie - Pagina 159
Chirurgie - Pagina 160
Chirurgie - Pagina 161
Chirurgie - Pagina 162
Chirurgie - Pagina 163
Chirurgie - Pagina 164
Chirurgie - Pagina 165
Chirurgie - Pagina 166
Chirurgie - Pagina 167
Chirurgie - Pagina 168
Chirurgie - Pagina 169
Chirurgie - Pagina 170
Chirurgie - Pagina 171
Chirurgie - Pagina 172
Chirurgie - Pagina 173
Chirurgie - Pagina 174
Chirurgie - Pagina 175
Chirurgie - Pagina 176
Chirurgie - Pagina 177
Chirurgie - Pagina 178
Chirurgie - Pagina 179
Chirurgie - Pagina 180
Chirurgie - Pagina 181
Chirurgie - Pagina 182
Chirurgie - Pagina 183
Chirurgie - Pagina 184
Chirurgie - Pagina 185
Chirurgie - Pagina 186
Chirurgie - Pagina 187
Chirurgie - Pagina 188
Chirurgie - Pagina 189
Chirurgie - Pagina 190
Chirurgie - Pagina 191
Chirurgie - Pagina 192
Chirurgie - Pagina 193
Chirurgie - Pagina 194
Chirurgie - Pagina 195
Chirurgie - Pagina 196
Chirurgie - Pagina 197
Chirurgie - Pagina 198
Chirurgie - Pagina 199
Chirurgie - Pagina 200
Chirurgie - Pagina 201
Chirurgie - Pagina 202
Chirurgie - Pagina 203
Chirurgie - Pagina 204
Chirurgie - Pagina 205
Chirurgie - Pagina 206
Chirurgie - Pagina 207
Chirurgie - Pagina 208
Chirurgie - Pagina 209
Chirurgie - Pagina 210
Chirurgie - Pagina 211
Chirurgie - Pagina 212
Chirurgie - Pagina 213
Chirurgie - Pagina 214
Chirurgie - Pagina 215
Chirurgie - Pagina 216
Chirurgie - Pagina 217
Chirurgie - Pagina 218
Chirurgie - Pagina 219
Chirurgie - Pagina 220
Chirurgie - Pagina 221
Chirurgie - Pagina 222
Chirurgie - Pagina 223
Chirurgie - Pagina 224
Chirurgie - Pagina 225
Chirurgie - Pagina 226
Chirurgie - Pagina 227
Chirurgie - Pagina 228
Chirurgie - Pagina 229
Chirurgie - Pagina 230
Chirurgie - Pagina 231
Chirurgie - Pagina 232
Chirurgie - Pagina 233
Chirurgie - Pagina 234
Chirurgie - Pagina 235
Chirurgie - Pagina 236
Chirurgie - Pagina 237
Chirurgie - Pagina 238
Chirurgie - Pagina 239
Chirurgie - Pagina 240
Chirurgie - Pagina 241
Chirurgie - Pagina 242
Chirurgie - Pagina 243
Chirurgie - Pagina 244
Chirurgie - Pagina 245
Chirurgie - Pagina 246
Chirurgie - Pagina 247
Chirurgie - Pagina 248
Chirurgie - Pagina 249
Chirurgie - Pagina 250
Chirurgie - Pagina 251
Chirurgie - Pagina 252
Chirurgie - Pagina 253
Chirurgie - Pagina 254
Chirurgie - Pagina 255
Chirurgie - Pagina 256
Chirurgie - Pagina 257
Chirurgie - Pagina 258
Chirurgie - Pagina 259
Chirurgie - Pagina 260
Chirurgie - Pagina 261
Chirurgie - Pagina 262
Chirurgie - Pagina 263
Chirurgie - Pagina 264
Chirurgie - Pagina 265
Chirurgie - Pagina 266
Chirurgie - Pagina 267
Chirurgie - Pagina 268
Chirurgie - Pagina 269
Chirurgie - Pagina 270
Chirurgie - Pagina 271
Chirurgie - Pagina 272
Chirurgie - Pagina 273
Chirurgie - Pagina 274
Chirurgie - Pagina 275
Chirurgie - Pagina 276
Chirurgie - Pagina 277
Chirurgie - Pagina 278
Chirurgie - Pagina 279
Chirurgie - Pagina 280
Chirurgie - Pagina 281
Chirurgie - Pagina 282
Chirurgie - Pagina 283
Chirurgie - Pagina 284
Chirurgie - Pagina 285
Chirurgie - Pagina 286
Chirurgie - Pagina 287
Chirurgie - Pagina 288
Chirurgie - Pagina 289
Chirurgie - Pagina 290
Chirurgie - Pagina 291
Chirurgie - Pagina 292
Chirurgie - Pagina 293
Chirurgie - Pagina 294
Chirurgie - Pagina 295
Chirurgie - Pagina 296
Chirurgie - Pagina 297
Chirurgie - Pagina 298
Chirurgie - Pagina 299
Chirurgie - Pagina 300
Chirurgie - Pagina 301
Chirurgie - Pagina 302
Chirurgie - Pagina 303
Chirurgie - Pagina 304
Chirurgie - Pagina 305
Chirurgie - Pagina 306
Chirurgie - Pagina 307
Chirurgie - Pagina 308
Chirurgie - Pagina 309
Chirurgie - Pagina 310
Chirurgie - Pagina 311
Chirurgie - Pagina 312
Chirurgie - Pagina 313
Chirurgie - Pagina 314
Chirurgie - Pagina 315
Chirurgie - Pagina 316
Chirurgie - Pagina 317
Chirurgie - Pagina 318
Chirurgie - Pagina 319
Chirurgie - Pagina 320
Chirurgie - Pagina 321
Chirurgie - Pagina 322
Chirurgie - Pagina 323
Chirurgie - Pagina 324
Chirurgie - Pagina 325
Chirurgie - Pagina 326
Chirurgie - Pagina 327
Chirurgie - Pagina 328
Chirurgie - Pagina 329
Chirurgie - Pagina 330
Chirurgie - Pagina 331
Chirurgie - Pagina 332
Chirurgie - Pagina 333
Chirurgie - Pagina 334
Chirurgie - Pagina 335
Chirurgie - Pagina 336
Chirurgie - Pagina 337
Chirurgie - Pagina 338
Chirurgie - Pagina 339
Chirurgie - Pagina 340
Chirurgie - Pagina 341
Chirurgie - Pagina 342
Chirurgie - Pagina 343
Chirurgie - Pagina 344
Chirurgie - Pagina 345
Chirurgie - Pagina 346
Chirurgie - Pagina 347
Chirurgie - Pagina 348
Chirurgie - Pagina 349
Chirurgie - Pagina 350
Chirurgie - Pagina 351
Chirurgie - Pagina 352
Chirurgie - Pagina 353
Chirurgie - Pagina 354
Chirurgie - Pagina 355
Chirurgie - Pagina 356
Chirurgie - Pagina 357
Chirurgie - Pagina 358
Chirurgie - Pagina 359
Chirurgie - Pagina 360
Chirurgie - Pagina 361
Chirurgie - Pagina 362
Chirurgie - Pagina 363
Chirurgie - Pagina 364
Chirurgie - Pagina 365
Chirurgie - Pagina 366
Chirurgie - Pagina 367
Chirurgie - Pagina 368
Chirurgie - Pagina 369
Chirurgie - Pagina 370
Chirurgie - Pagina 371
Chirurgie - Pagina 372
Chirurgie - Pagina 373
Chirurgie - Pagina 374
Chirurgie - Pagina 375
Chirurgie - Pagina 376
Chirurgie - Pagina 377
Chirurgie - Pagina 378
Chirurgie - Pagina 379
Chirurgie - Pagina 380
Chirurgie - Pagina 381
Chirurgie - Pagina 382
Chirurgie - Pagina 383
Chirurgie - Pagina 384
Chirurgie - Pagina 385
Chirurgie - Pagina 386
Chirurgie - Pagina 387
Chirurgie - Pagina 388
Chirurgie - Pagina 389
Chirurgie - Pagina 390
Chirurgie - Pagina 391
Chirurgie - Pagina 392
Chirurgie - Pagina 393
Chirurgie - Pagina 394
Chirurgie - Pagina 395
Chirurgie - Pagina 396
Chirurgie - Pagina 397

Conținut arhivă zip

  • Chirurgie.doc

Alții au mai descărcat și

Supravegherea nutrițională

SUPRAVEGHEREA NUTRITIONAL-METABOLICA A ANIMALELOR I. INTRODUCERE IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE ÎN CRESTEREA SI APARAREA...

Specificul alimentației vacilor de lapte

Introducere Hrănirea raţională a animalelor este unul din cei mai importanţi factori care acţionează asupra creşterii, greutăţii şi formelor...

Diagnostic diferențial în bolile infecțioase la ovine

Este o boală infectocontagioasă produsă de un virus caracterizată prin erupție veziculo-pustuloasă cu localizări predominant bucale, podale,...

Sindromul de rabdomioliza la cabaline

Rabdomioliza de efort a cailor este o miopatie a cailor manifestată prin: durere musculară, contractura musculaturii posterioare, disfuncție...

Prelevarea probelor de sânge și urină la animale

1. Prelevarea sângelui În patologia veterinăra există afecțiuni care necesită executarea obligatorie de examene ale sângelui. Astfel, în anemii,...

Fiziologie

) Sangele 1. Proprietăţile fizico-chimice ale sângelui: Culoarea sangelui este rosie si este data de pigmentul respirator, hemoglobina din...

Farmacologie

ANTIBIOTICE In sens restrans, se definesc ca substante antimicrobiene elaborate de celule vii. Obisnuit se obtin prin extractie din culturi de...

Propedeutică Chirurgicală

Este bine de reţinut... Lucrarea se adresează studenţilor în Medicină Veterinară care pregătesc examenul al doilea la disciplina de Propedeutică...

Te-ar putea interesa și

Complicațiile după chirurgia cancerului rectal jos situat

PARTEA GENERALĂ Introducere Cancerul rectal reprezintă 28% din totalul cancerelor colorectale, reprezentând a 2-a cea mai frecventă localizare a...

Tratamentul Medical și Chirurgical în Sterilitatea de Origine Tubara

CAPITOLUL I DEFINITIA STERILITATII Definitia sterilitatii poate fi enuntata ca fiind absenta conceptiei la un cuplu care duce o viata sexuala...

Bolile Chirurgicale ale Pielii la Animale

CAPITOLUL 1 ARGUMENT 1.1. ANALIZATORUL CUTANAT Analizatorul cutanat are rolul de a culege excitatiile termice, tactile si dureroase având...

Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase

INTRODUCERE Colecistita acuta este o afectiune care se intalneste la orice varsta, cu maximum de frecventa la varsta mijlocie. Raportul...

Tratamentul medico-chirurgical în otitele medii

PARTE GENERALA I. INTRODUCERE Definitie : Otita medie supurata cronica se caracterizează printr-o perforaţie persistentă a timpanului, însoţită...

Importanța Factorilor de Risc la Pacientul Chirurgical

I. INTRODUCERE I.1 Motivatie – importanta Studii efectuate asupra evolutiei postoperatorii releva un risc inalt inca asociat interventiei...

Chirurgia plastică și reparatorie

҉ Chirurgia plastică-definiție și principii ҉ Dicționarul medical definește chirurgia plastică drept chirurgia care se ocupă cu...

Propedeutică Chirurgicală

Este bine de reţinut... Lucrarea se adresează studenţilor în Medicină Veterinară care pregătesc examenul al doilea la disciplina de Propedeutică...

Ai nevoie de altceva?