Chirurgie

Curs
6.8/10 (7 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 63509
Mărime: 238.75KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Ghidirim, Contu Ghenadie

Extras din curs

Este o inflamatie (acuta sau cronica a apendicelui vermicular. Acesta din urma, ca entitate anatomica, apare deabea în secolul XVI în lucrarile lui Berangario de Capri din Bologna, fiind scos în imagine pentru prima data de catre Leonardo da Vinci. În secolul XVIII Morgagni desavîrseste descrierea anatomica a “apendicelui cecal” împreuna cu valvula iliocecala.

Apendicele vermicular face parte din compartimentul segmentului ileocecal care, pe lânga acesta, mai include portiunea terminala a ileonului, cecul si valvula ileocecala (Bauhin).

Este constituit din aceleasi straturi ca si intestinul si dispune de: mucoasa, submucoasa, musculoasa (straturile longitudinal si circular) si seroasa. În submucoasa se întîlnesc în abundenta aglomerari limfoide (foliculi si vase limfatice), fapt pentru care a fost supranumit “amigdala abdominala”. Situat intraperitoneal poseda un mezou propriu în care se gaseste tesut celulo-adipos, vase si nervi. Artera apendiculara este ramura a a. ileocolica; sângele venos reflueaza prin intermediul venelor apendiculara, ileocolica si mezenterica superioara în trunchiul v.porte. Inervatia este asigurata de catre plexul mezenteric superior si cel celiac (inervatie simpatica) precum si de plexele (filetele) nervoase vagale (inervatie parasimpatica).

Apendicele vermicular se desprinde din peretele dorso-median al cecului, pe locul de jonctiune a celor 3 tenii (bandelete) de muschi longitudinali, având forma unui cilindru cu lungimea de 6-12 cm. Lumenul apendicelui are un diametru de 6-8 mm si comunica în mod normal cu cavitatea cecului în care se dreneaza întreaga cantitate de mucus secretat de numeroasele glande care alcatuiesc peretele mucoasei apendiculare, cât si continutul întâmplator de materii fecale patrunse în lumenul apendicelui în timpul undelor antiperistaltice ale ce¬cului .

Situat în fosa iliaca dreapta poate avea diverse pozitii:

1. Descendenta – 40-50%, dintre care în 15 % cazuri poate fi localizat în bazin (pozitie pelviana);

Laterala – 25 %;

Mediala – 17-20 %;

Ascendenta – 13 %;

Retrocecala – 2-5 %.

Privit pâna nu demult ca organ rudimentar, apendicele vermicular, de fapt, exercita mai multe functii: de protectie (gratie elementelor limfoide); secretorie (produce amilaza si lipaza); hormonala (produce hormonul care contribuie la functia aparatului sfincterian al inte¬stinului si la peristaltism). Deaceea, astazi nimeni si nicaieri nu mai sustine asa numita “apendicectomie profilactica” popularizata de Ledeard înca dupa 1900.

II. APENDICITA ACUTA

Ocupa primul loc între urgentele abdominale, afectând unul din 200-250 (M.Cuzin,1994), 500-600 (P.Simici, 1986) indivizi cu o incidenta medie de 4-5% (B.Savciuc,1988).Procesul inflamator apendicular poate surveni la orice vârsta, dar prezinta o frecventa maxima între 10- 40 de ani, perioada ce corespunde pe de o parte cu dezvoltarea sistemu¬lui folicular apendicular si pe de alta, cu incidenta mai mare a bolilor infectioase, este foarte rar întâlnita pâna la 3 si dupa 80 ani, femeile se îmbolnavesc de 2-3 ori mai frecvent decât barbatii (M.Cuzin,1994).

Pentru prima data afectiunile apendicelui au fost descrise de catre Saraceus în 1642, însa termenul “apendicita” a fost introdus de catre Fitz în 1886, care a descris si tabloul clinic al acestei afectiuni.

ETIOPATOGENIE

Apendicita acuta este un proces inflamator nespecific. Conform datelor contemporane ea este o boala polietiologica. La aparitia proce¬sului inflamator în apendice contribuie diversi factori:

infectia si flora microbiana pe cale enterogena (colibacilul singur sau în asociere cu streptococul, stafilococul, pneumococul, dintre germenii aerobi si bacilul funduliformis dintre cei anaerobi; acesta din urma este prezent în special în forma gangrenoasa a apendicitei acute) sau hematogena (în decursul unor boli ca: amigdalitele, faringitele, gripa, reumatismul) patrund în mucoasa apendicelui declansând un proces inflamator;

mecanic – sub influenta diferitor obstacole (coproliti, sâmburi de fructe, helminti, calculi biliari, bride, pozitie vicioasa, mai ales retrocecala) apare obstructia partiala sau totala a lumenului apendicelui cu formarea “cavitatii închise”, ceea ce împiedica golirea lui si provoaca staza endoapendiculara si edemul parietal;

chimic – patrunderea sucului intestinului subtire în rezultatul antiperistaltismuului cecului duce la alterarea mucoasei apendicelui;

neurogen – tulburarile neuroreflexe corticale pot produce modifi¬cari neurotrofice în apendice.

În conformitate cu cele expuse, la vremea sa au fost elaborate diverse teorii, ca: infectioasa

(Aschoff,1908), mecanica (Dieulafoy), chimica, cortico-viscerala (N.N. Elanski,1955) etc.

Actualmente se considera ca procesul patologic începe dupa spasmul îndelungat al muschilor netezi si a vaselor arteriale a apendicelui; contractarea musculara duce la staza în apendice, spasmul arterial la ischemia mucoasei si ca consecinta se dezvolta complexul pri¬mar Aschoff. Concomitent, staza endoapendiculara mareste (exalteaza) virulenta microbiana care în prezenta complexului primar invadeaza peretele apendicular.

Exista un acord unanim a considera factorul infectios si cel obstructiv drept elemente determinante al procesului inflamator apendicular.

Din punct de vedere morfopatologic constatam o infiltratie leucocitara masiva cu început în mucoasa si submucoasa apendicelui cu antrenarea ulterioara în proces a tuturor straturilor lui.

CLASIFICARE

Printre multiplele clasificari propuse de diferiti chirurgi la diverse etape vom mentiona pe cea sustinuta cu mici modificari de catre D.Burlui, E.Proca, P.Simici, V.I.Colesov, I.M.Pantîrev, M.I.Cuzin si altii ca cea mai aproape de cerintele chirurgiei practice.

În dependenta de gradul de dezvoltare a procesului inflamator deosebim :

apendicita catarala (congestie simpla), când inflamatia cuprinde mucoasa si submucoasa apendicelui;

apendicita flegmonoasa (congestie supurata) - inflamatia cuprinde toate straturile organului;

apendicita gangrenoasa - rezultatul grefarii infectiei anaerobe pe fondul trombozei vaselor mezoapendiculare;

apendicita perforativa - când continutul apendicelui se revarsa în cavitatea peritoneala prin defectele peretelui.

Unii chirurgi mai deosebesc apendicita slab pronuntata sau colica apendiculara (V.I.Colesov,1972) si empiemul apendicular (I.M.Pantîrev, 1988).

TABLOUL CLINIC

Este foarte variabil în dependenta de pozitia anatomica, reacti¬vitatea si vârsta bolnavului, etc. Pentru aceasta diversitate clinica I.Grecov a numit-o “boala-cameleon”, iar I.I.Djanelidze - boala (perfida), cu mai multe fete. Faptul acesta este cauza principala a multiplelor erori diagnostice; de aceea postulatul “nu exista boala ci bolnavi” mai mult ca pentru orisice afectiune se potriveste pentru apendicita acuta.

Cel mai frecvent si constant semn al apendicitei este durerea. Ea apare spontan, brusc, uneori este precedata de un discomfort usor.

Preview document

Chirurgie - Pagina 1
Chirurgie - Pagina 2
Chirurgie - Pagina 3
Chirurgie - Pagina 4
Chirurgie - Pagina 5
Chirurgie - Pagina 6
Chirurgie - Pagina 7
Chirurgie - Pagina 8
Chirurgie - Pagina 9
Chirurgie - Pagina 10
Chirurgie - Pagina 11
Chirurgie - Pagina 12
Chirurgie - Pagina 13
Chirurgie - Pagina 14
Chirurgie - Pagina 15
Chirurgie - Pagina 16
Chirurgie - Pagina 17
Chirurgie - Pagina 18
Chirurgie - Pagina 19
Chirurgie - Pagina 20
Chirurgie - Pagina 21
Chirurgie - Pagina 22
Chirurgie - Pagina 23
Chirurgie - Pagina 24
Chirurgie - Pagina 25
Chirurgie - Pagina 26
Chirurgie - Pagina 27
Chirurgie - Pagina 28
Chirurgie - Pagina 29
Chirurgie - Pagina 30
Chirurgie - Pagina 31
Chirurgie - Pagina 32
Chirurgie - Pagina 33
Chirurgie - Pagina 34
Chirurgie - Pagina 35
Chirurgie - Pagina 36
Chirurgie - Pagina 37
Chirurgie - Pagina 38
Chirurgie - Pagina 39
Chirurgie - Pagina 40
Chirurgie - Pagina 41
Chirurgie - Pagina 42
Chirurgie - Pagina 43
Chirurgie - Pagina 44
Chirurgie - Pagina 45
Chirurgie - Pagina 46
Chirurgie - Pagina 47
Chirurgie - Pagina 48
Chirurgie - Pagina 49
Chirurgie - Pagina 50
Chirurgie - Pagina 51
Chirurgie - Pagina 52
Chirurgie - Pagina 53
Chirurgie - Pagina 54
Chirurgie - Pagina 55
Chirurgie - Pagina 56
Chirurgie - Pagina 57
Chirurgie - Pagina 58
Chirurgie - Pagina 59
Chirurgie - Pagina 60
Chirurgie - Pagina 61
Chirurgie - Pagina 62
Chirurgie - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Chirurgie.doc

Alții au mai descărcat și

Ulcerul gastric

MOTIVAŢIA LUCRĂRII În prezent există tot mai multe boli grave cu care omul se confruntă şi este nevoit să ceară ajutorul acrelor medicale de...

Îngrijirea pacienților cu pancreatită acută

I ISTORIC In 1889 Reginald Fitz intocmeste prima clasificare a pancreatitelor acute, clasificare care isi pastreaza valabilitatea pana astazi....

Fotocoagularea cu Laser Argon în Retinopatia Diabetică Proliferativă

Cap.I. INTRODUCERE Această parte a lucrării indică importanţa recunoaşterii cât mai precoce a retinopatiei diabetice într-un stadiu timpuriu,...

Genetica Umană

A. CONŢINUTUL GENETICII UMANE. 1. GENETICA ŞTIINŢA EREDITĂŢII ŞI VARIABILITĂŢII 1.1. EREDITATEA Ereditatea este proprietatea unui individ de a...

Electroterapie

Definiţie: - Curenţii de medie frecvenţă (CMF), în domeniul medicinei, sunt curenţi alternativi sinusoidali, cu frecvenţe cuprinse între 1 - 100...

Nursing

majoritatea timpului şi i se asigură îngrijirea. Patul - 2 m lungime, 80-90 cm lăţime, 60 cm înălţime de la saltea, satisface cerinţele de odihnă...

Cursuri medicină

Catedra ATI 1 UMF Cluj-Napoca Istoric • 1842- Crawford Long • 1800- Humphrey Davy- gaz ilariant-N2O • 1845 Hartford, Connecticut- Horace Wells...

Rezonanță Magnetică

Rezonanţa magnetică este neiradiantă, neinvazivă, recomandabilă in investigaţii la nivelul tuturor organelor, care permite diagnosticarea cu...

Te-ar putea interesa și

Complicațiile după chirurgia cancerului rectal jos situat

PARTEA GENERALĂ Introducere Cancerul rectal reprezintă 28% din totalul cancerelor colorectale, reprezentând a 2-a cea mai frecventă localizare a...

Tratamentul Medical și Chirurgical în Sterilitatea de Origine Tubara

CAPITOLUL I DEFINITIA STERILITATII Definitia sterilitatii poate fi enuntata ca fiind absenta conceptiei la un cuplu care duce o viata sexuala...

Bolile Chirurgicale ale Pielii la Animale

CAPITOLUL 1 ARGUMENT 1.1. ANALIZATORUL CUTANAT Analizatorul cutanat are rolul de a culege excitatiile termice, tactile si dureroase având...

Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase

INTRODUCERE Colecistita acuta este o afectiune care se intalneste la orice varsta, cu maximum de frecventa la varsta mijlocie. Raportul...

Tratamentul medico-chirurgical în otitele medii

PARTE GENERALA I. INTRODUCERE Definitie : Otita medie supurata cronica se caracterizează printr-o perforaţie persistentă a timpanului, însoţită...

Importanța Factorilor de Risc la Pacientul Chirurgical

I. INTRODUCERE I.1 Motivatie – importanta Studii efectuate asupra evolutiei postoperatorii releva un risc inalt inca asociat interventiei...

Chirurgia plastică și reparatorie

҉ Chirurgia plastică-definiție și principii ҉ Dicționarul medical definește chirurgia plastică drept chirurgia care se ocupă cu...

Propedeutică Chirurgicală

Este bine de reţinut... Lucrarea se adresează studenţilor în Medicină Veterinară care pregătesc examenul al doilea la disciplina de Propedeutică...

Ai nevoie de altceva?