Toxicologie

Curs
5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 19979
Mărime: 79.06KB (arhivat)
Publicat de: Sidonia Stancu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. INTOXICATIA CU SARE

Cele mai sensibile sunt pasarile, apoi suinele, rumegatoarele si celelalte specii.

Sursele de toxic: furajele cu o concentratie crescuta de sare.

Intoxicatia se produce la o concentratie mai mare de 0,5%, pana la 0,75% pt adulte. La porc si la vaca dozajul toxic este de 2-3g/kgc, la oaie 6g/kgc.

Factorii de risc sunt reprezentati de furajele incomplet omogenizate, decantarea sarii in timpul transportului, faina de peste saramurat.

La porci intoxicatia se produce dupa administrarea in hrana a saramurii care a fost folosita la conservarea branzeturilor, pestelui, etc. La rumegatoare intoxicatia se produce prin consum de apa sarata pe timp calduros, prin consum exagerat de sare la animalele cu alotriofagie. La carnivorele pt blana sursa de toxic este reprezentata de carnea si pestele sarat.

La toate speciile factorul de risc cel mai important este limitarea accesului la apa datorita defectiunilor la sistemul de adapare, supraaglomerarea in adaposturi, neobisnuirea animalelor cu sistemul de adapare.

Patogeneza

Toxicitatea sarii se datoreaza ionului de Na, care are o actiune osmotica generala si una ionica speciala. In tubul digestiv are loc un aflux sporit de lichide la care se adauga actiunea iritanta a ionului de Na.

Cresterea concentratiei ionului de Na in sange determina deshidratarea celulara si perturbarea metabolismului, cel mai sensibil fiind SNC – creste excitabilitatea celulei nervoase. Actiunea osmotica a sodiului duce la acumularea in axces de lichid in spatiul perineuronal si perivascular (edem cerebral), apoi encefaloza toxica acuta.

Simptome

La toate speciile, primul semn este setea exagerata.

La pasari apar pseudovomitare (scurgeri filante pe cioc), diaree, tulburari nervoase (tremuraturi, atitudini fortate, ataxie, decubit lateral, pareze si paralizii ale membrelor, stare de prostratie).

La suine: hipersalivatie, masticatii in gol, vomituritii, diaree/constipatie, fenomene de excitatie corticala si neuromotorie (contractii clonice), alternand cu scrasniri din dinti, antero si retropulsie, amauroza, midriaza, exoftalmie, perioade de somnolenta.

Forma cronica se intalneste la administrarea prelungita a 1g sare/kgc si se manifesta prin slabire, anemie, inapetenta, incoordonare in mers, moartea survenind printr-un episod acut.

La bovine apar manifestarile encefalozei toxice: hiperexcitabilitate (tremuraturi, crampe musculare, colici) urmata de inhibitie (amauroza, parapareza). Mucoasa bucala este uscata, iar saliva cleioasa.

La caine: ataxie, convulsii, tahipnee, moarte.

Morfopatologic

Leziuni necaracteristice: congestii generalizate, inflamatii catarale ale tubului digestiv. Congestia si edemul cerebral se constata usor la ex histologic.

La porc, intre 24-48h de la debutul intoxicatiei se constata meningoencefalita eozinofilica – leziune patognomonica.

Diagnostic

Prin coroborarea ex clinic, morfopatologic, rezultatelor analizelor de laborator ale furajelor, apei, a tesuturilor recoltate de la animalele moarte.

!!!Intoxicatia este confirmata daca sodiul se gaseste in creier intr-o concentratie mai mare de 150mg/10g tesut.

Tratamentul

Indepartarea sursei de toxic, asigurarea apei la discretie, medicatie simptomatica cu calmante sau energizante.

2. INTOXICATIA CU UREE SI SARURI DE AMONIU

Ureea si unele saruri de amoniu (fosfat, lactat, acetat etc) sunt utilizate ca aditivi furajeri la rumegatoare. Acestea, datorita florei ruminale au posibilitatea de a sintetiza proteine din precursori rezultati din metabolizarea ruminala a celulozei si a altor glucide, utilizand ca sursa de azot NH3 rezultat din descompunerea ureei sau a sarurilor amoniacale.

Sunt susceptibile la intoxicatie rumegatoarele, dupa dezvoltarea completa a prestomacelor.

Sursa de toxic o reprezinta furajul care contine uree insuficient omogenizata. In furajele concentrate ureea se poate decanta in timpul transportului. Diferite concentrate in care este inglobata ureea (PVM, TUM) pot constitui surse de toxic. Solutiile de uree care se folosesc la stropitul furajelor fibroase pot deterrnina intoxicatia mai ales in sezonul rece, cand o parte din toxic cristalizeaza la fundul vasului.

Un factor de risc major il reprezinta lipsa de obisnuire a animalelor cu consumul de uree. Doza maxima admisa este de 0,24 g/kg corp, dar obisnuirea animalelor se face in cca 2 saptamani, incepand cu 1/3 din doza. Intreruperea adiministrarii ureei sau unele boli curente insotite de inapetenta duc la pierderea obisnuintei, necesitand reintroducerea treptata a ureei. Furajul insilozat si furajele bogate in proteine, in special srotul de soia, reduc toleranta la uree.

Patogeneza

In rumen ureea este scindata de catre ureaza bacteriana sau din furaje (srot de soia) in NH3 si C02. Excesul de NH3 din rumen se absoarbe in sange, fiind un toxic puternic pentru sistemul nervos, sistemul excitoconducator al inimii si iritant pentru aparatul respirator si in general, pentru toate epiteliile. Detoxifierea excesului de NH3 se realizeaza in ficat, prin resinteza de uree (care se elimina pe cale renala), sau prin combinarea cu acidul oxaloacetic si a-cetoglutaric, rezultand acid aspartic, asparagina, respectiv acid glutamic si glutamina. Consumul excesiv al acidului oxaloacetic si a-cetoglutaric, intermediari ai ciclului Krebs, deterrnina recurgerea la glicoliza anaeroba, ceea ce are drept consecinta aparitia acidozei metabolice.

Toxicitatea ureei este favorizata de pH-ul alcalin al continutului ruminal si este redusa la pH acid, cand se produce transformarea NH3 in NHt+, greu absorbabil.

Scaderea temperaturii continutului ruminal prin administrarea de apa rece (cu sonda) reduce viteza de descompunere a ureei si mareste rata de elirninare a NH3 pe cale renala, prin sporirea diurezei.

Preview document

Toxicologie - Pagina 1
Toxicologie - Pagina 2
Toxicologie - Pagina 3
Toxicologie - Pagina 4
Toxicologie - Pagina 5
Toxicologie - Pagina 6
Toxicologie - Pagina 7
Toxicologie - Pagina 8
Toxicologie - Pagina 9
Toxicologie - Pagina 10
Toxicologie - Pagina 11
Toxicologie - Pagina 12
Toxicologie - Pagina 13
Toxicologie - Pagina 14
Toxicologie - Pagina 15
Toxicologie - Pagina 16
Toxicologie - Pagina 17
Toxicologie - Pagina 18
Toxicologie - Pagina 19
Toxicologie - Pagina 20
Toxicologie - Pagina 21
Toxicologie - Pagina 22
Toxicologie - Pagina 23
Toxicologie - Pagina 24
Toxicologie - Pagina 25
Toxicologie - Pagina 26
Toxicologie - Pagina 27
Toxicologie - Pagina 28
Toxicologie - Pagina 29
Toxicologie - Pagina 30
Toxicologie - Pagina 31
Toxicologie - Pagina 32
Toxicologie - Pagina 33
Toxicologie - Pagina 34
Toxicologie - Pagina 35
Toxicologie - Pagina 36
Toxicologie - Pagina 37
Toxicologie - Pagina 38
Toxicologie - Pagina 39
Toxicologie - Pagina 40
Toxicologie - Pagina 41
Toxicologie - Pagina 42
Toxicologie - Pagina 43
Toxicologie - Pagina 44
Toxicologie - Pagina 45
Toxicologie - Pagina 46
Toxicologie - Pagina 47
Toxicologie - Pagina 48
Toxicologie - Pagina 49
Toxicologie - Pagina 50
Toxicologie - Pagina 51
Toxicologie - Pagina 52
Toxicologie - Pagina 53
Toxicologie - Pagina 54
Toxicologie - Pagina 55
Toxicologie - Pagina 56
Toxicologie - Pagina 57
Toxicologie - Pagina 58
Toxicologie - Pagina 59
Toxicologie - Pagina 60
Toxicologie - Pagina 61
Toxicologie - Pagina 62
Toxicologie - Pagina 63
Toxicologie - Pagina 64
Toxicologie - Pagina 65
Toxicologie - Pagina 66
Toxicologie - Pagina 67
Toxicologie - Pagina 68
Toxicologie - Pagina 69
Toxicologie - Pagina 70
Toxicologie - Pagina 71
Toxicologie - Pagina 72
Toxicologie - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Toxicologie.doc

Alții au mai descărcat și

Jigodia - Boală infecțioasă

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Boli Dermatologice la Animale de Companie

Astenia cutanata Cutaneous asthenia (dermatosparaxis, Ehlers-Danlos syndrome) is a group of syndromes characterized by defects in collagen...

Tumorile glandei mamare la câini

Tumorile glandei mamare la cîini - locul 2 după tumorile cutanate la specia canină; - la mascul → incidentă redusă → 1%; - locul 1 la femele; -...

Boli virale, rickettsiale și protozoarice ale pielii

PAPILOMATOZA Etiologie Este o boală infecțioasă, sporadico-enzootică, cu evoluție cronică, de tip oncogen, manifestate anatomoclinic prin...

Bursita infecțioasă aviară

1. Introducere Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea...

Manifestările clinice și anatomo-patologice ale zoonozelor la animale și om - Tuberculoză

I.Generalitati Tuberculoza este o boala infectocontagioasa intalnita la om si la numeroase specii de animale (mamifere si pasari) domestice si...

Micotoxine și Micotoxicoze

Micotoxinele sunt metaboliţi secundari ale fungilor recunoscute ca toxice de către alte fiinţe vii. Au fost detectate chimic peste 250 de...

Efectele antibioticelor în hrana animalelor

Efectele antibioticelor in hrana animalelor Ce sunt antibioticele? Antibioticile sunt substante chimice organice produse de microorganisme sau...

Te-ar putea interesa și

Cercetări toxicologice comparative în intoxicații experimentale cu solvenți organici la caras

INTRODUCERE Gradul de periculozitate al compuşilor chimici pentru mediul ambiant este reprezentat de toxicitatea acestora, capacitatea sursei de...

Definirea toxicologiei ca știință și relațiile ei cu alte domenii de studii

Etimologic se poate defini ca ştiinţa care se ocupă de toxici. Este o disciplină cu baze atât biologice cât şi chimice puternice. Toxicologia are o...

Aspecte Chimico - Toxicologice ale Medicamentelor Antihistaminice

ISTORIC Cele dintai substante care au actiune specific antihistaminica au fost descoperite in 1937 ( Bovet si Staub ) la Institutul Pasteur, in...

Analiza substanțelor adăugate în alimente din punct de vedere toxicologic

Introducere Înghețata este un desert rece, creat din produse lactate, cum ar fi laptele și crema combinate cu asezonate și îndulcitori, precum...

Toxicologia coloranților alimentari

Colorantii alimentari sunt cei mai importanti din categoria aditivilor, sunt substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare....

LSD - Efectele Toxicologice ale Acidului Lisergic

1. INTRODUCERE Acidul lisergic dietilamid-25 (din germană Lysergsäure-diethylamid LSD, de asemenea numit LSD-25) este un drog psihedelic...

Agenți cu acțiune de sechestrare, stabilizare, tamponare, întărire și sinergetică - citrații prezentare mod de acționare, mecanisme, aplicații, obținere, determinări, aspecte biochimice și toxicologice

alimentari sunt substanţe care se adaugă în alimente, cu scopul de a le îmbunătăţi gustul sau aspectul. Unii sunt folosiţi din vechime, de exemplu...

Caracteristici Generale de Toxicologie

Evaluarea caracteristicilor toxicologice ale unei substante, deci si a substantelor poluante, respectiv a consecintelor biologice, acute sau...

Ai nevoie de altceva?