Fiziologie

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Fiziologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina Veterinara

Extras din document

1.) Manifestarile materiei vii : metabolismul , miscarea , ieitabilitatea , cresterea si diferentierea , reproducerea si ereditatea , rezistenta active si adaptarea , imbatranirea si moartea .

Metabolismul - schimb reciproc si permanent de substanta si energie dintre organism si mediu inconjurator .

2 cai – anabolica – reprezinta sinteza cu consum de energie a substantelor proprii organismului pe baza componentelor mediului si predomina la animalele tinere in crestere .

- catabolismul – consta in utilizarea substantelor proprii organismului avand ca rezultat materie lipsita de viata si energie , este proprie animalelor aflate la maturitate sau in faza de imbatranire .

Miscarea – forma de raspuns a organismului la actiunea factorilor de mediu , este prezente de la nivel celuar la macro-organisme .

Iritabilitatea – organismele reactioneaza la factorii de m ediu extern sau intern prin modificari a intensitatii si sensului proceselor metabolice . Este propriu celulei nervoase , musculare si glandulare .

Cresterea si diferentierea – Cresterea – este rezultatul acumularii de substanta in interiorul celulelor ( predomina anabolismul ) avand ca effect o hipertrofiere si o multiplicare a celulelor .

- Diferentierea – apar modificari morfologice si functionale calitative care duc la diferentiere si la dezvoltarea organismului .

Reproducerea si ereditatea – organismele ajunse la un anumit grad de dezvoltare sunt capabile sa produca organisme asemanatoare .

Rezistenta activa si adaptarea – Rezistenta activa – este capacitatea organismului de-a reactiona la actiunea factorilor de mediu prin modificari metabolice si/sau functionale .

- Adaptarea – rezultat al acestor modificari , organismul realizeaza supravietuirea ca individ si ca specie .

Imbatranirea si moartea – sunt datorate fenomenului de apoptoza si a acumularii de metaboliti ( dezasimilatii ) .

2.)Propietatile neuronilor : excitabilitatea , conductibilitatea , nemultiplicarea , degenerarea , secretia de mediatori chimici , neurocrinia .

Excitabilitatea – proprietatea de-a reactiona la un stimul prin producerea de potential de actiune numit influx nervos .

Conductibilitatea - capacitatea neuronilor de-a conduce specific prin structurile lor , influxul nervos , sensul conducerii excitatiei este : in dentrite celuliped , in axon celulifug .

Nemultiplicarea - neuronii si celulele musculare sunt intr-un numar fix la momentul nasterii unui individ . In timpul existenteti individului , neuronii care mor nu se ma refac , nu mai sunt inlocuiti de alti neuroni ci de celule gliale .

Degenerarea – prelungirilor dentritice si/sau axonice care si-au pierdut legaturile cu pericarionul = degenerescenta walleriana .

Secretia de mediator chimic – substanta chimica secretata la nivelul butonului terminal axonic al unui neuron activ ( prezinta potential de actiune ) si are rolul in transmiterea influxului nervos prin sinapsa la neuronul vecin sau la glande si muschi care reprezinta organe efectuare .

Neurocrinia – specifica unor neuroni din hipotalamus medulosuprarenala , din sistemul nervos gastro-intestinal si consta in secretia de neurohormon cand sunt activati neuronii din structurele respective .

3.) Proprietatile nervilor.

Excitabilitatea – capacitatea nervului de a genera influx nervos ( potential de actiune ) la actiunea unui stimul care poate fi liminal ( de prag ), sau supraliminal. Exista si stimul subliminal care, insa, nu dezvolta influx nervos. Nervul raspunde la stimulul liminal si la cel supraliminal prin acelasi potential de actiune ( influx nervos ): legea „tot sau nimic”. Pentru a provoca un raspuns, stimulul trebuie sa aiba o anumita bruschete – prag de hlimaliza.

Conductibilitatea – capacitatea nervului de a propaga influxul nervos prin structurile sale de la un segment activ la altul vicin, inactiv. Propagarea influxului nervos se realizeaza „din aproape in aproape” in fibrele amielinice si saltatoriu in fibrele mielinice ( de la o strangulatie Ranvier la alta ). Mecanismul autopropagari infuxului nervos consta in proprietatea sarcinilor pozitive de a se deplasa spre cele negative. In segmentul excitat al unui nerv are loc negativarea la exterior si pozitivarea la interior, respectiv aparitia potentialului de actiune. Deplasarea sarcinilor pozitive spre cele negative se realizeaza la suprafata nervului din segmentul neexcitat spre zona excitata; in interiorul nervului, de la zona excitata, sarcinile pozitive se deplaseaza in zona aflata inca in repaus. Se formeaza astfel curenti locali Hermann care vor deplasa influxul nervos ca pe o unda de negativare.

Infatigabilitatea – nervu nu oboseste.

Labilitatea – capacitatea nervului de a raspunde la fiecare stimul prin crearea unui potential de actiune.

4.) Functile nervilor.

Trofica asupra organelor interne – organele s-ar atrofia daca s-ar intrerupe legaturile lor cu nervi de care depind.

Conducerea specifica a influxului nervos.

- nervii formati din prelungirile dendritice ale neuronilor sunt nervi senzitivi si conduc influxul nervos centripet.

- nervii formati din prelungirile axonice ale neuronilor sunt nervi motori si conduc influxul nervos centrifug

Fisiere in arhiva (1):

  • Fiziologie.doc

Alte informatii

an I, Spiru Haret