Boli infecțioase

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 25489
Mărime: 133.79KB (arhivat)
Publicat de: Pintiliu State
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bunea Ana

Extras din curs

Generalitati.

Bolile infectioase sunt determinate de microorganism patogene( agenti patogeni vii), avand drept caracteristica principala usurinta cu care se transmit de la o fiinta la alta, deci caracter contagios.

Caracterul infectios al acestor boli, vine de la notiunea de infectie= notiune distincta , care nu este sinonima cu boala infectioasa.

Prin infectie intelegem patrunderea si multiplicarea unui agent patogen in tesuturile unui organism, fara a fi urmat obligatoriu de starea de boala infectioasa.

Boala infectioasa este o manifestare complexa in care pe langa actiunea germenilor patogeni asupra organismului, intervine si reactia de raspuns a organismului fata de acesti agenti patogeni, in forme variate si de diferite intensitati. In notiunea de boala in fectioasa se cuprinde si caracterul sau contagios. Caracterul contagios al bolilor infectioase inseamna posibilitatea lor de a fi transmise de la bolnavi, la sanatosi, fie direct fie indirect.

Contaminarea= este o alta notiune diferita de infectie si anume reprezinta prezenta de agenti infectiosi pe suprafata unui organism sau obiect.

Caracterul contagios al acestor boli este strans legat de cel infectios, datorita transmiterii agentilor patogeni de la un bolnav sau de la o persoana infectata(fara a fi bolnava), la o persoana receptiva.

Aceasta transmitere poate fi :

a) directa = imediata prin contact direct: sarut, atingere, contact sexual, etc.

b) indirecta = care la randul ei se poate face prin:

_ aer= transmitere aerogena: aer contaminat cu picaturi sau particule de praf purtator de germeni patogeni;

_ prin diferite vehicule de transmitere: apa, alimente, produse biologice, materiale contaminate;

_ prin intermediul unor vectori( vietati cu rol intermediar), fie ca sunt purtate si transmise ca atare ( transmitere mecanica), fie insotite de multiplicare in vector.

Orice boala infectioasa este transmisibila in grade diferite si este responsabila de aparitia mai mult sau mai putin extinsa de imbolnaviri in colectivitate. In acest sens vorbim de: focar epidemic, epidemie, endemie, pandemie. Cu studiul acestor boli, cu mijloacele de prevenire si combatere a lor se ocupa mai pe larg, o alta ramura a stiintei medicale si anume epidemiologia.

De mentionat ca un rol important in combaterea acestor boli il joaca profilaxia, care se aplica in mai multe etape, la mai multe niveluri si anume:

1. prevenirea primara= cuprinde masuri de protectie si de promovare a sanatatii prin: control periodic, educatie sanitara, nutritie adecvata, igiena corespunzatoare, imunizari specifice.

2. prevenirea secundara= se refera la diagnosticul precoce si tratamentul imediat pt. prevenirea complicatiilor, a cronicizarii, a sechelelor si a incapacitatii de munca.

3. prevenirea tertiara= cuprinde masuri de recuperare, de restabilirea capacitatii de munca si de reintegrare sociala.

Importanta bolilor infectioase.

Numarul bolilor infectioase pe tot globul este foarte mare, datorita numarului mare de agenti patogeni existenti: virusuri, bacterii, ricketsii, chlamidii, fungi, micoplasme, protozoare, etc.

Imediat dupa nastere fiinta umana intra in contact cu un numar variat de microorganisme, mai ales la nivelul mucoaselor si tegumentelor, alcatuind microflora normala a organismului. Nici-o fiinta nu poate trai intr-un mediu steril, amicrobian. Astfel exista o microflora normala a cavitatii bucale, a tractului digestiv, a tractului vaginal etc. si a carei conservare intr-o anumita limita are mare importanta pentru sanatate.

Cu cea mai mare parte dintre microorganismele care il populeaza, organismul uman stabileste relatii de convietuire, asa numitul comensualism si relatii de simbioza, adica o convietuire utila atat pt. organismul gazda cat si pt. microorganism.

Aceste relatii de convietuire cu microflora normala, pot deveni instabile in anumite conditii cand ele isi modifica caracterul si devin patogene pentru organismul respectiv. De aceea ele au fost denumite „ conditionat patogene” sau „ microorganisme oportuniste”.

Spre deosebire de acestea exista si microorganismele care patrund si se multiplica curent in tesuturile organismului uman, determinand tulburari morfologice si functionale si sunt denumite „microorganisme patogene”.

De mentionat ca exista o serie de boli care desi contagioase nu se studiaza la disciplina de boli infectioase: sifilisul se studiaza la dermatovenerologie, trahomul se studiaza la oftalmologie, tuberculoza se studiaza la ftiziologie, etc. Deci desi boli infecto-contagioase, ele se studiaza in cadrul altor discipline dar beneficiaza de aceleasi masuri profilactice.

Importanta cunoasterii bolilor infectioase rezida din caracterul lor transmisibil; microorganismele patogene reprezinta un pericol biologic important si in acest sens, Louis Pasteur spunea: „ rolul infinit de mare al acestor fiinte infinit de mici”. Vorbind de importanta cunoasterii lor sa nu uitam : virozele respiratorii care sunt o problema publica prin marea lor incidenta si deci: pierderi economice, copii lipsesc de la scoala,etc; sau bolile infectioase apar frecvent in antecedentele bolnavilor cu diferite boli cronice( HVA poate duce la HC sau la ciroza; encefalitele virale pot lasa sechele neuropsihice; infectiile cu streptococ beta hemolitic pot fi urmate de Reumatism articular acut sau pot imbolnavi inima si rinichiul, etc.).

Tinand cont de caracterul contagios si de manifestarile epidemice ale bolilor infectioase, exista obligativitatea unor masuri de protectie si prevenire prevazute in legea sanitara.

Astfel orice medic sau orice alta persoana care a diagnosticat sau a constatat un caz de boala contagioasa, trebuie sa anunte imediat autoritatea sanitara teritoriala.

Preview document

Boli infecțioase - Pagina 1
Boli infecțioase - Pagina 2
Boli infecțioase - Pagina 3
Boli infecțioase - Pagina 4
Boli infecțioase - Pagina 5
Boli infecțioase - Pagina 6
Boli infecțioase - Pagina 7
Boli infecțioase - Pagina 8
Boli infecțioase - Pagina 9
Boli infecțioase - Pagina 10
Boli infecțioase - Pagina 11
Boli infecțioase - Pagina 12
Boli infecțioase - Pagina 13
Boli infecțioase - Pagina 14
Boli infecțioase - Pagina 15
Boli infecțioase - Pagina 16
Boli infecțioase - Pagina 17
Boli infecțioase - Pagina 18
Boli infecțioase - Pagina 19
Boli infecțioase - Pagina 20
Boli infecțioase - Pagina 21
Boli infecțioase - Pagina 22
Boli infecțioase - Pagina 23
Boli infecțioase - Pagina 24
Boli infecțioase - Pagina 25
Boli infecțioase - Pagina 26
Boli infecțioase - Pagina 27
Boli infecțioase - Pagina 28
Boli infecțioase - Pagina 29
Boli infecțioase - Pagina 30
Boli infecțioase - Pagina 31
Boli infecțioase - Pagina 32
Boli infecțioase - Pagina 33
Boli infecțioase - Pagina 34
Boli infecțioase - Pagina 35
Boli infecțioase - Pagina 36
Boli infecțioase - Pagina 37
Boli infecțioase - Pagina 38
Boli infecțioase - Pagina 39
Boli infecțioase - Pagina 40
Boli infecțioase - Pagina 41
Boli infecțioase - Pagina 42
Boli infecțioase - Pagina 43
Boli infecțioase - Pagina 44
Boli infecțioase - Pagina 45
Boli infecțioase - Pagina 46
Boli infecțioase - Pagina 47
Boli infecțioase - Pagina 48
Boli infecțioase - Pagina 49
Boli infecțioase - Pagina 50
Boli infecțioase - Pagina 51
Boli infecțioase - Pagina 52
Boli infecțioase - Pagina 53
Boli infecțioase - Pagina 54
Boli infecțioase - Pagina 55
Boli infecțioase - Pagina 56
Boli infecțioase - Pagina 57
Boli infecțioase - Pagina 58
Boli infecțioase - Pagina 59
Boli infecțioase - Pagina 60
Boli infecțioase - Pagina 61
Boli infecțioase - Pagina 62
Boli infecțioase - Pagina 63
Boli infecțioase - Pagina 64
Boli infecțioase - Pagina 65
Boli infecțioase - Pagina 66
Boli infecțioase - Pagina 67
Boli infecțioase - Pagina 68
Boli infecțioase - Pagina 69
Boli infecțioase - Pagina 70
Boli infecțioase - Pagina 71
Boli infecțioase - Pagina 72
Boli infecțioase - Pagina 73
Boli infecțioase - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Boli infectioase.docx

Alții au mai descărcat și

Nursingul pacientului cu diaree

Deşi diareea este luată de unii drept un simptom, nu ca o boală, totuşi sunt suficiente elementele care să ne permită sa vorbim de diaree ca de o...

Cancer de Col Uterin

I. PARTEA TEORETICĂ A. NOŢIUNI TEORETICE DE ANATOMIA APARATULUI GENITAL FEMININ Aparatul genital feminin este alcătuit din organele genitale...

Îngrijire pacienți cu TCC

MOTTO: Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El ia numai o clipă, dar amintirea lui dăinuie uneori pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire...

Caiet de practică anul 1 AMG

SECȚIILE DE SPITAL 1.Personalul care lucrează în secțiile de spital cu profil de medicină internă , chirurgie ,...

Textile Medicale

CAP. 1 TEXTILE MEDICALE 1.1. ELEMENTE GENERALE Din combinaţia între tehnologia textilă şi ştiinţa medicală a rezultat un nou domeniu numit...

Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie

CAPITOLUL I ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA APARATULUI DIGESTIV 1.1 ANATOMIA APARATULUI DIGESTIV Aparatul digestiv este alcătuit din organe la nivelul...

Organizarea și Eficiența Transporturilor Deșeurilor Periculoase Spitalicești

Introducere Un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi pentru bunăstare. Totuşi, interacţiunile dintre mediu şi sănătatea umană sunt...

Streptococii

Din genul Streptococcus fac parte : Streptococcus pyogenes (hemolitic) şi Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Pentru prima dată streptococii au...

Te-ar putea interesa și

Situațiile Financiare în Contextul Standardelor Internaționale de Contabilitate Publică

Introducere Integrarea europeană este un proces istoric evolutiv de ajustare a economiilor ţărilor occidentale la un nivel comun de dezvoltare, în...

Efectele poluanților asupra sănătăți umane

I. Argumentul: Omul, ca existenta biologica, este strans legat de mediul sau de viata. Aceasta relatie indisolubila constituie astazi unul din...

Analiza sistemului informațional privind gestiunea furnizorilor la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva Iași

CAP. 1. Identificarea proiectului ce va face obiectul analizei 1.1. Prezentarea organizaţiei Spitalul clinic de boli infecţioase „Sf....

Implicații Imunopatologice în Unele Boli Infecțioase

IMPLICATII IMUNOPATOLOGICE IN UNELE BOLI INFECTIOASE Experimentele timpurii, bazate pe observaţii practice asupra instalării şi persistenţei...

Monografie Spitalul Clinic de Psihiatrie - Socola Iași

SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE « SOCOLA IASI » 1.DATE DE IDENTIFICARE : DENUMIRE : Spitalul Universitar de Psihiatrie « Socola IASI » ADRESA :...

IPSAS 1 - prezentarea situațiilor financiare

INTRODUCERE IPSAS-urile reprezintă cea mai bună practică internatională de raportare financiară pentru entitătile din sectorul public. Ele se...

Peștele

Pestele ca produs alimentar Caracteristica generala a carnii de peste este culoarea alb-roz la majoritatea speciilor, motiv pentru care este...

Principii generale de diagnostic în bolile infecțioase

Bolile infectioase, prin marea lor difuzibilitate (unele transmitanu-se si la om), prin pierderile economice importante pe care le provoaca,...

Ai nevoie de altceva?