Microbiologie

Curs
7.8/10 (5 voturi)
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4445
Mărime: 42.94KB (arhivat)
Cost: Gratis
CURS COMPLET MICROBIOLOGIE , ANUL I , ZOOTEHNIE , SEM II

Extras din document

CURS 1

Scurt istoric

Microbiologia este stiinta care se ocupa cu studiul organismelor cu dimensiuni foarte mici care nu pot fi observate cu ochiul liber . Microrganismele prezinta o structura relativ simpla si se impart in mai multe categorii :

-alge

-bacterii

-fungi

-virusuri

-prioni

Etapele dezvoltarii microbiologiei ca stiinta :

-I- Etapa intuitiva -> se admite existenta microrganismelor (bacteriilor) si se elaboreaza teoria contagiunii: Bolile sunt provocate de organisme minuscule care sunt entitati vii capabile de multiplicare .

-II- Etapa 2 – se studiaza bacteriile si se realizeaza clasificarea acestora (sfarsitul sec.XVII , a-2-a jumatate a sec.XIX )

Se descopera microscopul si se infirma teoria aparitiei spontane a microrganismelor ( in acea perioada se considera ca microrganismele se datoreaza unor forte vegetative de natura divina .

-III- Etapa 3 – se fundamenteaza cunostintele despre bacteriologie. Intemeietorul microbioligiei este Louis Pasteor (chimist). Contributiile acestuia se refera la :

a)studiul fermentatiilor vinului si a berii. A descoperit fermentatia lactica , butirica si a demonstrat ca prin incalzire la 60’C vinul isi mareste perioada de conservabilitate . Procedeu cunoscut astazi de pasteurizare .

b)a demonstrat ca bolile sunt provocate de microrganisme si trec de la un individ la altul pe diverse cai,declansand epidemii; de asemenea L.P a fost cel care si-a dat seama ca bateriile prezente in organismul oilor moarte de ANTHRAX sunt cele care au provocat boala si nu apar ca o consecinta a acesteia ; de asemenea L.P a pus la punct metodele de sterilizare si a elaborat teoria asepsiei pe care chirurgul Joseph Lister a pus`o`n practica.

L.P este primul care a elaborat primul vaccin. – ( holera aviara)

A elaborat vaccinul impotriva rabiei , tuberculoza si a demonstrat ca microrganismele nu apar spontan, ci provin din sol,plante,diverse suprafete.

L.P a identificat agentii etiologici ai unor boli cum ar fi : SALMONELA , TUBERCULOZA , SEPTICEMIA , etc.

Al-2-lea fondator al microbiologiei Robert Koch acesta a adus contributii importante cum ar fi : Postulatele lui Koch ..

R.K a izolat pt prima data microrganismele in culturi pure .

A izolat tulpina care cauzeaza boala .

Prin cultivarea acestor microrganisme , a reusit sa identifice agentii etiologici ai tuberculozei , holerei , gripei. A studiat fenomenul de alergie si a initiat practica vaccinarii cu ser .

Dezvoltarea imunologiei , aparitia si dezvoltarea .

J.Mecinikov a descoperit fenomenul de fagocitate prin numeroare experiente a demonstrat ca microrganismele pot fi ingerate de celule aflate la nivelul tubului digestiv si in sangele circulat. Celule pe care le-a denumit fagocite. Pe acest mecanism se beazeaza reactia de aparare a organismului impotriva bolilor .

Aparitia si dezvoltatea virusologiei ca stiinta .

S-au descoperit vurusurile filtrabile si s-au facut studii privind virusul mozaic al tutunului .

-IV- Etapa contemporana in care s-au adus contributii importante cu referire la :

-clasificarea microrganismelor

-genetica microbiana

-utilizarea antibioticelor si chimioterapeuticelor in practica medicala.

In Romania o contributie importanta a avut-o Victor Babes , este considerat parintele microbiologiei romanesti , a elaborat numeroase vaccinuri precum si primul tratat de microbiologie. (Ioana Cantacuzino,si-a infiintat Institutul Cantacuzino).

Preview document

Microbiologie - Pagina 1
Microbiologie - Pagina 2
Microbiologie - Pagina 3
Microbiologie - Pagina 4
Microbiologie - Pagina 5
Microbiologie - Pagina 6
Microbiologie - Pagina 7
Microbiologie - Pagina 8
Microbiologie - Pagina 9
Microbiologie - Pagina 10
Microbiologie - Pagina 11
Microbiologie - Pagina 12
Microbiologie - Pagina 13
Microbiologie - Pagina 14
Microbiologie - Pagina 15
Microbiologie - Pagina 16
Microbiologie - Pagina 17
Microbiologie - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Microbiologie curs-I-14.03.2011.doc
  • Microbiologie curs-II-21.03.2011.doc
  • Microbiologie curs-III-28.03.2011.doc
  • Microbiologie curs-IV-04.04.2011.doc
  • Microbiologie curs-V-11.04.2011.doc
  • Microbiologie curs-VI. 18.04.2011.doc
  • Microbiologie curs-VII 09.05.2011.doc
  • Microbiologie curs-VIII 16.05.2011.doc

Alții au mai descărcat și

Boli Dermatologice la Animale de Companie

Astenia cutanata Cutaneous asthenia (dermatosparaxis, Ehlers-Danlos syndrome) is a group of syndromes characterized by defects in collagen...

Tumorile Glandei Mamare la Caini

Tumorile glandei mamare la cîini - locul 2 după tumorile cutanate la specia canină; - la mascul → incidentă redusă → 1%; - locul 1 la femele; -...

Boli virale, rickettsiale și protozoarice ale pielii

PAPILOMATOZA Etiologie Este o boală infecțioasă, sporadico-enzootică, cu evoluție cronică, de tip oncogen, manifestate anatomoclinic prin...

Bursita infecțioasă aviară

1. Introducere Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea...

Jigodia - Boală infecțioasă

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Anemia la purcei

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Manifestările clinice și anatomo-patologice ale zoonozelor la animale și om - Tuberculoză

I.Generalitati Tuberculoza este o boala infectocontagioasa intalnita la om si la numeroase specii de animale (mamifere si pasari) domestice si...

Toxoplasmoza Extraintestinala la Pisica

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Ai nevoie de altceva?